Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İçkiyle İlgili Bir Ayet

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
allahın neyi neden istediğini bilen insanlar olarak kendinizi allaha ortak koşmak durumunda olduğunuzu, yani dini terminoloji ile müşrik olma durumunda olduğunuzu belirtmek isterim. dikkatli olmak lazım.

iyi niyetli ama bilgisiz müslüman kardeşlere söylüyorum.
Mesaj tarihi:
İndiği dönem farklılıkları...Zannedersem içki yasağı bir kavgadan sonra gelmiş yani içki içen bir iki kişinin olayından dolayı o dönem önceki bu ise sonraki olavbilir...
Mesaj tarihi:
said:
sigarada beyin hücresi öldürüyor ama günah olmadığı söyleniyor burda sanki işine gelen algılama söz konusu var gibi...

haram farklı mekruh farklı doğrudan zarar veriyorsa (içki içip kaza yapmak,vs vs) haramdır dolaylı yoldan ise (israf, akciğer-> akciğer kanseri vs vs) mekruhtur...
Mesaj tarihi:
öncelikle içki müslümanlara haram değildi,hatta bazı seferlere bazı sahabilerin içkili çıktıkları söylenir.cahiliye dönemi dahil arap halkı içkiye çok bağımlıydı ve aşırı derecede kullanırlardı.

sonraları namaz müslümanlara farz kılındı,bazı sahabeler içkili yaklaşıp namaza, namazda bazı ayetleri şaşırmaya başladı.
bunun üzerine

"içkili namaza yaklaşmayın"ayeti indi.

bu süreç içinde hz.ömerin"allahım ,içki hakkında net bir hüküm ver" diye dua ettiği rivayet edilir.Peygamberimiz ise ayetlere göre davranışlarını belirlediğinden Hz.Ömer'in içki hakkındaki sorularına karşı net bir yanıt veremiyordu.

daha sonra aşağıdaki ayet indi,

"Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz.

Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?"

vazgeçtik ya rabbi der sahabi,medine sokaklarından şaraplar akar bir kaç gün.

Bana göre de bu İslam'ın haşa kıvırtkanlığından ziyade,o cahiliye toplumundaki insanları kötülüklerden nasıl uzaklaştırdığı,yavaş yavaş yasaklayarak içkiyi,kötülüklerini anlatarak,bir anda değil de bu alışkanlıklarından kurtarırken nasıl bir sosyolojik tutum takındığını görüyorum,araştırmak isteyen,biraz karıştırmak isteyen bunları bulur.

sizlere tavsiyem haber gelince bir iki kez düşünün ve araştırın ,bunu da yaparlar müslümanlar peygamber zamanından beri.
Mesaj tarihi:
"vucüdunuza zarar verdiği için içki size haram" anlamında hiçbir ayet yok. ulema tarafından (ay cıss, kötü kelime kullandım) üzerinde birleşilmiş bir yorum da değil. bunu tartışmasız bir yasaymış gibi kabullenirken biraz dikkat.
Mesaj tarihi:
said:
haram farklı mekruh farklı doğrudan zarar veriyorsa (içki içip kaza yapmak,vs vs) haramdır dolaylı yoldan ise (israf, akciğer-> akciğer kanseri vs vs) mekruhtur...

içki de dolaylı öyle deme bak, kapağını açıyorsun sonra bardağa koyuyorsun, elini uzatıyorsun, yudumluyorsun sonra o boğazından akıyor aşağıya midene ulaşana kadar baya zaman geçiyor. Sonra bunun kana karışması filan da var.

[spo]böyle konular okuyunca bazen acıyorum, bazen de hayatın çeşitliliğine vuruyorum[/spo]

[ Mesaj 05 Temmuz 2007, Perşembe - 22:13 tarihinde, Messor tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
içki içmek doğrudan kaza yapmaya neden olmuyo ki:) yani alkolü aldığın anda en yakın duvara girme güdüsü filan oluşturmuyo. alkol beyinciği etkiliyo, beyincik etkilenince denge filan bozuluyo işte el-göz koordinasyonu bozuluyo, öyle olunca da kaza yapma potansiyeli oluşuyo
yani dolaylı^2 bi olay alkolün kazaya sebep olması. örnek alakasız olmuş :)
Mesaj tarihi:
said:
"vucüdunuza zarar verdiği için içki size haram" anlamında hiçbir ayet yok. ulema tarafından (ay cıss, kötü kelime kullandım) üzerinde birleşilmiş bir yorum da değil. bunu tartışmasız bir yasaymış gibi kabullenirken biraz dikkat.

Birebir soylemesini bekleyemeyiz heralde. Uyusturucu hakkinda ayet var mi? Sanmiyorum... Yasaklanan seylerin geneline baktigimda bunlarin vucuda zarar veren seyler oldugunu goruyorum ben. (BEN, baskasi degil, ben mesajlarimda benim ne anladigimi soyluyorum cunku benim dinim bana...) Pis seyler yemek, intihar etmek simdi aklima gelenler... Bu nedenle bana ya da baskasina zarar vermenin gunah oldugunu cikariyorum. Eger kendi kendime zarar vermek gunah ise, buna yol acan seylerden de uzak durmam lazim.

[ Mesaj 05 Temmuz 2007, Perşembe - 22:50 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]

[ Mesaj 05 Temmuz 2007, Perşembe - 22:52 tarihinde, riglous tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
içkinin en güzel yanı insanın asıl kimliğini ortaya çıkarması. bir insanla sarhoşken, kafası iyiyken konuşun davranışlarına bakın sonra sarhoş değilkende ona göre arkadaşlığınızı devam ettirin...

içkinin günah olması ilginç geliyor gerçekten. içki yüzünden sapıtıp bir insan etrafa zarar veriyorsa zaten içinden gelen şeyleri yapıyordur. o insanın beyni günah dolu zaten sadece içince bunu açığa çıkartıyor...

örneğin bir arkadaşım hatta arkadaşım sandığım bir insan diim içtiği zaman içinden ne geçiyorsa etraftaki diğer insanlara anlatıyordu ki bi kere bunun kurbanı da ben olmuştum. kendisine anlattığım ve kimseye söyleme dediğim bir olayı sarhoşken gitti başkasına gözümün önünde anlattı. orada ağzını yüzünü dağıtacaktım da sarhoş işte... muhattap olunmaz. şu anda suratına bakmıyorum elemanın. üniversitede aynı bölümde aynı sınıftayız.

bu adam sarhoşken benim yanımda bir başkasına anlatmaması gereken şeyi söylüyorsa sarhoş değilken benim yanımda anlatmaz ama ben yokken söyler yine söyleceğini sır diye verdiğimiz şeyi...

[ Mesaj 05 Temmuz 2007, Perşembe - 23:29 tarihinde, ColdShadow tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Benden Muhammet Mustafa' ya saygı ve selam:
Deyin ki, hoş görünürse, bir şey soracak Hayyam:
Neden Yüce Efendimizin buyruklarında
Ekşi ayran helal da güzelim şarap haram?

Benden Hayyam' a selam söyleyin demiş peygamber;
Sözlerimi yanlış anlamışsa çiğlik eder:
Ben şarabı herkese haram etmiş değilim ki
Hamlara haramdır, doğru, ama olgunlar içer.

Kim demiş haram nedir bilmez Hayyam?
Ben haramı helalı karıştırmam:
Seninle içilen şarap helaldir,
Sensiz içtiğimiz su bile haram.

Kaynak değil memba
Mesaj tarihi:
said:
İçkinin günah olmadığını savunanlar için;
Alkol yasaklanmadıkça halkın iyice delirdiği gözlenmeye başladı ve bu yüzden son ayette içki "kesin" olarak yasaklandı.

HAHAHahaHAhAH
Mesaj tarihi:
günah mı günah yasak mı yasak ne tartışıyoruz isteyen içer istemeyen içmez herkezin bilceği iş...

bu saatten sonra "nolur izi verin" mi diyeceğiz?

desek de olur mu?

Alt topicdeki imamlar dua etse de mi olmaz?

zaman gösterir....

Ama ciddi ciddi gerek yok...
Mesaj tarihi:
eheh, herneyse ben sadece 3 tane rubai koydum. yorum da yapmadım. allaha şükür okuduğumu da anlayabiliyorum. zaten çirkin kadın yoktur az votka vardır.
  • Yeni Oluştur...