spompas Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Olmasi kesinleşmiş olan istanbul depremine ne kadar hazırlıklısınız? BİR DEPREM SIRASINDA Bir deprem olduğunu veya başladığını hissettiğinizde bir sıra veya sağlam bir masanın altına giriniz. Pencerelerden, kitaplıklardan, dosya dolaplarından, ağır ve büyük aynalardan, askılıklardan ve diğer devrilme veya düşme ihtimali bulunan ağır eşyalardan uzak durunuz. Düşen sıva veya tavan kaplamalarına dikkat ediniz. Sarsıntı kesilene enmkadar saklandığınız yerde kalın ve sizi koruyan şeyden ayrılmayın. Eğer sizi koruyan şey hareket ediyorsa siz de onunla birlikte hareket edin. Özel yerler için bazı ek tavsiyeler şöyle özetlenebilir: Eğer YÜKSEK BİR BİNADA bulunuyorsanız yakınınızda bir masa veya altına girebileceğiniz benzeri bir eşya yoksa bir duvarın dibinden yürüyün ve başınızı ellerinizle koruyun. Asansörleri kullanmayın. Alarm veya su püskürtücüler çalışmaya başlarsa şaşırmayın. Dışarıya çıkmayın. Cam pencereler deprem sırasında yerlerinden çıkabilir ve uçarak yüzlerce feet uzaklığa gidebilirler. Eğer DIŞARIDA bulunuyorsanız ağaçlardan, tabelalardan, binalardan, elektrik tellerinden ve direklerden uzaklaşın ve bu tür şeylerin bulunmadığı açık bir alana gidin. Eğer BİNALARIN YANINDAKİ BİR KALDIRIMDA bulunuyorsanız, düşen tuğlalar, cam, sıva ve diğer enkazdan korunmak için derhal bir kapı girişine sığının. Eğer ARAÇ KULLANMAKTA iseniz aracı yolun kenarına çekin ve durun. Üstgeçitlerden, enerji hatlarından ve diğer tehlikeli yerlerden kaçının. Sarsıntı kesilene kadar aracın içinde bekleyin. Eğer KALABALIK BİR MAĞAZA VEYA BENZERİ MÜŞTEREK BİR ALANDA bulunuyorsanız çıkışa koşmayın. Üzerlerinde düşebilecek cisimler bulunan vitrin raflarından uzaklaşın. Eğer TEKERLEKLİ SANDALYEDE iseniz sandalyenizden ayrılmayın. Eğer mümkünse sizi koruyacak bir yere gidin, tekerlekleri kilitleyin ve kollarınızla başınızı...... Deprem sigortaniz varmi, erzak çantaniz*** varmi çadırınız varmi... ***Depremden sonra ki 72 saat içerisinde, aile fertlerinin ihtiyaçlarını karşılayacakları malzemelerini koydukları çantadır. Yani Depremden sonra 72 saat boyunca bazı yardımları alamayacağınızı hesap etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle bu çantanın muhakkak her evde hazır bulundurulması zorunludur. Bu Çantada 1- Aile Kimlik Bilgileri Aile bireylerinin isimleri, Kurum, Emekli, Sosyal Sigorta Numaraları, Aile Bireylerinin Okul Ve Mesleki Bilgileri, Önemli Sağlık Bilgileri (Bir kağıda yazılacak ve kapaklı bir naylon poşete konulacak) 2- Kıymetli Evrak Çantası Ziynet eşyaları, Bono, tahvil vb, Banka hesap numaraları. (Bir kağıda yazılacak ve kapaklı bir naylon poşete konulacak) 3- Diğer İhtiyaç Listesi Pilli radyo ve yedek pilleri, El feneri ve yedek pilleri, ilkyardım çantası, kitapçığı ve özel ilaçlar, yiyecek , Şişe suyu, Mendil, Tuvalet kağıdı, Telefon kartı ve jetonu, Bozukluk para, Battaniye, Eldiven, giyecek, ayakkabi, Düdük, Çantaya konulacak yiyecek ve içecekler belirli zaman aralıkları ile yenilenerek saklanmalıdır. Çanta dış etkilerden etkilenmeyecek ve kolay ulaşılabilecek şekilde muhafaza edilmelidir Çantanın bulunacağı yer hakkında aile bireylerine bilgi verilmedir. NOT: Parasal olarak hesaplandığında pekte büyük bir meblağın ortaya çıkmadığı görülecektir. Hadi bakalım hemen bu akşam hepsini tamamlayalım. Ben 17 ağustos depremini merkezine yaşadım ,yaşadiklarımın etkisini hala yaşıyorum. Sizde kendinizi, ailenizi bilgilendirip gerekli onlemleri alınız. Bu konuyla ilgili topicler açılmış olabilir, fakat kimsenin gerekli faaliyeti gösterdiğini sanmıyorum. Birde video linki vermek istedim en azından neler olacagina dair...http://www.youtube.com/watch?v=Lfmd8rrLRF4&mode=related&search= http://www.youtube.com/watch?v=0I8PhK1k7X0&mode=related&search= [ Mesaj 28 Ağustos 2007, Salı - 11:35 tarihinde, spompas tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
spompas Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Resim Arşivi http://www.sakarya.pol.tr/deprem/resimler/resim.asp Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bloodless Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Son Depremlerin listesi - http://www.koeri.boun.edu.tr/scripts/sondepremler.asp Ege denizinde yeni bir yeprem oldu. 4.6 büyüklüğünde hisseden var mı ? :) [ Mesaj 28 Ağustos 2007, Salı - 17:23 tarihinde, Bloodless tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Abi durup dururken aklımıza sokup korkutmaktaki amaç nedir? Ha ok yararlı bir topic ama bence bu gerçekle yaşayanlar, en azından paticiğe girenler ne yapmaları gerektiğini biliyorlardır. Ürperdim şimdi.. :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bloodless Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Bunlar gerçek durup durup aklınıza sokmak değil amaç. Depremin ne kadar büyük bir felaket olduğunu gerçekten insan başına gelmeden anlayamıyor. insanları bilinçlendirmek gerekiyor olacaklara karşı. Gerçekten kuzey anadolu fay hattı her geçen gün levha tektoniğine bağlı olarak sıkışmakta ve enerji depolamakta. Ufak depremlerle keşke bu enerjiyi boşaltabilse fakat böyle olamayacağını herkes biliyor. Bunları hiç bir zaman alımızdan çıkartmamalıyız Spompas'a teşekkür ederim. Tekrar insanlara unutturmadığı için. Bu halkın bilinçlenmesinde en gerekli şeydir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nileppezdel Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 İyi de buraya girenler zaten genelde belli bir eğitim seviyesinde oluyorlar. Ki bu ülkede yaşayan her eğitimli kişi bunları bilir. Bir kere okullarda öğretildi ki paticikteki çoğu kişi o dönemde okuyordu. Çoğu kişi hala okuyor. Ne bileyim ya zararı yok yararı var tabi ama öyle işte. İçim bi hoş oldu, takmayın siz beni :S Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Turk halki balik hafizalidir , egitimliside oyle. Faydali bir topic , elinize saglik. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
burtonesk Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 yararlı bilgiler bunlar ama bunları yapabilen kimse olamaz depremde. tabii ki yapalım edelim de o esnada imkansız şeyler bunlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sly-One Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 said: ...yüzlerce feet... =( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Burax Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 bunların çoğu yapılabilir ki japonyada vs nasıl yapılıyorsa burada da yapılabilir okulda zaten bu konuda dersler alıyoruz onun üzerine bugün dışarı çıktım bi iki hesaplama yaptım çok da pahalı değil deprem çantası düzenlemek yukardaki herşeyi yapmanız da gerekmiyor tabii ki yaparsanız iyi olur ama su radyo ilkyardım çantası fener gibi şeyler koysanız ya da şöyle düşünseniz yeterli olur Allah korusun binanız yıkıldı ve enkaz altında kaldınız size ne yardımcı olur onu düşünün atıom yardım 2gün içinde gelecek su en önemlisi bisküvi vs gibi uzun ömürlü yiyecekler[suyu değiştirirsiniz belli aralıklarla] sonra karanlık olacaktır büyük ihtimal fener radyo yedek pil +küçük bi bez olmadı eski bi t shirt ya da en güzeli bi maske[gaz maskesi değil toz olursa ondan korunmak için] ilk yardım çantası yatak odanızda mutfakta banyoda ve koridorda deprem olsa nereye kaçabilirim nerede durmalıyım diye düşünseniz yeter atıom yataktayken deprem olsa hemen yere inip yatağın ucuna geçerim hep orada su olur vs gibi kendiniz bazı şeyler yapabilirsiniz istanbulda deprem olsa ki olacaktır devlet asla ve asla tüm evlere yardım ulaştıramayacak hatta dünyadaki tüm kurtarma ekipleri gelse yine yeterli olmicaktır çünkü yollar köprüler vs yıkılacak bir çok noktada yangınlar çıkacak onun için en basitinden susuz kalmamak aç kalmamak küçük yaralanmaların büyümesini önlemek vs bizim elimizde olan şeyler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2007 istanbulun bu deprem paranoyasına ölüp bitiyorum. taa 10 sene önceki ağustos depremi olmasa, deprem nedir bilmeyeceklerdi bile. ancak bir kere deprem yaşayınca, her gün "acaba olası istanbul depremi ne zaman olacak" paranoyasına girdiler. paranoyanın sonucu çok komik çözümler arayışına girdiler. deprem çantası diyorsunuz iyi güzel de, uğraşıp didindiğiniz, her gün titizlikle hazırladığınız şu deprem çantasının yatağınızın yanında olduğunu düşünün, deprem olduğunda salonda olduğunuzu düşünün. bina yıkılıp enkaz altında kaldığınızda nerden gidip o eşyaları alacaksınız? depreme karşı alınabilecek önlemler bellidir. önce evinizin sağlam bir zemine kurulmuş olduğundan emin olun. direk fay hattının üstünde bir evde yaşıyorsanız, ne kadar uğraşırşanız uğraşın fayda etmez. sonra evinizin çok eski olmaması lazım. 50 yıllık çürümüş binada oturuyorsanız, tabii ki çöker. hatta bu yüzden, eski binaların belirli aralıklarla yıkılıp tekrar yapılması öneriliyor. bir de şu var, evinizin sağlam bir malzemeyle yapılmış olması gerekiyor. son ağustos depreminde, istanbulda bu kadar bina yıkılmasının nedeni, o binaların çoğunun eksik malzemeyle ve deniz kumu kullanılarak yapılmasından dolayıydı. televizyonda göstermişlerdi, bina betonlarının arasından bir sürü deniz kabukları çıkmıştı. yapacağınız şey basit. bu işin uzmanları var, onları arayıp, binanızı kontrol etmelerini sağlayacaksınız. eğer binanızın sağlam olduğunu söylerlerse, gönül rahatlığıyla oturacaksınız. japonlar japonlar diyip duruyoruz da, japonya'da, türkiye'de olduğundan daha sık ve daha şiddetli depremler oluyor. peki neden aynı derecede bir depremde onlarda tek kişi ölmezken, bizde binlerce kişi ölüyor? sebebi basit: bizim binalarımız sağlam değil. teknoloji olarak çok da zor değil. ancak biz elde para olmasına rağmen herşeyde "ekonomik olsun, ucuz olsun" politikası izlediğimizden, dandik binalar yapmaktan çekinmiyoruz. temelini sağlam yaparsın, kaliteli malzeme kullanırsın, depreme karşı teknikler kullanırsın, ve tadaa: "ay deprem olcak ölcek miyim?" paranoyasından kurtulursun. şimdi istanbullular bana çok kızacaktır, ama bu işin gerçekleri. böyle "bina yıkılırsa ne yapacağım" tarzı önlemler değil, "binanın yıkılmaması için ne yapmam lazım" önlemlere ihtiyacımız var. bunu da gözönünde tutun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
spompas Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 up Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Spastik_Serce Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 şu an deprme oluyor burda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Burax Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 @bone evet haklısın ama şu an binaları güçlendirmek yıkıp tekrar yapmaktan daha pahalıya geliyor insanlar da buna sıcak bakmıyor tabii ki yapılması gereken en güvenilir şeyi yapmak yani yıkıp sağlamını yapmak ama ama ama bir de şeyi düşün yine Allah korusun ama enkaz altında kaldığını bulunduğun yere ışık girmediğini yatağının yanında kaldığını ve etrafın kapalı diye bulunduğun yerden çıkamadığını vs vs vs olayı berbatlaştırmamak için uzatmıyorum ama çok basit şeyler var en kaz altında kalsak nasıl ses çıkarabiliriz hiç düşündünüz mü?yani 1 gün 2gün bağırcak mısınız?sesiniz kısılmaz mı? ama onun yerine elinizle ya da yanınızdaki herhangi sert bir cisimle metal eşyalara ya da varsa kalorifer borusuna vurup daha çok ses çıkarabileceğinizi biliyor muydunuz? ekonomik durumu iyi olmayanlar için bişi diyemiyorum ama Allah göstermesin enkaz altında kalsak Allah kimseye keşke 40 50ytl verseydim de yanımda suyum olsaydı vs yiyecek olsaydı ilkyardım çantam olsaydı dedirtmez inş +şu anda benim kirada bulunduğumuz evi yıktırıp tekrar yaptırcak durumum yok zaten öğrenciyim :F neyse eminim benim gibi birçok kişi vardır bazı küçük ama hayat kurtarcak şeyleri öğrenirsek yarın başımıza ne gelecek bilmiyoruz belki harbiden hayat kurtarır:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Natanyal Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 İstanbul'un en sağlam yerleşme alanlarından birinden,direk deprem olursa merkez olur dedikleri kocaeli'ye gidiyorum.bırakında ben endişeleneyim :D istanbul'dayken hiçbirşekilde korkmuyorum ama ne bileyim direk deprem bölgesinde olmakta korkutur adamı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Depreme hazırlık: Madde 1: Müteahhit olmayın, bırakın binaları mühendisler yapsın, iç mimarlar tasarlasın. İlla bina yapıcam diyorsanız adam gibi okuyun. Madde 2: İnşaat başlayınca basıp gitmeyin, arada her şey yolunda mı diye kontrol edin, malzemeden çaldırmayın çalmayın. Madde 3: Bina yanlış yapılmışsa yıkın tekrar yapın. Madde 4: Yıllardır bilinen mühendislik kurallarına uyun. Aslında bu kadar, bunlar uygulansa depreme hazırlanmamız falan gerekmiyecek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Bi de deprem çantasını hazırlamak ile bitmiyor, içindeki şeyleri sürekli yenilemen lazım. Aslında deprem çantası bayağı saçma bir şey. Acil durum çantası hazırlayın, her şeye hazırlıklı olun, çanta boyutu çok artmaz bence. Sırf deprem için çanta hazırlıyacağınıza, içine biriki tane termal battaniye, basit bir gaz maskesi falan da koyarsanız binada çıkacak bir yangından bile kurtulursunuz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
khalad Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 99 depreminden kalma kola şişesinde suyumuz var böyle acayip yeşillenmiş depremde içicez kısmetse. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 umarım olacak bir deprem en az zararla atlatılır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
malik Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 @chem: keşke bu kadar basitçe uygulansa ah ah. yaptırılabilse. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFax Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 bence deprem falan olmayacak.Bu beklenilen istanbul depremi sadece ABD'nin,Türkiye'ye uyguladığı sahte gündem politikası. Evet ben buna inandım!!!111 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
spompas Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2007 olsun olmasın sen onlemini al :D tamam belki amerikanin yaptıgı bir şey ama onlem almamakla ne alaka ayrıca görülüyorku konuya canın sıkılmıs madem can sıkıcı ozmn sende onlemini al (guzel yazamadim klavyeyi gormuyorum) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Diablo Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2007 ya depreme hazırlık falan hikaye yapabilceğin en iyi şey sağlam eşyaların yanına eğilmek şimdi herkes böyle yapılmalı şöyle yapılmalı dio da yalan olur hep onlar o şokta aa bunu böyle yapmalıyım falan zor oluo ufak ilk yardım çantası.içinede biraz nakit para yeterlidir Allah korusun ama ev yıkılmazsa bunlar idare eder.yıkılıcağı varsa önlem pek kurtarmaz malesef Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2007 Bi ara, düdük cep tel. cüzdan falan beraber yatıyodum korkudan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2007 said: Alarm veya su püskürtücüler çalışmaya başlarsa şaşırmayın. Bunu okuyunca dedim kesin Amerikalilar icin yazmislar, 2 cumle sonra feet cikinca yarildim. Deprem aninda alarm ve su puskurtucuye anca bu salaklar sasirir zira. Adamlar manual olmadan yuruyemiyecekler yakinda Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar