Chemical Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Üniversteyi bitirince gidicem diyordum, hala diyorum, şu başımızdaki şakalar gitmediği sürece, Türkiyede yaşamayı düşünmüyorum. Türkiyede en gıcık olduğum konu şudur kesinlikle. Ülkeye ekonomiye insanlığa yararlı bir şey yapıyorsanız, ülke sizden vergi alıyor ve hiç bir şekilde size yardım etmiyor (bkz, okumak, rapidolardan bile özel tüketim vergisi alınması, sanayide ve hobilerde kullanılan araç gereç ve cihazlara aşırı vergiler bindirilmesi, ülkede çam ağacını bile düzgün işliyip satışa sunucak bir yerin bulunmaması) Yani yararlı olma potansiyeliniz varsa, ülke bunu yapmamanız için elinden geleni yapıyor. Tüketici bir insansanız, durum farklı. Bütün gün evde oturup yatarsanız, baba parası yerseniz, Televizyonda bir sürü kanal, uğraşacak yüzlerce ünlü, küfredicek yüzlerce televizyon maymunu, taraf tutucak yüzlerce drama hadisesi var. Şiddet, adrenalin, taraf tutma bir işe yaradığını hissinizi tatmin edicek üretim ve eğitimde harcanmıyan paraların harcandığı "futbol" olayı var. Futbol olayına ulaşmak için onlarca gazete, televizyon kanalı var. (tuttuğunuz takım için Fenerbahçe TV falan var) (her hangi bir eğitim kanalı yok, amerikada artık ev hanımlarının bile bildiği evde kendi işini yapma teknikleri öğreten bir kanalımız yok, insanlaf fiş tamir etmeyi bilmiyor, o paket lastiği niye fişin içinde sorgulamadan koparıp atıyor) Gene baba paranız varsa ya da üretim yapan insanları sömürüyorsanız, alabiliceğiniz onlarca lüks araba var, bunlarla yarışabileceğiniz farklı şehir içi, orta trafik rahat trafik pistleri var. Gece 10 da canınız mı sıkıldı? Bir şeyler mi yapmak istiyorsunuz? Belki yaptığınız kostüm için transfer baskı yapıcak bir baskıhane arıyorsunuz? Ya da takır takır makinelerin çalıştığı, cnc freze makinalarının işlediği bir atölyeye gidip az önce modellediğiniz parçadan hemen 10 tane yaptırmak istiyorsunuz? Hatta ülkeye bile yararı dokunacak bir projeniz var, çizimleri hazır hemen bir prototip yaptırmak, seri üretime geçmek istiyorsunuz? Çinde olsaydınız, gece 10 da bunları yapabilirdiniz. Ama türkiyede, pek şansınız yok. Fakat, Bar dolaşmak, alemlere akmak istiyorsanız, günde 24 saat açık ışıklı bir yer bulabilirsiniz, 15 yıl önce babanızın yaptırdığı binada oturanlardan topladığınız kiralar ile apartmana asansörler soğan kokmasın diye bir pervane takmak yerine, bu mekanlara lüks hummeriniz ile gidebilir, dünyadaki her içkiden içebilir (amerikada satılan 1 dolarlık ısı ile aktif hale gelen çift taraflı bant ülkemize gelmiyor, gelse minyatür zeplin yapıp, altına kamera takıp ülkenin trafik sorununu takip edicek sistemler yapabiliriz? kim bilir, belki hayatımız kolaylaşır?) sabah 5 de evinize taksi ile geri dönüp camdan kusabiliriniz. Ayrıca cinsel hayatınıza yardımcı olucak cep telefonlarını da oldukca uygun fiyatlara sahip olabilir, 1.5milyarlık bir skime yaramıyan daha hesap makinasının bile nereden açıldığını bilmediğiniz elektronik devre öbeğinizi masaya koyabilir, yanınızda oturan kıza ne kadar para sahibi ve yüksek mevkiide birisi olduğunu gösterip akşama kızı eve atabilirsiniz. Babanız size 1milyon dolar mı verdi? Bununla 10 tane tır alabilir, ülkemizin kıt olan kargo sistemine yardımcı olabilirsiniz, 4 tane iş makinası alıp 1 baraj inşaatını hızlandırabilir, 8 tane CNC makinası alıp yeni fikirleri ve projeleri hayata geçirebilirsiniz. 2 tane jip 2 tane spor otomobil alabilirsiniz. Türkiyede kaç tane spor otomobil var? Şehirler arası yolda kaç tane tır görüyorsunuz, kaç tane sürat yapan zibidi görüyorsun? İstanbul trafiğini felç eden kaç tane jip görüyorsun, gece 3 de penceresinden ışılar gelen kaç tane atölye görüyorsun? Burası bir tüketim ülkesidir, toprağı da yiyemiyeceğimizi farkedene dek böyle devam edicektir, devamını bilemicem.
Chemical Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Ben kendimi bir bok sanıyorum, fırsat verilse insanları etkiliyecek fikirler bulabiliceğime inanıyorum, eğitilirsem çok insana para kazandırabileceğime inanıyorum, fikirlerim dinlense bir çok sorunun çözülebileceğime inanıyorum, elime güç verilse düzgün kullanabileceğime inanıyorum, etrafımdaki çoğu insandan daha başarılı olduğuma inanıyorum, ben kendimi bir bok sanıyorum. Ve zaten sorun benim böyle düşünmem değil, yeterince insanın böyle düşünmemesi. Hatta hiç düşünmemesi.
Cuce Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 benı kustuyo artk ülkede tüketim durumu, aferim lan güzel yazmışsın
Chemical Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Japonyada falan doğmalıydım herhalde, ben ülkeme güvenmek istiyorum, liderlerime güvenmek istiyorum, çalışmak ve iş sahibi olmak istiyorum, amacım olsun istiyorum, benden yukarıda olan insanların benden daha zeki olmasını istiyorum, istesem istediğimi yapabileceğimi düşünmek istemiyorum. Bir ülke bunları bana sağlıyamıyorsa, sağladığı tek şey üstünde yaşıyabiliceğim bir toprak ise ve bunu sağlamasının tek nedeni toprağı daha satamamış olması ise, o ülkeyi ben ne yapayım?
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Ben kesin gitmek istiyorum ama farklı kültürleri merakımdan dolayı. Yoksa tatillerde falan geri gelirim....
Giovanni Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Yeterince iyiysen bir şeyleri değiştirirsin Chemical. Bunları yazarak bahsettiğin insanlardan farklı bir şey yapmıyorsun bence.
burtonesk Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 ben fatih akın gibi almanya'yı temsil ederek hede (oscar, altın küre, razzie, ne denk gelirse) ödülü kazanmayı planlıyorum.
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 BAŞKA ÜLKEDE YAŞAMAK İSTER Mİ ? SORU : Yurtdışında bir ülkeye yerleşme ve orada yaşama imkanınız olsaydı (GİTME KOLAYLIĞI - İŞ - AŞ OLSAYDI) gidip yurtdışında bir ülkeye yerleşir miydiniz, yoksa Türkiye dışına gitmem mi derdiniz ? Yurtdışında yaşam ? % Kesinlikle giderim, orada yaşarım 20,1 Belki giderim / gidebilirim 12,3 Gitmem / asla gitmem 67,6 TOPLAM 100,0 18 – 27 yaş arası her 2 kişiden biri giderim veya gidebilirim diyor. Fırsat bulsam gider yurtdışında yaşarım diyenlerin %32,8’inin AKP’li oluşu ilginç bir sonuç. Giderim diyenlerin %26,1’i CHP’li, %7,2’si ise MHP’li. http://www.haberturk.com/kuturesim/kanal1anket.htm
Xaenin Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 arcane said: CRY MORE Evet. Yapan yapıyor, ben de şikayetçiyim bazı şeylerden, Chem'e hak verdiğim noktalar da yok değil, ama senin burada bahsettiğin insanların bir bölümünün sana batan davranışlarından ibaret. Elindekini kullanmayı bilmiyorsa, yatırım yapıp katlayacağına, yarar sağlayıp adam olacağına, her gece yiyip içmeyi tercih kendi iradesiyle tercih ediyorsa, vereceğin yegâne tepki popişkonla gülmek olacaktır. Çünkü "yapan yapıyor", yapandan farkın yoksa sen de yaparsın, farkım yok diyorsan, yapmalısın da. Memleketin imkanları yetmiyor diye şikayet ediyorsan imkanların dahilinde yapacaksın, belki bir gün memleketin imkanlarını genişletmesinde pay sahibi olacaksın. Çekip gitmek kolay, uğraşıp yapmak zor olan. "Bende bu kapasite var biliyorum" diyorsan, "Ama burda çok zor, ben Japonya'ya kaçayım" demeyeceksin. "Ben Japonya'ya kaçayım" diyorsan, "Burayla mı uğraşıcam orda kurmuşlar ne güzel sistemi" diyeceksin. Ülke kendiliğinden kalkınmıyor, sen kalkındıracaksın, ben kalkındıracağım, başkası kalkındıracak. Ülkede şu anki durum seni memnun etmiyorsa, çekip gitmekten önce fark yaratan kişi olmayı denemelisin ki senin çocuğun Japonya'da doğmasın. Fark yaratmalısın ki çocuğun da aynı konulardan şikayetçi olmasın.
ginaly Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 servet düşmanlığı yapmaya gerek yok. adamın parası vardır, spor arabaya da biner, gece alemlere de akar. arsa zengini amcalar kira da toplar, çatır çatır da yer. bi yerde harcama varsa, kazanç da vardır. eğer mikro bazda bakarsan bazıları çok harcar az kazanır, bazıları çok kazanır az harcar. eninde sonunda uzun vadede dengeye ulaşılır. sen kendi açında düşünüp "bana para versinler, üretim yapayım" diyosun. para sana giderse, beymende çalışanların, oto modifiyecilerin, özel kuaförlerin, şık lokantalardaki garsonların vs. ücretini kim ödeyecek? yani birinin harcaması, bir diğerinin geliridir. kiminin geliri yüksek olur, kiminin geliri az; kiminin harcaması yüksek olur, kimininki az. yani yukarda dediğim olay. ancak eninde sonunda bir denge noktası bulunur. burada önemli olan, katma değeri yüksek olan üretim ve tüketimi yapmaktır. senin zeplinli kamera fikrinin iyi bi fikir olup olmadığını bilemem. ama her aklına fikir gelene venture capitalistlik yapmak büyük risktir. fikirlerinin çok çok iyi olduğuna inanıyorsan da yaparsın bi business plan, koyarsın koltuğunun altına, gidersin tek tek bütün kapıları zorlarsın. bu işler böyle yürüyo. oturup devlet bana para versin demekle olmaz. ayrıca baba parası yiyen zengin tayfanın prizdeki lastiğin anlamını bilmesine gerek yok. sen ne olduğunu biliyosun diye onun gerekli bir şey olduğu anlamı çıkmaz. etrafında yaptığın kısıtlı gözlemlerle, bir zümre ya da sınıfı yerden yere vurmak ya bilgi eksikliğindendir ya da kedi-ciğer muhabbetinden. eğer bizim de babamız ytl milyarderi olsa, sen de ben de şu anda caddede corvettelerle geziyo olurduk. bugün bi baba parası yiyenler forumu açılsa, adamın biri orda, "daha vakkodan gömlek almamış herif gitmiş prizin içindeki lastikle uğraşıo ahahaha" dese, hiç bişi diyemeyiz. di mi?
LathspeLL Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Ben diyorum "kesin gidicem" 1-2 aya... Chemical saydığın şeylerde gidiş nedenlerinden zaten. Daha eklenecek onlarca şey var tabiki o nedenlere.
Cynthia Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 bazen "oh fazıl geliyorum bebeğim" diyesim gelmiyo değil. ama bi şekilde sahip çıkasım da geliyo bu ülkeye. yok; gözü kör bi milliyetçi filan değilim. hatta oldukça da bencilim itiraf edelim. bi şekilde kendimi ve sevdiklerimi düşünüyorum sadece. evet kurtuluş döneminde de bu zihniyet vardı. benden farklılardı tabi, buna inanıyorum. bencilce değildi savaşları, inanarak yaptılar. ha ben inancımın çoğunu kaybettim dediğim gibi; vatanı koruma isteğim sadece biraz bencil nedenlerden dolayıdır. ama inancımı kaybetmemi sağlayan etkenler de çok büyük canım şu ülkede. görmezden gelinemeyecek kadar büyükler en azından. ve ben biraz da "ben mi kurtarıcam" cılara kızıyorum bu konuda. sen tek başına kurtarmazsın; tamam al vizeni, git, yerleş hayatını yaşa. ama senin gibi düşünen insanlar çoğalırsa yazık olur durum işte. zaten yazık bi halde; hiç olmazsa istikrar olsun. bu bile lüks kaçar oldu. bi de son olarak, dürüst bi şekilde "gidiyorum ulen" cilere saygım sonsuz.
Xaenin Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Katılıyorum. "Ben mi kurtarıcam" diyen adamın yüzüne tükürmem.
LathspeLL Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Ya giden sanki "koruyamaz" ülkeyi. Kalandan daha çok korur ya. Oraya gidip millete ülkenizin "gerçeklerini" anlatıyorsunuz. Adamlar bizi develerle dolaşılan yer sanıyor. Kalanların ne kadar koruduğunu gördük. Ülkenin geldiği hale bak.
Lopeth Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 ilerde zaten tek bir devlet olacak dünyada 100 yıl daha bekleyin
Xaenin Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 LathspeLL said: Ya giden sanki "koruyamaz" ülkeyi. Kalandan daha çok korur ya. Oraya gidip millete ülkenizin "gerçeklerini" anlatıyorsunuz. Adamlar bizi develerle dolaşılan yer sanıyor. Kalanların ne kadar koruduğunu gördük. Ülkenin geldiği hale bak. Abicim giden adam eğer ülkesini övecekse niye gidiyor. Övülecek bir yanı olduğunu düşünen adam nasıl bırakır doğup büyüdüğü yeri kendi isteğiyle? Sen değil miydin, arkadaşım Türk olduğunu söylemiyor kimseye, utanıyor diyen?
Cynthia Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 bak zaten ne diyorum, "aman siet ben mi kurtarıcam" cı zihniyeti ele alıyorum o yazımda. yoksa adam "ülkemi kurtarıcam" diye, bu niyetle (ya da amaçla) yurtdışına gidiyosa fazla söze ne hacet? güle güle gitsin; arkasından maşrapayla su bile dökerim. edit: de, bu balon nedir yav dikkatimi çekmedi değil iki gündür..
Xaenin Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Lopeth said: ilerde zaten tek bir devlet olacak dünyada 100 yıl daha bekleyin Çok bağırma Marxistler uyanacak sdfgh.
burtonesk Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Cynthia +1 aynı fikirleri+ikilemleri paylaşıyorum tamamen.
yav Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Lopeth said: ilerde zaten tek bir devlet olacak dünyada 100 yıl daha bekleyin haha benim o fikir bi kere :hıh tek devlet olcak, bir kaç büyük şirket olcak biz de ülke vatandaşı yerine bu bir kaç büyük şirketin çalışanları/kulları olacaz. Google, Microsoft falan diye uyruklarımız olcak heh. Güle güle bir de kim gidiyorsa.
Daesu Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 bir kere geliyorum hayata, yapmak sunmak yaratmak istedigim birsürü şey var.. youtubeu banlayan 20 senelik problemleri hala gündemde tutup çözüm bulamayan adamların altında ömrümü tüketmeye mahkum degilim. bir pırıltı varsa, başka bir toprak parçasının üzerinde parlayabilecekse neden olmasın yani? basar giderim. yok ama imkanım gidemiyorum mal gibi cürüycez burada. tüketir dururuz artık ye iç sıç
LathspeLL Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Ben ne "kurtarıcam bu ülkeyi" diip yurt dışına gidiyorum, ne de "uğraşmam banane" diip gidiyorum. Oraya gidince ülkenin içinde olduğu durumu çok iyi izah edersin insanlara. Ben diyorum ki adamlar bizi şuan olduğumuz halinde bin kat kötüsünü biliyor. Dedim ya, adamlar bizi çölde develerle gezen bir ülke olarak biliyor. Gerçi çok yalan sayılmaz ama gidip anlatıyorsun ülkenin gerçeklerini. Ama yani gidiş nedeni hayat standartlarıdır tabiki.
Öne çıkan mesajlar