Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

turk halki ozellestirmelere niye karsidir?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
merak ediyorum. yanlis anlamayin ozellestirmenin yanlisi da olur (bkz sovyetler -> rusya), ama amerikada ekonomi ve istatistik okudum (ve en fazla nobel almis 2. okulda okudum), ve genel bakis ozellestirmenin ulkenin verimliligini arttirdigidir (devlet hukuk devletiyse ve de ozellestirirken imzalanan anlasma yeterliyse ulke icin (yani al istedigin gibi tepe tepe kullan denmiyor tabiikide ozellestirmelerde, cok kati kurallar olmasi lazim)).

niye turkiyede karsiyiz buna? sonucta ozellestirilmis bir sirket, hem gelisir, teknolojiyi daha iyi takip eder daha fazla seyi daha ucuza sunar, hem daha verimlidir vs.

cok icten soruyorum, lutfen "allah belani versin" diye ozetlenebilecek cevaplar atmayin.
Mesaj tarihi:
Özelleştirilen yerler Türkiye için önemli, kilit kurumlar.
Yani iyi para ediyor diye herşeyi satmak yanlış bir uygulama.

[ Mesaj 16 Temmuz 2007, Pazartesi - 16:19 tarihinde, Absolut tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Kurum farkı olacağını zannetmiyorum özelleştirmede.Bence eleştirilebileceği tek yön kendi kafalarına göre ve yok pahasına yapmalarıdır özelleştirmeleri.En azından benim düşüncem bu
Mesaj tarihi:
çünkü türkiye halen devletçi bir ülke. geçmişte varşova paktı ülkeleri gibi tam komünist olmadığımızdan mevcut sistem yıkılmadı, böyle "eh işte özelleştiriyoruz ama başımız sıkıştı ondan" diye bahane uydurmaya, sebep göstermeye çalışıyoruz.

bir diğer neden de kitleri halen oy kapısı ve yolsuzluklarını yapma aracı olarak gören bazı partilerin halka "vatanı satıyorlar bunlar" diye duygu sömürüsü yapması. maalesef bu kadar ortada olan birşey de yeniyor. yazık.
Mesaj tarihi:
halk özelleştirmeden çıkarları zedelenenler tarafından yönlendirildiği, özelleştirmeye tü kaka dendiği için karşıdır. yoksa sokaktan geçen halkıma sorsan herhangi bir fikri yoktur. sürü gibi güdersin şahane yürür önünde.

[ Mesaj 16 Temmuz 2007, Pazartesi - 16:40 tarihinde, EarS tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
benim dusuncemi iyi aciklayan fransayla ingiltere ornegini vereyim.

fransa cok devletcidir, sosyal programlari cok gucludur, bircok sey (mesela metro sistemleri) devletindir.

ingiltere ise tamtersi, ozellestirme konusunda cok onculerdir, hatta calistigim yer daha yeni bir okul yapiminda finansal yardimcilik yapti (okul yaptiriyolar ozel sirkete, devlet kurallarina uyarak egitim yaptirmak zorundalar tabii cok siki kontrolleri var). metro tamamen ozel bir sirketin filan falan.

fransadaki metroya binmek icin adeta para odemenize gerek yok. giriyorsunuz istasyona, guvenlik gorevlisinin gozu onunde bilet satin almadan turnikenin uzerinden atliyorsunuz, adam bakiyor sonra gazetesini okumaya devam ediyor.

ingilterede ozel sirketin oldugu icin oyle bir sey yapmaya kalktiginiz an 40 lira ceza kesiyorlar.

fransadaki metronun devlete kaybettirdigi parayi dusunebiliyor musunuz? iste o yuzden fransada okuyan universiteden mezun olan insanlar londraya calismaya geliyorlar (300,000 fransiz genc (genc olarak hangi yas araligini kullandiklarini bilmiyorum, ama bu gercek bir istatistik)).

genel olarak boyle tablolar var ozellestirilen vs devlet mali olarak bakarsaniz.

ve stratejik kurumlar denilen seyler ozel firmaya satilip hala cok siki devlet kontrolunde olabilir (bkz bahsettigim okullar)
Mesaj tarihi:
Jadelith okuduğun alanla ilgili yanlış bir söz söyleyip komik duruma düşmek istemem ama benim görüşüm :

özelleştirmenin artık günümüzde normal ve gerekli bir olgu olduğudur ama ekonomisi kötü durumda olan ve nüfus-toprak büyüklüğü ile zıt bir geliri olan bir ülkenin elindeki malların tamamını özelleştirmesi yanlıştır. nasıl mı ?

amaç ekonomiye hazır para sokmaktır belli aralıklarla, bunun içinde elindeki malın değerinin çok azına satılabilme olayıdır. nedir bu borçlu bir adamın elindeki rolex saati sattığı bir fiyat ile paraya acil ihtiyacı olmayan birisinin sattığı fiyattır. ülkemizden örnek mi ?

4-5 sene önce petkimin uzanlara satıldığı fiyat ve % si ile 1 hafta once satılan % ve fiyat arasında 6 kat fark var.

bunun gibi daha çok örnek verilebilir. ayrıca ülkemizdeki üstün hukuk açısından özelleşen bir kurumun aradan aylar geçtikten sonra devletin kurumu tekrar el koyup tekrar özelleştirmesi durumu var. bunun en buyuk nedenı de fiyattan kaynaklanıyor.

vatandaslarımız neden karşı çıktığı buradan belli aslında. 5 sene oncekı petkım fıyatı ve % ile şimdiki fiyatı gorunce "olm noluo nıye satıoz o zaman bız bunları deli fiyatmış, allah bılır adamlar bu paranın 3-4 katını cıkartırlar, laaa duydun mu telekomu 5 senelık gelırıne 20 yıllıgına vermısız" durumunda olurlar.

siyasi ideoloji olarak karşı çıkanların nedenleri belli zaten, anlatmaya gerek yok.
Mesaj tarihi:
-insanların; özelleştirme yolu ile satılan, milyarlarca dolar verilen şirketlerin, bu verilen paraları çöpe atmak pahasına ülkemizin zararına çalıştıralabilceğini düşünmesi
düşünsene 2 milyar dolara bişey alıyosun ama sırf ibnelik olsun diye yapıyosun bu işi

satılan şeyin çok koyması, elden gittiğinin sanılması, bedava giti sanılması

yüzde 51 satıldığı halde tamamının satıldığının düşünülmesi, yüzde 49dan devletin pay almadığı sanılması, satılan şirketib vergi vermediğinin sanılması vs.

şirket sahibinin çok zengin olması, parasını öbr tarafa götürüp türkiye de kullanmayacağının düşünülmesi

gibi nedenler geliyorum benim aklıma

bu yazdığın zaten olayın kilit noktası
said:

(devlet hukuk devletiyse ve de ozellestirirken imzalanan anlasma yeterliyse ulke icin (yani al istedigin gibi tepe tepe kullan denmiyor tabiikide ozellestirmelerde, cok kati kurallar olmasi lazim)).

somut örnek olarak en çok tepki çeken telekom özelletişrmesi
x yollık karına kiraya verildi, şirrketin tamamı verilmedi, ordan payını, vergisini almaya devam ediyosun, personel gelirinden kurtuldun
burada en çok koyan devlet baba yerine y kişisine bürsürü para gitmesi, ama devletin elde ettiği sıcak para göz ardı ediliyor
sözleşmesinde yatırım şartı varsa ki vardır devlet, kendi yapması gerekenleri şirkete yaptırır

kısaca psikolojik nedenler, satışa pek açık deiliz, senin olan bişeyin hiç bir halta yaramasa bile, elden gidince evlat acısı gibi koyması gibime geliyor
Mesaj tarihi:
Anlaşmalar yetersiz, kontrol mekanizmaları zayıf, parayı veren düdüğü çalıyor kim olduğu önemli değil. Bu şekilde özelleştirme yapmış olmazsın, para için ülke değerlerini satmış / peşkeş çekmiş olursun.
Mesaj tarihi:
ayrıca bıldıgım kadarıyla yabancı fırmaların katıldıgı ihalelerde ıhale koşullarında alan yabancı firmanın bir türk firmasını işe sokması lazım. bunları tam detaylı bılmıyorum ama buna benzer bırsey yazıyordu haberde geçenlerde.

zaten tamamı satılmıyor, kiralanıyor mantıgı. ayrıca 1-2 ihale kosullarını okumustum, çok ağır şartları vardı alan firma için, yapılmaması durumunda odemeyı kabul ettgı paranın tamamını odeyıp devletın kuruma el koyması gibi ....
Mesaj tarihi:
turk telekom un yarısı özelleşti, memnunmuyuz?

soru bu "memnunmuyuz?"

özetle , özelleştirme halkın refahı, daha iyi hizmet alması için yapılır yani devlet başedemeyeceğini düsündügü anda özel sektör e devrederki daha iii hizmet olsun.. bizde böylemi acaba özelleştirm? yani bize daha ii hizmet sunulacagi garantisi alındıgı bile belli deil.

benim problemim bu.
Mesaj tarihi:
turkiye`de ozellestirme yanlis yapiliyor cunku. telekom tekel haklari ile satiliyor. hizmet ayni hizmet, bakis acisi ayni. zaten kar eden bir kurumdu. bunu boyle satmanin kamu yarari nedir soyleyebilir misin? ha yaparsin almanya`daki gibi seksen tane isp, onlarca telefon sirketi ayni yere hizmet vermek icin yarisir, devlet ise siki bir kontrol mekanizmasi koyar, tuketicinin kaziklanmasini, monopol kurulmasini onler o zaman kimsenin sesi cikmaz.

ulkede tek bir petro-kimya sirketi var. bu sirket ekonomi acisindan cok onemli, satarsan sen bunu blok halinde ne oldugu belirsiz, tecrubesi, tarihi belirsiz bir konsorsiyuma ben tabiki karsi cikarim. halbuki sirketi cografi bolgelere / urun gruplarina gore sirketlere ayirsan, kurulacak rakip sirketler icin avantajlar saglasan, tamam ilk anda satma bedeli olarak az para kazanirsin ama kamu yarari yuksek olur, petro-kimya sirketleri kurulmus olur. sanayini tek bir firmaya baglamamis olursun.

ben burada elektrigimi bile alirken uc sirket uzerinden secme yapabiliyorum, kac yildir istanbul anadolu yakasinda aktas harici bir sirket cikti mi? sundugu servisin tek`ten en kucuk bir farki var miydi?

ben boyle ozellestirmeye karsiyim cunku bu normal bir is degil. devlet olma hakkini satmak.
Mesaj tarihi:
bazı stratejik kurumlar vardır, özelleştirilmemesi gereken. ayrıyeten 2 yıllık kârına karşılık özelleştirilmemelidir kurumlar (bkz türk telekom).

onun dışında özelleştirme, devletin üzerindeki yükü hafifletir ve şirketin kamusal verimini geliştirir. karşı değilim.

ama petkimin deposundaki malın değeri 1 küsür milyar dolar ediyorken, 2 milyar dolara özelleştirilmesine karşıyım. (evet)
Mesaj tarihi:
ozellestirme kotu
yabanciya satiyor

yarin oburgun savas ciksa cekip gidecekler stratejik kurumlari alanalr felaket bir handikap olucak

amerikanin tuzu kuru kotu niyetle alani gectim cogu ozelleri ulusal sermayeye ait

yurt icinde saticaksa satsin

ama yabanciya yok pahasina satmaya karsiyim

kurtulus savasinda tren makinistlerini silah zoruyla calistiriyorduk
hepsi ya ermeni idi yada rum
yabanci sirket o zaman turk makinist yetistirmemis cunki

tarihten aldigimiz bazi dersler var

ameriakda bizimkine benzer bir isgal yasasin ve atiyorum kendi ulkesindeki fabrika yabanciya ait diye silah alamasin gorurum ben politikalarindaki degisikligi
Mesaj tarihi:
tekel konusunda haklisin rahatsiz.

turk telekom ve petkim konusunda o yuzden cok mutluydu alanlar :).

ama su anda devlet TT konusunda hata yaptigini anladi bence; en son telekom konusunda yeni bir yatirimci istiyolar prim vericekler vs diye bisiler okumustum.

ne kadar gerceklesir o ayri soru.

bir sey diyecegim yalniz.

acik arttirmada odenen fiyatlar peskes degildir. bircok firma katiliyor bu acik arttirmalara, ve ellerinde "cikabilecegimiz en yuksek fiyat" diye bir genel dusunce oluyor. eger diger firmalar bu fiyatin ustune cikarlarsa, cikiyorlar ihaleden.

ve inanin ki ellerindeki fiyatlar cok ugrasilmis fiyatlar. yani haftalarini harciyorlar iyi bir fiyat icin (ne cok dusuk ne cok yuksek). gunde 14 saat calisiyorlar haftalarca cok ciddiyim.

o yuzden, eger "arsa degeri 3 milyar dolar sadece" laflarina inanmayin. "3 senede edecegi kara satildi" filan.. acik arttirma ihalelerinde oyle sey olmaz. eger arsa degerinin altina satilsaydi, ben bile gidip satin alirdim bankadan borc alarak (yani bana vermezler o krediyi tabii ama ordaki kurumlarin hepsi alir). boyle seylere inanmayin.
Mesaj tarihi:
arkadaşım 2 senede edeceği kâra derken tabii ki mübalağa yapıyorum, ama aç bir bak telekom özelleştirilmeden önceki yıl ne kadar kâr etmiş, özelleştirilmesine gerek varmıymış..

ayrıyeten ben arsayla ilgili birşey demedim. petkimin depolarındaki malla ilgili dedim. piyasa değeri 1.2-1.6 milyar dolar arası deposundaki malın. buna ek olarak limanı vs. özelleştirilen fiyatı fazlasıyla aşıyor.
Mesaj tarihi:
hicbirsey satilmayacak?

PPP diye birsey var (ozellestirme konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler wikipediadan okusun, anlatmasi uzun, modern ozellestirme diyelim ppp ye), artik zaten ozellestirme "once devlet yapsin sonra versin" degil, "devletle beraber ozel sirket yapsin, sonra devlet denetiminde yonetsin" seklinde.

mesela benim calistigim yer en son bir tunel aldi :) yani yol filan da satabiliyorsun. ama yol belirli bir gun kapali kalirsa (deprem filan olmadigi surece, olursa degisiyor kurallar), devlet tuneli geri aliyor vs (turkiyede degil bu tunel bu arada).
Mesaj tarihi:
türk halkının özelleştirmeye karşı olup olmadığı tartışılır. halkımız daha çok, sloganlarla anlaştığı ve düşündüğünden, bu gibi şeyler kendilerine nüfuz etmez. oturup konuşsan evet de harika der, vatanı satıyorlar dediklerinde o da bağırır beraber. böyle malesef.

bugün mafya haline gelmiş bürokratik oluşumlar, insanların memuriyet rehaveti ile iş yapmadığı, rüşvet almaya meyyal olduğu kuruluşlar sadece devlet üzerine yüktür.

liberalizm, çoğu ülke için bence en iyi çözümdür. ve demokratik sisteme çok uygundur. devletin gücünü olması gereken yerlere yöneltmesini sağlar.

nedir?

herşey özelleştirilsin, vergiler düşürülsün, ülke bunları, halkın sesi olmaya muktedir kontrol mekanizması (anayasa ve ceza kanunları) ile denetlesin, teşvik etsin, korusun.

veya şöyle söyleyeyim:

liberal demokrat parti
  • Yeni Oluştur...