Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2008 yili makroekonomik gostergeleri

Giovanni

Öne çıkan mesajlar

2008 Yili butce buyuklugu

Butce Giderleri : 222.6 milyar YTL
Butce Gelirleri : 204.6 milyar YTL
Faiz Disi Fazla : 38 milyar YTL

2008 Yili Makro Gostergeleri

GSMH (Gayri Safi Milli Hasila) : 716.6 milyar YTL
Buyume : Yuzde 5,5
Yilsonu TUFE : Yuzde 4
Ihracat : 117 milyar dolar
Ithalat : 182 milyar dolar
Kisi Basina Milli Gelir : 7000 dolar
Sosyal ağlarda paylaş

*kişi başına düşen milli gelir ortada,büyümede,peki bu oranlar halka ne kadar yansıyor? enflasyon ve gelir açığı oranlarınıda verelümmü?
*ekonominin bugün böyle tıkırında olmasında dış borçların ne kadar etkisi var? ne kadar borç ne kadar sürede faizleriyle bi tarafımıza girecek?

bunları merak ettim.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
2008 Yili butce buyuklugu

Butce Giderleri : 222.6 milyar YTL
Butce Gelirleri : 204.6 milyar YTL
Faiz Disi Fazla : 38 milyar YTL

2008 Yili Makro Gostergeleri

GSMH (Gayri Safi Milli Hasila) : 716.6 milyar YTL
Buyume : Yuzde 5,5
Yilsonu TUFE : Yuzde 4
Ihracat : 117 milyar dolar
Ithalat : 182 milyar dolar
Kisi Basina Milli Gelir : 7000 dolar

bunlar nedir, ne işe yarar, ben anlamam.
dinamit lokumunu günlük ihtiyaç listesine ekleyen bir ekonomi zaten bu...

yani sonuç olarak x-box 360 lite ve 1080p lcd'ler ucuzlayacak mı? bunu mu söylüyor yukardaki rakamlar? (hayır ucuzluyacaksa para biriktirelim, gidip alalım)
Sosyal ağlarda paylaş

ya dolar 6 7 ay önce 1.35 ti şimdi 1.18 oldu ki ben 7 aylık dönemden bahsediyorum bi kaç yıla bakınca türk lirası gereğinden fazla değerlendi hükümet hiç bişi yapmasa bile kişi başına düşen gelir artıcak çünkü 7 ay önce 1350 ytl 1000 dolar iken şimdi 1350 ytl 1150 dolar ediyor yani 150 dolarlık bi artış
sonra diyolarki kişi başıan düşen gelir arttı "yersen" sen memura işçiye ne kadar zam yaptınki diye sorarlar suni gibi geliyo bana
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:
Kisi basi gelir aylik $575
Ben inanirim. O kadar da yanlis degil bence.

Bu acaba dolar amerika'nın hataları yüzünden düştüğünden beri mi o kadar yanlış gözükmüyor 1 sene önce ne kadardı ona bakmak lazım. doların 1.70 olduğu zamanları unutmamak lazım. öyle bir durumda (memur sayısını ve işsiz insanları da düşünürsek) bence oldukça dengesiz bir rakam. Yani asıl merak ettiğim bu istatistiğin ne zaman çıkarıldığı (zira 2007 senesi içinse bu senenin başında da çıkarılmış olabilir ve o durumda doların bu kadar düşmediği döneme denk geliyor).

edit:2008 senesi için yazıyor. neyse bir ara bu sene başında çıkarılana bakmak lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
hoccemama said:
ya dolar 6 7 ay önce 1.35 ti şimdi 1.18 oldu ki

Doların kaç lira olduğu sadece bizim ekonomimize bağlı değil. Buna da ortak çıkmışlar anlaşılan.

bunu akp yaptığını söyleyen yok zaten türkiyeylede alaksı yok doların değer kaybetmesinin ama sonuçta bundan faydalanmıyo mu? euroya göre hesaplasın o zaman ne de olsa hedefimiz avrupa birliğine girmekmiş ya
Sosyal ağlarda paylaş

Bu istatistiğin nasıl hazırlandığı önemli, dolar üzerinden mi hesaplanıyor gerçekten, yoksa lira üzerinden hesaplanıp karşılaştırma amaçlı dolara mı çevriliyor. lira üzerinden hesaplanıyorsa doların ne kadar değiştiği o kadar da önemli değil ama tüm hesaplar en baştan dolar üzerinden yapılıyorsa doların değişimi de önem kazanır o zaman bu istatistiğin değerlendirilmesinde diye düşünüyorum ama bu konularda çok bilgim var diyemem.
Sosyal ağlarda paylaş

ekonomik veriler, göstergeler vs. akp'den yada herhangi bir partiden bağımsız. yani akp veriler üzerinde oynadı, minik hatalarla değiştirdi falan demeye gerek yok.

bu veriler aynı zamanda diğer bağımsız kaynaklar tarafından da inceleniyor doğrulanıyor.
elin fransızı yatırım yapacağı zaman, "dur lan akp ne demiş, aa süpermişler hemen yatırım yapayım" demiyo.
bu işler bu kadar basit değil yani.

hala küreselleşme denen şeyi anlayamayanlar var.

1) hükümetlerin ekonomi üzerinde etkileri artık çok düşük. "akp geldi $7000 gelirimiz oldu heyoo" demek de saçma, "akp sallamış, $7000 gelir felan olmaz inanmıyorum" demek de saçma.

misal, exxon mobile'ın genel müdür yardımcısının dişinin kırılması akpnin tüm vekillerle kasıp, saptırılmış bi bütçe hazırlamasından çok daha etkili ekonomi üzerinde.

2) bu iş inanıp inanmama işi değil ayrıca. veriler bunlar. bugün bu veriler kullanılıyor. beğenmeme gibi bi lüksümüz yok yani.

3) gelir dağılımı adil olsun diyosanız büyümekten vazgeçeceksiniz. büyüyelim diyosanız gelir dağılımında adaletsizliğe razı olacaksınız.
kusura bakmayın ama hem adil gelir dağılımı sağlayan hem de ekonomik açıdan lider ülke olmak, kapitalizmi daha yeni tanıyan Türkiye için çok zor.

zaten bugün kapitalizmin getirdiği sonuç bu. gelir dağılımı adaletsizleşiyor.
rekabet önemli. tür içi rekabet. çalışıp kazanan hayatta kalır. sosyal devlet diye sızlanan elenir. survival of the fittest der ve sözü burda ardethe bırakırım sdfsd.
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly said:
ekonomik veriler, göstergeler vs. akp'den yada herhangi bir partiden bağımsız. yani akp veriler üzerinde oynadı, minik hatalarla değiştirdi falan demeye gerek yok.

bu veriler aynı zamanda diğer bağımsız kaynaklar tarafından da inceleniyor doğrulanıyor.
elin fransızı yatırım yapacağı zaman, "dur lan akp ne demiş, aa süpermişler hemen yatırım yapayım" demiyo.
bu işler bu kadar basit değil yani.

hala küreselleşme denen şeyi anlayamayanlar var.

anlatsana küreselleşme nedir bizde anlayalım.fransız yatırım yapacağı zaman elbetteki bu verilere bakacak bu veriler elbetteki doğrudur ama birde şu var 2002 deki dolar ile şimdiki dolar aynı fiyatta değildir.faiz ile doları baskılanmakta ve uluslararası konjontürden dolayı dolar fiyatı düşme eğilimi seyretmektedir.ülkede ki türk parasının aşırı değerliliğini bir tek akp karşıtları söylememektedir.bugün ihracatcımız dış piyasalarla rekabet edememektedir başka bir konuda fransız veya yabancı sermayenin yaptığı yatırımdır.yatırımın ne kadar finansal piyasalar ve borsa üzerinden sıcak para girişidir.ne kadar istihdam sağlamıştır.adam gelip şirketimizi satın alıyor.bu istihdamda artırıcı etkimi yaratıyor?bu durumun bize faydası nedir?

ginaly said:

1) hükümetlerin ekonomi üzerinde etkileri artık çok düşük. "akp geldi $7000 gelirimiz oldu heyoo" demek de saçma, "akp sallamış, $7000 gelir felan olmaz inanmıyorum" demek de saçma.

misal, exxon mobile'ın genel müdür yardımcısının dişinin kırılması akpnin tüm vekillerle kasıp, saptırılmış bi bütçe hazırlamasından çok daha etkili ekonomi üzerinde.

etkileri cok düşükse neden ülkedeki dolar bu kadar değersiz türk lirası aşırı değerlidir? yabancı piyasalarda dolar fiyatı amerikan merkez bankasının faizi düşürmesi üzerine artmasına rağmen ülkemizde artmamaktadır? bunun arkasında ne vardır? exxon mobile in dişinin kırılması mıdır?

ginaly said:

2) bu iş inanıp inanmama işi değil ayrıca. veriler bunlar. bugün bu veriler kullanılıyor. beğenmeme gibi bi lüksümüz yok yani.

verileri doğru okumak gerekir.7000 dolar dışında ihracat ithalat dengesi, cari açığa bakmak gereklidir.

ginaly said:

3) gelir dağılımı adil olsun diyosanız büyümekten vazgeçeceksiniz. büyüyelim diyosanız gelir dağılımında adaletsizliğe razı olacaksınız.
kusura bakmayın ama hem adil gelir dağılımı sağlayan hem de ekonomik açıdan lider ülke olmak, kapitalizmi daha yeni tanıyan Türkiye için çok zor.

ne yani ölümü gösterim sıtmaya razı mı olmak gereklidir? gelir dağılımı nedense zenginlere çalişmaktadır.yukarıdada bahsettim ülkede doğru dürüst istihdam yaratıcı yatırım ve istihdam artırıcı yabancı sermaye cekmemekte tamamen sıcak paradır.borsadır.

ginaly said:
zaten bugün kapitalizmin getirdiği sonuç bu. gelir dağılımı adaletsizleşiyor.
rekabet önemli. tür içi rekabet. çalışıp kazanan hayatta kalır. sosyal devlet diye sızlanan elenir. survival of the fittest der ve sözü burda ardethe bırakırım sdfsd.

sosyal devlet, sağlık, eğitim ve sosyal güvencedir.çalışmayın oturun yatın sizi besliyim değildir.bugun beğendiğiniz örnek aldiğiniz yabancı devletlerde sosyal devlet ilkesinden vazgeçmemektedir.
Sosyal ağlarda paylaş

7000 dolar yanlış hesaplamadıysam aylık ytl milyon yapıyor. asgari ücret brüt aylık 710ytl (iş verene maliyet daha doğrusu).

e kesintileri niye dahil ediyosun demeyin çünkü kesintilerde bi nevi masrafıdır bi kişinin. sosyal güvenlik,emeklilik,işsizlik sigortası vs.. gibi geri dönüşü vardır o kesintilerin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...