Lethious Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 yeryüzünün sıcaklığı gün geçtikçe artıyor. bu bir gerçek. gittikçe daha da kötü oluyor. sokakta herkes "birşeyler yapmalıyız." dediği halde ne kadar ciddiye alıyoruz biz bu olayı ben kuşkuluyum. dünya üzerinde sadece biz yaşamıyoruz. başka canlılarda var ama acımasızca yok etmeye devam ediyoruz. bir ağaç bile hayati öneme sahipken biz kesmeye, hoyratça harcamaya devam ediyoruz kaynakları. ilk ankara susuz kaldı, ilk ama son olmayacak. çözüm üretmek yerine gücümüzü kim suçlu diye tartışmaya harcıyoruz. yazının başında da dediğim gibi sokakta taksicisinden tezgahtarına kime sorarsam sorayım "sonumuz kötü olacak, önlem almalıyız." türevi laflar ediyor. ama yeterince ciddiye almıyoruz. daha geçen yıl doluluk seviyesinde rahatlıkla üst sınırlara ulaşan istanbuldaki barajlarda bugün inekler otluyor. hasat zamanı iç anadoluda %50'ye varan ürün kaybı var ki bu da ekonomiye büyük zarar. türkiye'nin hayvancılıkta en üst düzeyde olduğu yer erzurum kendi et ihtiyacını karşılayamaz oldu, çevre illerden takviye alıyor. televizyonlardan artık tanıdık bir görüntü olmuştur küçük bir buz kütlesinin üstünde duran kutup ayısı. yakında o da kalmayacak. internette kampanyalar oluyor. burada olduğu gibi. insanlar "site yetersiz çünkü su ile ilgili bilgi yok.. " ve ya "bana suyun önemiyle ilgili bilgi lazım. ödev yapacağım." diye yorum yazılıyor. bilinç yoksunuyuz. sonuçta pek çok canlı türü yok olacak, milyonlarca insan, kendi ırkının sebep olduğu küresel ısınma yüzünden ölecek. doğada yüzbinlerce yıldır varolan denge bozulacak ve bir anlamda insanlar yaşarken ölecek. acil çözüme ihtiyacımız var.lafı icraata çevirmeliyiz. durum her dakika daha da kötüye gidiyor. burada bir animasyon var suyumuzu nasıl harcadığımızla ilgili. glober warner adındaki kampanya "bir kişiyi uyarabilmek için bin mil daha!" sloganıyla yola çıktı. daha çok desteğe ihtiyaçları var. wff dünya çapında insanları uyarıyor. destek onlar içinde herşey. bu yazıyı uzun süredir yazmak istiyordum. içimde kalmıştı. herşeyin lafta kalmasından ben bıktım. şahsen icraat görmek istiyorum. yaşanabilir bir dünya istiyorum. teşekkürler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 e işte elektrikli motorsiklet aldım ben araba almak yerine, iki gün sonra hıyarın biri bana arkadan çarpar da ölürsem bozuşuruz ama:b Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Bana acilen deniz suyunu arıtma tesislerine abanmamız gerekecekmiş gibi geliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 ya küresel ısınma hede hödö diye sadece iklim ve su seviyesinden bahsediliyo. Bunlar dışında çok ciddi felaketler de var. Mesela buzullarda hapsolmuş virüs ve bakteriler de serbest kalacak. Bi de üstüne taze su sıkıntısı çekilecek. İklim zaten cozurduyo. Ekolojik denge geri dönülemez halde bozuldu... Ne güzel :/ edit : o buzulda hapsolmuş mikropların canlanma olasılığını araştırmak amacıyla yapılan deneylerde bakteriler gerçekten de canlandırıldı bu arada... [ Mesaj 11 Ağustos 2007, Cumartesi - 00:06 tarihinde, Mr_Hand tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 deniz suyundan su yapmak mantıksız bir şey, çok daha basit, ucuz, uzun ömürlü çözümler var. Bunlardan birisine ağaçlandırma deniyor. Aslına hayvan gibi şehir içinde jiplere binmesek, fabrika gibi yerler atıkları ile biraz daha ilgili olsa, ne küresel ısınma kalır ne bir şey. Ayrıca gerçekten içecek su bulamıyacak duruma geliceğimize inanmıyorum, yıkanıcak suyumuz bitebilir, ama kişi başına günde 5 litre suyu çıkarmak o kadar zor olmasa gerek. Yani baraj suyu bile işlemden geçirilirse içilebilir, barajı bırak, lağım suyu bile içilebiliyor düzgün arıtılırsa. Ama ha ne olacak, evimizde musluktan su akmıyacak:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 pratikte hersey cıkarılan yasalarda ve global yasaklarda bitiyor, ne kadar bilinclendirsen az adam yine bilmemkac yuz beygirli arabalarla yola cıkıyor. ya hocu siktiret ya yasa gitsin işte diyenler bile var forumumuzda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Redeagle Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 E bende arıtma demeye çalıştım işte. Lağımı arıtmaktan daha güzel geldi deniz nedense =/ Ağaçlandırma işi yapılması lazım ama takbikat olsun diye ağaçları yakan gerizekalıların yanında boşa mı kürek çekiyoruz diyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 benzin şöyle 10ytl olsa da şu trafik biraz hafiflese:) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 said: Ağaçlandırma işi yapılması lazım ama takbikat olsun diye ağaçları yakan gerizekalıların yanında boşa mı kürek çekiyoruz diyorum. tam üstüne bastın... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 uzun uzun yazmıcam.. defalarca yazdım sanıyorum önceden.. bireysel olarak yapacaklarınız romantik bir tepkiden öteye gidemeyecektir. vicdanınızı rahatlatur elbet ama doğayı rahatlatacağını sanmıyorum... siz senede x kg karbon salarken doğaya, devletin izin verdiği şirket ayda 10x kg karbon salıyorsa havaya ve suya envai çeşit zehirli atık bırakabılıyorsa ve fabrika alanını genişletmek için 1000lerce m2 alandaki ağacı yok edebiliyorsa rahatlıkla sizin yaptığınız bireysel eylem elbette sonuca ulaşmayacaktır. Unutmayın ki bu fabrikalardan yüzlerce binlerce var! ağaç ekmek.. wuuu ne hoş! yihuuuuuu ee değil.. en azından hızlı çözüm verecek bişi değil. Önceden yapılsaydı, evet bi sonuç verebilirdi ancak şimdi ağaçlardan sonuç almaya çalışmak beyhude bir çaba. Yani çizgiyi geçtik. çizginin kritik sınırına yaklaşıp geri gelebiliriz. evet. bu da doğru. ancak daha sert ve agresif kararlara ihtiyaç olduğu düşüncesindeyim. olay devletlere kalıyor.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chemical Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 bence en çok kirlenme yaratan ülkeyi nukeliyelim:b bak kökten gayet. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 çin ve abdnin gitmesi yeter heralde? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Peach_Riza Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Kuresel ısınıoz dionuz sora kısın bi yeriniz donunca ama arionuz sıcagi *** en hayvani yaklasim heralde :D Bence ısınması okde Kuresel olmak daha ciddi ....artan gay nufusu cok ciddi bi dehtit Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Brigand Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 said: olay devletlere kalıyor.. Tayyib bugün cuma namazında yağmur duasına katıldı. Daha ne istiyonuz? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2007 yazılanlar fazla abartı, bilgisizlik yüzünden halkın bu kadar abarttığını düşünüyorum. ankara susuz kaldı deniyor. nesi susuz yahu. 5 aylık suyumuz var daha. ayrıca şu da var, ankara'da her ağustosta sular kesilir. bu seferki "küresel ısınma"ya bağlanıyor. melih kendini kurtarabilmek için küresel ısınmaya yüklendi, ve insanlar da buna kek gibi aldandı. bu senenin modası küresel ısınma. küresel ısınma da küresel ısınma... başımı şişirdiniz yahu yeter. kapıcısından sosyetesine herkes küresel ısınma üzerinden ahkam kesiyor. ne yapmalıymışız? - az su kullanacakmışız. ulan zaten o wwf'nin videosundaki gibi çeşmeyi açıp gidip marketten alışveriş yapıp gelmiyoruz ki. o kadar da zengin değiliz afedersin. - klima kullanmayacakmışız. evdeki tüm pencereleri açsan bile içeriye hava girmeyen zamanda klimasız ne yapacaz afedersin? oturup terliyip bir de üstüne bilgisayarımızın yanışını mı izleyeceğiz? - cip kullanmayacakmışız. sanki cipin doğaya verdiği zarar, egzozundan kara kara dumanlar çıkan eskimiş doğanlardan fazla... dilimize dolamışız bir "küresel ısınma"yı. sanki herşey bir anda 2007 senesinde gerçekleşti. sanki daha önce herşey güllük gülistanlıktı da, bu sene bozuldu... yapmayın arkadaşlar. küresel ısınma aldatmacısına aldanıp da işin gerçek boyutunu görmüyorsunuz. doğanın bir dengesi vardır. biz bu dengenin sanki hiç bozulmayacağını düşünerek hareket ederiz. ormanların bilinçizse yokedilmesi, hayvanların gereksiz yere katledilmesi, şehirlerin yeşillendirilmemesi, taşıt ve ev yakıtlarında en kalitesiz ve doğaya en zararlı maddelerin kullanılması, siyah duman yayan otobüs ve arabaların sokakta kol gezmesi, sulak ve yeşil arazilerin tarla amacıyla talan edilmesi, fabrikaların temizlenmemiş atıklarını doğaya salıvermeleri, geri dönüşüm yapmak yerine tüm çöpleri tek bir bölgede çürümeye terketmek... bunların hepsi doğaya zararlı şey. her kış ankara yoğun bir kirli havaya gömülür. bundan en çok çıkar sağlayan, halka bedava kömür dağıtan melih gökçek gibi kişilerdir. ama bunları görmezden gelip, büyük şirketlerin "küresel ısınma" kandırmacasına kapılırız. neymiş efendim, "az elektrik harcarsak, az su harcarsak, cip kullanmassak, dünyayı kurtaracakmışız". hadi ordan derler adama. yıllardır uyaran "çevreci"lere deli gözüyle bakıldı. şimdi herkes bir anda "global ısınmacı" kesildi :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 biraz odunum bu konuda. ne küresel ısınması be? 1000 yıl sonra dünya bilmem ne olacakmış ben öldükten sonra neyleyim dünyayı. buzullar eriyecekmiş nah erir 1000 senede 2000 senede. bizim torunları etkliemez bu küresel ısınma olayı. çok abartılıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
darkness87 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 ben tema'ya üyeyim bi fidan 3ytl (3,4) tohum diktirmekte 3ytl çok bişeyde değil hani herkes yapabilir tema'nın sitesine girin banka hesap noları var ordan parayı yatırıyosunuz onlar sizin için dikiyo herkese duyrulur... hadi paticik ekibi ağaçlandırma kampanyasına destek olalım iş buraya bişeyler yazıp oturmakla olmaz!!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Pyro Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 küresel ısınma var osuruğunuzu bile tutun deniyordu bir ara şaka ile karışık,ben o lafı duyduktan sonra tınlamamaya başladım bu ısınmayı.zaten dünya delikanlı olsa küresel ısınmazdı,ben niye osuruğumu tutayım kardeşim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
la_bombonera Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Mars'a 1-2 diyorum ben... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Delirium Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 boneun attıgı gibi mesajlar atan arkadaslarımıza acıkcası bir yandan kıcımla gulup bir yandan da acıyorum. zannediyorsunuz ki heralde bu kuresel ısınma kendi kendine oldu, sirketler uydurdu. sera gazı salınımı denen bisey var, bu gazlar atmosferde biriktiginde hava sıcaklıgında artısa sebep oluyor. yani efendim bu iki kere iki dort gibi bisey. biz bisey yapmadık kuresel ısınma var diyenlere kanmaktan daha salakca birsey varsa bunu yemeyip ya ne kuresel ısınması yok oyle bisey demektir. kestigin her agac fotosenteze ugrayacak karbondioksit sayısını azaltıyor, okuz gibi cip alıp kullanmak, saniyede bilmemkac gram sera gazı salmak kuresel ısınmaya katkıda bulunuyor. salak salak zerre arastırma yapmayıp bir bok bilmeden ya hocu ne kuresel ısınması demektense hicbirsey yapmasa bile bu olanların sebebini ve sonucunu bilmek, kuresel ısınmayı dillere pelesenk etmek daha iyidir. buyuk sirketlerin uydurması diyen arkadaslar, aynı sirketlerin thinktanklere kuresel ısınma lafı etmesinler diye milyon dolarlar yedirdigini bilmiyosunuz heralde. bu hurafe degil her sene bilmem kac tane bilim adamının bulusup tartıstıgı buyuk bir problem. akıllı olun. [ Mesaj 11 Ağustos 2007, Cumartesi - 13:45 tarihinde, Delirium tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mike Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 üşüdüm kapat hanım şu klimayı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kingpin Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 ağaçlandırma basit bişey değil ki kim bilir kaç sene geçmesi lazım o ağacın gerçekten ağaç olabilmesi için Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bukac4 Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2007 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tyrael Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2007 Ağaçlandırma işi ciddi ve profesyonel olarak bilinçli kişilerin elinde yapılırsa gayet de çabuk vericek bir çözüm. Kaldı ki Hollanda ülkede korkunç bir ağaçlandırma politikası yürütüyormuş(şu dakkadan söleyeceklerimin hepsinde Amsterdam'da yaşayan bir abimin yalancısıyım.), adamlar toprak kazanımını hızlandırmış ve burdan kazandıkları toprakla şehrin alanını büyütüyorlarmış. Orada yaşayan patilerde var ciddi anlamda bisiklet kullanımı yaygın(eyvallah yine biz tepelere kurulu bir şehiriz ama buna Paris ve Barcelona'da başladı, oralar pek de düzlük değil- Hatta bu 2 şehirde belediye sokağa bisiklet durakları yaptı, geçiriosun kartı alıp bisikleti gidiosun bakkalına, yakın mesafedeki arkadaşına ordaki durağa bırakıosun). Bu bahsettiğim 2 şehirde korkunç ve nerdeyse her yere ulaşımı sağlayan metro ağı var, otobüs var, gece otobüsü var (amsterdam'da tramvay da var) adamlar hala alternatif toplu ve bireysel, trafiği ve doğayı daha rahat bırakacak çözümler alternatifler arıyor. Bildiğim gördüğüm bir durum üzerinde durdum, başka arkadaşların da ekleyeceği şeyler de vardır. Yani sonuç itibariyle hala rant kavgasında olan, maksimum torunumuza kadar düşünmekteyken çözüm falan çıkmaz. Amerika'ya değil de Avrupa'ya özenmemiz gerekir. SUV'ları bırakıp hibrid teknolojili araçlara bir an evvel geçilmeli(hatta direkt elektrik dicem ama henüz yetersiz.. Gerçi kullanılmış bitkisel yağla bile araba çalışıyor artık). Bundan 10 sene sonrayı değil 100 sene sonrasını göz önünde bulundurmak gerekir en az. Evet, Türkiye gibi sürekli değişken ekonomik sosyal koşullara sahip bir ülkede zor, ama bir yerlerden başlamak lazım. Hatta sırf bu yüzden her ne kadar AKP'den nefret etsemde istikrar adına gelmelerinden bir nebze umutluyum(icraatları konusuna hiç girmeyelim). Bir arkadaşımız belirtmiş ben x yakıyorum fabrika 10x diye. Çok doğru ancak bir akım başlamalı artık. Bizimki sadece vicdan rahatlatma olmamalı, o vicdanı standartlaştırmalıyız. Bunu yapmayan adam dışlanmalı ciddi anlamda kendini suçlu hissetirmeli ki, bu iş vicdandan çıksın, ha normali bu desin. Uzun oldu okuyana, katılana teşekkürler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2007 küresel ısınmanın nedeni doğanın dengesini bozmamızdır. bu yüzden küresel ısınmanın önüne geçmenin tek yöntemi, boş bulduğumuz her alanı ağaçlandırmaktır. suv kullanmama, daha az su harcama, klima kullanmama felan hikaye bunlar... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar