Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türban okullarda serbest olacak...

Prawler

Öne çıkan mesajlar

Absolut said:
Universitelerde ayrımcılığa neden olacak en basitinden. Kapalı açık kafeleri, çayırları, yemekhaneleri oluşacak bi anda.

şu an bile "saçın uzun", "alevisin", "bira içiyorsun", "siyah tşört giyiyorsun"
diye insanlar evrile çevrile dövülüyor,
kim bilir tesettür yasağı kalktığında neler olacak.
zamanında yaşayanlar anlatıyor, tesettürle gelmeyenlere "orospu" gözüyle bakılırmış.

iyi güzel kardeşim tesettür yasağı var, başımızda vır vır edip duruyorsunuz da, asıl dayağı yiyen, hor görülülen diğerleri.
çıkıp da bunlara yönelik bir düzenleme, bir özgürlük, bir hak imkanı getiriyor musunuz?
çoğu üniversitede ramazan vakti yemekhaneler, kantinler kapatılır, müslümanlar oruç tutuyor diye, müslüman olmayan halk aç bırakılır, açıkta bırakılır.
Sosyal ağlarda paylaş

LathspeLL said:
newdonis said:
Diablo said:
newdonis said:
mini etegin niçin giyildigini hepimiz biliyoruz.

niye giyiliomuş.ben bilmiyorumda

mini etek güzel gözükmek : bu sayede erkeklerin dikkatini çekmek için giyilir heralde? sebebi o olmasada sonuçta hepimiz bakmıyormuyuz?kendi adıma konuşayım mini etek giyen birinin bacaklarına bakarım.sen bakmazsan ben anormal degilim.

Senin kafanda ki insanlar zaten çağ dışı yaşıyor. Elbette ki bakacasın mini etek giyene. Bakmakta sorun değil zaten. Bir kadının bundan rahatsız olmasının nedenleri açıktır.

1. çevresinde ki erkekler geri kafalıdır, salya akıtarak bakarlar, akıllarında haince plan kurarlar, daha ile cahil olanlarıda tecavüzü dahi düşünür.

2. Kadın paranoyaktır, bunun kendini korumayla alakası yoktur.

İlla mini etek giymek demek değildir Türbanın yasaklanması. Çağa uygun uzun etekler, jean'ler var. Bunlar giyilir.

Eğer bir erkek, karşısında ki kadının saçından tahrik oluyorsa ve "pessufanallah" gibi bir kelime kullanıyorsa, o sapığın, cahilin önde gidenidir. İnsan olmayı, modern olmayı öğrenmelidir.

Ayrıca Üniversitelere laf atmışsınız "adamlar eğitimle uğraşacağına türbanla uğraşıyor" diye. Uğraşan üniversiteler değil, AKP ve gerici, dinci insanlar. Bırakın kardeşim, zorlamayın.

benim yaşayışımı bilmeden yorum yapamazsın.

once beynini kullanmayı ögren.benim demek istedigim tahrik olma olayı degil.

kadının saçından tahrik olma degil benim demek istedigim,
bir erkek kadından komple etkilenir,buna saç dahil.tahrik degil etkilenme.
eger bir kadın kimseyi etkilemek istemiyorsa kapanır.sen onun bu görüşüne saygı göstermelisin.
Sosyal ağlarda paylaş

Slat said:
Bir kadının özgür iradesiyle türban takması OLANAKSIZDIR çünkü küçük yaştan beri beyini yıkanır ve o yönde yetiştirilir.. Bu özgür irade değildir..Ya da fiziksel şiddet uygulayarak veya tehdit ederek türbana zorla soktururlar..

Kadına seçme hakkı verilmez, hiç yerine konulur.. Zorla saçı vücudu kapatılır.. Bu kadını aşşağılık bir varlık olarak görmektir.. "Saçını başını örtte millet tahrik olmasın" Bu ne lan hayvan mı besliyorsun?

Bu 21.yy Türkiyesinde koca bir REZALETTİR.. Bunu savunan da liberal falan değil, olsa olsa yavşaktır.. Kimse kusura bakmasın..

Kadın vatandaşlarımıza doğduğundan itibaren nötr yetiştirip, belli bir yaşa geldikten sonra "türban tak istersen senin seçimin" denildiğine inanan var mı?

Tabiki hayır.. Daha çocuk yaşta Kuran kurslarına yollamak, 7-8 yaşında türbana sokmak, her türbanlının yaşadığı şeydir..

dediklerine tamamen katılıyorum fakat bu sorunu yasaklıyarak çözemezsin.yasaklarsan dahada büyütürsün.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi demegoji yapıyomuş gibi olucam ama

said:

kadın kimseyi etkilemek istemiyorsa kapanır.sen onun bu görüşüne saygı göstermelisin.

o zaman turban dini bir simge değildir, sadece insanın ruh halini anlatan bir giysidir, bunun yanında bir erkek olarak, aşğanlandığımı düşünürüm sebebi sadece buysa örtünmenin
Sosyal ağlarda paylaş

Sosyolojik bakış açısından yorum yapıyorum. Herhangi bir insan grubunu hangi özelliği ile ön plana çıkarırsan, bu durumda "Başörtülü okula girilmez!", diyerek, o insanlar artık örnek veriyorum sadece "öğrenci" veya "karadenizli" olarak değil de o özelliği ön plana çıkmış dier insanlarla yani diğer "başörtülü" insanlarla bir araya gelirler ve karşı bir direniş oluştururlar. Hatta sen onlara ne kadar çok başörtülü dersen ve onları yasaklarsan onlar o kadar çok kendi aralarında kenetlenir.

Burda ben teoloji ile ilgilenmiyorum. Yok asıl başörtü şudur şöle takılır şurda takılmaz . Burda önemli olan başörtü değil. Gözlüklüler okula giremez die 1970lerde bir kural çıksaydı şu an aynı durumu gözlüklüklerle bile yaşayabilirdik.

Sonuç olarak bu başörtülü kenetlenmesini kırmanın , çözümlemenin tek yolu, o kişilerin belirleyici kimliklerini "başörtü" den başka bir noktaya çekmektir. Bu da yasağın kaldırılması ile olur. Sen o insanı başörtülü değil de sınıf arkadaşın olarak görürsen, bunu herkes bu şekilde görüp kurallar bu şekilde uygulanırsa o dier başörtülülerle birlik olmaz.

P.S: pek müslüman bi adam değilim, başörtülülerden kesinlikle haz almıyorum. tamamen sosyoloji disiplinine göre konuştum. Yeni YÖK başkanı da sosyologmuş tahminen o da bu şekilde düşündüğünden yasak kalkacak diodur die düşünüyorum. Fakat bunun altında gizlediği başka nedenler var mıdır bilemiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

iste olay o kadar basit degil ne yazikki

turban dini bir sembol ayni zamandada goreceli olsada siyasi

universitelerde "turban yasagi" diye birsey yok
dini&siyasi sembol yasagi var

heleki bizim gibi bolunmeyi cok seven bir ulkede son derece gerekli
12 eylulden once siyasi sembol u gectim gazeteelrden guruplar birbirlerini taniyordu, cumhuriyet gazetesiyle gezdigi icin oldurulen adam var bu ulkede

bu yuzden okullarda guruplasmaya yol acicak seyler yasak iste yasakda kalmali
bugun turbanliyi serbest biraktiginda verdigim ornekteki gibi kimse benim siyah cuppeyle okula girmeme engel olamaz
scientology nin felanca tarikatindan adam gelip "kutsal pipi bizim sembolumuz okula bu pipi seklinde asayla girip cikmam lazim" dediginde hicbirsey diyemiycegin gibi birde ustune

"falanca hoca turbanliyim diye notumu kirdi" "falanca gorevli boynumda ahc var diye islem yapmadi" "falanca gurup kipa taktigimiz icin bizi sabun yapmaya calisti"

vs vs

muhabbetleriyle ugrasirsin

bu yasak serbest kaldigi halde ulkucu 3 hilaliyle komunist orak cekicle okula dalarsa hayir yapamassin giremessin deme sansi olmaz, tazminat manyagi yaparlar ulkeyi
izin verirsende bu defa birbirlerini dogramaya baslarlar

imamhatip mezunlarina katsiyi geyigine girmiyorum bile
muezzin ucak teknisyenlerinin imam kaymakamlarin, ilahiyatci basbakanalrin ulkesi oluyoruz yavas yavas

liberaliz ve ozgurluk adina ozgurlugu kirpma pesidne kosan bu zihniyeti destekliyenler ilerde kafalarini cok taslara vurucak bende sunu yolliycam paso

(:P)
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:
şimdi demegoji yapıyomuş gibi olucam ama

said:

kadın kimseyi etkilemek istemiyorsa kapanır.sen onun bu görüşüne saygı göstermelisin.

o zaman turban dini bir simge değildir, sadece insanın ruh halini anlatan bir giysidir, bunun yanında bir erkek olarak, aşğanlandığımı düşünürüm sebebi sadece buysa örtünmenin

tamam zaten bende onun böyle oldugunu düşünüyorum ki.
politik simge için takanlara zaten bende karşıyım.

hem sen niye aşagılanasın?toplum içinde kadın-erkek iletişimi ve birbirinden etkilenme olayları çok önemli bir noktadadır zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Slat said:
Bir kadının özgür iradesiyle türban takması OLANAKSIZDIR çünkü küçük yaştan beri beyini yıkanır ve o yönde yetiştirilir.. Bu özgür irade değildir..Ya da fiziksel şiddet uygulayarak veya tehdit ederek türbana zorla soktururlar..

Kadına seçme hakkı verilmez, hiç yerine konulur.. Zorla saçı vücudu kapatılır.. Bu kadını aşşağılık bir varlık olarak görmektir.. "Saçını başını örtte millet tahrik olmasın" Bu ne lan hayvan mı besliyorsun?

Bu 21.yy Türkiyesinde koca bir REZALETTİR.. Bunu savunan da liberal falan değil, olsa olsa yavşaktır.. Kimse kusura bakmasın..

Kadın vatandaşlarımıza doğduğundan itibaren nötr yetiştirip, belli bir yaşa geldikten sonra "türban tak istersen senin seçimin" denildiğine inanan var mı?

Tabiki hayır.. Daha çocuk yaşta Kuran kurslarına yollamak, 7-8 yaşında türbana sokmak, her türbanlının yaşadığı şeydir..
Atatürk said:
‘Uygarım’ diyen Türkiye’nin gerçekten uygar olan halkı başından aşağıya dış görünüşüyle de uygar ve olgun insanlar olduğunu doğrudan göstermek zorundadır. Gezim sırasında köylerde değil, özellikle kasaba ve kentlerde kadın arkadaşlarımızın yüzlerini, gözlerini çok kalın ve özenle kapatmakta olduklarını gördüm. Özellikle bu sıcak mevsimde, bu tarzın kendileri için işkence ve acı verici olduğunu tahmin ediyorum. Erkek arkadaşlar bu biraz bizim bencilliğimizin eseridir. Çok namuslu ve dikkatli olduğumuzun gereğidir. Fakat saygıdeğer arkadaşlar, kadınlarımız da bizim gibi anlayışlı ve düşünceli insanlardır.
Onlara ahlakın kutsallığını aşılamak milli ahlakımızı anlatmak ve onların beyinlerini ışık ile, temizlik ve incelik ile donatmak esası üzerinde bulunduktan sonra fazla bencilliğe gerek kalmaz. Onlar yüzlerini dünyaya göstersinler. Ve gözleriyle dünyayı dikkatle görebilsinler. Bunda korkulacak bir şey yoktur. Uygarlığın coşkun seli karşısında dayanmak boşunadır. Ve uygarlık düşüncesizler ve uymayanlar hakkında acımasızdır.”

bence Slat gerekli seyleri soylemis ve yeterli ornegi vermis.
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:
Yazık ya, illa kutuplaşmalar olmak zorunda mı yani. Niye küçük sınırlarda düşünüp cahil planlar yapılıyor anlamıyorum. Sen türbanla girmek istediğinde diğer dinlerden olanlar kendi kıyafetleriyle girmesi lazım. Niye türbana iltimas var. Türban bizim çocuğumuz mu? Bizim kültürümüz mü? Değil.
Kim çıkartırsa çıkartsın ben ileride çatışma ortamı olacağına inanıyorum. Yine ülkenin 10 senelerini yutacak çatışmalar. Ne üniler ne araştırmalar kalıcak, tek korkumda bu.

Türban bizim çocuğumuz abi.
Fetullah Hoca Efendimiz tarafından yayılmış bir olay.
Başörtü eskilerden gelme, tamam da.

Türban tamamen bizim kültürümüz diye biliyorum ben.
Yanlışım varsa düzeltsin biri. Viktor?
Sosyal ağlarda paylaş

su anda kullanilan sulebas modeli baglama bizden cikma evet

hatta yeri gelmisken bilmiyenler icin soyel bir yazalim yeniden

said:
Bundan yaklaşık 37 yıl önce Nur Cemaati liderlerinden (şimdinin nur yüzlü gönül adamı) Mehmet Şevket Eygi´nin söylemlerinden ve yazılarından etkilenen gençler,Beyazıt ve Taksim´de 6. Filonun Türkiye´ye gelişini protesto için toplanan işçi, memur ve öğrencilerden oluşan gruba saldırmış, polisinde çekimser tavrıyla büyüyen olaylarda 2 kişi ölmüş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.(hoş bu nur yüzlü yazarımızın son vukuatı olmadı, en son olarak da Ayasofya ibadete açılmalı diye milleti birbirine düşürdü). 16 Şubat 1969´da, tarihe "Kanlı Pazar" olarak geçen bu olayları kışkırtan Mehmet Şevket Eygi´nin gazetesi "Bugün" de yazılar yazan ve en yakın çalışma arkadaşlarından olan Şule Yüksel Şenler , patronuyla beraber bütün Anadolu´yu gezerek kadınlara "başlarına türban bağlamazlarsa cehennemde cayır cayır yanacaklarını" söylüyorlardı. Olaylar bu şekilde gelişirken büyük mücahit Mehmet Şevket Eygi ,aldığı bir hapis cezasından kurtulmak için hacca gidenlerle beraber kapağı Arabistan´a atmış, oradan yazdığı yazılarla halkı kışkırtmaya devam ediyordu.İşte bugün bizlerin "türban sorunu" diye bildiğimiz, bu olanlardan önce sorun olarak görülmeyen şey o dönemlerde ortaya çıktı.Ve çıktığı dönemde de yaratıcısının adıyla yani "Şulebaş" olarak anılmaya başlandı.
Peki bu olaylara devletin tepkisi ne oldu? Neden bazı şeylere göz yumuldu?
Atatürk´ün ölümünden sonra, iktidara gelen bütün partiler (özellikle Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti ) oy uğruna dini gruplara tavizler vererek cumhuriyetin ilk yıllarında söndürülen gericilik ateşini yeniden yaktılar. Hatta Adnan Menderes vekillerine "Siz isterseniz hilafeti de getirirsiniz" diyebilecek kadar işi ileri götürdü. Kısacası yapının temelini İsmet İnönü harcını ise Adnan Menderes attı demek sanırım doğru olur.

Türban ve sıkmabaş nedir?
Asıl anlamıyla türban 19. yy da Fransa´da çıkan kadınların kullandığı bir tür şapkadır.Kenarları yoktur. Sözlükler türbanı " her türlü yumuşak ve ince kumaştan yapılmış, kenarları olmayan kadın başlığı" diye tanımlar.
Sıkmabaş ise Filistin´de ve özelliklede İran´da çıkmış son 30 yıldır bizim ülkemize de girmiş siyasal içerikli, İslamcı bir simgedir.Saçların tümü görülmeyecek biçimde kapatılır.Üzerine ayrıca bir örtü çekilir.Boğazdan sıkıca bağlanır.Bunun ne türbanla ne de başörtüsüyle bir alakası vardır. Anadolu´da annelerimizin ve büyüklerimizin başına bağladıklarıyla bunun hiçbir ilgisi yoktur. Başörtüsü, yüzyıllardır Anadolu kadınının başlarına koyup, fazla sıkmadan çene altında bağlayıp, uçlarını sarkıttığı bir aksesuardır. Saçı tümü ile kapatmaz .İşin özü sorun türban veya başörtüsü değil, siyasiler tarafından sulandırılmış sıkmabaş adlı 1 metrelik siyasi bez parçasıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...