Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Muppet Show'da Türklere karşı önyargı olayı...

Bone

Öne çıkan mesajlar

Muppet Show'u çok severim.. Hele ordaki Sam ve balkondaki yorumcular süperdir..

Ama haftasonundaki bir bölümde bir sahne beni çok rahatsız etti..

Türklerle ilgili şov yapçaklar, çok heyecanlandım.. Ama direk bir osmanlı hatunu, bir faslı adam bir de arkada osmanlı binası koymuşlar..

Adam Fes'li olsa anlıycam, Bizi avrupa-amerika hala osmanlı devrindeymişiz gibi algılıyor, ordaki hatun da onu gösteriyor.. Ama Tunuslu Faslı gibi garip bir fes-kavuk tarzı bir şapka da neyin nesi?..

Bir de bu adam "chalalaka" mıdır nedir öyle bir kelimeden bahsedip duruyordu.. Ne türkçe, ne osmanlıca birşeye benziyor, direk baştan savma bir kelime gibi..

Osmanlı'lardan bahsetseler az da olsa anlarım, ama sen direk Türk'lerden bahsediyorsun, illa karikatürüze etmen gerekiyorsa, palabıyık bir adam bir de siyah saçlı bir hatun koyarsın..

Türk'lere karşı önyargıdan çok sıkıldım.. Kene çizgiromanlarında, arka sayfada bir reklamda Kürt şehri, kürt kalıntıları diye bahsediyor anadolu gezisinden, başka bir yerde Türklerle ilgili bir karikatürde başı fesli, sarılı insanlar var..
Amerikaya avrupaya kalsak ege yunanlıların, akdeniz italyalıların, karadeniz rusların, istanbul ingilterenin, anadolu da kürt ve ermenilerin zaten.. Hep sanki ordaki eserler, ordaki kültürler onlara aitmiş gibi gösteriliyor.. Ve Türk insanların da Osmanlı halkından başka birşey olmadığı gibi vurgulanıyor..

Bir halkın kültürü, eski tarihlerindeki kültürlerinin devamını, birikimini kullanır..
Biz orta asyadan, orta doğudan ve anadoludan bir kültür birikimine sahibiz, bizim medeniyetlerimiz, tarihlerimiz o bölgelere dayanır..

Anadoluda yunanlıların ve kürtlerin bir kültür izi var tabi, ama buraların onlara ait olduğunu göstermez.. Hititlerin, asurluların da bir kültür izi var.. Peki o zaman anadolu hititlerin mi oluyor? Yoo. Tüm bu kültür birikimi, Türklere ait.. Türkler orta asyadan göç edip anadoluya gelinceye kadar tüm bu kültürlerden etkilendi, tüm bu kültürlerin birer parçasını aldı...

Şimdi de Anadolu dediğimiz yer Türklere aittir. Ama her yerde bu vatanın başka milletlere ait olduğu, Türk kavramının ise fesli ve peçeli insanlardan oluştuğu önyargısından bıktım artık.. Peki tamam Osmanlı'nın son zamanlarında İstanbulda bu tip insanlar vardı, ama yurdun her tarafında farklı insanlar var, Karadenizde farklı bir insan, akdenizde farklı bir insan, bunların giysileri farklı davranışları farklı, ama tüm bu kültürlerin hepsi Türklere ait..

Neyse nerden nereye geldi konu, kısaca özetlemem gerekirse, Türklere ve Anadoluya karşı önyargıdan ve çarpıtmalardan çok sıkıldım...[hline]Bonecrusher: Hadi bira içmeye gidelim.
Eagleeye: Olmaz, henüz çok gündüz.
Sosyal ağlarda paylaş

Güneyde gittiğim tatil köylerindede aynı.. 1. sınıf tatil yerlerinde insanlar nasıl Türkiye'mizi Türk gecelerinde develerle dansözlerle ve yer masalarında tanıtabiliyolar anlamıyorum ve bende bu durumu kınıyorum..

bone +1[hline]I'm awaiting the sunrise
Gazing modestly through the coldest morning
Sosyal ağlarda paylaş

bizim de işimize geliyor da ondan turistik açican ...
Fes'ler , Peçe'ler , Darbuka&Zurna eşliğinde dansözün göbek atmasi , Harem geceleri , Arap şeyhleri gibi turist'i gitdirmek vsvs... bunlar Yabancı adama Farkli , ilginç , çekici gelio .. adamda "mistik bişeyler yaşayalim gel " diyip karisini sevgilisini vs.. gapip gelio ole arabian night yaşamak için ... yoksa al biz kültürüz bak taksimde hiphop da var metalde alt. rock ta aha işte buda metromuz diye reklam yap , adam niye gelsin ??? zaten hepsine evinin 3-5 adim ötesinde de sahip .....

(not : ha biz , kültürüz bak taksimde hiphop da var metalde alt. rock ta aha işte buda metromuz MUYUZ??? bence değiliz .. hala yurdun büyük bit kisminda alt yapı ne? elektrik ne işe yarar , Anaaa tayyare gibilerinden aydınlan(A)mamiş insanlar çok)[hline]Vanity is my favourite sin¹
¹kibir en sevdiğim günahtır ...1...2...3
Sosyal ağlarda paylaş

Size şu yanlış tanıma olayından örnekler vermek istedim durumu görün;
bu sene öğrenci deişim programı ile almanyada bi ailenin yanında kaldım
* Kaldıgım ailedeki kadın bana onların sokagı gösterip "sizin orda hiç ağaç var mı" die sordu. Çöl Sanıyormuş Türkiye'yi
* Başka bir ailede kalan arkadaşımın söylediğine göre BOĞAZdan bile haberleri yokmuş. Ark anlattı bak böle istanbul deniz geçio şurdan falan.
* Annen kapalı mı? sorusu çok gelio
bunlara ekleyebileceğim pekçok örnek var, yabancıların gelirken yanlarında türban getirmeleri için uyarılmaları gibi uzuo.
Tmmen yanlış tanıtım.

Bunu 10kasımda burada konuşmamız 2 kat daha gururumu incitti[hline]a.k.a wicked

How much longer till I hit the ground?
I can't tell you why I'm breaking down.
Do you wonder why I prefer to be alone?
Have I really lost control?

[Bu mesaj -Legendary- tarafından 10 November 2003 14:41 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
hired_gun, 10 November 2003 11:44 tarihinde demiş ki:
...yoksa al biz kültürüz bak taksimde hiphop da var metalde alt. rockta...

Bu bizim kültürel birikimimizin değil, kültürel emperyalizmin sonucu da ondan. Türk gecesi olarak tanıtılan gösterilerde Türk kültürüne ait öğelerin yanında büyük oranda Arap kültürünün etkileri de var, kabul. Fakat bunlar hip-hopla raple karşılaştırılabilecek şeyler değil. Dansözün bizden çok Araplara ait olduğunu söylemek ayrı, hip hopun bizim kültürümüzün bir parçası olduğunu iddia etmek ayrı.

Bunun dışında ben bu konuda çok fazla takıntı sahibi olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye'ye böyle bir önyargıyla yaklaşılmasına bu kadar sert karşı çıkmak bence anlamsız. "Biz öyle değiliz, biz size benziyoruz artık" deme ihtiyacını neden bu kadar yoğun hissediyoruz bilmem.
Aksini kanıtlamamız gerektiğine bile inanmıyorum; evet belki ülke öyle değil, ama ben rapçilerimizle hip hopçularımızla övünmektense fesli peçeli tanınmamızı tercih ederim.

Yanlış anlaşılma olmasın, fesmiş peçeymiş bizim kültürümüzün parçası, koruyalım veya rap hip hop dinlenmesini yasaklayalım demek istemiyorum; ama ülkece Avrupaya onlara benzediğimizi kanıtlama ihtiyacı içinde olmamızı tatsız buluyorum.[hline]Bir çöpümüz var diye heryerin çöp kokmasına karşıyım ben...

[Bu mesaj Nefr tarafından 10 November 2003 14:45 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Nefr, 10 November 2003 14:43 tarihinde demiş ki:
Bir üst mesaj, gereksiz quote gerçekten çirkin görünüyor / Nefr]

arkadaşım bence bir şeyi yanlış düşünüosun,
amaç kimseye "size benzioruz demek deil",
"artık geri deiliz demek" (düşünsel, kültürel ve bilimsel yönden)[hline]a.k.a wicked

[Bu mesaj Nefr tarafından 10 November 2003 14:58 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Problem orada zaten, ne alakası var fesle "geri" olmanın? Türkiye'yi karikatürize ederken kullanılan birşey Fes, Ispanya'da boğa güreşinin, Italya'da gondolların kullanılması gibi birşey. Evet artık fes yok, kullanılmasıda hoş değil, ama bunu milli gururumuzu incitecek birşey olarak görmemiz anlamsız.
Benim demek istediğim bu zaten; "kültürümüz artık sizinkine benziyor" demek olmamalı amaç. Kültür ve teknoloji aynı şey değil. Eğitim düzeyini belirleyen kafana fes takman veya takmaman değil. Bu hassasiyet kendimizi Avrupa'dan geri görmemizden kaynaklanıyor bence ve hoş değil.

Evet pek çok anlamda geri olduğumuz doğru olabilir; ama "kültür" bunlardan biri değil. Aradaki "açığı" kapatmak için rape hip hopa yüklenmekte bence doğru seçim değil.[hline]Bir çöpümüz var diye heryerin çöp kokmasına karşıyım ben...
Sosyal ağlarda paylaş

Az degil, buraya gelmeyen kimse bilmiyor. Amerika'dan 6hafta once gelen bir ogretim gorevlisiyle tanistim. gelmeden once cevremde arastirdigimda`butun gun eski moda sarkilarin dinlendigi, eglence denince dansozler, moda denince klasik osmanli figurlerini giyinilen, teknolojiye uzak, disariya kapali, nufusun cogunlugu asiri dinci, ayrica teror sebebiyle oldukca riskli bir ulke olarak biliyordum` diyor. Bilmem farkettiniz mi, bizim yakindigimiz tum steryotipleri istisnasiz soyluyorlar.[hline]sandwich theorem
Sosyal ağlarda paylaş

Bunu anca degistirecek olan bizleriz.
amerika'ya gitmistik bir yaz okuluna, 6 kiz 3 erkek.
hepimize karsi bir garip tutumlar içindelerdi ve sanki biz barbarmisiz gibi bizden korkuyorlardi. neredeyse önümüzde saygi durusuna geçeceklerdi. aradan 2-3 gün geçti, bizim de onlar gibi olduğumuzu anladılar. Hatta bize "neden TV'lerde Türkiye'den görüntü verince herkes şalvarlı, fesli" diye sordular. Hepsi politik oyunlar. Ben 2 yıl önce bir haber izlemiştim CNN'de. resmen gelmişler İstanbul'a. Gitmişler en varoş, en kültürsüz, herkesin kapandığı, hala osmanlılar gibi yaşadığı semtlere, oradan vidyo çekip izletiyorlar kanallarda. işte bunları yenmeliyiz. politik oyunları kazanmalıyız. iyi filmler, iyi reklam yapıp ülkemizin ne olduğunu tanıtmalıyız. tabii ki arada öyle hala osmanlılar gibi giyinenleri de eğitmeliyiz...[hline]Nukem_Verite, 07 September 2003 21:38 tarihinde demiş ki: (bana)
hayatında basket izlememiş adamlarla tartıştığım şeye bak ya[/b]
Sosyal ağlarda paylaş

Eh...
Merak etme, Türkiye'de dünya görmemiş insana da gidip sorarsan Amerika'lıya kafir, gavur, şişman, aptal, tembel diyorlar. yani bunlarla değerlendiremezsin olayı..

said:
Dojorel, 10 November 2003 16:48 tarihinde demiş ki:
Bilmem farkettiniz mi, bizim yakindigimiz tum steryotipleri istisnasiz soyluyorlar.[hline]sandwich theorem
[hline]Nukem_Verite, 07 September 2003 21:38 tarihinde demiş ki: (bana)
Sosyal ağlarda paylaş

Şu avrupadaki Türkler için olan başörtülü kadınlar fesli erkekler
anlayışını kaldırmamız lazım
zaman lazım ama çok uzun zaman lazım bence
yada türkiyenin sadece güneyini diil her yerıne adam gibi turist gelmeli[hline]Mr. Molko
[b]I'm a man, a liar, Guaranteed in your bed, I gotta place it on the rack
Got a place inside it
Sosyal ağlarda paylaş

üç sene önce almanya'ya gitmiştim staj için. ikinci ya da üçüncü günüydü, akşam olmuş iş bitmişti. ben de otelin barında kalıp bira içip kitap okuyordum. masaya 2-3 alman kız geldi. konuşmaya başladık. elimdeki kitabı gösterip ne okuduğumu sordu. roman olduğunu söyledim. şöyle eğilip baktı. yazarını ve ne'ce olduğunu sordu. türkçe olduğunu söylediğimde şaşırdı. "ya siz böyle sağdan sola ilginç bir yazı yazmıyor muydunuz?" gibi salak bir soru sordu. kast ettiği "arapçaydı". hayır ondan sonra gelen sorular zaten alışıldıldık işte kadınların başı açık mı, kaç eşlisiniz, sen neden içki içiyorsun... hede hödö, ama yazı konusunda ilk defa bir soruyla karşılaşmıştım.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
-Melancholy-, 10 November 2003 16:59 tarihinde demiş ki:
Eh...
Merak etme, Türkiye'de dünya görmemiş insana da gidip sorarsan Amerika'lıya kafir, gavur, şişman, aptal, tembel diyorlar. yani bunlarla değerlendiremezsin olayı..

benim soyledigim insan `dunya gormus`, bilmemkac ulkeye gitmis, kendince bilgili kulturlu bir ogretim uyesi. simdi geldigi zamanki fikirlerin hicbirisinden iz kalmadi ama basta o da cok sasirmisti boyle bir yer bulduguna.[hline]sandwich theorem
Sosyal ağlarda paylaş

ya tamam da, ben sana ne diyorum. bunlarin hepsi politika. adam araştırma yapmış mı Türkiye hakkında? bir kitap okumuş mu? hayır. işte aynı mantık. Tv nasıl gösterirse onlar da öyle biliyorlar, araştırma yok, hiç bir şey yok.
sen meksika'daki insanların hepsinin uyuşuturucu satan pislik insanlar olduğunu düşünmüyor musun? bütün amerikan filmleri sana böyle göstermedi mi?
araştırma yaptın mı? meksika'yla ilgili kitap okudun mu?
işte olay burda başlıyor. ama bizim eğitim sistemimiz(hatta dünyadaki eğitim sistemi) fizik veya kimya öğretmeyi daha önemli buluyor...[hline]Nukem_Verite, 07 September 2003 21:38 tarihinde demiş ki: (bana)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Absolut, 10 November 2003 14:25 tarihinde demiş ki:
Muppet Showun yapıldığı seneler Türkiye dünyaca o şekilde tanınıyordu. Şu an çok az insan Türkiyeyi o şekilde sanıyor.[hline]Kalplerdeki Kaymak Profocio Web Hosting

umarım oyledır..umarım...
bu arada 70 kusurde cekılmıs oha![hline]a.k.a. Duxus
---------
Ben de bir çöpümüz var diye heryerin çöp kokmasına karşıyım...
Nasıl alıntı yapalım?/Nasıl imza atalım?
---------
Allah kahretsin! Kış geliyor ve benim damarlarımda bahar dolaşıyor!
---------
My life? Working in Progress!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Nefr, 10 November 2003 14:43 tarihinde demiş ki:
ama ben rapçilerimizle hip hopçularımızla övünmektense fesli peçeli tanınmamızı tercih ederim.[hline]Bir çöpümüz var diye heryerin çöp kokmasına karşıyım ben...[hline]

katılmak istiyorum izninizle.. :)

turistik tanıtımlarda ya da bir ülkeyi temsilen bir karakter çizildiğinde tarihi kıyafetleri kullanmak son derece doğaldır, bizim aklımıza japon deyince takım elbiseli, gözlüklü tipler değil samuraylar ve kimonolu geyşalar geliyor ilk olarak. bunun da zararı yoktur, yararı vardır siz modern bireylerden oluşan bir toplum olduğunuz sürece. fes de osmanlı işidir, (biz de osmanlı'nın varisleriyiz) atatürk de fes giymiştir padişahlarımız da ve ben de geçmişimizde kendimize has ve ünlü bir giyim tarzına sahip olduğumuz için gururlanıyorum, çoğ ülkenin 40 yıl reklam yapsa elde edemeyeceği birşey. tamam deve,dansöz filan daha arap işi şüphesiz ama daha 80 yıl önce dünyadaki arapların çoğu bizim topraklarımızda yaşıyordu, onların da kültürlerinden (zengindir itiraf etmeliyiz) bizim etkilenmemiz gayet normal. bu kadar batılı eşdeşleriyle değiştirmeye çalıştığımız (anlamsızca bence ama bu ayrı bir konu) sözcüklerin bile çoğu arapça, farsça gibi bugün horgördüğümüz ama çok zengin dillerden geliyor..

bugün takım elbise ya da şort - tişört giyelim ama geçmişte fes giymişiz, bugün de öyle tanınıyoruz diye utanmayalım..

[Bu mesaj Sam tarafından 10 November 2003 21:41 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Absolut, 10 November 2003 15:17 tarihinde demiş ki:
Beyler abartmayın. Eskiden yani 20 sene evvel öyleydi belki ama Tv ve özellikle internetten sonra falan artık Türkiyeyi yanlış bilenlerin sayısı baya az.[hline]Kalplerdeki Kaymak Profocio Web Hosting

keşke öyle olsa,
hem de sanıdıgınızdan çok daha fazla,
anlıomusunuz abi bu yaz gittik 16 kişi almanya öğrenci deişimi,
birtek kişi bilmior Türkiye'de başörtü takma zorunlulugu olmadıgını kadınların.

Daha yeni gaztede çıktı; manken kız gelio amerikalı Türkiye'de gelecek arıo. Babası amerika'da(yanlış hatırlamıosam asker, kültürlü biri) erkeklerin Türkiye'de hala fesli dolaştığını zannediyor..

ha bu geri birşey deil denmiş, bence böyle[hline]a.k.a wicked

Sosyal ağlarda paylaş

sam'e +1 ama bir ön şartla... dikkat edersen o japonlar şu anda dünyanin 4 bir yaninda üzerlerinde takım elbise ile dolaşan şehirlerinde süper tech. olan ileri gelişmiş bir toplum olarak kabul görmüş durumda ... bizde onlar gibi bir duruma gelrlim sonra "aha bakin işte bu fes , bu peçe ... zamaninda bunlar varmiş gelin fantazi yapalim bir hayal dünyasi kuralim size o dünyada o geçmişi yaşayin1 diyebilelim ....belki size alakasiz gelicek ama frpci-satanist gibi bir stereo tip bu... turk-fesli biyikli göbekli çok eşli cahil ....... ha annemlere anlatmişim oturup FRP nin ne olduğunu yanlış olup olmadiğini ha amerikali öğretim görevlisi gelmiş görmüş türkiyenin o bağnaz yobaz ülke olmadiğini.. ayni şey..... bireysel seviyede ufacık aydınlanmalar bunlar... geniç çevreli bir aydinlanma sonrasi dediğim gibi buyrun fantastik geçmişi yaşatan ülke türkiye'ye diye turistler gönül rahatliği ile o fantaziyi yaşamaya gelsin[hline]Vanity is my favourite sin¹
¹kibir en sevdiğim günahtır ...1...2...3
Sosyal ağlarda paylaş

Ya yabancılar bi halt bilmeden kendi başlarına işlere kalkışıyorlar. Bize Amerika'dan yeni yabancı öğretmenimiz geldiğinde sorular sorarken kadına,biri "Türkiye'yi nasıl biryer olarak bekliyordunuz?" diye sordu kadının cevabı: Erkeklerin hepsi pala bıyıklı,kadınlar kapalı,heryerin çöl ve etrafta develerin dolaştığını düşünüyordum" dedi. Tabi bir bakıma haklı kadın. Okadar çok deve varki -ki bizim sınıfımızda dahi kolej olmasına rağmen dolu deve vardı. Hep hayvanlık yaptılar kadına. Biri tahtaya ikiz kuleleri çizer,ben silerim kadın teşekkür eder;hep hayvanlık yaparlar böyle derste susmak bilmezler falan;kadına düşman gibi davranırlar, öğretmen gelince Türklüğümüze laf ediyo vs gibi iftira atarlar; kadın ağlar "amerikaya gideceğim günleri bekliyorum diyerek" ben çok üzülmüştüm tabi noldu sonra kadın kesin gitti anlattı millete Türkler şöyle hayvan,böyle dana...

[Bu mesaj Sensible tarafından 11 November 2003 01:11 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BonePART, 10 November 2003 23:29 tarihinde demiş ki:
amerikalılara gore butun meksikalılar tembel,avrupalılar kokona, kolombiyalılar uyusturucu kacakcısı, ve kanadalılar da salak

bide bütün orta dogulular terorist :)[hline]Magic, 19 April 2001 18:5 tarihinde demiş ki:
Tadılacak bir şaraptır aşk...
Yıllanmışı makbuldür

Ziarenko, 21 April 2001 02:24 tarihinde demiş ki:
yillanmis ha? sana 70 lik bitane bulalim?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...