Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Din - Allah İlişkisi

Tyrael

Öne çıkan mesajlar

said:
.royüküzög rav egned niçi uğudlo koy ralnayamyu eyegned ,raludrutşulo iyegned alyığıtnam "tsettif eht fo lavivrus" ,ralnalutruk ğas nedreltekalef o ,netaz udlo tekalef ecrelnib radak anaruto isegned ub nınağoD
?alesem işi nücüg rib ihali medam nedegned ınya edlah o koy ad atsraM nedeN .isenat rib şumlo ılıraşab natkılısalo ev negezeg acralraylim ,lamithi ,liğed füdaseT

bak hepsi yazıyor. arapça olduğu için tersten.
Sosyal ağlarda paylaş

kuranda yazan bazi seyler gunumuz sartlarinda düşünüldügünde cok gereksiz ve sacma, orda oyle yaziyor diye oyle yapmak, ayrı bi sacmalik.
cok fazla karanlik nokta var, bu neden diyince bildigini iddaa eden kişilere "insanin aklinin ermedigi şeyler" diyip, kapatiyor konuyu. kthx almiyim.
Sosyal ağlarda paylaş

Öyle ya da değil ama mesela şöyle de savunulabilir:

"eğer gerçek inanansan sorgulamak değil uygulamak düşer sana. Kurallar burda belli yazılı"

Ya da insanlar da dini sorgulayabilir:

"Koskoca Tanrı 1000 sene 1500 sene sonrasını görememiş de mi zamana bağlı kitap yaymış"

Veyaa daha ciddi yaklaşıp seni sorgulayabilir
"E hadi aralarında saçma dediklerin var ama islamın 5 şartı var, yapmadan müslüman olamayacağın. Namazı orucu inkar edersen zaten kitabın da dinin de temellerine inkarda bulunuyorsun demektir"

Yani çok karışık konular onlar, oraya hiç girmemek daha iyi, sabaha kadar sürer sonra :)

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 22:31 tarihinde, Rewendor tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Dory; dediklerini maddeler halinde, kısa kısa yazarsan en azından birşeyler anlarım, anlarsamda yorum yaparım.Zira dediklerinden birşey anlamadım.Ayrıca farkında olmadan konuştuğum şeyide açarsan şükela olur.

Birde dory gerçekten fitil olduğum şeyi yapmışsın."Sen ne diyorsun lololol","Büyük başarı" vs. Bahsettiğin kendine sahip insan gibi, kişiye, düşüncelere saygılı ol.

[ Mesaj 17 Ağustos 2007, Cuma - 22:55 tarihinde, Defensive tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Din konusu çok hassas, tartışması da sakat. Dini tartışman demek aynı zamanda birçok insanın yıllarını, hayatını, bir nevi her şeyini masaya yatırman anlamına geliyor. Bu yüzden mevzuya her bünye hoşgörüyle yaklaşamıyor.

Aslında tartışılacak bir şey de değil din, sonucunda bir yere varamazsın. İnanç mevzularında mantık, kural, disiplin hiçbir şey arayamazsın. Yani böyle bir şeyi nasıl tartışabilirsin ki.

Bu kadar nasihatten sonra konuyla ilgili fikrime gelecek olursam. İlk olarak dinleri genellemenin yanlış olduğunu söyleyebilirim. Bir dinin amacı tapmak, doğruyu bulmak veya inanılması gerekeni göstermek olmak zorunda değil. Aslında bir şeyin din olabilmesi için belirli bir kural da yok. Herhangi birinin düşündüğü herhangi bir şeyi veya kendi düşündüklerini de din olarak nitelendirebilirsin ille de bir şeyleri "din" adı altında nitelendirmek istiyorsan. Zira şu an "din" olarak gördüğün şeyler de birilerinin düşüncelerinden oluşuyor.

Böyle düşünürsen dinin bir gereklilik olmadığı da apaçık ortada. Bu konularda takıntılı olmaktan ziyade bir şeylere takılmadan serbestçe düşünmek gerekiyor. Tanrı mevzuuna gelince, her insanın kendince bir süper kahramanı olabilir. Dediğim gibi takıntılı olmamak lazım, ama takıntılı olmak da çok sorun değil. Önemli olan başkalarının düşüncelerine saygılı olmak. Mesela bir insanı dini görüşleri yüzünden hor görürsen belki dinince iyi bir şey yapmış olabilirsin ama yaptığın şey düpedüz kötü bir şeydir. Hor görmek olarak bahsettiğim şey sembolik, herhangi kötü bir davranış da örnek verilebilir. Yani sonuçta din seni iyiye yönlendirmeyedebilir.

Din gibi kalıplardan ziyade dürüstlük, eşitlik vb. kavramlar üzerinden bir yaşam daha sağlıklı geliyor bana.

Son olarak da umarım din konusundaki bu mesajım da silinmez. "Din aptallar içindir." dediğimde de kimseye saygısızlık veya hakaret etmemiştim, bu yazıyı yazarken de etmedim.
Sosyal ağlarda paylaş

Din huzur arayan bir toplumda gerekli.Toplumda binbir türlü adam var.Adam allah korkusundan içki içmiyor belki içse çocuğunu kesecek ya da ne bileyim tecavüzcü böyle kendini kontol altında tutuyor.Şimdi diyebilirsin ki ne kadar kişiyi sınırlıyor.Burda zaten bazılarınız örnek vermişsiniz ''allah korkusundan hareketlerimi düzeltiyorum'' ki bu olumlu birşey.Ama tabi bu da bir yere kadar mesela bir araştırma var ki amerikadaki seri katillerin çoğunun dindar ve aşırı vicdan duygusuna sahip olduğu tespit edilmiş.Bazılarını sınırlıyor bazılarına ipi kopartıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

özgür değiliz yani? düşüncelerimizde? düşüncemizi açıkça belirtmede?

ha bi de sonradan şaaptım: ülkelerin dini olmaz. adamın biri "dini" diye bir şey eklemiş nüfus cüzdanına. e "islam" yazıyor bende. o 4 dinden farklı bişi yazdırabilir miyim? hayır. e o zaman?

[ Mesaj 18 Ağustos 2007, Cumartesi - 01:16 tarihinde, Laraken tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Din konusu ilerlemez. Bu konuda paylaşım yapılabilir ama şuna inandım iyi mi konuları sonuca bağlanmaz. Topici açan kişiyle aynı düşünceler içindeydim bende. Sonuçta günahıda sevabıda bana. Din kitaplarının iyi adam yaratma misyonu için oluşturulduklarını düşünüyorum. Ve kitaptaki iyi adam konseptini benimsiyorum. 5 vakit ibadet etmeme sorumluluğu benim. Koskoca yaratıcının benim duama ihtiyacı olduğunu kavramakta zorlanıyorum çünkü. İbadet değil ama diğer kurallarına uyuyorum. Müslüman adını taşıyıp taşımamak çokta ilgiledirmiyor beni. Benim doğrum, benim inancım.
I put no stock in religion. By the word religion I have seen the lunacy of fanatics of every denomination be called the will of god. I have seen too much religion in the eyes of too many murderers. Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves, and goodness.
filmden çok güzel bir alıntı yapmışlar, budur işte..
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle güzel yazmışsın, benim düşünce ve davranış sistemime bayağı yakın hatta.

Şey, yanlız karışmak gibi olmasın da hani ibadetlere ihtiyacı yok demiştin ya, yine dinde esasen o ibadetlerin sebebinin de tanrının ihtiyacından dolayı değil bahsettiğin iyi insan tanımını geliştirmek için olduğu belirtilir. Yani mesela namaz kılmak yaşamı düzenli tutar ve egzersiz olur, oruç mideyi dinlendirir, zekat ve kurban kesmek fakirlere yardım sağlar, toplumun kaynaşmasını sağlar vesaire gibi.

Yani ibadetleri oluşturmasının ve zorunlu kılmasının sebebinin de kendinden çok insanların "daha iyi" olmasını sağlamak olduğundan bahsedilir.

(Ha yanlış anlaşılmasın sadece sebebini belirteyim dedim)
Sosyal ağlarda paylaş

Zorunlu olmasa bi Allahın kulu gecenin 4ünde namaza kalkmazdı abi :) Zorunlu olsa bile şu anda bile müslümanların bayağı önemli bir kesimi kalkmıyo :)

Ben de zaten "ibadetler aslında yararlıdır" mesajı vermedim ki, sen "ibadet etmek mantıksız geliyor çünkü Tanrı'nın ibadetime ihtiyacı olmamalı" dedin, ben de "Zaten müslüman inancına göre de yok, ibadeti kendi için değil senin iyiliğin için şart koşuyor inanca göre" dedim, yani ibadet sebebini yanlış göstermişsin :)

[ Mesaj 18 Ağustos 2007, Cumartesi - 01:54 tarihinde, Rewendor tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

eheh hocam ona bakarsan öldürmekte günah, bunu takan yok daha. İşi kılıfına uyduruyorlar din uğruna diye. Her gün ırak'ta onlarca masum sivil ölüyor. Çlen müslüman, öldüren müslüman. Burada hristiyan kitapevlerine saldırıyorlar. İngiltere'de müslümanlara saldırıyorlar. Ama ona bakarsan herkes tek bir tanrı'ya inanıyor. Yukarda hepsine bir güzel ayar verecek inşallah..
DEV EDİT =) : Ha bak şöyle bir olay var. Ben kendime zarar veririm bu başkasını bağlamaz. Benim katı bir şekilde uyduğum durum başkasına zarar vermemektir. Yani içki içerim alkol içmem. Dua olayına girmeme sebebim budur aslen.

[ Mesaj 18 Ağustos 2007, Cumartesi - 01:57 tarihinde, Redeagle tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Laraken Özgür değilmiyiz demişsin.., Hayır değilsin.

Her ortamda düşüncelerini açıkça açıklıyamazsın , dediğim gibi biz hristiyan değiliz (adamlar kendi dinleri ile bile dalga geçebiliyolar), o yüzden konuşmak senin tercihin ama her an seni cennet gitmek için bonus puan olarak gören birine rastlıyabilirsin (bu aralar iyice artmaya başladılar), dediğim gibi özgür değilsin..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...