KahnX Mesaj tarihi: Ocak 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 6, 2008 FM öğrencisiyim alman lisesinde okuyorum aslında bilgisayar mühendisi olma gibi öylesine bi hedefim vardı, ta ki Diplomatlığın ne kadar güzel bi meslek olduğunu keşfedene kadar. Sosyal yönü ağır basan bu mesleğe uygun olmadığımı söyleseler de, bence gerçekten baya uygun birisiyim ve çok istiyorum.. Ama girilen sınavda şöyle bi gereksinim varmış: Üniversitelerin Siyasal Bilgiler, İktisat, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin dört yıl süreyle eğitim veren Uluslar arası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, İktisat, İşletme, Maliye, Ekonomi Bölümleri ile Hukuk Fakültelerinin veya bunlara denkliği yetkili kurumca (YÖK) onaylanmış yabancı öğrenim kurumunu bitirmiş bulunmak, Ne demek bu ben şimdi işletme veya bilgisayar mühendisliği okumuşsam bu sınava giremeyecekmiyim ? Illa bu TM bölümlerinden birini okumuş olmam mı gerekir ? Yabancı dillerim de çok iyidir üstelik extradan japoncam bile biraz var... Çok üzülürüm imkanımı bu kadar erkenden kaybetmişsem... Son bir senem daha var TM ye değiştirebilirim belki. Aydınlatın lütfen! Uzak doğuya ve avrupaya ardından dünyayı dolaşmaya gitmek istiyorum :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaenin Mesaj tarihi: Ocak 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 6, 2008 Bölümünü okumadan olamazsın evet. Ben yarım Cultural Studies yarım Social and Political Sciences gidiyorum şu anda mesela. FM'den girip Sabancı'yı kazanabilirsen okula girdikten sonra ben SPS okumak istiyorum diyebilirsin, bölüm değiştirme imkanın var TM-FM arası olsa bile, sadece ortalama istiyor 2'nin üstünde, F getirmeyecen bir de, o kadar. Bi bizim okulda böyle, ona göre. Diğerlerini bilmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Ocak 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 6, 2008 İşletme derken işletme mühendisliğini falan mı kast ediyorsun, eğer bildiğimiz işletmeyse kopyaladığınd kısımda o da yer alıyor. Hariciye uzaktan hoş gözükebilir ama sadece dolaşacağım diye düşünme; Ankara'ya gideceksin en başta ki eğer İstanbulluysan zor olur. Türkiye'deyken 850 lira maaşa talim edeceksin. Yurt dışına çıkarsan da mesela Pakistan'a gidip çocuğun için temiz süt bulmakta zorlanabilirsin ya da Irak'a gidip dört duvar arasında hayatını geçirmek zorunda kalabilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Syn Mesaj tarihi: Ocak 6, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 6, 2008 FMden katsayı düşmeden İşletme,İktisat okuyabiliosun sadece edb-sos yapcan.işletme-iktisat mezunu adamı diplomat yapıolarsa olursun neden olmıcan? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Dışişler Bakanlığı Giriş Sınavı: Sınav yazılı ve sözlü yapılır. Geçer not 70'tir. Kenarı kapalı kağıtla yapılan ve eleme mahiyetinde olan yazılı aşama dört sınavdan oluşur: Yabancı dilde (İngilizce, Fransızca veya ALmanca) kompozisyon, Türkçe Komposizyon, TÜrkçe'den yabancı dile çeviri ve yabancı dilden Türkçe'ye çeviri. Almanca'dan sınava girenlerin, diğer iki dilden birinden en az 50 alması gerekir. Ayrıca iki dilden birden sınava girmek avantaj sağlar; ikinci yabancı dilden alınan notların ortalamasının 60'dan fazlası sınav notları toplamına eklenir. (açıkçası tek dilden sınava girenlerin pek şansı yoktur) Özellikle TÜrkçe kompozisyonda titizlik gösterilir. Türkçe'den çeviriler genellikle ağdalı metinlerdir. Her sınav için ayrı değerlendirme yapılır ve herbirinden geçer not almak şarttır. Başarı sırasını notların toplamı belirler. Yazılıyı kazanan, sözlü sınav-mülakata çağırılır. Yarım saat ila bir saat arası sürebilen bu aşamada adaya siyasal tarih, uluslararası politika, Türk Dış Politikası, anayasa hukuku, uluslararası hukuk, medeni hukuk, devletler özel hukuku, uluslararası ekonomi, Türkiye Ekonomisi, maliye ve genel kültür konularından