calimero Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Halkların umudu ALBA derinleşiyor ALBA zirvesine Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez in "Tüm üye ülkelerin enerji ihtiyacını biz karşılayacağız" önerisi damga vururken, katılımcılar bölgesel entegrasyonu derinleştirme ve genişletme yönünde kararlar aldılar. Venezuela'nın Barquisimeto kenti Latin Amerikalar için Bolivarcı Alternatif'in (ALBA) Beşinci Zirvesine ev sahipliği yaptı. Önceki gün başlayan ve dün sonlanan zirveye oldukça coşkulu bir atmosferin hakim olduğu bildiriliyor. Başkan Chavez'in "Güneş Güneyden Yükselir", "Umut Büyük Anayurtta" pankartlarının asıldığı Barquisimeto meydanında yaptığı açılış konuşması Latin Amerika'nın çeşitli ülkelerinden gelen görkemli bir kalabalık tarafından dinlendi. Chavez konuşmasında Venezuela'nın bölgedeki ana müttefikleri olan Küba, Bolivya, Nikaragua ve Haiti'nin tüm enerji ihtiyaçlarını sağlamaya hazır olduğunu duyurdu. "Bu petrolün, bu enerjinin halklarımızın mutluluğuna ve topraklarımızın birliğine hizmet etmesinin vakti geldi" diyen Chavez "Buradan tüm ALBA üyelerine, ve yakın zamanda üyemiz olacak olan Haiti'ye tüm enerji ihtiyaçlarını karşılama önerisinde bulunuyorum" şeklinde konuştu. Önerisini detaylandıran Chavez, Venezuela'nın bu ülkelerin toplam petrol faturasının yüzde ellisi kadarını finanse edebileceğini ve tarımsal projeler, gıda ile küçük ve orta ölçekli sanayi projeleri için bir fon sağlayabileceğini ifade etti. Yakın zamanda bu konuda daha fazla bilgi vereceğini dile getiren Chavez, yeni ALBA önerisinin geçtiğimiz aylarda 14 Karayip ülkesiyle imzalanan enerji antlaşmasından daha cömert olacağını vurguladı. Bu antlaşma Karayip ülkelerine bir bölümü muz ve hindistan cevizi ile ödenmek üzere ucuz petrol sağlanmasını karara bağlamıştı. Chavez madencilik, enerji, eğitim ve sağlık alanlarında ikili ya da üçlü birçok antlaşma imzalanacağını duyurdu. ALBA halklarını entegrasyonunu güçlendiriyor Zirvede Küba'yı temsilen konuşan Başkan Yardımcısı Carlos Lage'yse ALBA'nın pazarların değil halkların birliği olduğunu vurguladı. "ALBA Venezuela, Küba, Bolivya ve Nikaragua'dan oluşuyor. Haiti henüz katıldı mı bilmiyorum ama bildiğim bir şey var ki o da ALBA tüm Latin Amerika ülkelerinin ruhlarına nüfuz etmiş durumda" şeklinde konuşan Lage, ticareti arttırma, daha çok alıp satma türü yönelimlerin ALBA'dan önce de olduğunu ancak ALBA'yla birlikte enetegrasyonun, işbirliğinin, dayanışmanın, tamamlayıcılığın ve önce insan anlayışının hakim olmaya başladığını ifade etti. Başkan Fidel Castro'nun ALBA zirvesini selamladığını ifade eden Lage, Fidel'in "ALBA halklarımız için olağanüstü önemli bir projedir" mesajını iletti. Bolivya yoksulları ALBA'dan umutlu Bundan tam bir yıl önce ALBA'ya katılma kararı alan Bolivya hükümeti bu tarihten bu yana çeşitli alanlarda çok önemli toplumsal dönüşümlere imza attı. ALBA zirvesinde Evo Morales'e eşlik eden Bolivya Üretim ve Mikroşirket Bakanı Celinda Sosa, ALBA'nın ülkesinde tarihsel bir dışlanmaya itilen yoksul halk kesimleri için bir umut kaynağı olduğunu dile getirdi. ALBA'nın etkilerinin köylerde ve kentlerde hissedildiğini vurgulayan Sosa, "ALBA'ya ve Halkların Ticaret Antlaşması'na (PTA) teşekkürler, bu sayede dar gelirli insanlar tarihlerinde ilk olarak mali destek alabilir hale geldiler" şeklinde konuştu. Bolivyalı Bakan "ALBA herşeyden önce dayanışma, tamamlayıcılık ve ulusal onurumuzu korumak için doğal kaynaklarımıza sahip çıkma projesidir" ifadesini kullandı. Latin Amerika için "Şafak Vakti" ALBA, Venezuela'nın bölgesel entegrasyonu ve işbirliğini artırmak için Küba ile birlikte öncülük ettiği en önemli proje olarak. ABD'nin kıtaya dayattığı Amerika Serbest Ticaret Bölgesi'ne (FTTA) alternatif olarak oluşturulan ALBA projesinde, Küba lideri Fidel Castro ile Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez arasında 12 Aralık 2004 tarihinde ilk anlaşmaya imza atıldı. Anlaşma iki ülke arasında sağlık alanında işbirliğini öngörürken, petrol ticaretinde ve sektöründe de karşılıklı yardımı esas aldı. Bu anlaşma doğrultusunda, Küba'dan Venezuela'ya 20 bini aşkın sağlık elemanı ve öğretmen Bolivarcı devrime destek sunmaya giderken, Venezuela da Küba'ya petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde seyrettiği bir dönemde oldukça ucuza petrol sağladı.29 Nisan 2006'da ise Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Bolivya'yı ALBA'ya dahil eden anlaşmaya imza attı. Nikaragua'da iktidara yeni gelen Sandinist lider Daniel Ortega da geçtiğimiz aylarda ülkesinin ALBA'ya dahil olduğunu açıkladı. Zirveye gözlemci olarak katılan Ekvadorlu yetkililer de ALBA'daki gelişmelerden son derece memnun olduklarını ifade ettiler. Ekvador'un da yakın zamanda birliğie katılabileceği bildiriliyor. Zirvede Venezuela Başkanı Hugo Chavez, Bolivya Başkanı Evo Morales, Nikaragua Başkanı Daniel Ortega ve Küba Başkan Yardımcısı Carlos Lage bir araya geldi. ALBA üyesi bu ülkelerin temsilcileri dışında Haiti Başkanı Rene Preval, St. Kitts ve Nevis Başbakanı Denzil Douglas, Dominik Başbakanı Roosevelt Skerrit ve Ekvador Dışişleri Bakanı Maria Fernanda Espinosa da zirvede ülkelerini temsil ettiler. kaynak: http://www.sol.org.tr/index.php?yazino=10353 [ Mesaj 02 Mayıs 2007, Çarşamba - 20:41 tarihinde, calimero tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eagle_dnz Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 chavez gibi biri gelse başımıza aaah ah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 nice chavez ler geldi geçti tc den. çoğunun hayatı darağacında sonlandı, ya da sürgünde vatan hasretiyle. aman gelmesin chavez gibiler. çünkü geldikleri giderler ne yazık güzel ülkemde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 bir ara kendi ulkesindeki bir yigin fakiride sevindirirse disaridan once Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 matama sen git tükânınla ilgilen lütfen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
A-R-E-S Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 said: bir ara kendi ulkesindeki bir yigin fakiride sevindirirse disaridan once Amerika emperyalizmi altında zengin olucağıma,özgür olup fakir olmak şereftir... [ Mesaj 02 Mayıs 2007, Çarşamba - 20:54 tarihinde, A-R-E-S tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
trapt Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Ödielim de şu borcumuzu .. Razıyım geri kalanına.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 @calimero şu imamcı dolandırıcı satıcı adamdan mı bahsediyorsun yoksa? ben mi yanlış anladım bi de alba müzakereleri için başvuralım :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 evet ondan bahsediyor hani siz isterseniz seriat i geri getiriseniz diyenden mecliste hemde bos adam Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 imamcı ne demek ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ZaugnaKhaldun Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 boş adam? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 imamlarla ne alakası var yani anlamadım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 bize chavez gibi bi adam gelmedi. keşke gelse. amerikaya mahkum olmasak da, teveccühen partner olsak keşke. ha "ülkenin sahipleri" sayesinde darbe gördü o ayrı. bizdeki gibi bi halk yok orda o ayrı. ama bunun haricinde o kadar iyi niyetli, veya o kadar iyi niyetli ve o kadar cesur birisi bizde hiç görülmedi. ya uzaktan öyle görünüyor, ya da dışarıdan izlediğimiz için daha rahat görüyoruz. netice itibariyle görünen, benim gördüğüm bu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ascraeus Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 venezuela'da petrol su gıbı olmasaydı gorurdum ben chavez'ın cesaretını. typo [ Mesaj 03 Mayıs 2007, Perşembe - 01:20 tarihinde, ascraeus tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dela Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2007 jessica albaya girelim, petrol masraflari benden. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DeamoN Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 hayır erme bunu yapmıs olamazsn !! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Chavez Petrol parasi ile Latin Amerika ulkelerinin liderligine oynuyor. Onlari birlestirip ABD ye meydan okumaya calisiyor. Hem beyhude bir caba, hemde kesinlikle sosyalist falan degil bu adam. Bahsedip durdugu Bolivar zaten toprak agasi, yani Latin Amerika burjuvasi. Bizdeki Isci Partililerin Ataturk cu Sosyalizmine benziyor ki, Ataturk`e sosyalist demek ne kadar sacma ise Chavez`e demek de bir o kadar sacma. Ha kendine sosyalist diyor, peki o neden? Bunu anlamak icin Latin Amerikayi tanimak lazim. Latin Amerikada her ne kadar herkes ispanyolca konussa da uc etnik grup vardir. Ispanyollar(Avrupalilar), Yerliler ve Melezler. Yerliler ezici cogunluk olmalarina ragmen afrika seviyesinde yasarken azinlik Avrupalilar, Avrupa seviyesinde yasiyor. Bu yerlilerin, biraz da orta sinif gibi kabul edebilecegimiz melezlerin pesine takilmalari ile Chavez iktidar oldu. Latin Amerika`da yerli olmak sosyalist olmak gibidir. Yani kavramin ne oldugunu bilmezler ama takip ederler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 eheh chavez.. brunei sultanı da atlasa "beyhude halkların kurtarıcısıyım ben" dese, sömürsek onu şöyle 50 yıl ne güzel olurdu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 İşin özü Chavez önce kendini kurtarsın, bize sıra gelmez :=) Yapacağı en fazla Amerika'dan biraz özgürlük koparmak olacak o kadar. Aslında isteyen her millet ABD'den bağımsız olabilir. Yalnız bunun için Küba modelini göze almak gerek; yani kendi yağınla kavrulacaksın, o da yetmez birde işgale suikaste falan direneceksin. Yani arkadaşlar ABD'den bağımsız olablimemiz için şu anki cep telefonlarınız ve kot pantolonlarınızı 10 yıl, arabalarınızı 30 yıl daha kullanmayı, Kylie Minoque yerine Gülşen dinlemeyi göze almanız lazım. Venezuella nın durumu ayrı adamda deli gibi petrol var, adam ABD ye sövse bile nasıl olsa para olunca herkes yola geliyor. Yalnız saddam da da petrol vardı ama indirivierdiler. Chavez biraz daha sempatik takiliyor o yuzden. Halkların kurtarıcısı falan ayağı çekiyor ki bir sabah ansızın ABD gelmesin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 ÖÖÖÖŞŞŞŞ. ben ne diyeyim artık size. ben nice chavezler geldi derken tayyip i kastetmişim. (aslında düşünüyorum da başta verdiğim öşş tepkisi gereksiz. zîrâ ortamda biri osursa millet "tayyip osturduuee" diye zıplıyor). benim bahsettiğim deniz ler hüseyinler mahirler yusuflar ve daha ismini anamadığım birçok devrim şehidi ve de sürgünde yaşamlarını yitiren devrimciler idi. bittabî 80 sonrası kuşağın tek darağacında giden tek insan olarak bildi(rildi)ği liboş adnan (hoca) menderes olduğu için hemen atladınız "la bu tayyip diyo la" diye. neyse efendim nice chavezler (hatta daha üstünleri) derken neyi kastetmek istediğim anlaşıldı sanırım. ayrıca @ombakkombak elbette