Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Her yol Roma ya çıkar"


bLackcha0s

Öne çıkan mesajlar

Hmm bunu yeni öğrendim.Daha önce Roma imp. çok büyük olmasından dolayı ve tüm yolların romaya bağlandığından dolayı söylendiğini biliyordum.
Fakat doğrusu şöyleymiş.


I. Constantinus Nicomedialılarla yaptığı savaştan sonra Bizantion u aldı.I. Constantinus roma soylularını buraya çağırarak Romanın Doğuda ihtiyacı olan bir yerleşim merkezi kurulmasını sağladı ve Nea (Yeni) Rome olarak anılmaya başlandı.
Daha sonra Nea Rome Roma İmparatorluğunun yeni başkenti olarak kabul edildi ve adı Constantinopolis oldu (11 Mayıs 330)
I. Constantinus, Doğu Roma İmparatorluğuğnun yol ağının başlangıç noktasını Milion Taşı ile belirledi. Bu yolların ve kıtaların kavşağındaki kente Rusyadan, İran ve Mısırdan, Avrupanın en uç köşelerine kadar pek çok ülkeden her tür tüccar gelirdi.
Milion Taşının yakınlarında ise tüccarlara gidecekleri yerlerin haritaları satılırdı.Haritalar milion taşına göre yapılırdı ve mesafe olarak Milion taşı başlangıç noktası olarak kabul edilirdi.
Romalılar Milion Taşının Dünyanın merkezi ve başlangıç noktası (0 noktası) olarak kabul etmişlerdir ve greenwich belirlenene kadar tüm mesafe,saat ve takvim milion taşıyla belirlenmiştir.

1100lerda kullanılmaya başlayan bu latin atasözü ise buradan gelmektedir.


Milion Taşı
Bugunkü Sultanahmet'te Yerebatan sarnıcının hemen yanında bulunuyor.Türkiye nin en önemli tarihi eserlerinin arasında gösteriliyor fakat yeteri kadar önem verilmiyor.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yanlis var baya

milion tasi sadece bizanslialr tarafindan kullanilmsitir

"butun yolalr romaya cikar"

constantinopol e degil :P

bu degim Romalilarin italyada yaptigi yol aglari sayesinde cikmistir

doneminin en az 200 yil otesinde olan roma yol muhendislerinin kurdugu sistemle hemen hemen ulkedeki butun yollar eninde sonunda romanin merkezi forum a cikiyordu

bugun italyaya gittiginzide bile bu karmasik yol muhendisliginin mirasini gorebilirsiniz

oyleki bir dortyol agzina geldiginizde uc yondede romaya gider yazabilen bir ulekdir italya, italyada arabayla dolasanalr bilir bunu :3

ha milion tasi onemli bri tarihi eser ama dunyanin merkezi oldugu romalialrin bunu kullandigi filan gene bizim ego tatminimiz icin isguzari nteki tarafidnan sallanmis gibi duruyor
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her yol Roma'ya çıkar sözü şu sebepten söylenmiştir: Standart bir Roma askeri techizatı içersinde bildiğiniz bir kürek vardır. Her asker kendi küreğini taşır, ordu gittiği her yere yol yapar; Roma'dan bir ordu yol yapa yapa dünyaya yayıldığına göre haliyle her yol Roma'ya çıkar ^^
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hepiniz yanlış biliyorsunuz;
1 italyan 1 ingiliz bir de temel germenlerle savaşırken esir düşmüşler, bunlar kaçış planı yaparken nereden gideceklerini tartışıyorlarmış, ingiliz dmeiş ki ormandan batıya gidelim, italyan demiş ki nehirden güneye inelim, temel de demiş ki yola çıkalım yeter, "neden?" demişler o da demiş ki "ee dostum", "çünkü her yol mutlaka roma'ya çıkar da ondan muahaha". evet.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
taş peki neden o kadar altta kalmış? ortamın denizden yükseklik mi artmış yoksa orijinalinede yarısına kadar toprağın altındaymışta hepsi gözüksün diye mi kazılmış


Tarihi yarımadada Osmanlı hep Bizans'ın üstündedir zaten; toprağı kazdıkça Bizans'a gidersin. Eski ve çok medeniyet görmüş şehirlerde hep böyle olmuştur zaten, ilk yerleşimler altta kalmış sonrakiler onun üstünde yer almıştır. Ama niye böyle ben de bilemiyorum açıkçası.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...