sorular sorulur. Soruları aday kurayla çeker. Sınav-mülakatta bilginin yanı sıra; adayın hal ve tavrı, ''oturup-kalkışı'', konuları ele alış biçimi de çok önemsenir. Sınav komisyonu en az 5 büyükelçiden oluşur. Bu sınavlarda torpil pek geçerli değildir. Zira bir Cumhurbaşkanı çocuğu bu sınavı ancak üçüncü girişinde kazanabilmiştir. Bu sınavlara girebilmek için KPSS'nin Uluslararası İlişkiler puan türünden Türkiye Genelinde ilk 200'e girmek gerekir. Bu sınavların hepsini kazanan aday (yılda en çok 50 kişi) Dışişleri Bakanlığı Aday Meslek Memuru olur. 1 yıllık Meslek içi eğitimden sonra 1 yıl staj yapılır. Bundan sonra Meslek Memur olunur. Meslek Memuru 1 yıl asil memur olarak ataşelik, 3 yıl üçüncü katiplik, 3 yılda ikinci katiplik yaptıktan sonra, sicilinde 76'nın üzerinde bir puanı tutturduğu takdirde, askerliği hariç 9.yılda çok ciddi bir başkatiplik sınavına girer. (bu sınavı 3 kez kazanamayan meslek memurluğundan alınır idari memurluğa düşürülür). Bu süre zarfında genel kaide Meslek Memuru'nun iki sene yurtiçinde iki sene yurt dışında olmak üzere dönüşümlü görev yapmasıdır. Diplomatlık mesleğinde ast-üst hiyerarşisi önemlidir. Üstlerinizle konuşurken cümleleri efendim başlatıp, tamamlamak gerekir. Ayrıca üstünüz izin vermeden odadan ayrılamazsınız, veya mesai saati bitse dahi işten çıkamazsınız. Özel hayatlarınızla ilgili sürekli rapor tutulur. Özel hayatın düzensizliği görevden alınma sebebi olabilir. Çalışma saatleri belirsizdir ve genellikle çok uzundur. Ek:(Yılda ancak 25-30 kişi Aday Meslek Memuru statüsü kazanabilir) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 O yazdığın bölümleri bitirmemişsen şansını kaybetmişsin demektir. Ayrıca İngilizce Fransızca ve Almanca dışındaki diller sana hiçbir fayda sağlamaz. Şansını kaybetmişsin doğru bir ifade olmadı. Yeniden ÖSS'ye girip o bölümlerden birini kazanabilirsin o da bir ihtimal. Bence mantıklı aslında, mühendislik okumadan mühendislik yapılamadığına göre tıp bitirip diplomatlık yapılmasıda saçma olmaz mı? Herkes bizim bölümleri küçümsüyor. Benim diplomamda Uluslararası İlişkile Uzmanı yazıyor ama bizim memlekette kime sorsan bizim alanda kendini uzman ve yeterli sayıyor. O kadar cilt cilt kitabı boşu boşuna ezberlemedik biz.... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 bir kere disisleri bakanliginda cok agir torpil doner, disislerinin geleneginden dolayi genelde baba ogul akraba vs cok doner. Ikincisi o kadar cok istekli varki ben diplomat olucam diye yola cikmak cok mantikli degil acikcasi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
c_a_p_t_a_i_n Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Şimdi ben aynı şeyi demeye hazırlanıyordum matama.Eğer torpilin yoksa çok zor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonmax Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 uluslararası ilişkiler son sınıf okuyorum. ben olcam diplomat sen olamaycan MUHAWAHA (şaka şaka =P) ayrıca diplomat olma fikrini bi 10 kere daha düşün derim. çünkü dışişleri bakanlığına %90 mülkiyeden adam alıyolar. galatasaray ünililer biraz şanslı bi de. özel üniversiteden adam çok istemiyolar. mülkiyeden adam almalarının sebebi ise, mülkiye bi kardeşlik, gizli bi örgüt, akrabalık vs gibi bişi. türkiyenin en köklü bölümü SBF ve bütün dış işleri + istihbarat elemanları %90 mülkiyeden seçilir. %10 luk kısımdaysan, süpermen olman lazım girmek için. ayrıca master yapmadan deneme bile girmeyi. siyasi - politik konularda çok ciddi araştırma ve analizlere sahip olman gerekli. bunula beraber, mükemmel seviyede yazma + konuşma ingilizce lazım. fransızca olursa artı puan. diplomatik konuşma ve yazma eğitimi almış olmalısın (şekil 1 A, bu sene biz alıyoruz mesela). bununla beraber iç işleri veya dış işleri veya ASAM tarzında yerlerde staj yapmış olmalısın (şekil 2A TASAM'da staj yaptım ftw - kendimden örnek veriorum en yakın işte) mesela BM de staj yapmış olsan süper artı puan gibi gibi. ondan sonracığıma, çok sosyal bi adam olmalısın, ve başvurunu sertifika cenneti şeklinde yapmalısın. iyi yalan sölemeyi bilmelisin, kıvrak zekalı olmalısın, mükkem bir el yazın olmalı. çabuk sinirlenen bir yapın olmamalı, soğuk kanlı sakin, çözüm bulucu yapıcı biri olmalısın. ayrıca ailende (sülalende daha dorusu) bir büyük elçi konsolos veya ateşe olmuş olması gözlenen özelliklerden (büyük dedem arnavutluk büyük elçisiydi ftw <3 ) vesaire vesaire.. artı KPSS den 95+ puan alman lazım. KPSS = 8xÖSS gibi bir denklem kurabilirim. öle işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 7, 2008 Benim valla hiç umudum yok. Yabancı dil iyi dersler süper ama pek ekstra birşey koyamadım üzerine. Belki yüksek lisanstan sonra... Arada Dragonmax'ınki gibi bir staj ayarlayabilirsem o zaman şansımı denerim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kithnos Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Madem Deutsche Schule desin gir Abitur`a , git Almanya da oku Isletme vb bi bolum , sana en yakin hangisi - YOK un sinav icin kabul edebilecegi- onu ogren Almanya da basvur.Madem diplomat olcam dunyayi gezcem diyosun uni hayatinda baslamis olursun gezmeye iste, burda tikilip kalcagina avrupa nin ortasinda okursun.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Bu arada özür dilerim kaynak belirtmemişim o üstteki sınavla ilgili bilgi notu Prof.Dr. Baskın Oran'dan alıntıdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceronibo Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Mülkiyeden bahsedilmiş ama yaklaşık 1 ay önce dışişleri bakanlığına geziye gittik bölüm olarak(İstanbul Ticaret Üni), brifing veren diplomatın istatistiklerden okuduğu kadarıyla son iki senede en çok ODTÜ ve Galatasaray'dan sınavı kazanan çıkmış. Bir de açıkcası işletme, iktisattan mezun olup diplomat olmak çok mümkün bi iş değil. Ki çok artıları olabilir ama gerçekten çok çilesi olan bir meslek ve çok idealist olmak gerekiyo. İyi düşünmek lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Evet dragonmax güncelden pek haberdar değilsin anlaşılan. Son senelerde Ankara Siyasal'ın esamesi okunmuyor oysa ki ülkedeki en iyi Uluslararası bölümüne sahip olan ODTÜ bayağı sokuyor. Galatasaray Üniversitesi'de devlet odaklı müfredatından avantaj sağlıyor. Ayrıca çok emin değilim ama cv'ye bakmak diye bir olay var mı yahu dışişleri için? Benim bildiğim yalnızca diploma, yazılı sınav, mülakat ve kişisel bağlantılar rol oynyor seçimde. Şimdi farkettim de master yapmadan girmeyi düşünme demişsin oysa ki bence master yapmadan girmek daha mantıklı. Bir kere master aranan bir özellik değil, ikicisi genç yaş daha çok tercih ediliyor zaten 28 yaştan sonra mı ne giremiyorsun. Tercih edilmeyi bir kenara bırak, zaten yükselmesi yavaş olan bir meslek dalına bir de geç girmek mantıklı değil pek. En akıllıcası eğer giremezsen boş kalmamak için master yapmak olabilir, eğer yüksek lisans tazminatını düşünüyorsan girdikten sonra teşkilata Ankara'da bir üniversitede yaparsın masterını. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonmax Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 9, 2008 valla diplomatlığa çok yakın biri olmama rağmen hiç de düşünmüyorum. o yüzden dışişleri bakanlıı çok da tın ^^ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ocak 10, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 10, 2008 Son yarıyılda erasmusa gidiyorum. Dönüşte bir sene hazırlanıp şansımı deneyeceğim. Oldu oldu olmadı fazla üzülmem. Şahsen mülakata kadar kalabilsem; benim için başarıdır. Derim ki kendime; Torpil devreye girene kadar ilerledin helal olsun sana:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulbringer Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 18, 2008 Ilginc aciklamalar.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar