Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mars: Karbondioksit + Bitki = Oksijen = Küçük Dünya


zydar

Öne çıkan mesajlar

Gördüğüm bir belgeselde bundan bahsediyordu hatırlıyorumda.

Mars ın Oksijene ihtiyacı var. OKsijen i ne üretir. Evet ağzınızdan dökülen kelime bitkiler olucaktır. E bitkililer oksijen için neye ihtiyaç duyar? Tabi ki karbon dioksit.

Şimdi şöyle bir düşünce var. Dünyada ki fazla karbondioksiti (ki küresel ısınma karbondioksit yüüznden oluyor) alıp mars taşıyacaklar. Karbondioksitin katı hale getirildiği yerler bolca blunmaktan. Yada sıvı. BUnları mars a kurulucak dev karbondioksit salma fabrikalarıyla marsın atmosferine yollicaklar. Bitkileri ise yer yer ekip ormanlar yaparak. gelen karbondioksiti bitkileirn oksijene dönüştürme işlemi başlıyacak. Bu olurken sulama ve gübreleme işlemleri olucak.

Sulama olayı ise kanıtlanmış ve mükemmel bir şekilde hallolucak. Bir bilim adamı ki ismini hatırlamıyorum şuanda, yağmur bulutları oluşturmayı ve onların yağmur bırakmasını sağlayan bir keşfi var. İyon topları bırakarak atmosferdeki bulutların yağmur işlemine geçmesini sağlıyor. Yağmur bulutları ise karbondioksit ve oksijen ile oluşturulucak. DOğal bir süreçe yapay bir şekilde etki edilicek. Sulama işlemleri bir süre sonra yapay hale geliek. Neticesinde olay başlayınca 2 ila 3 yıl içersinde gezegenin %10-%12 sinin okjenle dolucağı planlanıyor. bunu takiben yıllarda da oran artıcak ve mars yüzeyinde hava alabilcek orana erişilicek. Ortalama 10 ila 20 yıl bu süreç. Fakat Elimizde yep yeni bir dünya olucak.

Tabiki bunun lojistik olayı çok çok önemli. Su taşınıcak. Karbondioksit taşınıcak, oraya o kurulumlar için işçi-astronot taşınıcak, yemek ve içme suyu taşınıcak, donanım taşınıcak. Enerjiyi ise güneş enerjisi olarak kullanıcaklar. Enerji çokkolay çünkü marsın güneşe yakınlığı alınan enerji kat sayınısı epey bir arttırıyor. BU taşıma işlemleri oraya ulaşması dünyadan kalkan bir geminin 1 ay ile 20 gün arası olduğu söyleniyor. Bazı akıllı arkadaşlar demesin okdar yük nasıl okadar kısa sürede gidicek. Uzayda ağırlık yoktur :d her gemi aynı hızda gider. Oraya yerleştiricek çalışan sayısının ise 100 ile 200 arası olması düşünlüyor. Bu kadar insan demek elbette bir köy bir yerleşim yeri kurmak demektir. Bununda çalışmaları maketleri hatta birebir kurulmuş aynı ortamları var. tek yapmak gereken marsa gidip kurmak olucak herşey hazır.




Bu konuya benim yorumum ise gayet olumlu yönde. Çünkü dünyaya ne olucağını kimse bilmiyor. Küresel ısınma deniyor. yok atom bombalı savaşlardan bahsediliyor. Yok sular yükselicek yaşicak yer kalmicak diyorlar. Yada en kötüsü kuyruklu yıldız yada meteor çarpıcak dünyanın sonu gelicek diyorlar. Evet hepsi olası. Ne zaman olucaklarını özellikle son ikisinin tahmin edemiyoruz. E alterantif bir dünyamız olmaz ise insanlığın sonu gelicektir. Buna çare olarak mars elimizdeki en uygun mini dünyadır. Ortalama 10-15 yılda orada kurulucak yerleşim yerleri en az 100bin insanın yaşamasını sağlıyacak. Mars da oksijen yaratma düşünceside sorunlara uğramadan gerçekleşirse bundan 30 yıl sonra marsda en az 2 milyon kişi yaşar. bu sayıda sürekli olarak artıcaktır.
Ha bide bize nolcaz lan diceksiniz. ehehe bi fikrim yok :p yapıyolarda bize mi yapıyolar :d
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
BU taşıma işlemleri oraya ulaşması dünyadan kalkan bir geminin 1 ay ile 20 gün arası olduğu söyleniyor.


burada bi hata olmalı.. öncelikle dünya üzerinden bugün bir gemiyi marsa yollamak isterseniz hazırlıkları 1-2sene sürüyor.(yakıt+güvenlik) ve diyelim ki elinizde hazı gemi var ve yollamak istiyorsunuz bugün.. Her şey hazır yani.. yine olmaz. Mars ile Dünya'nın en az yakıt yüklenerek (keza uzayda ağırlık yok, yük sorun değil elbet. ancak dünyada ağırlık en önemli konu. yerçekimini yenmek sıkıyor biraz. az yakıt max. yük demek kısaca bu tarihlerde atılması en uygun) atılması için size bu sene verecekleri tarih Avrupa için Ekim2007 başı oluyor. Yörüngelerin uygun konumlarda olması bakımından bu tarihler öngörülüyor.

1ay olayı ise çok ilginç olmuş, belki çevirmenin bi hatasıdır. Çünkü, (örnek üzerinden gidelim) opppurtunity Temmuz 2003'te fırlatılmıştı ve Mars'a varışı Ocak (veya Şubat)2004'tü . Yakın tarihte atılan son keşif aracı ise (Ağustos'ta atılmıştı) Mayıs sonunda ancak Mars'a varabilecek.

Sanıyorum verilen tarihler uzayda bir yörüngesel sapanlama (bu böyle mi yazılıyor?) ile atılan mekikler için geçerli. Dünyadan uzay üssüne yük taşınır. Uzay üssünden diğer gemiye(marsa gidene) aktarılır. marsa giden gemi Dünya ile ay arasında yörüngeden faydalanıp hızlanır ve yüksek hıza daha kolay ulaşmış olur.

ancak tabii tüm bunlar kısa bi sürede olur mu? sanmıyorum.. torunlarımız belki duyarlar..

edit: marsın atmosferi var tabii.. ama atmosferde bol bol CO2 yok mu orada?alla alla.. kafam karıştı şincik

[ Mesaj 09 Ağustos 2007, Perşembe - 12:02 tarihinde, dasaaa tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok saçma... 1. si dünyadaki CO2 yi götürürken 02 de gidicek... dünyadaki oksijen oranı azalıcak.

2. si oksijen üretmek için bitkilere ihtiyaç yok bunu bakteriler de yapabilir. Ve çok daha hızlı ürüyolar.

Zaten CO2 yi götürmek tam bi ütopya gibi geliyo bana.

evet daasa co2 gayette var marsta...

[ Mesaj 09 Ağustos 2007, Perşembe - 21:54 tarihinde, Marveloth tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben yamulmuyorsam co2 90% falan var marsta.. (hadi lam 80% olsun..) bol yani.. O2 üretip oradan buraya O2 getirelim!



said:
Haftaya gazetelerde:
İşte Devrim Yapan Türk Projesi.

NASA mühendisleri şaşkın: "Nasıl aklımıza gelmedi bu?"

Bir Türk Mars'a da Bedel!

Mehmet Öz Açıkladı: Dasaaa Bu Parlak Zekaya Fosfor Sayesinde Ulaştı


24ay sonra, haberlerden:

...14:28'de atmosfere girerken O2 yakıt tankında meydana gelen sızıntı sebebiyle gerçekleşen patlamada aralarında projenin geliştiricisi olan dasaaa emilian dahil olmak üzere sekiz astronot öldü. NASA henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, yetkililer projenin en baştan...


tabii geyik yapıyorum, ancak çok verimli bişi gibi gelmedi söyledikleri.

neyse
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Wow wow woow.. sakin ol dostum! o rakamlarda bi hata olması lazım.. keza;

Wikiden
said:
Composition:

95.72% Carbon dioxide
2.7% Nitrogen
1.6% Argon
0.2% Oxygen
0.07% Carbon monoxide
0.03% Water vapor
0.01% Nitric oxide
2.5 ppm Neon
300 ppb Krypton
130 ppb Formaldehyde
80 ppb Xenon
30 ppb Ozone
10 ppb Methane


NASA'dan
said:
QUESTION:
What is the atmosphere of Mars made up of?

ANSWER from the Internet:
LFM Web pages - http://qust.arc.nasa.gov/mars/background
The atmosphere of Mars is broken down as follows:
95.32% Carbon Dioxide - CO2
2.7% Nitrogen - N2
1.6% Argon - Ar
0.13% Oxygen - O2
0.07% Carbon Monoxide - CO
0.03% Water - H2O
0.00025% Neon - Ne
0.00003% Krypton - Kr
0.000008% Xenon - Xe
0.000003% Ozone - O3


ben çok yanlış hatırlamam da ondan dolayı şimdi bi kontrol edeyim dedim internetten.

edit: kaynak maynak

[ Mesaj 09 Ağustos 2007, Perşembe - 22:52 tarihinde, dasaaa tarafından güncellenmiştir ]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...