Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bu devirde hala devlette okumayı savunan zihniyet

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
aksine tüm okullar kamulaştırılsın.

yoksulluğun cahilliğin tavan yaptığı bi 3üncü dünya ülkesinde , eğitimin ve sağlığın özelleştirilmesi, küresel sermayeden beslenen komprador bir takım egemenlere ve onların ailesi ve çocuklarına daha sağlam kız tavlama daha iyi arabaya binme daha klas klüplerde takılma olarak geri döner, ancak.
Mesaj tarihi:
okulundan okuluna bu iş çok değişiyor devlet üniversitelerinde. yıldız teknik mesela yirmi yıl önce iyiyken, on yıl önce vasattı, bi kaç yıldır epey yenilendi, epey güzelleşti.

marmara üniversitesi, güzel sanatlar ve bahçelievler işletme iktisat haricinde kötü. onlarda da hocalar sayesinde iyi eğitim var. bina ve imkan diye bir şey yok.

odtü ve itü gibi devlet üniversiteleri varken, özel üniversite rulaz demek cahillik oluyo sadece. arkadaşın kendisinin de dediği gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak oluyo. ne güzel bunun bir sorun olmadığını da düşünüyor bu kardeşimiz :)
Mesaj tarihi:
eğitimi yakalamak ne demek?

içinde cevher olan, çevresinden o görgüyü almış insan heryerde eğitimi yakalar.. da bu konumuz değil ki..

o zaman devlet bize hizmet etmesin. ne gerek var? önemli olan insanın kendini bilmesi ne de olsa. biz kendi fırsatlarımızı yaratırız.

yok öyle şey.

koç üniversitesinde okuyan gencin avantajları, istanbul üniversitesinde okuyandan farklı. istanbul üniversitesinde okuyan daha inançlı, daha çalışkan, daha aktif olsa bile bir yere kadar.. okulu onu kısıtlar. o yüzden herşey bireyde bitmiyor. o kadar iyimser olmayın.

edik: horace haklısın, devlet üniversitelerinde de yiyen yiyene (bkz: kemal alemdaroğlu) ama bu da başka bir konunun sorunu sonuçta.

[ Mesaj 22 Haziran 2007, Cuma - 11:20 tarihinde, Ractamainus tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
parayla ders geçiren, mezun eden özel üniversitelerin savunulacak ne tarafı var ki?

sıkıysa devlet üniversitelerinde de hocalarla ya da asistanlarla kanka ol.... bakalım yanlarına yaklaşabilecek misin...

ayrıca iyi bir profesörsen, iyi bir bilim adamıysan yaptığın projelerden kazandığın para, özel üniversitede kendini harcarsan alacağın paradan çok daha fazladır.

boşuna mı devlet üniversitelerinin yerleştirme puanları bu kadar yüksek?
Mesaj tarihi:
said:
Ractamainus
üye § 22 Haziran 2007, Cuma - 11:17 [ özel msj ]

--------------------------------------------------------------------------------

eğitimi yakalamak ne demek?

içinde cevher olan, çevresinden o görgüyü almış insan heryerde eğitimi yakalar.. da bu konumuz değil ki..

o zaman devlet bize hizmet etmesin. ne gerek var? önemli olan insanın kendini bilmesi ne de olsa. biz kendi fırsatlarımızı yaratırız.

yok öyle şey.

koç üniversitesinde okuyan gencin avantajları, istanbul üniversitesinde okuyandan farklı. istanbul üniversitesinde okuyan daha inançlı, daha çalışkan, daha aktif olsa bile bir yere kadar.. okulu onu kısıtlar. o yüzden herşey bireyde bitmiyor. o kadar iyimser olmayın.

edik: horace haklısın, devlet üniversitelerinde de yiyen yiyene (bkz: kemal alemdaroğlu) ama bu da başka bir konunun sorunu sonuçta.

Koç üniversitesinde okuyan birinin avantajları bir odtülüden itülüden farklı deil ama. Daha doğrusu daha iyi olma anlamında farklı değil diyelim. Bir karşılaştırma yapacaksak adilce yapalım.

Madem karşılaştırma yapacaz ona göre yapalım. Yoksa ona bakarsak Hakkari'de son 10 15 senedir ÖSS'de barajı geçen bir kişi bile yok, oysa istatistiki olarak her 3000 kişiden birinin dahi her 500-1000 kişiden birinin de üstün zekalı olduğu düşünüldüğünde bu da imkansız. Demek ki görgü ya da aile değil çevre de çok etkili faktör.

Aman Kemal Alemdaroğlu demeyin bana, herifin ismi bile sinirlenmeme yetiyo.
Mesaj tarihi:
said:
valla olay ağır mühendisliklerse İTÜ, ODTÜ, YTÜ'dür olay hacım.. varsa rakip söyleyin bilelim..

teknokentleri dev labları olan hangi özel üni.ler varmış anlatsınlar da öğrenelim bizde (sert çıkmışım lan bu cümlede)

ağır mühendisliklere lafım yok zira bilkentte ağır mühendislik verilmiyor sadece elektrik elektronik,bilgisayar ve endüstri var, koç ve sabancıyı da bilmiyorum

ama bilkentin teknokenti var adı da cyberpark. yeni sayılabilir ama hızla büyüyor ki teknokent türü projelere adım atmak bile büyük bir iştir.

said:
ha ayrıca lütfen, rica ediyorum lütfen bana rakam verir misiniz, acep öğretim üyeleri başına düşen yayımlanmış makale sayısı nedir? öğretim üyesi başına diyorum bak.. ayrımcılık olmasın diye.. yüzde verin yani..

bu konuda elimde çok kaynak yok. tek verebileceğim internetten linkler o yüzden resmi kaynak varsa sizde siz de gösterin görelim benim bir iddiam yok bu konuda sadece internetten gördüklerimi koyuyorum.

bu 2004 resmi kaynağı:
http://www.yok.gov.tr/duyuru/2004_tum_oran.pdf
http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2002/09/22/183766.asp

bunlar da bilkentin sitesinden:
http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/general/basin/bb-haber110605.html

http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/general/basin/bb-haber331.html

[ Mesaj 22 Haziran 2007, Cuma - 12:16 tarihinde, cemad tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Devlet universitelerinin puaninin yuksek olmasi iyi egitim verdigi icin degil.. Devlet universitesi oldugu vede belli bir kontenjani oldugu icin..

Ayni mantikla turkiyenin en yuksek bolumleri ozel universitelerin burslu bolumleri neden acaba?

Ozel okullar daha iyi demiyorum cogununda gereksiz oldugunu dusunuyorum ama eger imkan olarak kiyaslarsaniz ayip olur yazik olur..

Bilkent dediginiz yerin kutuphanesi Turkiyenin en buyuklerinden belkide en buyugu..
Arasira gezerseniz digerleri ile farki gorursunuz..

Benim odtude okuyan arkadaslarim bogazicinde okuyan arkadaslarim kaynak icin benden yardim istiyor..

HAa bilkentte 5 sene okuyupta o kutuphaneye birkere girmeyen yada sadece ozel ders almak icin girenler var hatta cogunluktadir onlar yani. Ders disinda birseyleri merak edip kutuphaneye gelen orani %5 flndir ama yinede bir imkandir..

Ben okulun bir etiket olduguna inaniyorum.. Sahsen kendi adima konusayim EA idim. Galatasaray Bogazici kazanacak durumda degildim babam ile konustum gaziye ankara universitesine gidecegime Bilkente gitmeyi tercih edecegimi soyledim cok sukur imkanimizda vardi gittik hayirlisiyla birde bitse :)

Simdi burda Bogazicinin galatasarayi x ozel okuluyla kiyaslamak yanlis olur tabi.. Ama yurtdisi baglantilari olarak ozel uni. ler her zaman avantajlidir yani imkani olupta ozel uni yerine su saydigim seckin devlet unileri disinda biryerlere gitmeyi dusunenler varsa cok iyi arastirsinlar sorsunlar sorustursunlar..

Sonucta buda bir yatirimdir..
Mesaj tarihi:
benim dersanedeki matematik hocam (kendisi odtü matematikde doktora yapıyorken) bilkent kütüphanesine geliyordu sürekli kulaklarını çınlatayım buradan da :)
Mesaj tarihi:
said:
Koç üniversitesinde okuyan birinin avantajları bir odtülüden itülüden farklı deil ama. Daha doğrusu daha iyi olma anlamında farklı değil diyelim. Bir karşılaştırma yapacaksak adilce yapalım.

Madem karşılaştırma yapacaz ona göre yapalım. Yoksa ona bakarsak Hakkari'de son 10 15 senedir ÖSS'de barajı geçen bir kişi bile yok, oysa istatistiki olarak her 3000 kişiden birinin dahi her 500-1000 kişiden birinin de üstün zekalı olduğu düşünüldüğünde bu da imkansız. Demek ki görgü ya da aile değil çevre de çok etkili faktör.

ben çevre etkisiz faktör demedim. sadece devletin vereceği hizmetin değerini, ölçüsünü çevresel faktörlerle ölçmemiz, ona göre kıyaslamamamız gerekiyor. örneğin Hakkari'de çevresel faktörler olumsuz ama devletin de hizmeti yetersiz orada. bunlar etkileşimlidir, birini diğerinden ayıramayız.

Ve ayrıca eğitimde fırsat eşitliğinden bahsettim. istanbul üniversitesinin eksiği ne ki ayırmamız gerekiyor onu? adam gibi puanını alıp giriyor oraya da öğrenci...

bu arada istanbul üniversitesinin üstüne çok gidiyorum ama tıp konusunda iyidir (bkz: cerrahpaşa, çapa). özel üniversitelerde o fırsatları yakalamak şimdilik söz konusu değil.
Mesaj tarihi:
ben böle aptal bi topic görmedim. yok daha neler diyip geçiyorum.ne geçicem geçmiyorum.
neymişte özel üniler iyi eğitim veriyormuş.barajı az geçince basıp parayı avukat, mühendis oluyorsun.e beyni çalışmayan insan parayla beyni çalışıyor gibi gösterilince de ne kadar eğitim versen o adamdan bişi olmayacağı belli. devlet üniversiteleri, yok araç gereç yok vs. gel gör, kötü diye uzaktan gördüğünüz akdeniz üniversitesi. mühendislik fakultesi.her türlü imkan var.sınav soruları not geçme sistemi öle bi zor ki, hocalar amerika yüksek lisanslı.
işkembeden sallamayla "yazık bu ülke gençlerine" diyip geçmek ne kadarda boş bi laf...
Mesaj tarihi:
IÜ tıp açısından çok iyi evet, ancak genel olarak bakıldığında artık bahsettiklerime göre fırsat açısından geride kalmış durumda. O yüzden ODTÜ İTÜden örnek verdim yanlış anlaşılmasın.

Yoksa babam ve annem de Çapa Tıp Fakültesi mezunu zaten. Babam da şu anda orada profesör, eğitim görevlisi. O yüzden biliyorum IÜ'yü de az çok en azından tıp bölümünü.
Mesaj tarihi:
Ben patron olsam ;babasının parasıyla bi yerlere gelmiş ancak barajı aşmayı becermiş, aldığı tek eğtimde güzel karı tavlama sanatı dışında hiç bişey bilmiyen birini almaktansa adam gibi eğitim görmüş(en az10 tane devlet unv sayarım) onlarda birini işe alırım.
Ya bak işte bu da ne kadar sacma ve tek görüşlü bi mantık ,oysa özellerin içinde de ciddi anlamda kişiyi yetiştirmeye yönelik egitim veren unv ver,tıpkı birçok devlet unv olduğu gibi.
Mesaj tarihi:
Sdf kandırmışlar seni boğaziçinde okuyorum proje hocam yaptığım projeden makale üretebilmem için bana bir adet bilgisayar labın hizmetini sundu 5 bilgisayarlı d: Öğrencinin de yaptığı şeyi sevip sevmediği çok önemli. Hocalar (iyi olanları bile) bu şekilde hevesli öğrencilerin çalışmalarıyla motive olmazsa elindeki imkanları, kaynakları ve hocalığını gösteremiyor.

Şöyle bir şey doğru ama özel okullar gerçekten devlet okullarındaki kaliteli öğretmen sayısını düşürdü :p Adamlar bir şekilde öğrencilerin sevdiği hocaları tespit edip onları alıyorlar, nerde bulunduysam buna şait oldum.

Buarada boğaziçinin sadece sosyal değil bir çok temel bilim bölümü de iyi d:

[ Mesaj 22 Haziran 2007, Cuma - 12:37 tarihinde, Ardeth tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Ama oha demek istiyorum sayın seirciler...

Kesin önceden yazılmıştır ama yazılanları okumaya vaktim olmadığından hemen birşeyler yazıp kaçayım.

Örneğin benim mezun olduğum branş olan makina mühendisliğinde ODTÜ, İTÜ, YTÜ, Gazi haricinde başka okullardan biz müracat bile kabul etmiyoruz çok özel bir durumu olmadıkça. Sen bu üniversiteleri çöp görüyorsan ve onun yerine sikindirik özel üniversiteleri daha makbul kabul ediyorsan "bi siktir git" derim başka da bir şey demem. Zibidilik diz boyu...
Mesaj tarihi:
Bu tür karşılaştırmalar yanlışz çünkü mesela 20 senedir sallıyorum ODTÜ bulunan ve orda yayınlarını yapan bir adam sonra bilkente gidiyor ve şu an mesela sadece 4-5 senelik Bilkent Hocası. Yayınlarının hepsini orda yapmadığı için bu okulun hocalara fazlaca yayın yapma imkan verdiğini göstermez. Ama tabi en çok yayın yapan hocaların şu an nerde bulunduğu önemli bir kıstas d:
Mesaj tarihi:
genelleme yapmaya gerek yok.

devlet sux özel rulz diye kutuplaşmaya gerek yok
özel rulz devlet sux demeye de gerek yok.

iş öğrencide biter.

sadece bazı üniversiteler (özel ya da devlet diye ayırmıyorum) öğrencilerine biraz daha fazla imkan sunarlar. burada önemli olan öğrencinin o imkanları ne kadar kullandığıdır.

misal gellidus bilkentteki kütüphaneyi örnek vermiş ve doğru da demiş. milli kütüphaneden sonra Türkiye'nin en büyük kütüphanesi. ama herkes yararlanmasını bilmiyo işte.
van yüzüncü yılda adam kütüphanenin %90ını kullanır,
bilkentteki %1ini kullanır, vandaki adam daha çok geliştirir kendini. öğrenciye bağlı tamamen.
(ulan ben de bilkentteyim kendime sövüyo gibi oldum. hehe yok ben gidiom kütüphaneye valla:P)

dedim ya genelleme yapmaya gerek yok. boğaziçine odtüye yüksek puanlarla girip sonra bi halt olamayan adamlar da var, koça sabancıya bilkente parasıyla girip adam gibi okuyup donanımlı hale gelen adamlar da var.

hemen tersini de belirtelim, boğaziçine odtüye yüksek puanlarla girip aşmış uçmuş über adamlar da var, koç bilkent sabancıya parasıyla girip boş bi şekilde çıkan da var.

devlet özel ayırmaya gerek yok,
çalışan kazanır.
Mesaj tarihi:
Yahu o oranlamalar çok güvenilir değil ama, 35 tane öğretim üyesinin 40 tane yazması 750 öğretim üyesinin 740 tane yazmasındna daha mı başarılı şimdi :)

Bi de koca üniversitelerde nasıl 35 40 tane öğretim görevlisi oluyo onu da anlamadım.
Mesaj tarihi:
ben kadir has üniversitesinde okuyorum. tam aile okulu. :)
maclerin başına geçip, güzel binalarının duvarlarına bakıp bakıp çıkıyo burdaki arkadaşlar. bişi öğrendikleri yok.

imkan para mara bunların önemi yok adam gibi eğitmen olmadıkça.

mantık olarak, türkiye'de özel üniversitenin iyi bişi olduğu söylenebilir. yüksek rütbeli memurlar çok para yiyorlar. delicesine. sonra atamalar problemi var, tamamen ideolojik. işten anlamayan insanlar geliyor üniversitelerin başına. bu yüzden imkansızlıklar ve eğitici kadronun engellenmesi sözkonusu olabiliyor devlet üniversitelerinde.

lakin, yine devlet üniversitelerinde, bir çok idealist ve konusunda uzman öğretmenler var işte. onlar için gidiliyor o okullara. yaşasın o öğretmenler.
Mesaj tarihi:
Ha bir de çok sağlam devlet ünileri var tabi.
Diğer arkadaşların belirttiği gibi , mesela Mühendislik Okuyacak birine İTÜ ve ODTU müthiştir. Hem kendini geliştirme, hem de kaliteli mühendislik eğitimi alma açısından. Boğaziçi'de de teknik bilimler iyi ama ağırlıklı olarak yönetici yetiştiriyor gerek sosyal bilim olsun gerekse mühendislikten olsun.

Bu okullar gayet kaliteli.
Artık Boun Ekonomi mezunu GDP yi, Bernanke'yi bilmiyorsa o onun eksiğidir.Bizden çok kaliteli hocalar gitti mesela.Sorun insandadır bence.

Yani sen almak istemedikten sonra istediğin okulda oku.
Farketmez. Yaratmak istedikten sonra Anadolu'dan da ülkene birşeyler katarsın.

Devlet Ünileri kapatılsın diyen yok, çok saçma olur.Ama sadece düzeltilmesi gereken çok şey var. Öncelikle sürekli kısılan eğitim kalemlerinden daha fazla para aktarılması lazım.
En azından belediyelerin çarçur ettiği paraların bir kısmı ünilere aktarılsaydı eğitimi biraz düzelirdi. [ Ödeneklerin pek alakaları yok sadece bir yerde paranın çöpe atılışını diğer yerde de paraya olan ihtiyacı belirtmek istedim]

Ama biz günü yaşayan ülkeyiz. Ne gerek var bilime para yatırmaya yahu? Sanki şimdiki üniversitelerin mükemmelmiş gibi popülist politikalarla aç 15 daha üniversite oy topla. Acaba o şehirlerin altyapısı var mı? Akademik personeli oraya atayıp ona maaşı nasıl bağlayacaksın? Buna bütçen var mı?
O okullara kuracak lab'ın var mı?
Efendim? Açalım gerisi gelir mi?
Günü yaşadıkça ne ekonomi düzelir, ne bir adım ileri gidebiliriz. Anca dışardan borç alıp,onu yiyerek büyüyoruz diye kendimizi kandırırız.

Devlet üniversiteleri gerekli evet.
Ama çözüm daha fazlasını açmak değil, şimdi elinde tuttuğunun kalitesini yükseltmek. Sonra yenisini açmayı düşünürsün.

[ Mesaj 22 Haziran 2007, Cuma - 12:58 tarihinde, Prawler tarafından güncellenmiştir ]
  • Yeni Oluştur...