Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

linux hakkında ?

kingpin

Öne çıkan mesajlar

şimdi teorik ve pratik olarak hiçbir bilgim yok ancak canım gerçekten kullanmak istiyor, evde 2. bir pc var hayli eski (p3 diyelim) test amaçlı kurmayı düşünüyorum boş zamanlarımda uğraşmak için gelelim sorulara :
1) kasar mı makinayı linux dahi olsa eski pc :P
2) çok zorlanır mıyım ?
3) driver problemi yaşarım büyük ihtimal değil mi ?
Sosyal ağlarda paylaş

ben de pardus tavsiye etmem.

aslını istersen ben hiçbirini tavsiye etmem. sonuçta p3 bilgisayara kuruyorsun ve göreceli olarak xubuntu winxp'den çok daha hızlı ve verimli çalışacağına rağmen sana yavaş gelecektir. p3 abicim =) seni linuxten soğutur gibime geliyor..

aslında o bilgisayar grafik arayüzü kullanmadan çok güzel server olarak bile çalışır da, linux'e öyle bir başlangıç yapmak insanın ömrünü kısaltır.
Sosyal ağlarda paylaş

live cd denen şey şu şekilde: bilgisayar başlarken cdyi takarsın, live cd dediğimiz şey burada devreye gire, sana yüklemek istediğin dağıtımı cdden verir. bilgisayarı kapatıp tekrar açarsan aslında hiçbirşeyin yüklenmediğini görürsün. yani özetle harddiske hiçbirşey (pek birşey) yüklemeden cd'den işletim sistemi çalıştırmak.

örneğin, *ubuntu dağıtımlarında windows gibi cdyi takar takmaz kurulum ekranı gelmez. önce live cd ile açılır ve masaüstünde install adında bir sembol vardır. ona çift tıklarsan asıl yüklemeye geçersin.

yanlış hatırlamıyorsam pardus böyle değildi. live cd olarak çalışmıyor, direkt yükleme menüsü açılıyordu..

istersen önce diğer (iyi) bilgisayarında xubuntu'yu live cd olarak çalıştır, bir bak. hoşuna giderse dandik olana kurabilirsin. iyi olandaki live cd hızı dandik olandaki diskten çalıştırma hızına yakın olacaktır muhtemelen.
Sosyal ağlarda paylaş

Bence diğer bilgisayarı çıkartıp kurma zahmetine hiç girme. Şu an bende Win XP üzerinde 4 işletim sistemi yüklü, hepsi de sorunsuz çalışıyor. Nasıl dersen, okulda işletim sistemlerini incelerken WMvare Workstation diye bir yazılım kullanıyorduk, daha sonra kendim de denedim. Gayet başarılı fakat tek eksikliği 3D tasarım, oyun vb. yazılımlarda biraz kuvvetli bir bilgisayara ihtiyaç duyuyor. Kullandığım bilgisayar Core2Duo E6600, 2GB 800MHz RAM ve GeForce 7600 GT Sonic 256 MB ekran kartı. Misal Vista'da oyun çalıştıramıyorum WMvare üzerinden. Fakat işletim sistemini inceleyeceğim ne özellikleri var, yeni ne var, ne yapmışlar gibi sorularını cevaplamanda yardımcı olur herhalde. İşletim sistemini nasıl kuracağını anlatan bir site buldum googledan, umarım yardımcı olur.
WMvare WorkStation
Sosyal ağlarda paylaş

eğer vmware konusuna gireceksek bence konu o kadar basit değil. yani amaç eski bir bilgisayara linux kurmak değilse benim tavsiyelerim çok değişecektir.

öncelikle sanal makineler üzerinden çalışacaksan daha az sistem kaynağı tüketen bir işletim sistemi üzerine kurmanda fayda var. yani xp üzerine vmware yerine herhangi bir linux dağıtımı üzerine virtualbox'u tavsiye ederim. hem ilk windows xp ve vmware için lisans ücreti ödememiş olursun, hem de performans daha yüksek olur.

yok zaten o işletim sistemlerini temelli kullanacaksan dual (ya da multi) boot yapabilirsin. yani amaç iki işletim sistemini aynı anda kullanmak değilse neden sanal makineler ile zaten kısıtlı sistem kaynaklarını tamamen tüketesin ki? harddiskini bölümlere ayır (ki bunun için formatlamana gerek yok) ve farklı bölümlere farklı işletim sistemleri yükle. bilgisayar açılırken de hangisini kullanmak istediğini seçersin.

tabi bunlar o eski bilgisayarı kullanmayacaksan geçerli tavsiyeler.

ek: gerge de aynı şeyi söylemiş zaten =)
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Fluxbuntu üzerinden olur çok rahat. Fluxbox sessionu açarım ben windows gerektiren işlerde.

Bunu da deneyebilirsin linux için. Hatta en iyisi bu olur, SLAX falan hiç bilmiyorsan kasar seni(daha önce söylerdim de yeni çağrışım yaptırdı Mum)

http://fluxbuntu.org/

Bununla herhangibir takılma yaşayamazsın. Sanırım. Benim PIII'de 192 ram var, takılmıyor.

ek: SLAX'da takılmıyor gerçi ama sorun yaşayabilirsin işte.
Sosyal ağlarda paylaş

P3 makineyi ne kadar kasar bilemiyorum. Ama XP'den daha az yoracağını düşünüyorum. Zart zurt format atma derdin de olmaz. Uzun yıllarca temiz temiz kullanabilirsin. :)

Yeni geçenler için kesinlikle dual boot tavsiye ederim. İki yeni partisyon yarat 4-5GB linux için, 1-2GB swap için ayır. Önce diğer partisyonlardan birine Windows kur. Sonra bu ayırdığın iki partisyona linux kur.

Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon NTFS yazma desteğiyle geliyor. Windows partisyonlarına da çok rahat erişebiliyorsun. Kurulum bittikten sonra tanınmamış donanımın olmazsa zorlanmadan kullanabilirsin bence. Bunu da kuruluma başlamadan live cd'de anlarsın.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Ubuntu yerine PCLinuxOS da kullanılabilir. Hem driver, codec sorunu yaşanmaz, hem de rolling release olduğu için daha rahat olur. Yıllarca sorunsuz gider.

CD release OS'un versiyonlar ile çıkması (Ubuntu 7.10, SUSE 10.3 gibi) ve bu versiyonlar aradında Windows XP'den Vista'ya geçiyormuşçasına(o kadar ağır be tam değil ama nasıl anlatayim bilmiyorum başka) upgradeler yapılmasına denir.

Rolling release'de bu versiyonlar ortadan kalkar. Sistemin sürekli en son çıkan şeylerle upgrade edilir. Yıllarca böyle devam edebilirsin.(biri daha iyi anlatsın şunu yav)

Bunu yapan bildiğim iyi dağıtımları şunlar: Arch, Sidux(Debian Sid tabanlı ama biraz stable edilmiş), Foresight(bu orta derece bilgi istiyor), PCLinuxOS(newbie linux).

Aralarından tavsiyem Foresight olur bunlar arasından.

Sen ne kullanıyorsun dersen; Ubuntu Studio derim. Stable bir müzik prodüksiyon sistemi iyi oluyor benim için. Aynısını Arch Linux ile yapabilirim ama üşeniyorum işte bir sürü şeyi derlemeye, sorunları çözmeye çalışmaya.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Notebook kullanmıyorsundur da ondan. Ya da benim ki gibi sorunlu bir tane kullanmıyorsundur. Gutsy geldiğinden beri webcam çalışmıyor en basitinden. Her seferinde de kesin Ati sorun çıkartıyor, Compiz uçuyor, falan falan. Gerçi bunları düzeltmem en fazla bir saatimi alıyor ama ubuntustudio-desktop'u ve bir sürü kullanmadığım Gnome programını tekrar yüklemek, tekrar silmek kasıyor. Mplayer'da bozulmuştu Gutsy ile birlikte conf'larla epey uğraşmıştım(gerçi sonra sorunun Ati sürücüsünde olduğunu farketti ama).

Rolling release iyidir ya, müzik işini de Linux ile halletmeye başlayıp Windows'u tamamen silmeden önce ben de Arch kullanıyordum zaten. Sidux'u bir ara deneyeceğim. Büyük ihtimalle Hardy Heron'a geçmeden hemen önce bakarım.
Sosyal ağlarda paylaş

abi sanırım 1. sayfanın sonlarına doğru bana yazmışsınız ama daha sonra konu dallanıp budaklanmış acayip bişey olmuş işin garip tarafı hayatından windows dışında işletim sistemi kullanmamış öyle c++ falan bilmeyen birinden bahsediyoruz ( ben sddfsa) o yüzden daha sakin ve anlaşılabilir yazarsanız pardus'u kullanmıyorum o zaman zaten bi halt anlamadım live cd muhabbetinden xubuntu yu nerden elde edebilirim ?
Sosyal ağlarda paylaş

http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/gutsy/release/xubuntu-7.10-desktop-i386.iso adresinden iso'yu indiriyorsun.

nero ile cdye yazıyorsun.

bilgisayar açılışınıda cdyi takıp açıyorsun.

biraz deniyorsun xubuntu'yu.

beğenmezsen bilgisayarı yeniden başlatıp cdyi çöpe atıyorsun.

beğenirsen masaüstündeki install ikonuna çift tıklayıp yüklüyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

ubuntuyu görünce anlatasım geldi.İsviçreden ubuntu 7.04 getirttim.Normalde gönderirlerken koca bir kutu gönderirler cd keys gibi içinde 12 adet 6 32 bit 6 64 bit ubuntu gelir.neyse gelelim asıl konuya istedim ubuntuyu evde yokken postacı gelmiş sonrada kutuyu apartmanın posta kutusunun üstüne koyup gitmiş.geldim akşam saatlerinde kapı çaldı bizim üst komşunun küçük kızı abi böyle böyle mahallenin cocukları açıp bakmış cdleri görüncede oyun sanıp hepsini dağıtmışlar cocuklara dedi.ben dumur 4 hafta bekledim her gün evden ayrıldığım ilk dakika madara olmuş.Neyseki ufaklık şansına bi 64 bide 32 lik 2 cd yi kurtarmış.Bu olaydan sonra 5 hafta boyunca her hafta içinde alınan cdlerden bitanesini ya kırılmış yada direk tüm şekilde yolda bahçede gördüm.

ya ya işte böyle.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...