ki chavez ideal değildir kendinden önceki tüm reformistler gibi. chavez in tüm yaptıklarını kimsenin savunduğu yok. fakat chavez en azından jose bove nin işbirliğine dayanan ekonomi modelini uyguluyor (yazıdaki yamulmuyorsam karayiplerle yapılan antlaşma. adamlar petrole karşı muz ananas falan vericekler ve tabi ALBA var bir de), sonra ülkede işçilerin sahip olduğu fabrikalar kurduruyor, halkı bilinçlendirmeye çalışıyor (temel gıda maddelerinin arka yüzünde anayasanın maddeleri yazılmaya başlanmış venezuella da. çok basit bir örnek olarak). yani zart diye olmuyor bazı şeyler. TC den bakarak güney amerika yı anlayamak oldukça zor (ben de anlayabildiğimi iddia etmiyorum). venezuella da chavez gelmeden önce milyonlarca kişinin kimliği yokmuş yahu. bir insanın kimliği olmaması demek, yaşamak da dahil hiçbir hakkının olmaması demektir. chavez geldikten sonra bunlara kimlik dağıtıyor; sağlık, eğitim vs den yararlanmalarını sağlıyor. ha ideal olan mı (yalnızca chavez değil diğer tüm sözde sol iktidarlar güney amerika daki)? en başta da söylediğim gibi hayır. fakat kısa süreliğine de olsa güney amerika halklarına nefes aldırdıkları da su götürmez bir gerçek. sevgiler saygılar... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 elindeki petrole guvenip bu muhabbetleri yapiyor ama abd irak petrolunu tekrar piyasaya sokup savas olaylarindan vazgectiginde. Petrol fiyatlari bayag bir dususe gecicek o zaman gorucem ben onlari. kaliforniyada altin bulanlar zengin olmadi , altincilara malzeme satanlar zengin oldu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 ülkesindeki fakirleri doyurmuyomu? saçmamıısınız siz? temel ihtiyacların bile karşılanamadığı bir ülkeyi sosyal devlete dönüştürdü bu adam okur-yazarlık oranını bebek ölümü olanını kişi başına düşen geliri eğitim-sağlık-elektrik-su- fiyatlarını yakıt-besin maddelerinin fiyatlarını bu adamdan once ve sonrasıyla karşılaştırın sorna konusşun. petrole güveniyor,e neye güvenecekti bebeğim? adam gitti o unutulmuş ülkeden,ayakalrı üzerinde durabilen,stabil,sıhhatli ve onurlu bir ülke yaptı daha ne yapsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 @Giovanni tayyipmiş dediği, ben başka biri anladım, yeni bir tartışma çıkmasın şimdi.. tayyip de ne daracağına çıktı ya.. ne sürgünler gördü tayyibim... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 venezueleda hala buyuk bir aclik sinirin altinda kitle var ve cok buyuk bir anti chavez kitlesi var benim dedigim chavez yeni sanayi vs uretmiyor petrol fiyatlari yuksekken gelen parayi kullaniyor yarin irak petrolleri vs piyasaya girip ihtiyac azalinca gorurum ben onu kisacasi yaptiklari kimseye ornek olacak seyler degil turkiyede insanlarin idol gibi gormesi vs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 3, 2007 said: ÖÖÖÖŞŞŞŞ. ben ne diyeyim artık size. ben nice chavezler geldi derken tayyip i kastetmişim. (aslında düşünüyorum da başta verdiğim öşş tepkisi gereksiz. zîrâ ortamda biri osursa millet "tayyip osturduuee" diye zıplıyor). benim bahsettiğim deniz ler hüseyinler mahirler yusuflar ve daha ismini anamadığım birçok devrim şehidi ve de sürgünde yaşamlarını yitiren devrimciler idi. bittabî 80 sonrası kuşağın tek darağacında giden tek insan olarak bildi(rildi)ği liboş adnan (hoca) menderes olduğu için hemen atladınız "la bu tayyip diyo la" diye. neyse efendim nice chavezler (hatta daha üstünleri) derken neyi kastetmek istediğim anlaşıldı sanırım. @Doruk Doruk ata bak bak doruk bak doruk bak bu at atla doruk atla camdan aşağı atla [ Mesaj 03 Mayıs 2007, Perşembe - 19:14 tarihinde, calimero tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar