Laurelin Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Anadolu Topraklarinda Turkiye Cumhuriyetinden once kurulmus demokratik bir cumhuriyet oldugunu kac kisi biliyor acaba bu 5 aylik Cenubî Garbi Kafkas Cumhuriyeti yada kisaca Kars Cumhuriyetinin tuhaf ve trajikomik hikayesidir rusyadaki devrimden sonra yeni kurulan sovyetler 1. Dunya Savasindan cekilir ve kars ardahan ve batum u Osmanliya iade ederler tam Osmanli ordulari ermenistana kadar ilerlemisken mondros imzalanir ve ateskes geregi osmanli 1914 sinirlarina geri cekilince kars-ardahan-batum-artvin-gumru-nahcivan bos kalir Bolsevik rejiminin korkusuyla bolgede hemen bir konferans toplanir ve hukumet kurma akrari alinir 17 ocak 1919 da Cenubî Garbi Kafkas Cumhuriyeti kurulur 12 maddelik anayasasini hazirlar bayragini belirler ve cihangirzade ibrahim i cumhurbaskani secerler 10.000 kisinin katildigi bu secimden 60 musluman 3 yunan 1 de rus vekil secilir anayasada kadinlara secme hakki tanininir tukce resmi dil olarak kabul edilir ve kars baskent ilan edilir hatta mart ayinda japonyaya taninmak icin basvururlar Ingilizler en sonunda bu oyundan sIkIlip 19 nisanda Kars i isgal edip Cenubî Garbi (demokratik) Kafkas Cumhuriyeti ne son verirler ve hukumet uyelerini tutuklayip maltaya gotururler yaa iste boyle biter anadoludaki ilk demokratik cokuluslu cumhuriyetin hikayesi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 ben biliyodum. Tez hazırlarken karşıma çıktı. Topraklarımız üzerinde kurulan 3. bir cumhuriyet daha var ama onu türkiye de anlatamayız kızarlar. Ağrı Cumhuriyeti 3 yıl yaşamış. İsteyen arasın bulsun ben detaylı anlatırsam başım derde girer. [ Mesaj 01 Ekim 2007, Pazartesi - 10:14 tarihinde, ombakkombak tarafından güncellenmiştir ] [ Mesaj 01 Ekim 2007, Pazartesi - 10:17 tarihinde, ombakkombak tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Molto Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Ağrı Cumhuriyeti'ni Kürtler ilan etmedi mi? O zaman bayrağı neden Türk bayrağından uyarlanmış gibi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 yok bu bayrak cenubi garbi kafkas cumhuriyeti bayrağı ağrı değil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 ağrı cumhuriyeti yahu bu bir tabu değilki...niye asıp kessinler adamı...ayaklanma işte..http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Ararat Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 tarihde tabular yoktur objektif tartisiyorsak burasi lise son tarih sinifi degil heralde :P turkiye tarihinde benzer sekilde kurulmus dolu devlet var 12 eylul oncesi sokak sokak bagimsizlik ilan ediyorlardi nerdeyse adam bolgeyi ele gecirmis develti cikarmis komunist duzen kurmus yonetimini filan ayarlamis hatta cephaneligini ordusunu filan kuruyordu nerdeyse kendi mahallesinde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 1, 2007 Valla konu dışındaki tipler buraya gelirse burasıda objektif mobjektif dinlemem keserimcilerle dolar. Allahtan burayı keşfetmediler daha. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Narstil Mesaj tarihi: Ekim 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 2, 2007 Tarihi değiştiremezsin sonucta istenilen itiaz yapılsın elbette tarafsız kabul edilmis tarif sölenirse belli kisilerin düsünceleri veya bi ırkın kabulü degil tüm dünyaca kabul edilmeli bende bugün burda istanbulcumhuriti krudm derim kim takar :D dimi beni onun gibi gercekleri itiraz etsede değişmez Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Narstil Mesaj tarihi: Ekim 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 2, 2007 [spo]http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C4%9Fr%C4%B1_isyanlar%C4%B1 http://www.demanu.com.tr/arsiv/31_10_2002/sir_07_AliHaydar.htm [/spo] yukardaki linkleri google arattım Devlet yerine ayaklanma olarak anlatılmıs bunlarda Devlet demek için belge lazım bunlar cumhuriyet kuruduktan sonra ayaklanmıs eskiyalar kanımca söle bi göz attım sadece gereksiz tartısma olmasın hiç kimsenin tanımadıgı ülke olmaz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ekim 2, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 2, 2007 kurucu meclis kurup anayasa duzenliyip secim yapar devlet baskani filan secerse uluslararasi taninmasa bile tarih e gecer bunu yapamassa basit bir ayaklanma kabul edilir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Ekim 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 3, 2007 bknz: KKTC Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Ekim 5, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2007 Ayaklanma ancak isyancılar iktidarı devirerek fiili olarak belirli bir bölgede yönetim kurabilirse devlet niteliği kazanabilir. Seçim, anayasa göreceli kavramlardır; en önemli kriter fiili etkinlik kazanması. Bu açıdan KKTC doğru bir örnek değil. Her ne kadar Dünya'da KKTC uluslararası hukuken tanınmıyorsa da, belirli sınırlar içinde 30 küsür senedir komple bir devlet mekanizmasıyla hayatına devam eden ve o topraklar içindeki bütün vatandaşların meşru kabul ettiği bir devlet söz konusu. KKTC tanınmasa bile fiili etkinliğe sahip olması sebebiyle topraklarına ve kara sularına saygı gösterilmektedir, yani isteyen her devlet ben KKTC'yi tanımıyorum zaten asker çıkarayım şuraya veya bu sular boşta petrol arayım diyemez. Ne idüğü belirsiz bilmemne sözde cumhuriyeti ile KKTC karşılaştırılmamalıdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
slickers Mesaj tarihi: Ekim 5, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2007 +1 eldar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ekim 5, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 5, 2007 @eldar Ağrı Cumhuriyeti kağıt üzerinde değildi. Ağrı bölgesinde yönetimi ele geçirdi ve 3 yıl hüküm sürdü. İsyancıları yenilgiye uğratabilmek için Küçük Ağrı dağı yönünden İran topraklarına girilerek Türk ordusu iki yandan kuşattığı bölgeyi geri aldı. Ağrı isyanları 1937'ye kadar devam etti. Sonra bir daha isyan etmelerini önlemek için; söz konusu İran toprağı ilhak edildi. İran'a buna karşılık olarak Van tarafından eşit milktarda tarım arazisi verildi. İran Şahı'nın meshur Türkiye Zİyareti ve gezisi bu olay şerefine yapılmıştır. Bu Cumhuriyet Lübnan'daki meşhur Kürt aileleri, Hilafet Yanlıları ve Ermeniler tarafından parasal ve silah yardımı yoluyla desteklendi. Hatta destekçilerin arasında Sadr aileside var. (bkz. Muktada El_Sadr). Bu isyanlarda çarpışan Şii Lübnanlı savaşçılar hakkında bir makale okumuştum. Bkz: Türk Dış Politikası Cilt I. Baskın Oran [ Mesaj 06 Ekim 2007, Cumartesi - 01:34 tarihinde, ombakkombak tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Ekim 6, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2007 Bir kere baştan söyleyim ki ben mesajımı şu Kafkas Cumhuriyeti ve Viktor'un ikinci mesajını göz önünde tutarak yazmıştım. Yeri gelmişken öbür mesele üzerinde de iki çift laf edeyim: Bu sözde Ağrı Cumhuriyeti üzerinde pek bilgim yok bir ara kütüphaneden bakarım fakat şu anda wikipedia'ya güvenip onun üstüne konuşmam mümkün değil. Yine de herhangi bir ayaklanmanın devlet kuruldu olarak adlandırılması doğru değildir. Denildiği gibi bahsi geçen olayı bir ayaklanma olarak tarihe not düşmek yerinde olacaktır, başarısızlıkla sonuçlanmış bir ayaklanmayı devlet diye sunmak ne hukuken ne de mantıken doğru değildir. Sözde cumhuriyet derken kastedilen söz konusu olanın gerçek bir cumhuriyet olmadığıdır. Bölgenin çetin fiziki ve doğa şartları göz önünde tutulursa o dönemde merkezi yönetimi kurma sürecindeki bir devlet olan Türkiye'nin bu ayaklanmayı kolaylıkla bastıramaması şaşırtıcı değildir, nitekim 40'larda 50'lerde Anadolu'nun bir çok yerinde eşkiyalar hüküm sürmüştü. Ayaklanma 3 yıl sürse dahi başarısız bir devlet kurma girişiminden daha öte bir şey değildir. Bu sözde cumhuriyet mesela 50 tane devlet tarafından savaşan statüsünde( kurtuluş örgütleri, ayrılıkçı hareketler gibi) tanınmış olsaydı bile girişiminde başarısız olduğu ve 3 yıllık isyan sonunda fiili etkinlik kazanamadığı için yine de bir devlet olamayacaktı. [ Mesaj 06 Ekim 2007, Cumartesi - 17:32 tarihinde, eldar tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ekim 6, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2007 said: kurucu meclis kurup anayasa duzenliyip secim yapar devlet baskani filan secerse uluslararasi taninmasa bile tarih e gecer zaten bu dediklerim fiili etkinlik kazanmadan yapilicak seyler degil, anayasa ise gereklidir cunki anayasasiz devlet kurulmaz tabi anayasa derken modern anayasalardan bahsetmiyoruz basit olarak anayasa devletin adi yonetim bicimi yonetim alani bu 3 unu belirler bu 3 unun adi konup halka kabul ettirmedende devlet kuramassin o yuzden anayasa zorunludur sozlu bile osylenmis olsa isyanci cikar ben zoptiristan cumhuriyetini dogmeat te buna yorum olarak kktc demis yani bosuna bir cikis sergiledin ilk postunda :P ha isyana gelince tipik bir ayaklanma ancak politika tarihe girince boyle oluyor wikipedia entrysinden kurcaladim biraz verdikleri kaynaklar su anda kurdistan parlementosunu PKK yi iflan devlet olarak gosteriyor ayni klasmanda ama derin konular bunlar yani hala devam etmekte olan bir olay oldugu icin kurt hariketi tarih objektif olup enine boyuna tartamiyor bi olay yasanip bittikten sonra ancak objektif olarak tarihe girebilir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Ekim 6, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 6, 2007 Yok canım ne boş çıkışı, fikir alışverişi yapıyoruz burada. Şu fiili etkinliğe taktım ya bir de hayali örnekle anlatayım diyorum o yüzden. Varsayalım ülkenin birinde general bocurgat ayaklanma başlatıyor, elindeki askerlerle meclisi kapatıyor. Bocurgat devletini kuruyor ve onu demir yumruğuyla yönetmeye başlıyor. Bütün yabancı ülkeler, uluslararası kuruluşlar vs. tepki koyuyor, seni tanımıyoruz diyor. Fakat Bocurgat iplemiyor hiç, üstelik anayasayı da çöpe atıyor; ne hukuğu, ne demokrasisi artık benim sözüm yasa diyor. Fakat bütün bunlara rağmen içerde işler öyle veya böyle yürüyor; halka başta biraz mırın kırın ediyor ama bakıyor yapacak bir şey yok boyun eğiyor. Bocurgat devleti de yaşamına devam ediyor. Bir başka memlekette de ileri gelenler, okumuşlar toplanıp kafa patlatıyorlar, sonunda karar çıkıyor: Artık yeter, doğru dürüst yönetilmek bizim de hakkımız. Utopia Cumhuriyeti'ni kuruyoruz. Herkes bu kararı sevinçle karşılıyor; tam katılım en demokratiğinden seçimler yapılıyor. Oluşturulan kurucu meclis Dünya'nın en ileri, en özgürlükçü anayasası oluşturuluyor. Meclis'in ilk oturumunda kararlar alınıyor büyük atılımlar yapacağız diye. Gel gelelim iş vatandaştan vergi toplamaya gelince işler değişiyor; halk diyor ki demokrasi, özgürlük iyi güzeldi de biz zaten yoksuluz, kusura bakma benden kuruş alamazsın. Böylece Utopia Cumhuriyeti beş parasız kalakalıyor. Şimdi kısadan hisse, anayasa da olur seçim de olur, tanınma da olur ama devlet öyle kolay kolay olmaz. Her şeyden önce sözünü geçirebilmesi gerekir devletin, fiili etkinlik kurması gerekir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Ekim 7, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 7, 2007 ilk ornekte zaten mevcut bir devlet var ve bu develt hukuki olarak taninmis sadece rejim degismis topraklari filan degismemis ve en muhimi bir kopma yada yerinegecme olmamis simdi burda iki sey olabilir ya devleti tanimaya devam edilir yada devletin darbe ile giden baskanlari surgunde ise filan onlar tanininir cok ornegi var bunun ama tarihe gelince olay general in kurdugu devlet eski devletin devami oldugundan otomatikman devlet kabul edilir cunki surmekte olan bir olusum vardir orsusu polisi kurumlari vs ikinci ornekte ise said: Herkes bu kararı sevinçle karşılıyor buda ayni zamanda fiili etkinliktir halk bastan kabul etmistir etmitir kurulmasini fiili etkinlik devlet kurulduktan sonra kaybedilmisitr elde edilmis fakat kaybedilmis bir etkinlik oldugundan ornek gecerli degil zaten devletin bir bolge ustunde fiili etkinligini varken kaybetmesine isyan denir Isyancilar fiili etkinlik kazansa bile devlet olamazlar ama yani fiili etkinlik gereklidir demen benim yok abi devlet kurmak icin oncelikle toprak bulman gerek demem gibi 76-80 arasindaki anarsik donemdeki verdigim ornek gibi adam mahalleyi kapatiyor develtin fiili etkinligine son veriyor ve kendisi devraliyor ordu filan kuruyor yasalar hazirliyor secim yapiyor mahallede devletim ben diyor 7-8 ayda surduruyor bunu peki bu bir devletmi ve tarihi ilgilendirirmi? problem o iste tarihcilerin bunla ilgili verebilicegi ortak bir karari yok ama en onemlisi boyut olarak tarihi ilgilendirmemesi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar