Natanyal Mesaj tarihi: Aralık 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 10, 2007 Sabahtan beri açmaya çalışıyordum ama sitenin sürekli gidip gelmesinden dolayı kaydı konu,özür dilerim. Altın Pusula'nın çıkmasıyla birlikte kitap uyarlamaları tekrar gündeme geldi,aslında hep gündemdeydi. Benim görüşüme göre kitap uyarlaması olan filmlerin %95'i çok kötü uyarlamalar. Uyarlama olarak çok kötü olmasına veya yetersiz kalmasına rağmen kendi başına çok iyi olabilen filmler var.Benim aklıma ilk gelen tartışmasız Yüzüklerin Efendisi serisidir.Kitapla kıyaslandığında çok çok farklıydı fakat film olarak gerçektende harika bir yapıttı.Nitekim aldığı Oscarlar ve uluslararası ödüllerle bunu kanıtladı. Mesela bu tarz filmlerde aklıma ilk gelenlerden biri de Trainspotting'dir.Kitapla çoğu yerde çelişmesine rağmen harika bir film,harika bir kitaptır. Diğer yanda da kitaba sadık kalıp,harika işler yapan kitaplar var.Aklıma ilk gelenler arasında yine Fight Club var.Okuduğum kitaplar arasında en sadık olanlardandır.Tyler Durden'in ilahlaştırılmış olmasının yanında pek değişiklik yok gibi,buna rağmen kitabı kadar iyi değil.Ama Fight Club tamamen ayrı bir kategoride film,efsane. Böyle işte,tartışılabilecek bir ton bu tarz örnek var.Şuan yeni hobim sayılabilir bu.Filmi çekilmiş kitapları toplayıp kütüphaneme atıyorum.Yurttaki dolabımda Otomatik Portakal ve Dövüş Külübü duruyor.Tarkovsky'nin Günlükleri bitince onlara başlayacağım.Dövüş Külübünü okumuştum gerçi ama bayağı oldu tekrar edelim. Neyse ortaya attık,gerisini siz getirin. :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
arcane Mesaj tarihi: Aralık 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 10, 2007 Kitabını okumadım ama az önce The Man from Earth'ü izledim, tahmin ediyorum ki kitaba sağdık kalınmış zira diyalog ağırlıklı bir film, beğendim :) Haliyle kitaptan uyarlama çok fazla film var. Bence yüzde bazında çoğunun kötü olmasının ardındaki gerçek bu. Bir başka önemli faktör ise medyumların farklılığı. Yazılı metinde herhangi bir sınırlama yokken sinemada zaman, maliyet ve takım oyunu olmasından kaynaklanan kısıtlamalar var. Arada bir yüzde beşlik dilimden Fight Club gibi filmler geldiği sürece %95'lik kesimin yalamasına razıyım. Bence kitaptan uyarlama olan filmlerin çoğalması hem sinema hem de edebiyat adına faydalı olur. Kitap okumaya vakit ayıramayan veya imgeleri metine tercih eden insanların ufkunu genişletebilmesi için iyi bir yöntem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Aralık 11, 2007 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 11, 2007 The Man from Earth kitap uyarlaması değil diye biliyorum ben. Ünlü bir yazarın senaryosu sadece. Benim kitabını okuyupta filmini beyendiğim Çölde Çay(Sheltering Sky) var bir de yukarıda adı geçmeyen. Çok daha farklı kitabını göre bu da onu iyi yapmış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Aralık 13, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 13, 2007 Bence sinemada edebiyat uyarlamaları eğer kitabın filmini yapacağız diye yola çıkılırsa başarılı olamıyor çünkü hem kitabı okuyanlarda gereksiz beklenti yaratılıyor hem de yönetmen sınırlandırılmış oluyor. Oysa ki edebi bir eserden esinlenerek yönetmenin kendi yorumuyla ortaya çıkan yeni bir eser daha başarılı olabiliyor. Mesela "Blade Runner" filmini buna örnek verebilirim, keza "Master& Commander: Far side of the world" bir serinin bir kaç kitabının serbestçe kolajlanmasıyla ortaya çıkmıştı. Öte yandan Hitchcock usta da çok kereler öykülerden yola çıkmıştı film senaryolarını oluştururken. "Being there" de kitap uyarlaması olduğunu bildiğim ve çok beğendiğim filmler arasındadır fakat kitabını okumadım dolayısıyla aslına ne kadar sadık kalındığını bilmiyorum. Asıl önemli olan bence filmin kitabı ne kadar yansıttığı değildir filmi kitaptan bağımsız bir sanat eseri olarak değerlendirmek gerekir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Natanyal Mesaj tarihi: Aralık 13, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 13, 2007 Misal Kubrick bunu en iyi yapanlardandı.Orange Clockwork'ta bu serisindeki en iyi filmi tartışmasız.Kitabından tamamen ayrı bir sanat eseri,başka bir hava,başka bir güzellik. Çok var örnek böyle,kitap uyarlamaları bence hiç başarılı değil ama dediğiniz gibi de kitabı baz alıp çekilen filmler kat kat daha başarılı. Bir kitabın filmini zaten tıpa tıp aynı yapamayız,ama kitaptaki ana fikri,kitabı kullanarak verebiliriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zegna Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 lord of the flies.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dev Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Kitaplar insanların ruh hallerini, iç düşüncelerini ve özellikle dünyayı görüş biçimlerini yansıtmak için mükemmel araçlar. Oysa ki filmler daha imgesel, daha somut. Görsel olarak verilmek istenen ile ruhsal olarak verilmek istenen için farklı araçlar kullanılmalı. O yüzden filmi olan kitapların kitap olarak çok ta başarılı olmadıklarını veya filmlerinin o kadar başarılı olmadıklarını söylemek benim için mümkün. Eğer Tolkien "orada kamp yaptılar, burada kamp yaptılar" diye okuyucuyu sıkıyor ama filmi sıkmıyorsa bu filmin başarısıdır. Film senaryosu niteliğinde bir kitap yazmıştır Tolkien ve filmin var olduğu bu yüzyılda filmi olabilecek kitapların çıkarılmasına karşıyım da denebilir. Ha ne olur, parası yetmez adamın, filmleştirmeyi beceremez, tarzı değildir, "film için kitap" katagorisine girer benim gözümde. Öteki yandan kişilerin ruh halleri üzerinde ve olayların derinine soyut bir şekilde inen kitapların da filmlerinin yapılmasının gereksizliği var. Uzun lafın kısası benim için soyut anlatımlar için kitap, somut anlatımlar için film kullanılmalı. Best-seller olmuş veya polisiye kitapları almam, okumam, ne gerek vardır bence, filmi çekildiğinde izlerim çok daha fazla keyif alırım. Ama sanmıyorum ki en basit örnek olarak klasik türk edebiyatının Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nun filmi çekilsin. Ne kadar verimli olur, ne kadar anlatılmak isteni verir, tartışılır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Utterable Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Dev said: Eğer Tolkien "orada kamp yaptılar, burada kamp yaptılar" diye okuyucuyu sıkıyor o senin kendi düşüncendir, şahsen hiçbir tolkien kitabını sıkıcı bulmam. her ayrıntının bir işlevliği vardır. her neyse konu dağılmasın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dev Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Ya zaten benim her yazdığım benim düşüncem. Konuştuğum bir çok insandan da öyle bir izlenim aldım da ondan örnek verme cesareti buldum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sunsh1ne Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 kitap uyarlaması kolay, asıl olay kitabı yazılacak film çekmekte :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 14, 2007 Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Kutsal kitap, berbat film. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lethious Mesaj tarihi: Aralık 15, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2007 asteroth'a kesinlikle katılıyorum. otostopçunun galaksi rehberinin önce kitabını okumak gerek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar