Suark Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Bir bilet alınır, 22 temmuzda oy kullanılacak ehre gidilir. Bende istanbuldan izmire gidicem mesela,biraz fedakar olmak lazım memleket için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Biz haftalardir yazmisiz artik anlayana sivrisinek saz demisiz , birakmisiz her konuyu sakiz gibi cekistirmeye calisanlarla sidik yaristirmayi. Sam'da geri gelmis hosgelmis ama cosupta yazdiklarina taze cevap , taze tartisma beklemesin bence , diger tartismalari acsin okusun.Ha hepsini okuyup gene gelip ayni seyleri soyler mi ? Soyler tabi cunku ben 29 yillik omrumde tartisma sirasinda karsisindaki ne soyluyor diye durup dinleyen ve haksiz oldugunda haksizmisim deyip fikrini degistiren bir turk evladina rastlamamisimdir buyuk ihtimalle , yada olan varsa istisna sayilacak kadar azdir ne yazikki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Messor Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Komediden başka birşey değil tartışılan şey, aptal mı var ulan karşınızda. Demokrasi ayağına bu ülkenin temellerini yıkmaktan bahsediliyor burada. Oyuncak değil bu devlet, belli başlı temelleri, sistemleri var. Daha önce başka bir yazıda yazdığım gibi yarın bir gün Türkiye Cumhuriyeti bayrağının değiştirilmesi ile ilgili oylamanın "Evet" çıkmasına demokrasi derseniz, çok açık konuşuyorum bunu diyeni vururum. Sakın bana şu an "bayrak değiştirmek mi, hahaha fanteziye bak uçmuşsunuz siz" tarzı bir cevapla da gelmeyin, bir şeyin ne yönde olduğunu anlamak için abartma yöntemi kullanılır. Ha sevgili başbakanımın böyle bir fantezisi vardır belki, ama onun fanteziden öte gitmeyeceğini ve gereksiz olacağını bildiği için merak etmeyin böyle birşey olmayacak, olamayacak. Neyse gereksiz uzatmadan konuya dönecek olursak, akpye oy verenlerin eğitim seviyesi ile 14nisan da Anıtkabir de olanların eğitim seviyesini karşılaştırmak nasıl olur sizce. Terbiyesizlik, horgörme filan değil, bir gerçek. Benim amcam Bursada AKP ilçe başkanı idi. Adam orta okuldan terk bir muhasebeci. Demokrasi desen, cumhuriyet desen, Atatürk desen vereceği cevaplar 8 yaşındaki kuzenimden çok daha mantıksız komik olacaktır. Çevresine gelecek olursa da hiç bir farklı yok. Birgün laiklikten konuşurken öyle bir saçmaladı ki, küçükken arkadaşım dediğim, canım gibi sevdiğim amcama "ya okuyup öğreneceksin, ya da sesini keseceksin aptal beyin ile güzel şeyleri katletme hakkını nereden buluyorsunuz" demek zorunda kalmıştım, aşırı sinirlenmemin sonucu. Fethullah derneklerinin her hafta düzenlenen sohbetlerine de katıldım, durum çok farklı değil. Ne milletvekilleri, ne bakanlar geldi o toplantılara yakalarında AKP rozetiyle. Orada yemin ettiğimi biliyorum bazı şeyler için, eminim başka edenler de var. Çok farklı olacak oyunu oynamaya devam edin. İçi boş, altı eksik fikirlerin gazı çok sürmez. Arkadanızda çok sağlam dayanaklarınız, donanımınız varsa hareket durmayacaktır. Güzel günler bekliyor biliyorum..geç olabilir, güç de olabilir.. sonu güzel. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apis Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Bunların anladığı demokrasi şudur; Demokrat Parti lideri Adnan Menderes mecliste kendi vekillerine hitaben: "Siz isterseniz hilafeti bile geri getirirsiniz." Bugünkülerinde demokrasi görüşü aynıdır... Hatta Tramvaydır! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 soulless, mesajlarıma bakıyorsan "ben yıllardır bunları okuyorum, duyuyorum" demişim. hiç kimse yeni bir sav ileri süremiyor. değil siz, ömrümde şu ana kadar bana demokrasinin palavra olduğunu kanıtlayabilecek kimseye rastlayabilmiş değilim. hiçbir ideologun fikirleri de ikna edebilmiş değil. sorun mükemmel olup olmaması değil, insanoğlunun keşfettiği en ileri yönetim sistemi. "uçak çok tehlikeli binmeyelim" demek gibi birşey demokrasiyi baştan savmak. zaten başına totaliter rejim getirecek diye korkup demokrasiyi kaldırırsan, başında gene totaliter rejim oluyor. a kişisi değil b kişisi. eee ne anladık? yeniden açıldığı günden beri haftada bir filan bakıyorum zaten buraya ama konu dışı bölümüne değil. çünkü genel olarak vakit israfı. demokrasiden bahsederken ben, birkaç kişi birden "demokrasi de neymiş" diye cevap verebiliyor. hangi gelişmiş ülkede böyle bir cevap alınır? ancak göstermelik demokrasilerde , oturmamış demokrasilerde ya da toptan totaliter rejimlerde. varsa cevabın buyur ver, yoksa cevabın o da senin bileceğin. ha ayrıca 22 temmuz'dan yakınan arkadaşlar akp'nin aralık'ta başımıza getirildiğini unuttu bakıyorum. akılları durduracak bir mantık sergileniyor, yılın her günü seçim yapılsa hergün için bir bahane bulunabilir eminim ki. hitler gibi insanlar ancak demokrasi anlayışının oturmamış olduğu ülkelerde tezgahlarını kurabilir. hastalık hastası davranıp bağışıklık sistemini zayıflatan bir insan hastalıklara davet çıkarıyordur. bizim de yaptığımız aynen bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Biz bunun cevabini verdik coktan Sam , sen gec kaldin biraz.Ama cok kisa ozetleyeyim. Demokrasiyi kullanarak demokratik laik sistemi yoketmek isteyenler avuclarini yalarlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 demokratik laik diye bir sistem yok. demokrasi var. laiklik ayrı. demokrasiyi yıkmaya çalışanlara oylarınızla siz mani olacaksınız, dışarıdan yetkisi olan güçler değil. demokrasiyi korumak için yıkmanın anlamı nedir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 sam, kimse demokrasi yönetimi palavradır demiyor. ama demokrasinin uygulanabilir olması için birtakım gereklilikler vardır. sen götürüp secim sandıgı bilmem kacıncı yüzyıldaki afrikadaki yamyamların önüne koysan nolur.. koymasan nolur..(ki demokrasi aslen bi sandıktan cok öte birsey) demokrasinin düzgün uygulabilir olması ve adamakıllı calısması icin halkın bilincli ve kendi iradesine sahip, olayları irdeleyebilen bunlar üzerine fikir yürütebilen bir topluluktan olusması lazımdır. ancak bizim ülkede, bu durum böle deildir, gerek ekomomik gerekse de halkın eigitim ve kültür durumu ortadadır. ve durum bu yönden hiç de içacıcı deildir. demokrasinin kendisine kavramsal olarak kimse laf atmıyor ancak bizim ülkemizde uygulanırken yukarda tarif ettigim nedenerden dolayı sorunlar cıkıyor. daha senin ilk mesajından sonra atılan bir link var: cumhuriyetçi vs demokrat die..orda da tartışılan "halk için halka ragmen" die bir deyim var. ha bu uygulabilir mi bizde, maalesef hayır. derme catma demokrasimizle yola devam edecegiz ancak bunu bile kendi cıkarları dogrultusunda istismar edenlere bizim lafımız. [ Mesaj 03 Mayıs 2007, Perşembe - 22:42 tarihinde, Ceday tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soulless Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Demogoji yapmaya gerek yok.Kisa olsun ugrasmayayim tekrar diye demokratik laik sistem diyorum ben , isteyen ogelerine ayirip izah etsin ben boyle yapiyorum.Illa sakiz gibi uzatilacak degilmi ? Nasilsa ben nedersem diyeyim sen ayni seyleri tekrarlamaya devam edeceksin.Ama al buyur senin neyin eksik ucbes satirda sana yazalim. Demokrasi demokrasi icin var olmus bir sistem degil herhalde ?? Halkin iyiligi icin var.Ve yalanlar soyleyerek demokrasiyi kullanip basa gelen birileri kadrolasip devletin butun kademelerini ele geciriyorsa , avrupa birligini orduyu sindirmek icin , isgal ettikleri pozisyonlari halkin onlara karsi cikan cogunlugunu sindirmek icin kullaniyorsa.Sonrada yavas yavas ulkeyi buyuk cogunlugun istemedigi bir sekilde dindarlastirmaya calisiyor ve laik sistemide gerekirse degistiririz gibisinden laflar ediyorsa.Bu adamlarin tarikat baglari , gecmiste soyledikleri sozler ortadayken , tum gucu ele gecirip kendi yobaz hayat anlayislarina gore duzeni degistirmelerine goz yummayacak bu halk ve bu ordu. Seriat hayranlarinin israrla gormezden geldigi gercek , ne biz nede ordu bu sistemi yikalim demiyor yobazlarin bariz bir sekilde niyetlendigi gibi ama uzun vadedeki halkin ve sistemin iyiligi icin kisa vadede yipratilmasini goze aliyoruz son care olarak.Ama bu noktaya tasiyan da herkesin sabrini sonuna kadar zorlamakta israr eden akp li gozu donmus i.nelerdir gene. Eger bir sekilde demokraside ne yenirmi diyen bir vatandas kitlesi varsa bir ulkede , din elden gibiyor diye kandirilanlar , zaten seriati bir bok sanan zavallilar ustunede diger partilerden bikmis halk ve biz oncekiler gibi yobazlik yapmayacagiz ilimli olacagiz diye yalanlar soyleyince aldilar %34 oy. Onlara oy veren %34 hala butun yaptiklarina ragmen destekliyor diyelim :) ve onumuzdeki secimde de iktidara geldiler.Bu onlara tum ulkeye canlarinin istedigi her rezilligi zorlama hakkimi verirmis ? Butun milleti temsil eden cumhurbaskanligi makamina cumhuriyet dusmani ve turbanli esi olan adammi gelecek yani buyuzden ? Bu ulkede biri dinini kendi kendine yasamayi birakip butun ulkeye zorlamaya calisirsa arkasina gizlenebilecegi hicbir sey bulamaz.Bunun hala farkinda olmayan varsa iyice kafasina soksun. Demokrasinin arkasina da gizlenemezler , AB ninde.Bu halk onlari kuyruklarindan yakalar ciktiklari yere geri sokar. Avusturya'da Jorg Haider diye bir nazi sempatizani geldi hatirlayan varsa yakin gecmiste.AB ne yapti ? zorla indirtti adami o koltuktan.Yani en onemli olan sey demokrasi degil insanlarin iyiligi , ozgurlugu.Bizim demokrasiyi ve laikligi koruma seklimizi begenmeyenler isi arinc ve tayyib gibi yobazlara birakirsa yarin kadinlarin saclarini ve bacaklarini ortmelerini isterler Turkiye'de de , obur gunde amerikalilar gelir size demokrasi ihrac etmeye. Ben gayet iyi bildigim icin seriat hayrani moronlarin yazilanlarin tek kelimesini bile kabul etmeyeceklerini , asil hitap ettigim kesim , ulkeninde bu forumun da cogunlugunu olusturan ozgur, acik fikirli kesim. Birlik olun arkadaslar. Bu ulkeyi Iran'a donusturmelerine izin vermeyin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 "halk için halka ragmen" atatürk'ün devrimleri 'halk için halka rağmen' çalışan kurumları yıkmamış mıydı? halk için halka rağmen demek halk-üstü demektir. halk-üstü bir kuruluş olamaz eğer "egemenlik KAYITSIZ ŞARTSIZ milletindir" deniyorsa. "aslında atatürk öyle demek istemedi" demeyi nasıl içinize sindirebiliyorsunuz? belki atatürk laikliği de istemiyordu? kim söyleyebilecek onun neyi kastedip neyi kastetmediğini? bunun uzmanı kim? onun gerçekliği tartışılmayan sözlerini kabul etmeyeceksek, neden "atatürk böyle dediği için böyle yapıyoruz" savlarıyla ortaya çıkıyoruz? halkın iyiliğine siz karar veremezsiniz. ben de karar veremem. halkın iyiliği demek sizin ya da benim iyiliğim demek değildir. ben bir kişiysem halk 70 milyon. siz 100 kişiyseniz halk 70 milyon. siz 30 milyon kişiyseniz gene halk 70 milyon. işte demokrasi halkın kendisi için neyin iyi olduğuna kendisinin karar vermesidir. sizin, benim ya da belli bir topluluğun karar vermesi değildir, olamaz. atatürk'ün ileri görüşlülüğünün sınırlarına her geçen gün daha da hayret ediyorum. bugünleri düşünüp KAYITSIZ ŞARTSIZ diye eklemiş ki bunu eklediği başka hiçbir sözü yoktur. iran'a ancak demokrasiyi kaybettiğimiz zaman, baskı rejimini başımızda tuttuğumuz zaman dönüşebiliriz. gidin araştırın iran devriminin mayalandığı çanak nasıldır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Atatürkün söyledigi her lafı alıp, düz ve yalın bir şekilde degerlendirmek dogru deildir. Atatürk'ün ileri görüşlülügünü görmek istiosan, gençlige hitabeyi oku Sam. (senin mantıgınla bakarsan hitabe de bir celişki, Atatürkün ne demek istedigini onu anlayanlar cok iyi anlıo, söylenenleri anayasanın maddeleri gibi saga sola cekmeye kalkmayın.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 lol ceday buyur sağa sola çek: EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR egemenliğin kayıt ve şart gözetilmeden milletin olduğu anlatılmamış mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 lafım tam olarak egemenlik kayıtsız şartsız milletindir için degil. hitabeye bakarsan, aslında halkın tümüne hitab eder gibi dursa da sonucta bireye hitab eder. yani bahsettigi durumlar olustugu zaman, yok cogunluktun, azınlıktın vs bakmadan tek kişi de olsan yapman gereken ve vermen gereken mücadeleyi anlatır. dolayısı ise her zaman cogunluk olacaksın die birsey yok, tek basına dahi olsan, azınlık dahi olsan, farketmez. sonucta bütün halk ve ülke icin mücade veriosun, senin haricindekiler veya cogunluk dielim, mevcut durumdan bihaberse ve olanları göremiyorsa, demokrasi adına otur yerinde yazmıyor orada dimi? o yüzden bu yönüyle senin dedigin ile çelişir dedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Egemenlik kayitsiz sartsiz egemen siniflarindir. Oligarsimiz 1 yasinda gibi genc ve dinamik 1000 yasinda gibi koklu ve saglamdir. O millet lafida toptan yalandir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 ceday zaten dikkat edersen hiçbir yazımda gösteri yapılmasın edilmesin dediğim yok. demokraside yetkisi olmayan kuruluşlar (kimleri kastettiğim anlaşılıyor olsa gerek) davet edilmesin müdahale için diyorum. bütün o gösteriler demokraside yeri olan şeyler. ama o gösteride çıkıp dışarıdan müdahale çağrısında bulunursan bambaşka bir olay. birisi demokrasinin kendisi, öbürü karşıtı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 gene geldik demokrasi karşıtı olayına. yaf demokrasi adam gibi işlemiyor. bu bir gercek mi? gercek. biz de tamamen demokrasiyi söküp kaldıralım demiyoruz. ama olay "halk için halka ragmen" e geliyor. "ordu gelsin darbe yapsın AKP yi silip süpürsün" düşüncesi bunun bir parcası olarak ortaya cıkıyor zaten. demokrasiyi hiçe sayarak halkın gelecegini güvence altına alma. ama bunu da tam olarak isteyemiyoruz cünkü öle bir durumda giden sadece elimizdeki derme çatma (baska bi kelime kullanıcam da kullanmak istemiom) demokrasimiz deil, cok daha fazlası olacaktır. bu ülkede artık siyasetin ve siyasetçinin güvenliginden süphe edilecektir. ve kolay kolay onarılamaycak bir güvensizlik ortamı olusacaktır. peki bunlardan tamamen habersiz miyiz? hayır. o yüzden öle fanatik darbe yanlısı deilim ama darbe olsa da üzülecek de degilim. öle arada bi yerdeyim ben kendi adıma.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 dediğim gibi demokrasinin ciddi tehdit altında olduğunu görürsem o zaman ben de çıkarım sokaklara. ama şu anda yapılan amerika'da bush'un "özgürlüğümüz elden gidiyor" deyip sağa sola savaş açmasından çok farklı değil, korku ticareti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 biz zaten demokrasi elden gidio die bagırmadık, laiklik için bagırdık.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mADmaXimus Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 bu sorunun kaynagi din din olmasaydi boyle sorunlarimiz olmazdi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Werewolf Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Tamam atalım dini eheh seni kıracak değiliz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Demokratik düzen mükemmel bir düzen değildir. Her toplumda "gizli", minare çalınıp kılıfı uydurulan darbeler olur. Türkiye'nin yıllardır çektiği sorun, bu darbenin gizli olmaması, çalınan minareye kılıf bulunmaması, darbenin ordu kaynağından gelmesi. Anayasa mahkemesinin kararı da bir çeşit darbeydi. Bir şekilde hakkıyla başa gelmiş olanlara "kalkın ordan" dendi, zorla kaldırıldılar. Ancak bu sefer halkın baskısı vardı ortada, asker ucundan dokundu ancak. Doğru olanı da budur. Artık halkın askeri bir baba, bir koruyucu olarak görmeyi bırakıp, kendi değerleri tehlikeye düştüğünde kendisinin sokaklarda hakkını araması, kendisinin sistemin başarılı olamadığı noktada sistemi düzeltmesi, rötuşları yapması gerekmektedir. Cumhuriyet Mitingi de bence bu yüzden bu denli güzeldi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 mahkemeler darbe yapmaz. lütfen yasama, yürütme, yargı nelerdir okuyalım öğrenelim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mADmaXimus Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 said: Tamam atalım dini eheh seni kıracak değiliz. yalan mi soyluyorum werewolf eger din olmasaydi akpnin somurecek birseyi olmazdi basa gelemezlerdi boyle seyleri hic yasamazdik sadece Turkiyede de degil butun dunyada da oyle olurdu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Antimodes52 Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Resmi bir darbeden bahsetmiyorum. Okuduğumu doğru anlasaydın minareyi çalanın kılıfını uydurmasından kastım da buydu. Lütfen arkadaşlar, 367 gibi bir kural ne zaman gündeme geldi? Ne zaman buna dikkat edildi? Ne zaman böyle titiz davranıldı? Halk bu tepkiyi ortaya koymasaydı, mahkemedeki yetkililer Sezer tarafından atanmış olmasaydı, aynı mı olacaktı çıkan sonuç? Siyasetten bahsederken kelimelerin dikkatle seçilmesi gerektiğinin farkındayım gayet, resmi bir darbe değil elbet, ancak halktı Gül'ün cumhurbaşkanlığına engel olan ve 367 gibi bir kılıf uyduruldu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 bir senaryo düzenledi elbette ki ama buna darbe denemez. sonuçta kanuna uyuyorsa sorun yok. genelkurmay bildirisi çıkana kadar herşey yolunda gidiyordu. böyle bir bildiri ortaya çıktıysa elbette çanak tutulduğundan ötürü çıktı, öncesinde konuya karışmamak için özen gösterildiğinin farkındayız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar