Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Pardus 2007.3 çıktı, çıkmaz olaydı böyle!

GERGE

Öne çıkan mesajlar

pardus çok abartılıyor bence. hiç denemedim ama ulusal işletim sistemi diye devlet dairelerinde üniversitelerde kullanılmaya başlanırsa güvenlik sorunları o zaman önemli olabilir. Hakkımızda sayfasına şunları yazmışlar:
"Ulusal bağımsızlık, güvenlik ve tasarruf amacıyla, kritik uygulamaların üzerinde çalışabileceği"
Sosyal ağlarda paylaş

Vakti zamanında eleştirdiğim zaman vatan haini ilan edilecektim başka bir forumda :P
Birde güvenliğe laf edince her linuxda var güvenlik problemi diye yanaşan tiplerde anlatılamaz zaten.
Yeni başlayanlar için kesinlikle ubuntu 1 numaradır.
Kurulumda kara ekran görmekte büyük bir ihtimal tanınmamış ekran kartından dolayıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben anlamıyorum bu olayı, şimdi Pardus'ta güvenlik ayarlarıyla oynayabiliyor muyuz? Oynayabiliyoruz, ki ben en son lynx lynx'den önce kullandığımda öyle şifresiz bir giriş de yoktu.

Ayrıca Gerge kusura bakma ama Pardus'un Linux çevrelerinden(?) aforoz edildiğini söylediğin andan itibaren kuşku duymaya başladı. Distrowatch.com'da Pardusun yeni versiyonu haber olarak da girilmiş durumda. Evet Pardus'un yeryüzünde çok da yaygın olarak kullanılmadığı bir gerçek ama zaten hedefleri de dünyada 1 numara olmak değil, Türk kullanıcıların ve devlete ait sistemlerin güvenli,stabil ve hızlı bir sisteme sahip olması.

Ben sistem olarak Pardus'u da, herkesin pek sevdiği ve güvendiği Ubuntu'yu da sevmem ama bu kişisel tercihtir. Kimisi terminali sever kimisi Suse'nin YAST'ına bayılır.

Kısacası argümanlar zayıf geldi bana.

Edit: Bu arada distrowatchdaki rankinglere göre 108. sırada Pardus.
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:
Afaroz'dan kastım communitylerde sürekli kötülenip, ağır eleştirilmesi.

O zaman düzeltelim zira aforoz edilmek tamamen başka birşey. Bu işlerle ucundan kıyısından ilgilenen insanım - bazı derslerim için unix tabanlı sistemler üzerinde birşeyler geliştirmem gerekiyor. ama karşılaştığım communitylerde de aşırı bir beğeni olmamakla birlikte, çok ağır da bir eleştri yok.

Daha doğrusu eleştrilkse bile Pardus'un misyonu bir Ubuntu olmak değil, ama buna rağmen belirli zaman aralıklarında yeni sürümü çıkan, ve kendine ait bir bütçesi olan az sayıda linux distrosundan biri. O yüzden linuxla ilgili bilgi vs almak için bu forumu kullanacak insanların da olacağını düşünerekten konu açarken biraz daha dikkatli olmalıyız.

Bu konu üzerinde bu kadar durmanın bir nedeni de geçtiğimiz zamanda okulda Pardus ekibinden biriyle oturup konuşma şansı bulmuş olmamdır. Adamlar daha çok sunucu ağırlıklı çalışıyorlar zaten ve ellerinden geleni yaptıklarına inanıyorum. O yüzden kötülemek yerine destek verip hatta Pardus gibi bizim içimizden birilerinin uğraştığı şeye daha bir değer vermeliyiz diye düşünüyorum. Vanilla kernel üzerine birşeyler eklemek bile olsa OS yazmak o kadar da kolay bir iş değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Pardus'a yeni başlayacak olanların okuması gereken bir yazı.

21 Temmuz 2007'da Pardus geliştiricisi S. Çağlar Onur'dan Pardus duyurular listesine gönderilen bir ileti, Pardus takımının tatile girdiğini söylüyor.

"Ara sıra uğrarsak şaşırmayın, artık bu bir sır değil, hepimiz deliyiz; ama resmi olarak 13 Ağustos'a kadar e-posta listelerinden, hata takip sisteminden uzakta günler geçireceğiz… Bu süre içinde kişisel e-postalarımızı okumamak/yanıtlamamak da büyük bir olasılık :-) "

http://www.pclabs.gen.tr/2007/07/21/pardus-tatilde/
Sosyal ağlarda paylaş

• 7 ay sonra ...
  • 4 ay sonra ...
Berk said:
GERGE said:
Afaroz'dan kastım communitylerde sürekli kötülenip, ağır eleştirilmesi.

O zaman düzeltelim zira aforoz edilmek tamamen başka birşey. Bu işlerle ucundan kıyısından ilgilenen insanım - bazı derslerim için unix tabanlı sistemler üzerinde birşeyler geliştirmem gerekiyor. ama karşılaştığım communitylerde de aşırı bir beğeni olmamakla birlikte, çok ağır da bir eleştri yok.

Daha doğrusu eleştrilkse bile Pardus'un misyonu bir Ubuntu olmak değil, ama buna rağmen belirli zaman aralıklarında yeni sürümü çıkan, ve kendine ait bir bütçesi olan az sayıda linux distrosundan biri. O yüzden linuxla ilgili bilgi vs almak için bu forumu kullanacak insanların da olacağını düşünerekten konu açarken biraz daha dikkatli olmalıyız.

Bu konu üzerinde bu kadar durmanın bir nedeni de geçtiğimiz zamanda okulda Pardus ekibinden biriyle oturup konuşma şansı bulmuş olmamdır. Adamlar daha çok sunucu ağırlıklı çalışıyorlar zaten ve ellerinden geleni yaptıklarına inanıyorum. O yüzden kötülemek yerine destek verip hatta Pardus gibi bizim içimizden birilerinin uğraştığı şeye daha bir değer vermeliyiz diye düşünüyorum. Vanilla kernel üzerine birşeyler eklemek bile olsa OS yazmak o kadar da kolay bir iş değil.

bir tane patch gostersene vanilla kernel uzerıne yazdıkları? lol
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Pardus, Linux kullananların çok iyi bileceği gibi, bir sistem yöneticisine sahip değildir eğer özel olarak istemezseniz. Bilgisayarın başına geçen herkes hiç bir şifre iktiyacı duymadan, herhangi bir kullanıcı hesabından sistem ayarlarını değiştirebilir. Güvenlik sıfır yani. Sistem yönetimi Windows ile aynı default ayarlarda.

şimdi ben burayı anlamadım. windows'ta da mı durumun böyle olduğunu iddia ediyorsun? hangi windows'ta ya da?

tüm topic'i okumadım.
Sosyal ağlarda paylaş

evet haklisin acik denemez ama bu kulturude olusturanlar onlar bi yerde, hocam dos zamaninda protected mode bile yoktu, o kadar yalin bir isletim sistemiydi, o zaman ben cocuktum anlamiyordum ama bazen orneklere bakiyorum, resmen at kosturabiliyormussun bir binary i hafizaya yuklerken bile, ordan windows'a atladilar ayni sekilde, Nt teknoloji gelene kadar cok kullanici yoktu. bu yanlis yada dogru degil, bu sekilde istenildi belkide, bu sekilde dizayn edildi, ama unix turevleri boyle degil, taa neredeyse ilk dizaynindan beri yani C dilinin cikisindan beridir, bi hiyerarsi mevcut. bu isletim sisteminin getirdigi kulturdur bence, o yuzden microsoft kolay ve hizli kullanabilirlik getiren ozelliklerinin biraz cefasini cekiyor guvenlik anlaminda, ne yaparsa yapsinlar. Microsoft insanlari alistiklari gibi kullanmaktan alikoyamiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...