SturmVogel Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Topic'i varsa düzeltin ama en konuşulması gereken konulardan birisi bu bana göre. Konuyu biliyorsunuz. Fazıl Say söylediklerini şu şekilde genişletti daha sonradan: “Bütün bunlara karşılık bu iktidar, bana ve müzik sanatına şimdiye kadar dostça davranmadı. ‘Metin Altıok Ağıtı’ adlı oratoryom dolayısıyla, iktidarın ilk kültür bakanı, çeşitli yöntemler kullanarak eserin sansür edilmesini sağladı. Bu olayı, hiç unutamıyorum. Müzik sanatını küçümsemenin başta gelen örneklerinden biri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın önceki yıl okullarda müzik ve resim derslerinin kaldırılması girişiminde bulunmasıdır. Bizim milli eğitim sistemimizden sanat eğitimi dışlanamaz. Başka bir olumsuz örnek ise Türkiye’nin bugün on bin müzik öğretmeni açığı bulunduğu halde, lisans öğrenimini tamamlayan genç müzikçilerimizin öğretmen olmasını önlemek için engeller icat edilmesidir. Bunlar, basının ve halkın gözünden kaçmış olabilir ama, müzik benim mesleğim; benim gözümden kaçmadı. ‘Sanatçı, alnında ışığı ilk hissedendir’ özdeyişini, ‘Sanatçı, karanlığın tehlikesini ilk hissedendir’ anlamında da düşünebiliriz.” Orta Çağ karanlığının, bütün aydınlar gibi kendisini de kaygılandırdığını ifade eden Fazıl Say, açıklamasında, “En çok da gelecek kuşaklar için kaygılanıyoruz. Eğer, günün birinde karanlık güçler Cumhuriyetimize ve ulusal değerlere hayat hakkı tanımazsa, onlara teslim olacak değiliz” görüşüne yer verdi. ---------------------------- (NTVden alıntı) Fazıl Say’ın Alman dergisine verdiği “Türkiye’yi terk edebilirim” demecinin ardından bir açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, “Giderse saygı duyarız çok üzüntü duyacağımızı düşünmüyorum. Bir Fazıl Say, 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına eşit değildir” demişti. Fazıl Say’a CHP’den destek geldi. Say’ın sözlerini CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, rejim endişesinin dile getirilmesi olarak değerlendirdi ve üstünde düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, Fazıl Say’ın sıradan bir insan olmadığını belirterek, “Dünyanın sayılı piyanistlerinden birisi, Türkiye’deki rejim endişesinden ve Türkiye’yi terketmekten söz ediyor” dedi. Kılıçdaroğlu, “Say haklı olmayabilir; ama Say’ı o noktaya getiren düşünce nedir...” diyerek bu konuda düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Biz bu ülkede bir rejim kaygısı yaşıyoruz” diye konuştu. ---------------------------- Fazıl Say'ın açıklamasına destek Hıncal Uluç'dan geldi. Mümkün olduğunda son günlerde apolitik yazan Hıncal olay için şunları yazmış köşesinde: Hıncal Uluç / Sabah Fazıl Say'ın yerinde olmak.. Holly'den ayrılma sebebimdi, Türkiye'den ayrılamamam.. Beraber olduğumuz yıllar boyunca, Holly Amerika'ya yerleşme arzusundan hiç ama hiç söz etmemişti.. Sebebini sonra anladım.. Amerika'yı gezip dolaşıp gördüğümde, bu isteğin benden geleceğini düşünmüş meğer.. Nasıl düşünmesin ki.. Her yıl dünyada yüz binlerce insan Amerika'ya yerleşmek için, ölümü göze almak dahil, ne çarelere başvuruyordu. Oysa fırsat işte benim elimin altındaydı ve orada Holly'nin ailesinden gelen kurulu düzen olduğu için maceraya da atılmayacak, hayata sıfırdan başlamayacaktık.. Biraz para biriktirir biriktirmez Holly Amerika turunu organize etti. Kıbrıs sonrası ambargo günlerinin o yokluklar içindeki, o beyaz peyniri bile bulunmayan, yerli sigarası karaborsa satılan, kahve diye nohut içilen Türkiyesi'nde yaşamakla, fırsatlar, bolluklar, özgürlükler ülkesi Amerika'da olmak arasındaki farkı gözlemlemeyi bana bırakarak.. Harika günler geçirdik Amerika'da.. Döndüğümüzde uçak piste konduğunda betonu öpmek istedim.. Geçen günler bizi daha kötüye götürdü.. Kardeş kavgası başladı. Gece çalan kapıları açamaz olduk. Korku, dehşet günleri.. Yokluk iyice arttı. Artık su yoktu, elektrik yoktu.. Hiçbir şey yoktu, doğru dürüst.. Holly'nin dolar olarak kazandığı paraları, kuş sütünün eksik olmadığı Amerikan Ordu Pazarı PX'de harcama şansımız olmasa, aç bile kalabilirdik.. Holly her gün gözümün içine bakıyor "Hadi" dememi bekliyordu.. "Aklına bile getirme" dedim.. "Aklına bile getirme.. Ben ülkemi terk etmem. Ben başka yerde yaşamam.. Yaşayamam.." Holly'nin de bu yokluklar ülkesinde, o Amerikalı nefreti içindeki insanlar arasında yaşaması için sebep yoktu.. Kalktı gitti, bir gün.. Ülkem günlerdir, Fazıl Say'ın sözlerini tartışırken, kendimi düşündüm.. O korkunç 70'li yıllarda beni Amerika'ya taşınmaya ikna edemeyen Holly, teklifini bugün yapsaydı?.. Ben gene 30'lu yaşlarda olsaydım?.. Bağrıma taş basardım.. Hem ağlardım, ama hem de giderdim.. Düşüncem bu.. Giderdim.. Türkiye'nin nereye gittiğini görüyorum, hissediyorum.. Elimden bir şey gelmiyor.. Ülke medyası demokrat aydınlar tarafından işgal edilmiş.. Her şeye hoşgörüyle bakan, her şeyi küçümseyen, her yeni gelişme için "Ne var bunda" diyen aydınlar.. Her gün yeni bir adım atılır, her gün yeni bir kale düşerken endişelerini dile getirenlere "Paranoyak" diye saldıran enteller.. Dördüncü güç bu.. Alayı demokrat.. Ben demokrat değil, cumhuriyetçiyim.. Ayıp değil ya.. Oy her şey değildir. Oya saygı her şeyin önünde değildir.. İş oya kalırsa, bir gün bu ülkenin batısında oturanlar, laik cumhuriyet yerine, şeriat hükümlerine bağlı İran modelini seçebilirler.. İş oya kalırsa, ülkenin doğusunda oturanlar, yarın ayrılıp başka bir devlet kurmayı tercih edebilir.. Ne olacak o zaman?.. Olmaz mı, diyorsunuz?.. Peki tüm görüntüleriyle gidiş nereye?.. Yasama gücünü demokratlar ele geçirdi. Yürütme zaten onlarda.. Cumhurbaşkanlığı da demokratlaştı. Orada da "Sübap" yok artık.. Yargı gücü?.. Anayasa Mahkemesi'ni de demokrat yaptık, sonunda.. Şimdi ülke düzeyinde yargı gücünü demokratlaştırma yasası yapıyoruz.. Yapısı, bünyesi gereği demokrat olması, aslını inkâr olacak Ordumuz bile demokrat artık, arka arkaya gelen Genelkurmay Başkanlarıyla.. O ordu ki, yıllar yılı bana "Geceleri başımı yastığa koyunca, mışıl mışıl uyuyorum" inancını, güvenini vermişti. Bu ülkede iktidar partisinin 2 numaralı adamı, bir eleştirisini bir tavırla dile getiren Uluslararası bir sanatçı için "Giderse üzülmem" diyorsa ve sözüm ona demokrat aydınlar bu lafa "Alkış" tutuyorsa, o ülke ne kadar yaşanırdır iyi düşünmek lazım.. Pazar günü Milliyet'e bakarken ruhum karardı. Başbakanın dış gezilerde yanından ayırmadığı, "Onu okurken içim soğuyor, rahatlıyorum" dediği gazetecinin, Vitali Hakko'nun ölümünden sonra, nasıl azılı Yahudi Düşmanı yazılar yazdığı, Türk vatandaşı Yahudilere nasıl saldırdığını, Bay Vitali ve Vakko için hoş şeyler yazanlara nasıl sövdüğünü örneklemişler.. "Arkadaşını söyle, ne olduğunu söyleyeyim" demiş eskiler.. Ülkeyi yöneten adamın en yakınındaki iki adamın tavrına bakar mısınız?. Yaşım 70'e parmak kalmış.. Tek başımayım.. Arkamda bırakacak ne eşim var, ne çocuklarım.. "Benden sonra ne olurlar" diye endişe edecek kimsem yok yani.. Geçen yazdım.. İyi yaşadım.. Dönüp geriye baktığımda, içimde ukde bir şey de yok.. O zaman gitmeme, yeni bir yaşam aramama sebep de yok.. Kalırım.. İnceldiği yerden de kopar.. Şunun şurasında ne kaldı ki, zaten!..
Laurelin Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Hincal Uluc cok guzel yazmis pek cok kisinin simdiye kadar soyleyemedigi yada anlatamadigi seyleri takir seri bir sekilde yazmis hemde
bLackcha0s Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Allahaşkına biri şu mir dengi fırat a sorsun sayın vekil bizi zurnayla mı temsil edecek yurtdışında.
-Cleglaw- Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Fazıl say'ın endişelerine kulak verilmeli diye düşünüyorum. Söylediği şeyler az ve öz. Böyle bir müzisyeni kaçırıcak hale gelmemeli türkiye.
Ferrero Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Ben bu demeci verene kadar Fazıl Say'ı çok severdim, artık sadece seviyorum. edit: tepki yağabilir diyerekten sebebini açıklayayım. Daha yeni "Nazım" ismindeki Nazım Ran'a itafen çıkarttığı albüm tazeliğini koruyorken bu bence talihsiz bir açıklamaydı. Nazım Hikmet ülkesinden kovulduğu halde hep özlemiş, sevmiş, gözünü karartıp gitmeyi düşünmüştü.
Adiemus Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Fazıl Say'ın sanatçı kimliğini bir yana koyarsak bir vatandaş olarak böyle düşünmesi bile düşündürücü zaten. Akp genel başkan yardımcısının ne anlatmak istediğini de anlayamadım. Yani bir vatandaşın düşüncesi önemsiz oluyor da, 5 tanesi birden bir şey düşününce mi önemli oluyor? Özrün kabahatten beter olması böyle bir şey heralde.
sir Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 rejim tehlikesi olduğunu düşünenler, sözüm sizedir! parti kurun, halka ulaşın, oy alın, rejimi kurtarın. darbe özlemiyle yanıp tutuşmayın. giderim ulen diye açıklamalar yapmayın. gidecekseniz gidin, tutan yok işte. kalacaksanız kalın ve inandığınız değerler için mücadele edin.
Aket-Atum Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Hıncal Uluç cidden gayet güzel bir şekilde anlatmış olayı. Fazıl Say'da gayet haklı. adam eğer burada yaşamak istemiyorsa neden yaşasın ki? Sanki biz çok mu istiyoruz bu gidişatta olan bir ülkeyi?
Slat Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Sir, olaylara tarafsız bakabilip sakin kafayla birazcık düşünebilsen "gidebilirim" lafının medyanın ilgisini çekmek, her gazetede yer bulmak için söylendiğini anlayabilirdin.. "Hükümet şöyle böyle ortaçağa gidioz bıdbıdı" Bu mu manşet olur? Yoksa bu mu? "Hükümet böyle ortaçağ karanlığı ülkeyi terkedebilirim" Zaten amacının gitmek olmadığını Fazıl Say said: Eğer, günün birinde karanlık güçler Cumhuriyetimize ve ulusal değerlere hayat hakkı tanımazsa, onlara teslim olacak değiliz bu demeciyle açıklamıştır. Aydın dediğin böyle olur, ülkesinin sorunlarına duyarlı olur ve toplumu bilinçlendirmeye çalışır.. Orhan Pamuk işte bu yüzden yavşağın önde gidenidir.
Cthulhu Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 fazıl say'ın açıklamaları giderim üleynden daha çok şey ifade ediyor sir
Apache Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Fazıl Say'a tam destek.yarın gidip son çıkan albümünü alayım.
sir Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 e bu gitme gitmeme muhabbetine gerek var mıydı yok muydu anlamadım? ben fazıl say'ı severim, görüşlerine de hak veriyorum, okullardan resim ve müzik dersinin kaldırılması kadar saçma bişey olamaz. ama gidip gitmemesi gerçekten beni ilgilendirmiyo, kendi yaşantısıdır, kendi seçimidir. orhan pamuk'u da severim, hayatı tehlikede olduğu için gitti, hani 301 diye bişey var ya ülkemizde..buradaki herhangi birinin yapamayacağı hizmeti yaptı ülkemizi tanıtmak adına, edebiyatının temelini bu topraklardan aldı, onlarca dile çevrilen ve milyonlarca satan romanlarında buraları anlattı. gitmek isterse gider, isterse bi sonraki romanını newyork hakkında yazar. siz hala küfredin.
pwnbot Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 sir said: rejim tehlikesi olduğunu düşünenler, sözüm sizedir! parti kurun, halka ulaşın, oy alın, rejimi kurtarın. lisede baskanlik secimine adaylik koymaya benzemiyor ki bu isler =/
sir Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 sivil toplum örgütlerine falan katıl sen de..o da mı zor?
pwnbot Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 halk tarafindan parmakla gosterilen, bir avuc bindirilmis kita adi verilen sivil toplum orgutlerinin ulkeyi kurtarma sansi var mi sence? temizlik lazim, dip kose.
Slat Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 sir said: gidip gitmemesi gerçekten beni ilgilendirmiyo, kendi yaşantısıdır, kendi seçimidir. orhan pamuk'u da severim, hayatı tehlikede olduğu için gitti, hani 301 diye bişey var ya ülkemizde..buradaki herhangi birinin yapamayacağı hizmeti yaptı ülkemizi tanıtmak adına, edebiyatının temelini bu topraklardan aldı, onlarca dile çevrilen ve milyonlarca satan romanlarında buraları anlattı. gitmek isterse gider, isterse bi sonraki romanını newyork hakkında yazar. siz hala küfredin. Evet gerçekten ülkemizi mükemmel tanıttı.. Daha önce hiçbir siyasi açıklaması olmamasına rağmen, dondan fırlar gibi "Türkler bilmem kaç milyon ermeni öldürmüştür" şeklinde açıklama yaptı.. Üstelik bu konuyla ilgili hiçbir bilgisi olmamasına rağmen.. Sadece nobel ödülünü alabilmek için! Bu büyük performansıyla Nobel'i aldı, sonra gidip ülkesinden kaçtı.. Türkiye'nin en zor dönemlerinde neredeydi Pamuk? Yurtdışında büyük bir prestiji olmasına rağmen ülkesi için birşey yaptı mı? Hayır.. Tam aksine zarar verdi.. Yaptığı açıklamalara bakarsan "Türkiye hala insan hakları gerisinde" "Türkiye hala bıdıdı" "AB'ye girmek zorunda bıdıbıdı" Buna aydınlık denilmez.
dasaaa Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 düşünce olarak; kişisel tercihidir.. biri gider, diğeri gelir. olur böyle şeyler şahsi görüşüm olarak; haklılık payı vardır dediklerinde. fakat gitmek çare midir? nihai olarak 6,5milyar'da bir damlanın göl üzerinde düşmesinin yarattığı dalgalanmadır sadece. suyun akış yönünü değiştirmekten uzak.
Antimodes52 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 İşinize gelince "Ya sev ya terk et!" Gelmeyince "Bak adamı ne hale getirdiler gidiyor şimdi..." Demek ki neymiş, olay sevmek/terk etmek olayı değilmiş de, ipler kimin elinde olayıymış.
Slat Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Bunun herhangi birimizin işine gelip gelmemesi ile alakası yok.. Eğer bir sanatçı, kendi kariyeri için ülkesini tüm dünyanın göz önünde kötülüyorsa, zaten hiçbir zaman bu ülkenin sanatçısı olmamıştır, bu ülkeye ait değildir.. Her ne kadar hoşuna gitmese de, sanatçı halkını aydınlatmak ve tehlikelere dikkat çekmek zorundadır, ona bok atmak değil
bLackcha0s Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Sanatçıda aynen öyle yapmış zaten. Ama kör zihniyeti lafı götünden anlıyor. Adam gitmek isteseydi ilk zamanlar giderdi.Gider yurtdışında ününe ün katardı.Kaldı ülkesine birşey katmak için ama Milli Eğitim Bakanlığı müzik dersini yasaklıyorsa bu müzisyenler için bir küfürdür.
sir Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 yahu, nobel ödülünü samuel beckett, ernest hemingway, albert camus falan da aldı. bir türk yazarın bu efsane adamlarla aynı listede yer alması, aynı ödüle layık görülmesi sizi nasıl gururlandırmaz? onlar da "fransızlar şu kadar kişiyi katlettiler" falan gibi açıklamalarla mı aldılar ödülü? nobel almasının yegane sebebi o açıklamayı yapması mıydı? orhan pamuk aydındır diye bi iddiam olmadı, ama ülkemiz için çok önemlidir, çok da iyi bir yazar olduğu evrensel olarak kabul edilmiştir. fazıl say da çok iyi bir piyanisttir, o da ülkemizi layığıyla tanıtmıştır. onun da daha önce herhangi bi siyasi açıklaması yok bildiğim kadarıyla. katıldığınız bi açıklama olunca "helal olsun, aydın adam" diyosunuz, katılmadığınız bi açıklama olunca da "yavşak, hain" diyosunuz. bu konuda bilgisi yoktur diye bi iddian varsa çık "orhan, yalan konuşuyosun, bak belgeler burda, biz kimseyi kesmedik" dersin. orhan pamuk da dünya kamuoyunda madara olur. var mı çıkıp bunu yapan? ve evet, insan hakları konusunda çok çok gerideyiz, bunu sırf senin yavşak tabirini uluorta kullanmandan bile anlayabiliriz.
Laurelin Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 akp nin her aksiyonunu savunucam diye birtarafin dusucek adamalr acik acik adam vursa "hayatin gercegi hepimiz birgun olucez, biraz daha erken oldurmusler gozunuzemi batti anlamiyorumki" seklinde bir cevap alirsam sasirmiycam
sir Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 eheh abi ağzımdan akp lafı çıktı mı topik boyunca? ben fazıl say'ın görüşlerinden ve ülkede rejim tehlikesi olduğunu düşünen insanlardan, biraz da orhan pamuktan bahsettim topik boyunca. burda hükumetin hangi icraatını övmüşüm, hangi sözlerine katılmışım?
Laurelin Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2007 konu fazil say vs hukumet birileri din elden gidiyor diyip butun "dinsizler" ile cinsel iliskiye girmek istedigini beyan ederse "e adamin canina tak etmisti hakli" oluyor fazil say alin abicim ulkenizi dediginde ise paranoyak bos insan ve salak oluyor konu akp hukumeti olunca bir defa tarafsiz yaklastigini gormedik dunyada bu takunyalilardan benden cok nefret eden biri yoktur heralde ama bazi icraatlarini gecmiste destekledim ama seni bir defa konu AKP olunca "bu defa haksizlar" derken goremedik militan gibi taraf tutan biriyle tartismakta zor oluyor haliyle ^^
Öne çıkan mesajlar