Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yılmaz Özdil - Türbanlı Latife

sg-1

Öne çıkan mesajlar

said:
Son 10 yılda başını örten kadınların sayısında artış oldu diyenlerin oranı: Yüzde 64.1, İslamcılar arasında 61.2, laikler arasında 73.1.
Kadınlar ne için örtünüyor: Örtünmek İslam'ın emri yüzde 71.5, çevremdekiler örttüğü için yüzde 7.6.

tesevden..

neden bu kadar insan böyle düşünüyor?
Sosyal ağlarda paylaş

köyden şehre göç yüzünden mi "gözlenen artış" yoksa gerçekten mi artıyor, bunu ölçebilen var mı peki?

nehir iki yöne birden akmaz, tek yöne akar. türban takmaya başlayan her kişi için onu çıkaran iki kişi olacaktır. dünyada gidişat bu yönde türkiye bir yana. ne var ki bunların somut bir istatistiği çıkarılamayacağından yok yere vesvesenin ötesine geçemez bu tartışmalar.
Sosyal ağlarda paylaş

insan psikolojisinden, islamcılar örtünmeyi iyi bişey olarak görüp artmasını istediği için, arttığını söylüyor. laiklerde tehlike olarak görüp şikayet ettiği için arttığını söylüyor... benim düşüncem böyle.

2. satırdaki ayzıyı yanlışlıkla kopyaladın heralde, konumuzla bi alakasız yok...
Sosyal ağlarda paylaş

Buradaki insanlarla inanışlarımız farklı olabilir ama hayat tarzlarımmız birbirne benziyor. Burada buluşmamızın sebebi de bu zaten. Birbirimize benzeyen insanlarız.

Yeri gelecek bağıracağız yeri gelecek ağır gelecek ama hep beraber zamanla hoşgörüyü ve saygı öğreneceğiz.

Şimdi anketler gerçekten her zman doğru olmak zorunda değil. Burda haklılar ama bu anket gerçekten ilginç. Mesela sonuçlarına göre (2006 sonu). Ülkede yeni bir orta kesim oluşuyor. Dindar ama bağnaz değil bu orta kesim.

Şeçim sonuçlarına bakınca da radikal olanların, bağnazlık sıfatını hak edenlerin (Mesela Refah partisi) çok komik oylar aldığı görülüyor. Daha ılıman gözüken partinin neden bu kadar fazla oy aldğının göstergesi sonuçta.

Bakın ılıman gözüken dedim. Burasını tartışırız. Bu orta kesiminin duyguları istismar edilmiş midir? vb.

Ama direk o senin seçimin ben saymıyorum gibi laflar ortadaki durumun ve sorunun çözümü için fayda sağlamıyor. Yok saymak çözüm değil.

Evet her parti ilginç yöntemlere başvurmuştur. Siyaset %100 100 asla temiz değil kimse için. Ama halkın yarısı aptal demek (yanlış anlaşılmasın başka topicte söylendi) sorunu çözmüyor. Madem aklı başında insanlarız (patidekileri hep öyle görmüşümdür.) neden böyle oldu? Daha iyi nasıl olabilirdi? her kesimin kaygıları nelerdir? Ne yapmalıyız onu atartışmalı gibime geliyor.

Edit:İmla

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 15:26 tarihinde, Haplo tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Türbanlı eş bir kimliktir.

O kimlik; cumhuriyeti istemez...

Laikliği beğenmez...

Atatürk'ü sevmez...

nasıl böyle birşeyi bu kadar rahat iddia edebiliyor, insanlara bu kadar kolay etiket yapıştırabiliyor?

hayatında kaç tane "türbanlı" ile muhatap olmuş, önyargılarında sıyrılarak onlarla konuşmayı denemiş?

bir de bu adamlar gazeteci geçiniyor
Sosyal ağlarda paylaş

said:
KENDİNE "İSLAMCI" DİYENLERİN ORANI YÜZDE 48.5

TESEV raporuna göre, Türkiye'de kendini "Laik" diye tanımlayanların oranı yüzde 20.3 iken, kendini "İslamcı" diye tanımlayanların oranı yüzde 48.5 olarak gerçekleşti.

Kendini "Dindar" olarak tanımlayanların oranı 1999'da yüzde 25 iken, bu oran 2006 yılında yüzde 46.5'e çıktı. Kendine "Solcu" diyenlerin oranı yüzde 15.7, "Sağcı" diyenlerin oranı ise yüzde 37.2 olarak gerçekleşti.

Araştırmaya göre, kendini "Öncelikle Müslüman" olarak tanımlayanların oranı 1999'da 35.7 iken, bu oran 2006 yılında yüzde 44.6'ya yükseldi.

Kendini "Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak tanımların" diyenlerin oranı ise, aynı dönemde, yüzde 34.1'den yüzde 29.9'a geriledi.

Şu kısmı türban takan kadın sayısından çok daha vahim ve hatta türban takan sayısındaki artışın baş sebebi.

Yani halkımın yarısı "Ben Türküm" demiyor, "Ben Müslümanım" diyor.

Milletten ümmete gidiyoruz dosdoğru.
Sosyal ağlarda paylaş

Sg-1 işte ilginç nokta bu.

Müslümanım diyen sayısında artış, türban sayısında azalma var. Hatta aynı ankette Cumhurbaşkanının eşi kapalı olmamalı diyen %51 var.

Yani baştaki insanlar değişmediyse bile halk değişti ve halk gerçekten radikal olmaktan uzak, tartışma istemeyen daha ılımlı bir kitle oluyor.

İşte bu değişimi gören ve ona göre kendilerini de aynı kategoride gösteren insanlar oy topluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Haplo'ya aynen katılıyorum, muhtemelen 5 sene içerisindede bu daha iyi anlaşılacaktır... Sayın Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasıyla 5 yıl içinde tahmin edilen büyük bi problem çıkmazsa sanırım diğer radikal kesimlerde merkeze kayacaktır diye düşünüyorum, ayrıca umuyorum...
Sosyal ağlarda paylaş

Ancak gözden kaçırdığını nokta ılımlı islamın gerçekçi olamdığı. Radikal islamın onun yerini çok çabuk alacağı.
Kayma radikalden ılımlıya olmaz ılımlıdan radikale olur.

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 15:41 tarihinde, Passanger tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 15:42 tarihinde, Passanger tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

@Haplo, Ilımlı İslam denen şeyi mi savunuyor yani halk sence? Hani şu abd'nin bop için bize dayatmaya çalıştığı model?!
"Bunlar laik olmasın, islam olsun, ama ılımlı olsun" dedikleri model?!

Halk sence cidden bunu mu istiyor, yoksa bu durum halka beyin yıkamalarla, hediyeler dağıtılarak güzellikle ya da zorla dayatılmaya mı çalışılıyor?!

Halk dediğin yığın istikrara oy verdi bu seçimde. Kimse kimseyi kandırmasın, yok "Gül'e verdi" yok "Ilımlılar diye verdi" diye. Ekmeğin fiyatı değişmediği sürece halk başta kim varsa ona oy verir. Çünkü yıllardır enflasyonla, cebiyle boğuştu bu halk. Kemer sıkma politikaları vs. İlk defa bir hükümet enflasyonu düşürmeyi, bu seviyelere çekmeyi başardı (Nasıl olduğu ayrı bir tartışma konusu). Halk bunu gördüğü için, yeni maceralara atılmak istemediği için AKP'yi seçti. Diğer tüm sözüm ona sebepler, yaptıkları şeyleri haklı çıkarmak için bazılarının (mesela Gül'ün) uydurduğu safsatalardır.

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 15:41 tarihinde, sg-1 tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Yani baştaki insanlar değişmediyse bile halk değişti ve halk gerçekten radikal olmaktan uzak, tartışma istemeyen daha ılımlı bir kitle oluyor.

T.C. tarihinde halk hiç bir zaman radikal grupları seçmedi zaten. Radikal gruplara iyi de bakmadı, destek de vermedi. Zamanında yüksek oy ile iktidar olan partilere/liderlere bakın mesela.. Hep halkçı olmuşlardır. Halkın tabanına seslenmişlerdir. Halkın tabanı nedir? Açtır. Bu bağlamda hep umut dağıtmışlardır. Sonunda ise ülkenin gününü kurtarmış, geleceğini satmışlardır.

Radikal gruplar ise hiç iktidar olmadı. İktidara yaklaşanlar da hep bir tarafını yumuşatanlardı. Radikal tarafını bastırmayanların sonları da bastırılmak oldu.

Halk değişmedi dolayısıyla. 50 yıl önceye gidin ve dönemin iktidarına karşı muhaliflerin söylemlerine bakın. Dönemin iktidarının savunmasına bakın. O iktidarı büyük farkla oraya getiren halkın beklentilerine bakın. Fark göremezsiniz. Hatta çok büyük benzerlikler görürsünüz.
İşte ben tarihten aldığım izlenimle diyebiliyorum ki "o zaman da halk koyundu, şimdi de".

İşte ben bu yüzden rahatsızım. Laiklik, başörtüsü derken ülke satılıyor yahu! Satılıyor resmen. Ülke tarihinin en fazla özelleştirilmesini yaşamış (hem de savurganca), en fazla kadrolaşmaya tanık olmuşuz. Tarihimizde bu kadar atama yapılmamış devlet kadroları içinde.. Dış ve iç borcumuzun en fazla olduğu dönemde yaşıyoruz. Suç oranı artmış, işsizlik oranı artmış.. Kürt meselesi azmış. Ve bunun gibi bir sürü sorun rahatça sayılabilir...

Acaba bu radikaller5 sene içinde merkeze kayarken, bize de mi kayıyorlar?
Sosyal ağlarda paylaş

Halkın ılımlı islam falan umurumda değil.
Karınları doysun,seçimden önce yiyecek gelsin yeter.

Bazı arkadaşlar da babaları dışarıya çıkmasına izin versin, erkek arkadaşıyla sahilde daha iyi takılsınlar [!] diye türban takıyorlar.

Ha bundan da gelen bir artış var.
Saçmalıyormuyum?
Bkz: Bakırköy Sahil.

Bu bir kişisel tercihtir, keşke öyle olarak kalsaydı.
Fetullah Gülen bunu siyasi bir trend olarak çıkardı, şimdi de aktif politika aracıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

güzel, türban siyasete araç olmuştur, doğru. peki buradan geriye dönüş nasıl olacak? demokrasiyi savunuyorsak eğer, insanların giyim kuşamına karışma hakkı kimsede yok. e öte yandan etikettir zarttır zurttur deniyor. nasıl çıkar türban etiket olmaktan? sistemin dışına iterek mi? üniverstelere ve devlet dairelerine almayarak mı? bu yöntemin işe yaramadığını hala görmediysek, artık görelim. türban takanlar "mazlum" ve "hakları yenmiş" konumlarından artık çıkabilmeliler. onlara cahil diyoruz, bağnaz, dinci vs. diyoruz. e böyle bisürü insan var, görmezden mi gelelim, elimizin tersiyle itelim mi? yoksa sisteme dahil edip eğitmeye, öğretmeye mi çalışalım? kendimize aydın diyorsak yapmamız gereken bu insanlara ulaşmaktır, onlara sırt dönmek değil. her türban takan rejim düşmanı olsaydı bu ülke çoktan batmıştı.

ama nedir? karısı türban takan bir fırıncının ekmeğini yiyoruz, kızı türban takan bir adamın kullandığı otobüse biniyoruz, annesi türbanlı bir çocukla sokakta top oynayabiliyoruz..ah ama sağda solda karşımıza çıkınca "çok arttı lan bunlar, ayyy pek sakil, göz zevkimi şeyetti" diye veryansın ediyoruz. varsın içine g-string giysin, mini-etek giysin, size ne? onun kendi çelişkisi..

demokrasi bu değil arkadaşlar, demokrasi birarada yaşamayı öğrenmektir.

acaba türbanın genelleşmesi ve bi tabu olmaktan çıkmasıyla insanlara daha aklı başında seçimler yapma imkanı tanınabilir mi? acaba türbana karşı bu kadar yoğun tepki verilmeseydi yine de siyasi bir simge olabilir miydi?
Sosyal ağlarda paylaş

millet dinle ilgilenmek yönetilmek değil, cebini ve karnını doldurma yöntemini seçiyor. olay akp nin başarısı değil. ülkeyi satarak ve borç alarak millete 2-3 para vererek kandırmsından geçiyor.

bak dolar inmişti, borsa çıkmıştı ne oldu?

anında arttırdılar seçimden ertesi gün bayada bi arttı
Sosyal ağlarda paylaş

insanı dinindende soğutur bu adamlar. şu iğrenç gerici arap kültüründen bir türlü kurtulamadık gitti.

türbandı imam hatipti derken iç dış borç almış başını gitmiş hala RTE ekonomi güzel gidiyor diyor. ulan devamlı hazineyi borçlandırıp memurun maaşını ödüyosun. geçen gün japon ev hanımları YTL den başka paraya kaydılar diye kriz çıkacaktı hala unakıtan işler tıkırında diyor.

elbet bi gün bu hükümetin gnü kurtarma politikası patlıycak bi yerimizde. taşıma suyla nereye kadar gidebilicez. hala burda türbandı imam hatipti savunuyolar demokrasi diyolar. yerim sizin demokrasinizi. RTE gibi nereden mezun olmuş belli değil MUHTAR olamıycak bi adamı türban imam hatip demokrasi diye başa getirenlerede allah akıl fikir versin. yakında olacak krizde haberlede görmek istemiyoruz açız ya da işsisiz diye sokağa döküldüklerinde.
Sosyal ağlarda paylaş

Hastayım ha bu demokrasi triplerine. 50 kere anlatıldı her topictede anlatılıyor dini simge laik bir devlette kamusal alanda yasak olmalıdır. Dünyada pek çok yerde böyle. Ulusal ve uluslar arası huku bu yönde kara vermiş. Gerçi işinize gelmeyen şeyleri sallamıyorsunuz siz. Davayı kaybettiklerinde rte ne demişti buna aihm karar veremez ulama karar vermeli. Sormazlar mı adama davayı siz açmadınız mı diye? Onu geçtim kadılık sistemine dönelim ozaman en güzeli tayyipte padişah olur abdullah gulde halife olur. Adamda mantelite bu ilerisi yok. Ayrıca türbanını takarsın ama devlete meydan okumazsın. Bence türbanlılar imam hatipliler erbakan erdoğan arınç vs bunlardan hesap sormalı. Çünkü bunu siyasi simge onlar yaptı. Sen adil düzen gelecek kanlı mı gelecek kansız mı gelecek lafını ayakta alkışlarsan afedersın ama gotunden kanı alırlar. Yoksa arkadaşının annesi türbanını takmış ona karışan mı var?

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 17:06 tarihinde, Passanger tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Halkın ılımlı islam falan umurumda değil.
Karınları doysun,seçimden önce yiyecek gelsin yeter.
...

Bu bir kişisel tercihtir, keşke öyle olarak kalsaydı.
Fetullah Gülen bunu siyasi bir trend olarak çıkardı, şimdi de aktif politika aracıdır.

Fettullah Gülen yüzünden, aslında başörtüsünü siyasal simge olarak takmadığını bildiğin insanlara 2. sınıf vatandaş muamelesi yapmamaktan mı bahsediyorsun? Kendin söylemişsin başını kapatanların amacı farklı diye.

Tabii eskiden bu konular açıldığında suçlanan isim Necmettin Erbakan'dı.

Necmettin medya el ele,
Nice AKP'siz günlere.
Fettullah, sana da güle güle

Doğrudur tüm dünyada olduğu gibi bizde de dini siyasete alet etmek isteyenler var. Dinden başka şeyleri de siyasete alet edenler olduğu gibi.

Geçenlerde uzlaşma nedir diye, başlık vardı. Cevabımı vereyim: İki ya da daha çok tarafı uzlaştırabilmek için ortada bir uzlaştırıcı olması lazım. Uzlaştırıcının; taraflar leb demeden leblebiyi anlaması, gereğini yapacak fikre ve güce sahip olması lazım. Bunu bir kişi yapamaz, bunu 550 kişi de yapamaz. Bu işi, kişiler yapamaz. Bu işi, devlet adındaki kurum yapar. Nasıl yapar? Bugünün Türkiyesinde biraz zor yapar; ama yapar, şu şekilde:

Misal şuna benzer birşeyler demesi gerekir. "Gel kardeşim sen Müslüman mısın? Sen? Yahudi, sen de gel. Hristiyan da gelsin. Adı her neyse, o dinden olanlar da gelsin. Geldiniz mi? Kardeşlerim; size istediğiniz din adamınını yetiştirme imkanı, ibadet edecek mekan yapmak için nüfus içersindeki payınıza göre şu kadar bütçe, istediğinizi giyin, istediğinizi yiyin. Beni, devleti de laik bırakın. O.K?"

Bu ülkede Ortodoks Hristiyan Kilisenin din adamı yetiştirmesi yasak, bu ülkede müslümanım diyen öğretmenin sokakta başını kapatması yasak, yasak oğlu yasak. Niye? Devlet milleti uzlaştırmak için kafa yormuyor da ondan. Sonra "vay Tayyip uzlaşacam dedi, uzlaşmadı". Tayyip' de o kadar kafa olsa bu ülkenin bana ihtiyacı olmazdı bir kere.

Bu ülkede laiklik sorunu vardır; devlet devletliğini bilsin milleti uzlaştıracak kabiliyette olduğunu kanıtlasın.

Abdullah onu demişti, Süleyman onu demişti, Tayyip öyleydi, Baykal şöyleydi vs vs vs

Lan bu ülkede adam gibi fikri olup, dün ak dediğine bugün bok demeyen siyasetçi var mı? 25 sene sonra oylarınıza talibim.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Misal şuna benzer birşeyler demesi gerekir. "Gel kardeşim sen Müslüman mısın? Sen? Yahudi, sen de gel. Hristiyan da gelsin. Adı her neyse, o dinden olanlar da gelsin. Geldiniz mi? Kardeşlerim; size istediğiniz din adamınını yetiştirme imkanı, ibadet edecek mekan yapmak için nüfus içersindeki payınıza göre şu kadar bütçe, istediğinizi giyin, istediğinizi yiyin. Beni, devleti de laik bırakın. O.K?"

Gelın kardesım araplar kurtler turkler cerkesler bosnaklar abazalar gurculer Geldniz mi? Kardeşlerim; size istediğiniz öğretmeni yetiştirme hakkı, yaşamak için yeterli toprak hakkı, nüfüs içindeki payınıza göre şukadar bütçe, istediğiniz yapın o topraklarda ama beni rahat bırakın OK?
Sosyal ağlarda paylaş

fetullah gülenin falan kimlerle bağlantısı olduğunu, kimlerin nelerin peşinde olduğunu hakkaten diyorum, biraz araştırsanız ortaya çıkan şeylere hakkaten inanmak istemessiniz.

zaten inanmıyosunuz da, yine de korkuyorum bazen insanların bu kadar sapkınlıklarından, az bir huzur olsa, şöle 2000 sene falan geri dönebilsek, yemin ediyorum pür huzur ya

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 17:22 tarihinde, wildpervert tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Kimseyi ikinci sınıf yerine koyduğumuz yok.

Kadının başını kapatıp kapatmayacağı,başkasının özgürlük sınırları içine girmediği zaman kendi kişisel tercihidir.

Ama işte iş kamusal alana geldiği zaman iş değişiyor biraz.

Bir de bana türban üzerinden siyaset çok itici geliyor.
Özel hayatında sana karışan mı var?
İlla ki gözlere sokulacak,siyasete karıştırılacak.

Çıkış amacı odur?
Fetullah Gülen'in sözlerini oturup kastırttırmayın, kendiniz bulun.

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 17:27 tarihinde, Prawler tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...