Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dur ihtarına uymadı öldürüldü

Apache

Öne çıkan mesajlar

said:
ZOR VE SİLAH KULLANMA

Madde 16- (Değişik madde: 02/06/2007-5681 S.K./4.mad)

Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir.

Zor kullanma yetkisi kapsamında, direnmenin mahiyetine ve derecesine göre ve direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan nispette bedenî kuvvet, maddî güç ve kanunî şartları gerçekleştiğinde silah kullanılabilir.

İkinci fıkrada yer alan;

a) Bedenî kuvvet; polisin direnen kişilere karşı veya eşya üzerinde doğrudan doğruya kullandığı bedenî gücü,

b) Maddî güç; polisin direnen kişilere karşı veya eşya üzerinde bedenî kuvvetin dışında kullandığı kelepçe, cop, basınçlı su, göz yaşartıcı gazlar veya tozlar, fizikî engeller, polis köpekleri ve atları ile sair hizmet araçlarını,

ifade eder.

Zor kullanmadan önce, ilgililere direnmeye devam etmeleri halinde doğrudan doğruya zor kullanılacağı ihtarı yapılır. Ancak, direnmenin mahiyeti ve derecesi göz önünde bulundurularak, ihtar yapılmadan da zor kullanılabilir.

Polis, zor kullanma yetkisi kapsamında direnmeyi etkisiz kılmak amacıyla kullanacağı araç ve gereç ile kullanacağı zorun derecesini kendisi takdir ve tayin eder. Ancak, toplu kuvvet olarak müdahale edilen durumlarda, zor kullanmanın derecesi ile kullanılacak araç ve gereçler müdahale eden kuvvetin amiri tarafından tayin ve tespit edilir.

Polis, kendisine veya başkasına yönelik bir saldırı karşısında, zor kullanmaya ilişkin koşullara bağlı kalmaksızın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun meşru savunmaya ilişkin hükümleri çerçevesinde savunmada bulunur.

Polis;

a) Meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında,

b) Bedenî kuvvet ve maddî güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde,

c) Hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde,

silah kullanmaya yetkilidir.

Polis, yedinci fıkranın (c) bendi kapsamında silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde "dur" çağrısında bulunur. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir.

Polis, direnişi kırmak ya da yakalamak amacıyla zor veya silah kullanma yetkisini kullanırken, kendisine karşı silahla saldırıya teşebbüs edilmesi halinde, silahla saldırıya teşebbüs eden kişiye karşı saldırı tehlikesini etkisiz kılacak ölçüde duraksamadan silahla ateş edebilir.

Pek de kanun disi gozukmuyo DoGMeaT..?
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:
Polis vurduysa sorgulanmaz yani? Polisin vurduğu yerde gül bitmesin..
Kimse oyle bi sey demiyo. Ama adam sarhos, cevirmede durmuyo, dur ihtarina uymuyo.. Biraz sag duyu... Polisin trafik mi asais mi oldugu belli diil basta. Eger asaisse, kimbilir adamlar uyusturucu ihbari almislardir, terorle ilgili bi durumdur. Neyin ne oldugu belli diil, maksat polislere b.k atmak olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:
said:

c) Hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde,

Polis, yedinci fıkranın (c) bendi kapsamında silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde "dur" çağrısında bulunur. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir.

Pek de kanun disi gozukmuyo DoGMeaT..?

gayet kanun dışı.
Sosyal ağlarda paylaş

Sen mi okumuyosun ben mi yanlis goruyorum?

said:

Sosyal ağlarda paylaş

Riglous un altini cizdigi ya da dan sonraki ornege giriyor bu olay bu arada hala anlamak istemeyenlere.

O ya da veya demek, veyahut, yani ya ilki YA DA ikincisi, ikisi ayni anda degil, o ve kelimesi ile ifade ediliyor.

Yani adam hakkinda emir cikmak zorunda degil, adam polis dur diyince durmuyorsa suphelidir.
Sosyal ağlarda paylaş

Riglous, orada polisin ne durumlarda silah kullanabileceği belirtilmiş. Dur ihtarına uyulmaması halinde ne olacağı yazmamış. Bunun geldiği mana şudur, dur ihtarına uyulmazsa ateş açamazsın. Neden açamazsın, çünkü kanunda yazmıyor.
Kanunda yazmıyor = kanun dışı.

Dogmeat 1. ya da 2. sınıf tam hatırlamıyorum, ben 3 senedir 1. sınıf öğrencisiyim. Ama hukuk derslerine 3-4 ay girip çıkarsan kanun okumayı ve yorumlamayı iyi kötü öğrenirsin, tarafsız da bakarsan görürsün ki mevcut olayımızda polis sahip olmadığı bir hakkını kullanmak suretiyle birini öldürmüş. Polisin açısından kanun dışı bir durum var delacığım.
Bunu söylemek için illa mezun olmak gerekmiyor. Kanuna uygun yorumda bulununca da kötü olunuyorsa evet, ben çok kötü bir insanım kabul ediyorum.

Volfied, "ya da" ile ilgili doğru diyorsun da, ya da sonrasında suçüstü halinde şüphelinin yakalanması diyor. Ortada suçüstü yok, şüpheli de değil. Şüpheli ki dur ihtarı var diyebilirsiniz ama suç yok ortada. Adam görünüşte araba kullanıyor.
Ateş açılmış olmasını meşrulaştıracak kanun maddesini boşuna arıyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

said:

boldla işaretlediğim bölüme dikkat çekerim, neye suçüstü yapmış polis bu olayda?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde,

yanlis gormuyorsun ama yanlis anliyorsun

bu demekki kisinin sucustu yakalanmasini saglamak amaciyla kullanabilir

ama burda boyle bir suc yok
trafik suclarinda silah kullanma olayi yok alkollu olmus olsa bile

teksas geyigini koydum cunki hergun silahlar patliyor liseye giden veleti gectim develtin polisi saga sola sorumsuzca ve yetkisi disinda silah sIkIyor

ha ameirkada polis geyigine katilmiyorum

baska ulkeler bizi pekde baglamaz
amerikada polis sert dersin bende japonyada polisler silah bile tasimiyor derim
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

said:

Gercekten hic yazmiyor silahi ne zaman kullanabilecegi
Sosyal ağlarda paylaş

Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir.
Quote icine yazinca okumuyosunuz siz, anladim ben.
Diyor ki, dur ihtarina uymazsa uyari atisi, buna ragmen kacmakta israr ederse, ki bu olay buraya giriyo, ele gecirilmesimumkun olmamasi halinde ise (arabayla kaciyor adam hala) yakalanmasini saglamak amaciyla ve saglayacak olcude silahla ates edilebilir... El insaf.

Asaisin ihbar uzerine cevirmesi sucustu yakalama tanimina girer arkadasim. Bunun icin asais trafikte cevirme yapar. Size kalsa banka soyan adam "bu bi soygundur" demeden once sucustu olmayacak...

@Viktor,
Polisler adamin sarhos olup olmadigini bilmiyolar... Yani adam sarhos diye ates etmiyolar adama; durmadigi icin ediyolar.
Sosyal ağlarda paylaş

öeh riglous, ne diyeyim yani koşulan şartı görmezden gelip istediğin kısmını ele alamazsın forum mesajı gibi kanunun. 8-)

Polis, yedinci fıkranın (c) bendi kapsamında silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde "dur" çağrısında bulunur.

c bendi neymiş:

Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...