Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

WoW Clone Syndrome

TambourineMan

Öne çıkan mesajlar

TambourineMan, şu sayfayı okursan,
http://en.wikipedia.org/wiki/Massively_multiplayer_online_role-playing_game
said:
"When NSFNET restrictions were lifted in 1995, the internet was opened up to developers, and this allowed for the first really "massive" titles. The first success after this point was Meridian 59, which also featured first-person 3D graphics, although The Realm appeared nearly simultaneously and may be credited with bringing the genre to a wider player-base."

cümlesini görüceksin.
ayrıca:
http://en.wikipedia.org/wiki/Meridian_59
said:
Meridian 59 is often credited as the first 3D graphical "massively multiplayer online game" or MMORPG.

[ Mesaj 23 Haziran 2007, Cumartesi - 01:18 tarihinde, Bone tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Ne takıntısı bone ? Hangi oyuna çalıntı demişim ki laf yazıyorsun.O zamanlar oyun oynamıyordun galiba yada oynayıp yaşının küçüklüğünden dolayı araştırmamı yapmıyordun.Bilgisiz oyuncu lafını bana giydirmen için daha çok orjinal oyun toplaman lazım.

Ayrıca lafları acayip yerlere çekme gibi yeteneği olan pati arkadaşlarım.Çalmak esinlenmek örnek almak farklı şeyler.Benim bashettiğim konuyu bilen bile yok ki farklı farklı blizz fanı görüşleri sunmuşunuz.Bashettiğim olay zaten yıllar öncesindeydi kaç yıl geçti aradan hepiniz annenizin karnında gamermı çıktınız anlamadımki bir bilmişlik bir tavırlar son 2 aydır aktifim buralarda ama tadından çok tuzuyla uğraşıyorum.

Blizz ilk yapmaya çalıştığı 2 oyun çalıntı fikirlerden oluştu unutmuyorum hala okudugum o zamanki makaleleri sonra çıkan oyunlar yada şimdiki oyunlar içinde çalıntı fikirler var denebilir ama bu kısımı beni ilgilendirmiyor senin fikirinin ilerliyişine göre sonuç bu.Yinede kumaşları belli ben dahil bir çok oyuncunun sevdiği oyunlar çıkardılar ama gerçekler değişmiyor malesef ki aynı level dergisinin gameshowun mavrasını taklit etmesiyle başlayan hikayeler gibi.

Topic için ilginç olabilir diyorum.

p.s : anti blizz lover olduk ayak üstü

Mesaj 23 Haziran 2007, Cumartesi - 02:20 tarihinde, KIZGIN ve server makinası kuramayan NOMAK tarafından güncellenmiştir

[ Mesaj 23 Haziran 2007, Cumartesi - 02:25 tarihinde, Nomak tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

Yok şu saniyeden sonra anlatılcak birşey yok demirmaske ama hatırladığımı sana açıklayım wc1 değil fikirler çalıntıdır buna ek o dönem firmanın adını hatırlamıyorum satın alıp projeleri kendi fikirleri gibi hayata geçirdiler aldıkları o dönemki eleştirinin en büyük kaynağı bu oldu yoksa çalıp çırparak bir yere geldiler demiyorum.Dediğim açıklamayı yaptıklarında hedef oldular sonra çığır açan oyunlar ve introlar ile zaten tek bir firma haline geldi.

Çalıntı kelimesi yanlış anlaşılmış illa bir oyunu clonelamalarına gerek yok ki o dönem kaçtane oyun vardı off hadi bundan esinlenelim diyecek her firma kendi adını duyurucak 1 oyun peşinde koşuyor kimisi yaratıyor kimisi esinleniyordu.

Zaten ne kadar yaratıcı firmalar oldugunu anlamak için kör olmak lazım lol ; ) bknz her oyunun 1 2 3 mega Ex cloneları sunuluyor, hani yaratıcılık... bunun %20si yeni oyunlara eski oyuncuya tanıtmak %80 insan hayali sömürmek.

Mesaj 23 Haziran 2007, Cumartesi - 13:48 tarihinde, hala server makinasıyla uğraşan Nomak tarafından güncellenmiştir

[ Mesaj 23 Haziran 2007, Cumartesi - 13:52 tarihinde, Nomak tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

olamaz,

neden olamaz cunki butur herşey zaten yüzüklerin efendisinden esinlenmedir başlangıc olarak,

wc wh den önce lotr'a benzer zaten, ki ondanda wh nin lotr'dan ayrıldığından cok ayrılır.

wc1 cıktığında vampire count wood/high elves, dwarves, empire chaos'un 4 kolu, orcs belki tombkings vardı oyunda
bakmak emin olmak lazım tabi ama tomb kings dışındakilerden emin gibiyim
Sosyal ağlarda paylaş

blizzardın ilk iki oyunu (kendi bilgim dahilinde , mesaj yazmadan önce 3 saat googleda link aramıyorum) black thorne ve warcraftdır..

black thorne o zamanların popüler platform oyunu konsepti olan prince of persiadan "oynanış açısından" birebir çalıntıdır.. orjinal olan tek şeyi grafikleridir (evet tuşlarına kadar aynıydı oyun)

ikinci oyun da dune II (tarihin ilk real time stratejisi) nin konsept olarak kopyasıdır.. yine kendi çapında hiçbir orjinal fikri yoktur..

blizzard o zamanlar biz "çömez" oyuncular tarafından bile çalıntı fikirlerle oyun yapan bi firma olarak tanınmıştır..

daha sonra vakit geçer , starcraft zamanına kadar orjinal fikir üretme konusunda hiçbi varlığı olmaz blizzardın.. starcraft oyun tarihindeki en önemli gelişmelerden biridir , her şekilde saygı duyulması gerekir.. ama gelip de şu oyun wow özentisi şu oyun da değil falan mnuhabbeti çok saçma yani..

wowun çok tutmasında 2 önemli sebep var..

1- ucuz internet furyası genişledikten sonra çıkan ilk büyük oyun olması
2- özenti ve "aaa bak bende hübele kılınç var , sen de var mııııı" diye , geçmişin taso biriktiricilerinin oynayabileceği bi ortam sunması

diğer firmaların wowa benzeyen oyunlar yapmaları çok normal çünkü kendi adıma "vaaaay be , ne kadar orjinal bir fikir , başka hiçbir oyunda yok" denilecek bir wow özelliği okumadım ben wow sitelerinde falan.. oynıyan arkadaşların ve kendi oyun deneyimim sırasındaki gözlemlerim de ters yönde değil.. wowu özellikle pvp ve power play oyuncular için güzel kılan tek kısım (evet yine blizzarda laf söliycem) piyasada çıkmış , tutmuş hangi oyun varsa onlardaki güzel yönöleri alıp kötü yönleri çıkartmaya çalışarak bir sistem kurması olmuştur..

ama gel gör ki , çoğu güzel oyunu "mükemmel" sınıfına taşıyan etkenin oyunun kendisinden çok , oyunun verdiği nimetleri en iyi şekilde kullanan "oyuncular"dır.. sayısız 0011 ler değil :)
Sosyal ağlarda paylaş

blizzardın ilk iki oyunu zaten agima portlamasıdır, yanı biri rpg diğeri satrans oyunu olan iki oyunu alıp agimadan pc ye uyarlamışlardır.

ilk kendi yapımları lost vikings tir ikincisi ise rock&roll racing.

lost viking muzikleriyle oynanışıyla grafikleriyle, ve aslıdna türünce fark yaratıcak fikirleriyle oldukca başarılı bi oyun olmuştur.

rock&roll racing'i oynamadım bilmiyorumama oynıanlar zevkli derler hep.

blackthorn'da fena değildi evet ama mesela o bir clone'du

ortalama bi beat um up oyunu olan supermanden sonra blizzard warcraft I'i yaptı yanı 5. oyunudur blizardın wc.

wc evet bir strateji oyunudur, zo sıradaki oyuncuların tek bildiğin rts duen olduğu için lan buda dune kopyası denmiştir, ama wc'nın oynanbilirliği fikirleri stratejik ceşitliliği dune II den cok daha iyidir. Dune II yapılrıken daha ne yaptıklarından bile emin olmıyan yapımcıların zaetn warcraft'ı gördüklerinde haaa böle yapmalıydık bizde demişlerdir cok isterseniz link bulurum.

neyse devamında zaten lost vikingsII'nin ardıdnan warcraft III cıkıyo, ve cidden devrim yaratıyo herkez vay be diye oynuyo böle animasyonlar falan super, ıkı ırk var ve fakrlı özellikleri olan unitelere sahipler bak sen adamlar uraşmış be! e sonra bı baktık multisi de geldi oyunun oh oh oh dedik.

sornasını hepimiz biliyoruz zaten, ne yaptıysalar deliler gibi oynadık (en azından kendi adıma)

ne bilyim, bozuk oynınışı durmadan girip cıktığın menuleri, clışmıyan AI'si ile duneII'nın wc'nın clonelandığı oyun demek sacma geliyo bana
Sosyal ağlarda paylaş

dune olmasaydı warcraft olur muydu diye sormak lazım :) warcrafta kötü oyun demiyorum "ancak" o dönem isim yapmaya başlayan blizzardın , piyasaya çıkışının orjinal fkirlerle değil , fikirlerin yontulmasıyla olduğunu , world of warcraftın da fikir yontulması ile bu kadar sükse yapabildiğini anlatan bir yaıydı yukarda , biyografilerinden anlaşılıcağı üzere, tezimin gerçekçilik payı oldukça yüksek..

ayurıca evet , starcraft , warcraft 3 , ve unutulmaması gereken diablo benim de saatlerce başında oturduğum , eğlendiğim oyunlar..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...