Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yeni Anayasa ve Eğitimin Esasları

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
evet feci rahatsız oldum, Atatürkçülük yazmak yerine kısaca A. yazıcaktım hatta. tey gidi ya.

sana göre Atatürkçülük ve bana göre Atatürkçülük farklı şeyler. en basitinden sen şu anda benim Atatürkçü olmadığımı düşünüyosun, ama ben kendimi gayet Atatürkçü olarak tanımlıyorum. 1961 anayasasında yoktu Atatürkçülük. sonuçta ülke Atatürk yolundan sapmadı, Atatürk'e duyulan sevgi-saygı da azalmadı, ilkelerinden ödün de verilmedi. ha tabi ki çok kötü şeyler yaşandı o dönemde ama bunun da sorumlularını biçok farklı yerde aramak lazım.

ha o halde nerde anlaşıcaz? nerde buluşucaz? evrensel kavramlarda tabii ki.

demokrasi ve laiklik gibi evrensel kavramlar sana göre-bana göre değişmez. modern ve sivil anayasa istiyorsan da mümkün olduğunca evrensel ve tanımı-tarifi belli kavramlar kullanmak durumundasın.

[ Mesaj 29 Ağustos 2007, Çarşamba - 13:29 tarihinde, sir tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Atatürkçülük her bünyeye gelmez, alerji yapar bazılarına.
edit: ilk posta yönelik cevap attım, birileri fırlayıp yaşın kaç? asl falan yapmasın artık..

[ Mesaj 29 Ağustos 2007, Çarşamba - 13:37 tarihinde, Redeagle tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN GENEL AMAÇLARI

Türk Millî Eğitiminin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini,

1. Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasa'da ifadesini bulan Atatürk Millîyetçiliğine bağlı; Türk Milleti'nin millî, ahlakî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasa'nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranışlar haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;
2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı bir şekilde gelişmiş kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;
3. İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak;
Böylece, bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan millî birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır.

Bir arkadaş çıkıp şu ilke bundan dolayı olmamalı ya da şu maddede demokrasi yok desin tartışalım. Havdan tartışmaya gerek yok.

Bugün hepimizin en önemli ve en verimli görevi, milli eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde kesinlikle başarılı olmak gerekir ve olacağız. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu şekilde olur.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

[ Mesaj 29 Ağustos 2007, Çarşamba - 13:49 tarihinde, Passanger tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 29 Ağustos 2007, Çarşamba - 13:51 tarihinde, Passanger tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Anayasadan Atatürkçülüğü çıkarınca amaçlardanda çıkarman gerekir. Çünkü T.M.E.B. anayasaya göre amaç belirler.

[ Mesaj 29 Ağustos 2007, Çarşamba - 13:55 tarihinde, Passanger tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
said:
1. Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasa'da ifadesini bulan Atatürk Millîyetçiliğine bağlı; Türk Milleti'nin millî, ahlakî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasa'nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranışlar haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;

Passanger demokratik değil gibi birşey demiycem ama senden bir isteğim var.Bana " Türk Milleti'nin millî, ahlakî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini" tanımlar mısın?
Mesaj tarihi:
peki "Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasa'da ifadesini bulan Atatürk Millîyetçiliğine bağlı;" yerine "laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti esaslarına bağlı" yazılınca bu amaçlara ulaşılamıyor mu?

dahası ilke ve inkılaplar müfredattan mı çıkarılıyo? artık öğretilmeyecek mi öğrencilere?

başka bir soru sorayım, bu ilke ve inkılapların daha en başta bizzat Atatürk tarafından tanımlanması ve uygulanmasının sebebi; laik, demokratik ve çağdaş bir düzenin bu ülkeye oturtulmasını sağlamak değil midir zaten?
Mesaj tarihi:
Cok acik bir sekilde soyluyorum ordan o madde kalktigi an ulkede kaos cikar..

Adamin ettigi yeminde ATaturk ilke inkilaplarina bagli kalacagim diyor..

Bunlar numara hani bakin bunu yapicaktik ama siz kotunun iyisine tamam diyin anlasalim tarzi seyler..
Mesaj tarihi:
sir bende diyorumki Atatürkçülük o maddeden çıkarılmayınca laik demokratik çağdaş eğitim verilemiyormu?

Burda kavgasını ettiğimiz şey AKP nin bu işi yapmak istemesi.Üstelik PKK ya destek verdiğini açıkça söyleyen dtp de desteklediğini söylerken benim bunun arkasında art niyet aramamam için bir sebep gösterebilirmisin?
Mesaj tarihi:
başka parti yapınca art niyet aramayacaktın yani? o zaman tartışmamız gereken uygulamanın doğruluğu değil akp ve dtp'nin güvenilirliği. onu da onlarca konuda tartıştık zaten.

ben diyorum ki, sırf akp yapıyo diye doğru bi uygulamayı reddetmek saçmadır.

ben Atatürkçülük engeldir demiyorum zaten, ama belirli çizgilere sahip değildir diyorum, bu da anayasa açısından zorluk çıkarabilir kanaatindeyim.
Mesaj tarihi:
Sparkcaster oyle bir arguman sunamazlar cunku amacsiz bilgisiz bir savunma soz konusu asla bir arguman sunulmuyor..

Sunulacak en guzel arguman eee buyuk basbakan ve kankisi herkesi kucaklayan cumhurbaskani oyle istiyor diyebilirler fazlasini kendileride bilmiyor..

aloo kendinize gelin Ataturkculugu tartisiyorsunuz haddinize degil..
Mesaj tarihi:
said:
Passanger demokratik değil gibi birşey demiycem ama senden bir isteğim var.Bana " Türk Milleti'nin millî, ahlakî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini" tanımlar mısın?

Bunların tanımı açıktır.Türk milletinin sahip olduğu değerler diyelim. Tarihi gelenekleri diyelim. Tanım olmazda örnek verilebilir.

said:
sir
üye [şikayet et]
§ 29 Ağustos 2007, Çarşamba - 14:01 [ özel msj ]
peki "Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasa'da ifadesini bulan Atatürk Millîyetçiliğine bağlı;" yerine "laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti esaslarına bağlı" yazılınca bu amaçlara ulaşılamıyor mu?

İşte sonra başka konularda biz devletin temellerine saygılıyız. Akp ye oy vermedik onlar gibi düşünmüyoruz. Devletin temeline karşı bir postumu gösterin diyorsunuz.

1)Eğitim çok ciddi bir iştir. Asla tesadüflere bırakılamaz. Eğitimin temelleri çok sağlam olmalı. Sınıfına giren öğretmen en üst düzeyde neyi gerçekleştirmesi gerektiğini bilmelidir.

2) Bu ülkenin kuruluşundan bu güne ayakta durmasını sağlayan GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün koyduğu ilkelerdir. Eğer tam anlamıyla uygulanmış olsalardı bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olabilirdik. Bu ilkeler toplumda bir birlik çağrısı olarak algılanmalıdır.

3) Atatürk Milliyetçiliği bazı kıt kafaların iddia ettiğinin aksine birleştiricidir ve kafatasçılığa tamamen karşıdır. Bu ilke sayesinde siirtteki çocukla edirnedeki çocuk aynı ülkenin vatandaşları oldukları birbirleri ile bir bağları olduğu anlatılır. Çıkartılırsa bölünmeye yardımcı olur.

4) Zaten nurcu kadrolaşmanın gırla gittiği çocuklara abdes suyunun hastalıklara iyi geldiğinin öğretildiği bir meb var şu anda. Bunları frenleyen bir kaç bürokrat birde bu ilkelerdi. Zaten 5 yıl içerisinde ele geçmeyen tek bir okul kalmayacaktır. Eh Amaçlarıda değiştirirlerse çok güzel günler bizi bekler.
Mesaj tarihi:
Bak sir yukarda belirtilmis ama ben yinede egitimin ne kadar onemli olduguna bir ornek vereyim..

"peki "Atatürk İnkılâp ve İlkelerine ve Anayasa'da ifadesini bulan Atatürk Millîyetçiliğine bağlı;" yerine "laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti esaslarına bağlı" yazılınca bu amaçlara ulaşılamıyor mu? "

Sen bile su yasinda bunu yazma curretini gosterebiliyorsan.. Yani min. 16 max. 30 yasinda olsan vede bundan 5 sene once bunu konusmak bile abes ayip sayilirken sen bile bu yasinda gunumuz olaylarindan cartindan curtundan etkilenip boyle bir cumle kurabilicek kadar sapsal konuma gelmisken.. Okula yeni baslayan korpecik beyinlerin ne hale gelecegini dusun..
Mesaj tarihi:
ne cüreti ne beyni ne diyosunuz siz ya? ben bu ülkenin vatandaşıyım, siz de bi topik açmışsınız yeni anayasa ve eğitim diye..tartışmaya açmak istemiyosanız topik de açmayın. tartışmaya açılmasını dahi sindiremiyosunuz, anlamıyorum ki.

tekrarlıyorum, Atatürkçülük her türlü tanıma ve yoruma açıktır.

kendiniz diyosunuz ilkeler amacına ulaşamadı diye. niye ulaşamadı? uygulamada ne gibi sorunlar çıktı? oturup bunları tartışalım bi. belki daha belirgin, daha ölçülü ilkeler tanımlamak gerekecek, belki bi takım kavramların günümüze uyarlanması, bi takım unsurların çıkarılması veya eklenmesi gerekicek. bundan niye korkuyosunuz ki? günümüze uyarlamaktan, yenilemekten, reformdan niye korkuyosunuz?

siz daha haddinizi bilin tartışamazsınız diyosunuz. eminim Atatürk de katiyyen tartışılmamasından yana olurdu. Tartışmadığımız için Atatürk'ün yaptıkları üzerine biz bir gram bişey koyamadık, ilerleyemedik, ötesine geçemedik.
Mesaj tarihi:
80 yılda devrim bırak oturmayı eskir bile yerine göre, devamlı çağın gerektirdiğine uyum sağlamak lazım.

misalen devletçilik, atatürk ilkesi deyip bağrıma basamam. ama basarım tekmeyi ona, işime yarayan laiklik vs'yi aynen korur kollarım.
Mesaj tarihi:
80 yıldır oturmadı yerine...

yahu peygambere vahiy gelmiş, bilgiyi kaynağından almış diyen insanların dogmatikliğine karşı çıkan insanların bu dogmatik tutumda olması bana çok acaip geliyor.

bir ülkenin kuruluş dönemi ile 80 yıl sonraki halinde bir değişiklik, olumlu ya da olumsuz değişiklik olmalıdır.

hem atatürkçülük denilen şey nedir? tanımı nedir? hangi atatürkçülüktür. o dönemlerde aynı temelden yola çıkıp birbiri ile kanlı bıçaklı olmuş insanlar vardı. hangisininki takip ediliyor?

atatürkçülüğün hangi mezhebi yani?

neyse meselenin dogmatik yapısı bir kenara, "isa bizim bütün günahlarımız için çarmıha gerildi" mantığında atatürkün miraslarına bir şey eklemeden yatmanın mantıklı veya güzel bir tarafı yoktur. hele atatürkçülük adına, yol tıkamaya çalışmak, gerçekten rezil bir durumdur. bu hataya düşmemek gerekir.

son olarak diyorum ki, get over it. let's move on.
Mesaj tarihi:
Ya devletçilik ilkesi güncellenebilir hatta güncellenmeli devlet stratejik yerleri elinde tutmalı gerisine karışmamalı dersin ozaman devrimcilik ilkesiyle devletçilik ilkesini geliştirmiş olursun . Atatürkçü düşünce sistemi budur.

[ Mesaj 29 Ağustos 2007, Çarşamba - 15:04 tarihinde, Passanger tarafından güncellenmiştir ]
  • Yeni Oluştur...