ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 E tamam da sorun o zaten. Ne seçimler yapacağımı, neleri seçeceğimi biliyor, yani kendisine tapınmıycağımı da biliyor, ve beni yine de yaratıyor. Bu durumda beni bu şekilde yaratmış oluyor çünkü beni o yaratmış, ve ben buyum. ve işin sonunda beni cehenneme yolluyor. Eğer benim ne yapıcağımı biliyorsa ve yine de beni bu şekilde yaratıyorsa, etrafımdaki koşulları da bu şekilde yaratıyorsa, kendisine tapınmam gibi bir şey söz konusu olamaz. Her ikisini bilmesi(beni yarattığı an+benim din kavramını reddettiğim an) olayı işte bu yüzden başa alır. Eğer benim dini reddediceğimi biliyorsa, neden yaratıyor? Hadi yarattı, neden cehenneme atıyor? Eğer bilmiyorsa, bu her şeyi bilen tanrı kavramına zıt olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hardter Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Beni özene bezene yaratan kim? Sen! Ne yapacağımı da yazmışın önceden. Demek günah işleten de sensin bana: Öyleyse nedir o cennet cehennem? bi düşünün bakalım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonmax Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 başlığa hitaben: 6 Numarada Oturuyor Kendisi.. * kaçar * Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
a cup of coffee Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 shadowfury aga yarın senin çok sıkı dindar olmayacağın ne malum ki ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 O_o Öeh, ne alaka? İlk olarak; pek sanmam. Yani düşünce sistemi olarak din kavramını, getirdiği kısıtlamaları ve kuralları kesinlikle ama kesinlikle saçma buluyorum. Ayrıca beynimin yıkanmadığı, aklımın başımda olduğu, bunamadığım ya da tanrı bizzat karşıma çıkmadığı sürece de aynı şekilde düşüneceğime inanıyorum. İkinci olarak; hadi ben dindar oldum, sen oldun, o oldu, e cehennem niye var o zaman? Süs olsun diyemi koydular:P O zihniyetle herkes ölmeden önce hayatının bir döneminde tanrıya inanıp cenneti garanti altına almak zorunda olurdu ama suçlarıyla ölen sürüsüyle insan var, katili,dolandırıcısı, hırsızı falan filan... Bunlar ne olucak? Onları da tanrı yarattı ve yaratırken neler olucağını gayet açık bir şekilde biliyordu herhalde? Yani sırf inanmamak değil, bizzat karşıt eylem koyarak sırf tanrıya karşıtlık sergilemiyorlar, diğer yandan insanların da hayatlarını cehenneme çeviriyolar. Üçüncü olarak; bu hayatımda gördüğüm en tuhaf ve alakasız varsayımdı. Tebrikler=) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KillJoy Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 KillJoy said: şimdi [b]2 tür kaderimiz vardır.doğduğumuz memleket, dönem, ailemiz, eşimiz, evladımız, işimiz, ecelimiz değiştirilemez[/b]. bi de değiştirilebilen kader vardır yani Bu ise kişinin kendi iradesini kullanarak kaderini ve yaşamını şekillendirmesi olarak açıklanabilir. Bunlara özel zevklerimiz, meraklarımız, ikili ilişkilerimiz, olaylar karşısında verdiğimiz tepkiler ve bu tepki ve davranışlarımızı kontrol etme becerilerimiz örnek olarak gösterilebilir. oku! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Tanrı bizi yarattı önümüze binlerce secenek sundu o zaten secimlerimize göre cennet ve cehennem vaad etti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 İyi de ben diyorum ki tanrı bu binlerce seçeneği sundu ama zaten herşeyi biliyor. Yani o binlerce seçenekten hangisini seçiceğimizi de biliyor. Hangi davranışımızı kontrol edeceğimizi, hangisini edemeyeceğimizi de biliyor.Hayatımızı nasıl şekillendireceğimizi de biliyor. Bilmemesi gibi birşey söz konusu değildir herhalde? Yani söz konusu olan şey Tanrı değilmi? Herşeyi bilmesi gerekmezmi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
a cup of coffee Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 ShadowFury said: O_o Öeh, ne alaka? İlk olarak; pek sanmam. Yani düşünce sistemi olarak din kavramını, getirdiği kısıtlamaları ve kuralları kesinlikle ama kesinlikle saçma buluyorum. Ayrıca beynimin yıkanmadığı, aklımın başımda olduğu, bunamadığım ya da tanrı bizzat karşıma çıkmadığı sürece de aynı şekilde düşüneceğime inanıyorum. İkinci olarak; hadi ben dindar oldum, sen oldun, o oldu, e cehennem niye var o zaman? Süs olsun diyemi koydular:P O zihniyetle herkes ölmeden önce hayatının bir döneminde tanrıya inanıp cenneti garanti altına almak zorunda olurdu ama suçlarıyla ölen sürüsüyle insan var, katili,dolandırıcısı, hırsızı falan filan... Bunlar ne olucak? Onları da tanrı yarattı ve yaratırken neler olucağını gayet açık bir şekilde biliyordu herhalde? Yani sırf inanmamak değil, bizzat karşıt eylem koyarak sırf tanrıya karşıtlık sergilemiyorlar, diğer yandan insanların da hayatlarını cehenneme çeviriyolar. Üçüncü olarak; bu hayatımda gördüğüm en tuhaf ve alakasız varsayımdı. Tebrikler=) tamamda sen beni anlamadan cevap yazarsan alaksız olur haklısın benim orada kastettiğim şey sen diyorsunki ben inanmıyorum tnarıya niye yarattı o zaman bende belki değişicek görüşlerin dedim küçük bir ihtimal dahi olsa ki sen 6 yaşındayken şu an düşündüklerinimi düşünüyordun?... tartışma böyle bi eksenle dönerse elbet bi sonuca varamayız sen beni anlamadan yazarsanda hayatında gördüğün en saçma varsayım olur bu sori bap. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Olivies Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Zamansızlık dediğin kısmı, sanki istediğin şekilde yönlendiriyorsun gibi geliyor. Zamansızlığı nasıl bu kadar güçlü kavrayabildin helal. Sonuçta ilk ve son olarak düşün, benim hayatımda ne günah veya sevap işleyeceğim Allah tarafından biliniyor, öyle değil mi? bak zamanı karıştırmıyorum işin içine. E o zaman ne üzerine benim iradem. İrade dediğin insani bir davranış işte. Her neyse yaptığım/yapacağım her şey biliniyor yazılana göre. İrademi de yöneten o, eğer dersen ki irade elinde ; o zaman irademi kullandırmamı sağlayan başka bir tanrı var. İşte senin dediğin dogmatik şeyler burda devreye giriyor. Burda sana sus deniyor. Burdan sonrasını sorgulama. Sana aklı verende Allah, her şeyi anlayabilceğin anlamına gelmiyor. Böyle bir savunma geldi hep bu konu üzerinde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 ShadowFury said: İyi de ben diyorum ki tanrı bu binlerce seçeneği sundu ama zaten herşeyi biliyor. Yani o binlerce seçenekten hangisini seçiceğimizi de biliyor. Hangi davranışımızı kontrol edeceğimizi, hangisini edemeyeceğimizi de biliyor.Hayatımızı nasıl şekillendireceğimizi de biliyor. Bilmemesi gibi birşey söz konusu değildir herhalde? Yani söz konusu olan şey Tanrı değilmi? Herşeyi bilmesi gerekmezmi? Su içince sussuzluğunun geçiceğini biliyosun dimi?Önünde 2 seçenek var su içince sussuzluğun gecicek yada içmiyeceksin. Suyu içersen cennetdesin içmezsen cehennemdesin tanrı senin suyu içmiyeceğini zaten biliyor ama bunun senin öğrenmeni istiyor.(örnek biraz saçma oldu ama daha güzel bi açıklama gelmedi aklıma) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 teker teker, sindire sindire ilerleyelim o zaman. 3 mesaj yukarıda tanrının herşeyi bilip bilmemesini sordum mesela. tekrar alıntı yapmıyim o yüzden. Konu sapmasın diye de şöyle bir yön çizelim hatta: Bilgi->Yaratılış->Yaşam->Yargı->Bilgi Bunlardan bilgiler,yaratılış ve yargı tanrı kısmını, yaşam da insan kısmını vurguluyo. Soru 1:Tanrı herşeyi biliyor mu, bilmiyor mu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 herşeyi biliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 adamınbiri said: Su içince sussuzluğunun geçiceğini biliyosun dimi?Önünde 2 seçenek var su içince sussuzluğun gecicek yada içmiyeceksin. Suyu içersen cennetdesin içmezsen cehennemdesin tanrı senin suyu içmiyeceğini zaten biliyor ama bunun senin öğrenmeni istiyor.(örnek biraz saçma oldu ama daha güzel bi açıklama gelmedi aklıma) Tanrı benim su içmeyeceğimi zaten biliyor, ve susuzluktan acı içinde ölmem için beni yaratıyor, evet. Gayet açık. Aaa, bir dakika! Saçma olan kısmı da tam olarak burası! Edit:bunu görmeden yazdım ama cevap denk gelmiş, 2. soru da bu eksende; Soru 2:Tanrı susuzluktan acı içinde ölüceğimi biliyorsa beni neden yaratıyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Lakin tanrı sana bi akıl vermiş su içmeyi akılette kurtul diye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 E iyi de o suyu içmiyceğimi biliyo dememişmiydin? Benim aklım tanrıdan üstün mü ki onun bilgisini boşa çıkarıyim? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Kaderini kendin yazmanda burda devreye giriyo zaten Tanrı senin kaderine suyu içmiyecek yazıyo ama yaptığın seceneklerle o suyu içiyosun.Kaderine yön vermiş oluyosun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KahnX Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Zheld said: ehehe herşeyi allah yarattı zaten eşcinselliğide hırsızlığıda fedakarlığıda arabayıda iyi kötüyü seçmek insana kalıyor şaka mısın ? iyi ve kötü olarak tanımladığın şeyler o kadar geniş kavramlardır ki nietzscheyi tavsiye ederim. Kader ve tanrı görüşlerini açar Killjoy said: Öncelikle din çıkış felsefesiyle sorgulanamazdır. hatta tabu'dur ileri derecede. Yani kader'i de sorgulamayız din açısından bakarsak. tabi işleyişi de merak konusudur diil mi? şimdi 2 tür kaderimiz vardır.doğduğumuz memleket, dönem, ailemiz, eşimiz, evladımız, işimiz, ecelimiz değiştirilemez. Bu düşünceleri nerden edinmişsin bilmiyorum ama bana dogmatizm gibi geldi, çaresiz aptal insanlar bence kadere bağlarlar yapamadklarını. Bence insanlar hırslı oldukları sürece başarısız oldukları seçimlerinden sonra bile kendilerine fırsat yaratabilirler. Başarısız olanlar kadere bağlayan ve kaderine diye tanımladığı şeye boyun eğmek eylemini gerçekleştiren kişilerdir. Başarısız çaresiz ve çift haneli IQ yani olay... O kadar cahil konuları allaha ve kadere bağlayan insanlar var ki, din başarısız ve alt sınıf insanların dayanağı olmuş. Zaten düzeni, sağlıklı kalmayı ve ahlaklı olmayı bilemeyen insanlar için ve inanç boşluğunda kalan insanlar için getirilmiştir dinler Ben kısacası diyorum ki, her türlü inanca ve fikre saygılı olalım, ama burasi fikir belirtme yeri sonucta ben de benimkini soyluyorum, benim gozumde kadere inananlar gerizekalıdır. Ben hayatımı kendim yazarım, hayat oyun kadar basit bisey degil, size Evet veya hayır cevabından cok, iyi veya kotuden cok cok daha fazlasini her zaman sunar. Secimleri goremeyenler uzulsun, toplum her zaman sınıflardan olusmak için yaratılmıştır, onn icn komunizm=aptal bi hayal Neyse inananları rahat birakalim, bu konularda her zaman suc atacaklari sorumluluklarından ve suclarından kacabilecekleri bi dayanakları olsun. Bağnazlık seviyesine getirmediğiniz surece siz inananların fikirleri beni pek fazla rahatsiz etmez. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 adamınbiri said: Kaderini kendin yazmanda burda devreye giriyo zaten Tanrı senin kaderine suyu içmiyecek yazıyo ama yaptığın seceneklerle o suyu içiyosun.Kaderine yön vermiş oluyosun. Anlatamıyorum sanırım. Kaderimi nasıl yazıcağımı, ona nasıl yön vericeğimi tanrı biliyo zaten. İşin sınavlık, kaderlik bir yanı yok ki. Eğer varsa tanrının sonucu zaten kesinlikle bilmesi lazım. Eğer herşeyi biliyorsa, kaderimi ne şekilde yön vereceğimi ya da vermeyeceğimi de bilmesi lazım. Sonucu da biliyorsa ve bile bile beni yaratıyorsa, beni susuzluktan öldürmek için, diğer bir deyişle cehenneme atmak için yaratmış sonucunu çıkarırız. Çünkü saçma buluyorum bu tanrı,din ve kader kavramlarını. Bu kadar basit. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
a cup of coffee Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 olivyes aga sakin , sanada helal; öncelikle çok iyisin seni sevdim, kadercilik dediğimiz şey zaten dogmatizmin bir ürünü elbet birçok şeyi oraya bağlayacak bu savı destekleyenler.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Olivies Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 O zaman konuşulcak bişey yok ki ? Konunun her derinleştiğinde 'tamam sus, sorgulama gerisini' cevabı tatmin etmiyor. Aslında ordan başlıyor herkesin inancı kendine diyelim. Sınırı var-mış- konunun. Çünkü cidden bu konu hakkında konuşalacak bişey yok. Ben şimdi kendi inancımı burda insanlara saatlerce empoze etmeye çalışmam gereksiz. Veya yeri burası değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 2 çeşit kader vardır din kültürü dersinden öğrendiğim kadarıyla. İradi kader vardı diğerinin adını unuttum. İradi kader insanın kendi yönettiği kaderdir. Yani önünde iyi ve kötü var. Seçim sana aittir. Diğer kader ise Sünnetullahla ilgilidir. Yani olayların önceden sırası, düzeni, kurallar kanunlar vs. Ölüm mesela. Ölüm vakti Allah iradesinde olan kaderdir. İnsanın gücü bu kaderi değiştirmeye yetmez. Bu kadar x) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Ayrıca Allah kadere suyu içmeyeceksin yemek yemeyeceksin gibi şeyler yazarsa burası da rızk konusuna giriyor. eğer o su içilmeyecekse, rızkın değilse bir şekilde içemeyeceksin o suyu. Eğer diyorsanız haram mevzuundaki içmeyeceksin muhabbeti falan. Mesela içki içmeyeceksin diyor Allah. Fakat engel koymuyor. İçmeyeceksin. Hmm içtiysen eğer cezanı alırsın. Budur olay. Onun kader ile ilgisi yok pek. Ulan kendimi Ali Bardakoğlu gibi hissettim x) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 KillJoy said: bakıyorumda. paticik ateist ve deist olmuş iyice. onun yanında komunist ve faşistlikte var. saygı duyuyorum.. Öncelikle din çıkış felsefesiyle sorgulanamazdır. hatta tabu'dur ileri derecede. Yani kader'i de sorgulamayız din açısından bakarsak. tabi işleyişi de merak konusudur diil mi? şimdi 2 tür kaderimiz vardır.doğduğumuz memleket, dönem, ailemiz, eşimiz, evladımız, işimiz, ecelimiz değiştirilemez. bi de değiştirilebilen kader vardır yani Bu ise kişinin kendi iradesini kullanarak kaderini ve yaşamını şekillendirmesi olarak açıklanabilir. Bunlara özel zevklerimiz, meraklarımız, ikili ilişkilerimiz, olaylar karşısında verdiğimiz tepkiler ve bu tepki ve davranışlarımızı kontrol etme becerilerimiz örnek olarak gösterilebilir.Nasil sorgulanamaz? Inananlar sorgulamayabilir, ama gelip bunu din duzeninin disinda birine soyleyemezsin. 1400 yil once atalarin gok tanriya inaniyordu, totem falan dikiyordu, simdi onlarin dinine yanlis diyorsun o zaman ne diyecektin? Hristiyanlara, Musevilere kitaplari degisti diyorsun. Herkese var bi kulp. Islama gelince, din sorgulanmaz. Islam, cok zekice hazirlandigi icin hala var olan bir din, yoksa geri kalmis Arabistan'dan cikmasi sebebiyle 1400'den degil de cok daha oncesinden gibi kurallari. Hristiyanlik gibi evrim gecirmediginden (Museviligi gec zaten topu topu 5-6 kisiler) 21. yuzyilda ya bi sekilde caga uyar sekilde yeniden duzenlenecek, ya da ortadan kalkacak. 21. yuzyilda hayatlarini "2 kadinin sahitligi bir erkegin sahitligine esittir" diyen, bir erkegin dort kadin alabildigi, hirsizlarin bileklerinin capraz kesildigi, hristiyan ve museviler dusmaninizdir, tovbe etmeyenleri oldurun, gibi icerikleri olan bir kitaba gore yonlendirenler beni uzuyor gercekten. Ha bu arada kader tartisiyoduk yine kisirdongu din tartismasi olmus, ben kacar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 19, 2008 insan kaderini yıllar önce çizermiş... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar