Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Devlet üniversiteleri paralı olmalı"

Sparkcaster

Öne çıkan mesajlar

ABD'yi ornek almasi yanlis. Turkiye'yle ABD arasinda dunyalar kadar fark var.

Illa birini ornek alacaklarsa Kanada'yi alsinlar. Hicbir aile cocuguna okul parasi vermez. Okullarin fiyatlari da yaklasik $5,000 gibi bi mebla. Insanlar her sene para odememek icin mumkun oldugunca cabuk mezun oluyo bu bir. Ikincisi tum ogrenciler calisip para kazaniyo okumak icin bu nedenle oldukca kulfetli oluyo bu iki. Ucuncusu de genelde her sene dondurup bir sonraki sene icin para kazaniyolar. Eger kredi 10,000YTL olarak verilecekse bu uygulanabilir. Ancak bu krediyi alan adama is garantisi verilemeyecegi icin bi miktar sakat bi durum. Bu noktada da ogretim gorevlisi sayisi artirirlir; asistan ve arastirma yapan insanlar para odemezler. Birbirini dengeler boylece.

Isin icine para sokmak en kolay cozum. Daha zor cozumler var tabii ki; Trakya'da bolge meslek yuksek okullari, fabrikalarla iletisime gecip ne yonde mezun istediklerini ogreniyo. Buna gore adam yetistiriyo. Ama bu koordinasyonu saglamasi gereken MEB'ken, bizim MEBakanimiz politikaya karisip hukuk devleti degildir tartismalarina girmeyi tercih ediyodu. Neyse uzun lafin kisasi gokten zembille yeni sistem indirmektense ozel sektorle isbirligi yapilmasi gerekiyo. Yoksa istersen 1milyonYTL yap, yine bi sey farketmez.
Sosyal ağlarda paylaş

işte iş garantisi yokken cok zor o dediğin şey, ayrıca diplomasız hangi genc (özel durumlar haric) yılda 5bin doları biriktirebiliyoki.

biriktirse bilei mezuniyet sonrası bide askerlik belası varki iyice allak bullak eder erkekler için iş, zatan olmıyan zamanı iyice bitirir, paar mara biriktiremezsin faizl biner o olur bu olur off offfff....
Sosyal ağlarda paylaş

Asgari ucret aldigin zaman birikiyo...
Mevcut durumda da pek farkli degil acikcasi, simdi de mezun olunca gitmiyo musun? Yani askerligin etkilenecegini sanmam.

Tabi bi de madalyonun obur yuzu var. Acaba TR'de gercekten issizlik var mi? Yoksa insanlar is mi begenmiyolar... Bunun tartismasini baska baslik altinda yapmaliyiz.

Sosyal ağlarda paylaş

asgari ücret alıyosun de bu adamın gideri yokkmu? bütün maaşı bankada birikiyomu?

askelik nasımı etkili yo şöle etkiliyo mezun oludktan sonra iki yıl içinde ben ödemeye başlıycam mesela okul ücretimi, bunun yarım senesi askerlikte gecicek zaten anca yetiştireceğim ödemeleri yetiştiremez olucam, üstüne bide askerlik geliş gidiş tekrar iş arama askerlik yapmadım diye iş bulamam gibi zaman kayıpları olucak, sonucta ben iyice batmış olucam.
Sosyal ağlarda paylaş

Bunun adı fikir özgürlüğü değildir arkadaşlar, anayasal suçtur. Bakın ne yazıyor:

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler

II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi

MADDE 42. Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.

Kısaca yeni uygulamaya göre parası olmayan okumasın, okuyacaksa da bütün bir yaşamı boyunca emperyalist soytarısı hükümete pranga ile bağlı kalsın. YÖK Başkanı olması bu tarz adamların kendilerini bir "halt" sanmalarına yol açıyor ne yazık ki. Ayda 7 küsur milyar maaş aldığından öğrenci adam zaten zor gaz parası alıyor, sabah peynir zeytini zor buluyor demiyor, böyle türlü zırvalıkları tükürük şeklinde etrafa saçıp midemizi bulandırabiliyor.

Hele amcam geçen gün yine bir şeyler demiş ki diyecek laf bulamıyorum:

Özcan, bir öğrencinin, "Neden, bu yöntemle başlama ihtiyacı duymadınız da üniversite sayısını artırma yolunu seçtiniz?" sorusu üzerine, "Çünkü, bunu söylersek daha geldik, üç haftada, herhalde beni oradan çabuk indirirler" diye karşılığını verdi (Kaynak yayın organları: Zaman)

Yineliyorum, seni oraya getirene de, o zihniyete de kafam girsin. Sizleri bu ülkeden defetmedikçe bize rahat yok arkadaş.
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar öküz gibi vergi ödeyen insanlarız, başka ülkeler de ödüyordur şudur budur bilmem ama, evet paralı olsun demek kör olmakla eşdeğerdir gözümde. türkiyede yaşadığınız halde sokakları dolduran koca bir gerçeği nasıl görmezsiniz hayret ediyorum.

lütfen bana burs bulursun demeyin, hangi burstan bahsediyorsunuz ya? türkiyede devlet üniversitelerinde okuyan insanların kaçının durumu para ödemeye müsait? hangi birine burs bulacaksınız tüm üniversiteler paralı olunca. unutmayın ki bu ülkede, harran üniversitesinde 1 YTL'lik yemeği ortaklaşa alıp yiyen insanlar var.
Sosyal ağlarda paylaş

Eternalus said:
unutmayın ki bu ülkede, harran üniversitesinde 1 YTL'lik yemeği ortaklaşa alıp yiyen insanlar var.

Zaten mesele de tam olarak bu. O öğrenciyi sen ülke ekonomisine katmak için üniversite bitirmesini beklersen, okutacağım diye üstüne bi de para harcarsan; ne ekonomiden, ne o öğrenciden bi yol olur.

Bugün sanayide orta halli bir adam kaynak yaptırmak için eleman alıyor yanına 1 sene onu eğitmek için uğraşıyor; aynı şekilde bugün bir holding çalıştırmak için adam alıyor 1 sene eğitimden geçiriyor. Demek ki bizim okullar bi halta yaramıyor. ODTÜ deriz, Boğaziçi deriz dünyada ilk 500'de olabilecek kalitede eğitim veren üniversitemiz yok.

Zaten bugün ÖSS'de ilk 10.000 giren öğrencilere belli başlı kurumlar okumaları için destek çıkıyor. Her sene 300.000 değilde 100.000 kişi girsin üniversiteye ordan artan kaynağın yarısını ver öğrenciye okusun diye. Ondan sonra git anlaş bütün büyük holdinglerle Milli Eğitim Bakanı olarak. De ki: "Üniversite mezunu diye işe aldığınız adamları eğitmek için harcadığın paranın bir kısmından feragat et; ver bana o parayı, yetişmiş eleman çıkartayım üniversiteden". Fakir ama gelecek vaat eden öğrencilere o kadar çok kaynak ayırılabilir ki aslında düşündükçe ama ne var? Bizim ülkede idareciyim diye geçinenler benim binde birim kadar akıllı olsa işi bilse sorun olmaz. Sen yekten "ülkede okullar paralı olmalı" dersen tepki alırsın tabii. Oturup detaylı bir plan yapsan, görüşmelerini tamamlasan, "bana tamam yarın gel bu sisteme geç dedikleri zaman ben hazırım" diyebilecek duruma gelsen; ondan sonra yapsan bu açıklamayı sorun kalmaz ortada.
Sosyal ağlarda paylaş

adam bariz yalan soyluyor. butun dunyada boyle imis filan diye. duyan sanki uni'de para almayan sadece turkiye kaldi sanir. benim bildigim amerika, kanada ve japonya var. Ucu de dunyanin en zengin ulkeleri. Almanya ki gayet zengin bir ulkedir bile tam parali yapamiyor. once ulkeyi japonya/kanada seviyesine cikar sonra tartisiriz bunlari. parali da olur ithal edecegin ogrencilerden aldiklarinda burs maliyetini filan da cikartirsin, mezun olan adam is bulur, odemesini yapar kimsenin sesi cikmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Sosyal devletin dibine darı ekmenin son halkasıdır bu. ABD olsak paralı eğitime ben de tamam derim ama gelir dengesizliğinin bu derece yoğun olduğu bir ülkede paralı üniversite alt gelir sınıflarını üniversiteden uzaklaştırır. Herkes üniversite mezunu olmasın ama bunu yapmanın çok daha kolay bir yolu var; üniversite sayısı azaltılsın. Böylece devletin sırtından bir yük de kalkmış olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Herkes universite okumamali.
Parlak ogrenciler zaten kolayca burs bulabilir eger sistem iyi oturtulursa. Tabi bunu Turkiye'deki sistemi goz onune alarak soyluyorum.

Yoksa bir devletin gorevidir egitim (Isvec'te ozel universiteler bile bedava, parasini devlet oduyor). Ama yine Isvec'te, bu sartlar olmasina ragmen Turkiye'yle kiyaslaninca cok cok az bir kesim universite okuyor.

Su an Turkiye'de universite issiz gucsuz adamlara askerden kacma ve 4-5 sene daha gonul eglendirme firsati sagliyor. Ve cidden sacma sapan universiteler var, sonra goruyoruz iste niye universite mezunlari is bulamiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Gözünü sevdiğimin kapitalizmi parası olmayan üniversite okumasın diyorlar.Bir de yök başkanı demiş ki : "Çünkü, üniversiteler bedava. Bu, dünyanın hiçbir yerde görülmemiştir" , bütün dünyada üniversitelerin fahiş fiyatlarda oldugunu hiç sanmıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Walla soyle soyliyim.. Bütün üniversiteleri yillik 600-1000 Ytl arasi fiyatlandirsin, özeller dahil, 25-30 kadar daha üniversite yapsin, üniversitesiz il kalmasin, öss sinavini kaldirsin, liseden sonra kayit ile üniversitelere girilsin, ama mesela, 2 yil üstüste kalan atilsin direk, felan seklinde olursa, olur. Yoksa olmaz..
Sosyal ağlarda paylaş

Gelişmiş ülkelerle karşılaştırma yaparken işsizliği de hesaba katın. Türkiye'de herkes zaman geçsin diye üniversite okumuyor; aylık 1000 liralık bir maaş üniversite mezunu olmadan elde edilemiyor nitekim. Oysa Avrupa'da lise mezunu adam ayda 2000 euro da kazanabiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Bundan sonra askerlik olayı var bir de..Vatan borcu?Neyin borcu?Benden onlarca liraz(hatta yüzlerce) vergi istiyor.Evimin önünden araba geçtiği için para veriyorum.Sokak lambası yandığı için para ödüyorum.Devlet bana "ver lan" diyor,ben de "peki abi" diyorum.Başka seçeneğim çünkü,ama bıktım artık bu ülkede yaşamaktan.Yaşamak için ne zaman para almaya başlayacaklar onu düşünmeye başladım açıkçası..
Sosyal ağlarda paylaş

her özelleştirmeye karşı çıkıp
"vatan elden gidiyor hüleeeyn" diye bağırırsanız,
devlet dairesinde göbeğini kaşıyarak binlerce ytl maaş alan asalakları vergilerinizle beslersiniz böyle.

edik: lafım genel bu arada direk üstteki arkadaşa demiorum yanlış anlaşılmasın eheh.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
devlet dairesinde göbeğini kaşıyarak binlerce ytl maaş alan asalakları vergilerinizle beslersiniz böyle.

Önemli bir yanlışın var; devlet memurlarındaki genel kalitesizliğin sebebi maaşların düşüklüğü ve dolayısıyla nitelikli insanların özel sektörü seçmesdir. Binlerce lira maaş alan memur zor bulunur.
Sosyal ağlarda paylaş

memur demedim yalnız.

devlet dairelerinde işçi kadrosunda çalıştırılanlardan bahsediyorum. sadece hizmet sektörü değil yani.
hem memurda hem de işçideki kalitesizliğin sebebi maaşların düşüklüğü değil kontrol mekanizmasının olmaması. yüz kızartıcı bi suça bulaşmadığın sürece (hatta bazen onu bile halledebiliyolar) devlete sırtını dayayıp, performansından münezzeh emekli olana kadar çalışabilirsin. kimse de doğru dürüst kontrol etmez. kontrol eden de devletin elemanıdır çünkü. çark öyle güzel döner ki milletin vergileri güzelce sömürülür, afiyetle yenir. çok koruduğumuz, sevdiğimiz ordumuz da dahildir buna (ki asker çocuğuyum).

ordu ne alaka len bu arada. ordu özelleşmez tabi sdf
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:
bankaların üniversite eğitimine inanılmaz düşük faizli kredi vermesi desteklenir ve üniversite mezunlarının iş bulması kolaylaşırsa mantıklı. aksi takdirde saçmalığın daniskası.

katılıyorum fizbana .dediği gibi olursa süper hatta .

artı üniversiteler açılsın fazlalaşsında çok yol kaydetmeleri gerekiyor türkiye'deki üniversitelerin , öğretim elemanı eksikliği özellikle fazla.

bu konu en acil el atılıcak konulardan .

bir diğeri de malumunuz meslek liselerine gereken önemin verilmemesi bugüne kadar .
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...