Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Devlet üniversiteleri paralı olmalı"

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Matama, sen zengin deyince yıllık gelir 1 milyon dolar üstü falan algılıyorsun herhalde. En yoksulumuzun bile bir çocuk için sadece üniversite girişinde 5 milyarlık eğitim harcaması yapabileceğini ummak gerçekçi değil. Milli gelirin ortalama kişi başına 5 bin dolar civarı olduğunu ve milli gelirin büyük kısmının nüfüsun küçük bir kısmının elinde olduğunu unutma. Sen kendini subay oğlu olarak düşük gelire dahil görebilirsin ama çok çocuklu bir aile değilse seninki ortalamanın üstünde olduğunuzu hatırlatmak isterim.
Mesaj tarihi:
said:
“Liseyi bitiren her öğrenci üniversiteye gitmek istiyor. Neden herkes üniversiteye yöneliyorlar? Çünkü, üniversiteler bedava. Bu, dünyanın hiçbir yerde görülmemiştir.

demiş konuşmasında sevgili yök başkanımız.
Fransa'da üniversiteler parasız =/
Başka ülkeleri bilmiyorum ama mesela bi arkadaşım da Amsterdam'da okuyor, yıllık 1000€ veriyor sadece

Not: Eğer daha önce yazılmışsa özür dilerim tüm yazılanları okumadım
Mesaj tarihi:
Joker said:
Mumu said:
bu ülkede apartman görevlisine "kapıcı" kamyon şöförüne "kamyoncu" belediye hizmetlisine "çöpçü" diyip, üzerine de moşşak geçildiği sürece kimse meslek lisesiymiş bilmemnesiymiş demesin bana.

evt burasıda ince bi nokta. milletimizdeki bu kültürleme den dolayı malesef çok oturmuş bi olay. nasıl aşılır bilinmez.

bizim apartmanin "kapicisi" oldukca iyi yasiyor, sokaktaki 3-4 apartmandaki kapici da koyunden ailesinden vs. kizi benimle oss'ye girdi, kazanamadi. simdi evlendi cocugu var. kizini okutmak istese apartmandan cogu kisi 3-5 bisey atardi aylik, ki muhtemelen yardim yapiyor apartmandaki durumu iyi olanlar zaten cogu kisiye.

alternatif olarak gorulen seyler farkli, ben su anda okulum bittikten sonra ne yapacagima karar verene kadar mc donalds'da calismayi bile dusunurken herkes ceo, muhendis olup fabrikanin basi olmayi hedefliyor. olamayinca da hayata kusup en alt islerde takiliyorlar.

vizyon yok, yonlendiren yok cunku. oss'yi kazanamazsa evlenip cocuk yapiyor kiz.

baska bir ornek vereyim, bizim koy evinde bir bekcimiz var. 2 cocugu var, cok da kafasi calisan bi adam. haliyle koydeki insanlar yardimda bulunuyor cocuklarini okutsun diye, anadolu lisesini kazandi gecenlerde buyuk oglu. sinava girmeden once ben gittim konustum cocuklarla, kucuk oglu futbolcu olmak istiyor. babasi sokakta top cambazligiyla olmayacaginin farkinda, bir spor okuluna yazdirmis. kesfedilirse ordan kesfedilecek. buyuk oglu ise kendine guveni inisli cikisliydi, okulunda cok iyi olmasina ragmen rekabet buyuyunce ne yapacagini tam bilmiyordu. simdi anadolu lisesinde yatili okuyor, fakat orda da cemaatcilerin baskisi altina alinmaya calisiyormus. hani yok oyle sey diyenler vardi ya paticikte orda burda, bayagi olan birsey cemaatcilerin gencleri "recruit" etmesi.

simdi usttekini neden anlattim, ufak oglu futbolcu olmak istiyor yetenegi de var. kesfedilirse olacak, buyuk paralar kazanabilecek, kazanamazsa da "ah keske" demeyecek ailesinin zihniyeti sayesinde. "universite oku once, futbolu hobi olarak oyna" yok cunku. ailenin beklentileri az, bi sekilde kafasini kullanir orda burda calisir opsiyonu var.

buyuk oglu ise ne yapmak istedigini bilmiyorum su an ama buyuk ihtimalle bir universiteye girecek, ama ise yarar bir insan olmasi icin beyninin yikanmamasi lazim. para bir sekilde bulunuyor okumak isteyince, bizden olmasa baska bir yerden bulur babasi o cocuk icin. en kotu bankadan alir egitim kredisini. ama once halkin zihniyetinin degismesi lazim guzelcene.

okumak isteyene para np, iyi bi rehberlik, aile planlamasi vs. lazim ulkeye. cocugu veren allah rizkini da verir diyip 5-6 cocuk basilmamali barracks tadinda, sonra aciz, 6 girtlaga bakiyoruz, issizlik var denmemeli.
Mesaj tarihi:
Fortuna said:
Matama yanlız bu sayede üniversiteden mezun olan adam hayatına direk kredi borcu ile başlıyor,farkındasın dimi?

babam ticaret meslek lisesi mezunu, egitimini krediyle finanse etti rahmetli dedem tcdd'de memur oldugu icin. mezun olduktan sonra 2 sene gibi bir sure icinde veznedarlik yapti krediyi aldigi bankanin bir subesinde. hem is tecrubesi kiyisindan kosesinden, hem de o sure icinde kesintili maas aldi.

o kadar da korkunc bir tablo degil duzgun sartlarla alinirsa kredi.
Mesaj tarihi:
CthuLhu said:
ben gayet de 650 milyon ödüyorum..yıllık her dönem 50-60 artıyor..yeter

650 ytl oduyorsun, 8 senede bitiriyorsun. devlete olusturdugun maddi yuk kat ve kat ustunde, senin icin demiyorum bunu. her birakilan, tekrar edilen ders ogrenci basina ekstra kulfet olusturuyor. zaten 650 veriyorum diye okulu uzatanlar esas asalak devletin ustunde. bilincli uzatanlari kast ediyorum burda tabii, alinganliga gerek yok.
Mesaj tarihi:
Abi o zaman ilkokul ortaokul lise de paralı olsun. Onda da devlete külfet biniyor, kaç sene para harcıyor benim için.

Yav siz daha sosyal devlet anlayışından bihabersiniz. Ben nasıl devlete karşı olan görevlerimi askere giderek, vergi vererek vs. yerine getiriyorsam aynısını da ücretsiz eğitim, sağlık vs. bekleyerek görmek isterim.

Öyle bir zihniyettesiniz ki yakında aileler baktıkları çocukları büyüyünce onlardan bakım parası alınacak dense, o da he diyeceksiniz.
Mesaj tarihi:
vergi oduyorsun, evet hayvan gibi vergi oduyorsun da. burda kast edilen max 2 cocuklu aile degil. kendine bakamazken cocuk basan aileler. zaten cocuguna nasil bakacagini cozmus aileler ilkokuldan itibaren egitimlerine bir ton masraf yapiyorlar. devlet okuluna giden bile yardimci 2-3 hocayla, ingilizce kurslariyla bir ton masraf yapiyor.
Mesaj tarihi:
iyide emre sacmaliyosun
almanyada universiteler beles
isvcte beles

universitenin devlet destekli olmasi gelismis ulkelerde yailan bisidir
kaldirilmasi komiktir

ayrica eger insannar cok cocuk yapiyor diyosan
universiteeri parali yapmassin
dogum kontrolunu oretirsin
Mesaj tarihi:
odiflame

o egitimlerde argenin bir parcasi, insanlar dil ogrenicek kendini gelistirecek sonra arge yapacak hatta ilk asamasi diyebiliriz o yuzden yanlis seye saldiriyorsun.

1 milyon ustu gelir falan demiyorum ne alaka, acikcasi cogunuz istanbul koselerinde buyurken, devletin okullarinda butun anadoluda yasamis olan benim. Acikcasi yanlis adama hikaye anlatiyorsun.

Biri guzel demis herkes ceo olacam vs olacak diye yasiyor kimsenin kafasinda ara isler yok.
Mesaj tarihi:
Ne yazık ki ülkemiz şartlarında eğer özel üniversiteler ile devlet üniversitelerinin aynı standartlarda eğitim görmesi isteniyorsa,üniversitelere belli bir miktar para ödenmek zorunda.Ha amaç,öğretim üyelerini özel üniversitelere abanmaması,devlet üniversitelerinde de gayet iyi öğretim üyesi bulunması,derslikler,laboratuarlar vs. açılması gibi.Ama devlet gidipte bu parayı hazineye felan atarsa,ordanda RTE'nin cebe girerse doğal olarak böyle birşeyin olmasına karşıyım.Meslek liseleri ülkemizde bu kadar niteliksiz yerler olmasa,meslek liseli de rahatça iş bulabilse,üniversitelere bu kadar fazla yüklenilmeyecek,Öss sıradan bir sınav olacaktı belki.200 tane bilgisayar mühendisliği fakültesi açılsa da pek birşey farkedeceğini sanmıyorum,üniversiteli işsiz denen olay var ülkemizde zira.herkes işletme,herkes iktisat falan okuyor bu memlekette,kaç tanesi gerçekten de alanının mesleğini yapmakta ki?okumakla adam olmak herkese nasip değil ne yazık ki...
Mesaj tarihi:
Bence de ozel universiteler, parali okullar kaldirilmali. Sinavlarda burslu ya da devlet universitesi kazanamayanlar universite okumamali. Herkesin universiteli olmasina gerek yoksa fakirler degil, yeterince rasyonel dusunme, problem cozme yetenegi gelismemis ya da yeterince caliskan olmayan insanlar universiteli olmasin.
Mesaj tarihi:
-Wissy said:
Bence de ozel universiteler, parali okullar kaldirilmali. Sinavlarda burslu ya da devlet universitesi kazanamayanlar universite okumamali. Herkesin universiteli olmasina gerek yoksa fakirler degil, yeterince rasyonel dusunme, problem cozme yetenegi gelismemis ya da yeterince caliskan olmayan insanlar universiteli olmasin.

(tu)>:D<:)-D>:D<(tu)
Mesaj tarihi:
iyide bi grup war sanki turkiyed eozel universitelerin egitimi super gibi konusuyolar

arkadaslar hangi ulkede yasiyosunuz
turkiyede en yuksek uanla alan okullara
en iyi muhendislik tip hukuk bolumlerine bakalim
ne yazik ki hic biri ozel okullarda deil
Mesaj tarihi:
ya ben insan kaynaklarinda staj yaptim oyakbank'in, bi kac toplu mulakat + kacak olarak ozel bir mulakat izledim/dinledim. cidden herkesin universite okumasina gerek yok.
Mesaj tarihi:
Bonepart'in dedigine katilmamak elde degil. OSS'de puani belirleyen sey ogrencilerin yani derecedeki ogrencilerin secimleri. Onur Burslu programina sadece `2` ogrenci alan bir okulun bu programinin puani `200` kisi alan devlet okulunun puanina esit. Yaniltici oldugu gibi bu gibi programlarda ogrencilere saglanan seyin sadece universite egitimi olmadigini da hatirlatmak isterim.[Para, yurt, ozel imkanlar vb.]
Mesaj tarihi:
BonePART said:
iyide bi grup war sanki turkiyed eozel universitelerin egitimi super gibi konusuyolar

arkadaslar hangi ulkede yasiyosunuz
turkiyede en yuksek uanla alan okullara
en iyi muhendislik tip hukuk bolumlerine bakalim
ne yazik ki hic biri ozel okullarda deil

berkaycim arz talep be arkadasim. kimse kimsenin okuluna kotu demiyor, itu'nun iyi oldugu var, koc sabancinin var, odtu'nun var istanbulun bilkentin var. hepsinin ozelligi ayri.

tip olarak en iyi hangisi bilmiyorum ama yeditepe'nin disciligi icin rakipsiz diyorlar, zaten discilik okumak oldukca maddi kulfet doguran bir bolummus.

en yuksek puan'a gelince, ya bilkent'e vs. gidiyorlar ustune para aliyorlar ya da bogazicine odtuye gidiyorlar ea/fm dagilimina gore. kaniksanacak birsey yok, okullarin marka degeri onemli bu acida veya bilkent'in yaptigi gibi oss'de super puanlara sunulan imkanlar.

kimse gidip okan universitesinde okumaz ama ustune 3 milyar verseler ayda, o tamamen ayri bir konu. ama devlet universitelerinin imkanlariyla ozel universitelerin belirli bir tabakasini bir tutamazsin. devlet universitelerinin kutuphaneleri vs. daha genistir ama yaslariyla orantili bu.

devlet universitelerinin birinde 3 super mega mikroskop vardir, bizim okulda 1 tane var. 70 kisi bakar birinden digerine dusen sayi daha fazladir. vs. vs.

benim okulum daha iyi muhabbetine cevirme berkay, gerek yok. en iyi sabanci..
Mesaj tarihi:
matama said:

Biri guzel demis herkes ceo olacam vs olacak diye yasiyor kimsenin kafasinda ara isler yok.

Ara eleman konusunda haklısınız, (önceden de bişeyler vardı da en son bunu gördüğüm için bunu alıntılıyorum) ama insanları ara mesleklere yönlendirmenin yolu üniversitelilerin tepesine binmekmidir yoksa ara meslekleri teşvik etmekmidir önce bunu tartışmak lazım.

Yani "üniversiteye gitmezsen adam olamazsın" önyargısına kök salmış dersane sisteminin kökünü kazımadan, yüksekokulların kalitesini arttırmadan, bunlara iş imkanı sunmadan meslek okullarını teşvik edemezsin ki. Hele bunlara hiç dokunmayıp direkt olarak üniversitelilere "para verin bakın amerikadada böyle" diyerek hiçbi halt olmaz. yüksekokullara bir faydası olmuyacağı gibi, üniversite öğrencilerinin de hayatının içine eder.
Mesaj tarihi:
abicim zaten ispark usulu yapilacaksa, universitelere 2 tabela dikip hocalara cubbe sponsoru alarak yapicaklarsa bu isi yapmasinlar, cok yanlis. maksat universitelerin imkanlarini iyilestirmek, buraya girenleri guzelce eleyip cikanlari da ise yarar adamlar yapmak. duvara asilcak diplomalari elemek olmali olay.
Mesaj tarihi:
Okullari degerlendirirken ogrenci profilini de isin icine katmak lazim. 1 mikroskoba 1 kisi 10 dakika bakiyor da anlamiyorsa, diger mikroskoba bakan 1 dakika da gormesi gerekeni goruyor ve anliyorsa cok da sorun yok hani..

/let flame wars begin!

/sarcasm off

Konuyu saptirmayalim. Nasil kafasi calisan adam zaten burs alir gibi bir mantik varsa, zengin adam da nasil olsa is bulur diyebiliriz. Babasi okullara odeyecegi parayla bakkal acsin. Herkes Ceo olmak zorunda degildi hani?
Mesaj tarihi:
dedigine katiliyorum sinancim. nitekim senin eksik egitiminle kacirdigin nokta super marketlerin bakkalligi oldurdugu gercegi. ha babasi super zengin olan gerekirse faizle bile yasar, onemli olan kendini gerceklestirme, kendini ispatlama ve kisisel tatmine ulasma. yani sabah 6da kalkip servislerle maslaga giden, aksam kopru trafigine lanet eden mutsuz kitleleri yaratmamak. gerekirse gebze sanayi sitesine gelip kontrollerini gerceklestirip mutlu mesut yasayabilen kitleler de yaratmak. insaattaki ameleyle muhendis arasina insaat ustasi sokabilmek vs.
Mesaj tarihi:
Eğitim paralı olursa veya paraşı eğitim daha da yaygınlaşırsa Kast Sistemine geçiş olur. Neo-liberalizmin doruk noktası. Doktorun oğlu tıp fakültesine, iş adamının oğlu İşletmeye, İşçinin çocuğu bursta bulamazsa babasının fabrikasına tezgah başına... Hali hazırda bu yönde bir gidiş var zaten. Bütün özel okulların, vakıf üniversitelerinin ve özel dersanelerin kapatılması gerek. Eğitimde kalite artacak safsatasıyla sınıf ayrımı körükleniyor. 1 sene vakıf üniversitesi okudum bıraktım; devlet üniversitesinde daha mutluyum (mezuniyet geldi) bence oradaki imkanlar paralı okuyan öğrenciler yüzünden ziyan oluyor. Değerlendiremiyorlar. Biz burada sinekten yağ çıkarmaya çalışıyoruz adeta ama en azından insanlar birşeyler öğrenmeye istekli.
  • Yeni Oluştur...