matama Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Turkiye tarihinde gormedigi bir zenginligi yasiyor, son uc senede en basitinden sokaklardaki arabalara bakarsaniz, araclarin ne kadar lukslestigini farkedersiniz. Tabi uzaktan bu cok guzel birsey gibi gozukuyor, daha guzel arabalar, herkesin deliler gibi konut almasi, ozel okullarda okuyanlarin artmasi. Acikcasi ben bu yazida kimi insanlar cok zengin , kimi acliktan oluyor, gelir dagilimi vs gibi konulara girmiyecem, tek istedigim ilkokul zekasinda insanlarin anliyabilecegi sekilde turkiye ekonomisini anlatmak. Ekonominin en guzel tanimi, kisitli kaynaklarla sinirsiz istekleri karsilayabilmektir. Iyi bir ekonomi her zaman para kazanan artida olan ekonomi demekte degildir. Iyi bir ekonomi insanlarinin mutlu oldugu , borclarin dondurulebildigi, borclarin kazanclarin cok ustunde olmadigi ekonomidir. Neyse dedigim gibi oldukca basit anlaticam nicin turkiye ekonomisinin kotu durumda oldugunu. Simdi bir kere borsanin yukselmesi ekonominin iyi oldugu anlamina her zaman gelmez, heleki turkiye gibi ulkelerde bence bayag kotu bir haberdir. Basit hesaplar yapalim hep beraber Kendinizi bir amerikali olarak dusunun ve gecen sene 21 mart 2006 da Turkiyeye elinizde bir milyon dolarla yatirima geldiginizi dusunun. 1 milyon dolarinizi 1.340 milyon ytl ediyordu. Eger paranizi amerikada tutsaydiniz %5.25 faiz alirdiniz , yani 1milyon dolarinizi , 1 milyon 52 bin dolar olacakti. Eger paranizi turk lirasina cevirseydin %20 faiz alirdiniz sonra dolara cevirince hoop elinizde 1.200bin dolariniz olurdu. Yani turkiye cumhuriyeti 1 milyon dolara 150 bin dolar fazla para veriyor yani bir bakima hic bir yatirim yapmadan %15 DOLARA fazla faiz veriyor. E turkiye cumhuriyeti dolar mi basiyor ??? Tabiki hayir. Simdi gelelim borsaya; borsanin %60 i yabancilarda bu demek oluyorki canlari cektigi gibi oynuyorlar surekli alcaltip para kazaniyorlar. Neyse buna hic girmiyecem kafa karismasin diye. Bakin turkiyeye milyarlarca dolar giriyor yabanci fonlardan , buda gozlerimizde sanal bir para bollugu yasatiyor, ama biz su an dolara %20 faiz veriyoruz amerika %5 verirken. Bunu nasil mi karsiliyoruz her gun sattigimiz ozellestirilen sirketlerle. Ozellestirmeyi en cok savunan ben bile artik dur diyorum cunku tamamen yagmalaniyoruz ozellestirme yapilmiyor yagmalaniyor. UYANIN vatan elden gidiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Passanger Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Off ya bırde bu adam cumhurbaskanı oalcak off ya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bLackcha0s Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 haydi bakalim kismet hayirlisi olur insallah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 şu an ekonomi iyi. amaaaağğ, şu an... matama doğru demiş. üretim yok. ekonomi sıcak para üzerinden dönüyor. sıcak para ne? işte ecnebilerin getirip yüksek faiz aldığı, yatırıma dönüşmeyen, el el gezen para. adamlar parayı çekip gitseler afedersiniz bok gibi yığılır kalırız ortada. adamlar da haklı tabi. bi tarafta mis gibi yüksek faiz dururken sen bu ülkeye yatırım yaparmısın? devlet eşşek yüküyle vergi alıo, elektirik pahalı, gaz pahalı. çinliler gibi ezik de değil vatandaşımız, öyle karın tokluğuna falan çalışmaz. e adamlar da haliyle yatırım yapmaz. bu saatten sonra da zaten kapalı ekonomiye dönülemez. o devir eskilerde kaldı. küreselleşme denen hededen kurtuluş yok. işin çözümü hem kaliteli hem ucuz malda yatıyor. ürettiğimiz malın dünya ile rekabet edebilmesi şart. bunu da bu ülkede yapmak çok zor (yukardaki nedenlerden dolayı). napcaz ozamn? gidicez biz de başka ülkelerde fabrikalar açıcaz, üretimi ucuzlatacaz, hemde kaliteli üretecez. biz hala şöyle bir haber duyunca seviniyoruz : hedehödö yabancı uyruklu şirketi buzdolabı üretimini türkiyede yapacak... buna neden sevniyoruzki? yapan adam sonuçta gavur. parası ona gidecek. GSYİH dediğimiz olayda kazanılan para şirket üzerinden onun ülkesine gidiyor direk. bundan belki 15-20 sene önce, bir ülkenin üretimi hesaplanırken GSMH kullanılırdı. lakin artık herkes üretimini dünya üzereinde en ucuz yer nereyse orda yaptırdığı için yeni baz GSYİH oldu. bu durumda hala "ülkemizde fabrikalar açalım", "kendi malımızı kendimiz üretelim" diyemeyiz. amaç pastadan pay almak. abd bilmemne ürününü dünyada en iyi şekildemi üretiyo? tmm amenna alırız ondan. ama karşılığında bizde öyle kaliteli bi başka ürün sunarız ki dünya pazarında bizim de söz hakkımız ola. yani kurtlar sofrasındayız ve kaçmakla bu işler yürümücek. onlar ne yapıosa bizde aynısını yapacaz ki karşılık verebilelim. politikalar dünya düzenine göre sık sık revize edilmek zorunda. günümüz koşulları küreselleşmeyi ve liberalizmi gerektiriyo. ozmn biz de buna evet dicez. ilerde sosyalizm mi geldi? ha tmm ozmn ona geçeriz. zamanında dünya ekonomisindeki değişimlere ayak uyduramayan koca osmanlı devleti aşağı yukarı 200 senede çöktü. ki tazecik cumhuriyetimiz çok daha kısa sürede çöker. gerçi tabi bunlara öneri, temenni, düşünce vs ne dersek diyelim, pek de önem arzetmiyorlar. iş yine yöneticilerde bitiyo. şu anki yönetimin pek de bi fonksiyonu yok görüldüğü üzere. heyhat muhalefette de bi hareket yok. şu akpye iyi demek istemiorum ama şöle bi sıralama yapmak zorunda kalıyorum ister istemez, iyi yönetim için 10 puan gerekio dielim, akp 7 ise dierleride 4-5 falan o civar. yani tam layıkıyla işi bilen adam yok başımızda ilginç günler geçiriyoruz hakkaten hadi hayırlısı... [ Mesaj 22 March 2007, Thursday - 01:54 tarihinde, ginaly tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 amerikanın ya da rusya vb. stratejik bakımdan düşmanımız olabilecek güçlü ülkelerin yerinde olsam tayyip'i destekler 2 dönem daha iktidara getirtmeye calısırdım.tüm para gücümü buna harcar türk halkını uyuturdum. 2 dönem sonra Türkiye diye bişey kalmazdı ortada. edit: ben böle fikir vermiş olmiyim amerikaya, aman okumasınlar postumu. [ Mesaj 22 March 2007, Thursday - 01:57 tarihinde, Fistan tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 zaten tayyibi de abd getirdi. kemal dervişi yolladılar. derviş seçim zamanı bi ismail ceme geçti, bi deniz bayakala falan derken solu böldü mis gibi. akpde aradan sıyrılıp tek parti oldu. oha amma sıktım ağkü (: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dela Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 tamam iyi guzel de su 3-5 topu havada atanlar gibi dusun sicak para ustunde oynayanlari. al japonyadan borc, japon yenini turk lirasina cevir, hazine bonosunu cak. kac yatirim araci kullanildi? 3, risk de onun kadar artti. dolarin patladigi donemlerde bi gecede parasini katlayanlar da var, ama risk. uretime her zaman gerek yok su duzende, yani tabii gerek var fakat illa tarim-sanayi asamalarini atlamaya gerek yok artik. tarlani sat, okuzlerini sat, arsani sat, koy parani duzgun yatirim araclarina onunla yasa. ha dediginiz dogru bunu yapan bizler degil yabancilar, manipulasyonla kucuk baliklari yutup cekirge gibi talan ediyorlar ulkeyi ama duzen boyle =( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 dela, "üretime gerek yok şu düzende" diyorsun. eğer bu lafı konumuz doğrultusunda toplumsal açıdan diyorsan yanılıyorsun. senin "yatırım araçları" dediğin, tam da bahsettiğin gibi belirli üretimlere yatırım yapıyor sonuçta. yani sen doğrudan üretim yapmıyorsun ama senin paran, bir yerlerde bir şeyler üretiyor. bununla birlikte bu yeterli değil. günümüz dünyasında bir devletin ayakta durabilmesi için sürekli yeni üretim yolları türetmeli. oysa fonlara vs. yatırılan para ölü para. ginaly, akp'nin 7 puanı hakkettiğini de düşünmüyorum. öncelikle öyle ahım şahım bir politikası yok. daha çok ab ve imf'in hazır politikalarını doğrudan uyguladılar. zaten "bizi satıyorlar" havasını yaratan biraz da bu... satmak sadece özelleştirmek olarak düşünülmemeli. bugün kanunlarımıza dahi müdahale ediyorlar en nihayetinde. işin diğer yanı, kendimce amacı sömürmek olan bir yönetim iyi politika izliyor olamaz =) doğrudan konu başlığına yönelik bir yazı değil ama... bir kaç kafamın takıldığı şey üzerine yazdım işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dela Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 ractamanius, benimle paralel birsey soyluyorsun zaten. borclari dondurmek yerine parayla para kazanacak birikime sahip olsak durumumuz farkli olurdu diyorum ben. devletin borclanma amaci dis borclari dondurmek, kapamak bile degil. bu durumda da sistemin kaydigi gariban olmamiz kacinilmaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Exodus Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 said: devletin borclanma amaci dis borclari dondurmek, kapamak bile degil. bu durumda da sistemin kaydigi gariban olmamiz kacinilmaz. Amerika aynı şeyi yapıyor, hem iç hem dış borçlar için. Üstelik onların borcu bizimkine 45 basıyor. Üretim arttığı sürece pek bir sorun yok borç döndürmekte, ki nitekim türkiye ekonomisi 2001'den beri %6-7 civarında bir büyümeyle gidiyor (90'lı yıllar boyunca %0 olan bir üretim bu). Durum süper, mutlu yarınlara yelken açtık artık oh be demiyorum tabii; cari açık yine hayvan gibi ve artıyor, devletin döndürdüğü borçlardan ne kadar verim elde ettiği de tartışılır ama 2001 ve öncesinden çok daha iyi durumda olduğumuz kesin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dela Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Exodus, istatistiklerin kurbani olma yorumlarinda. Enflasyon degerlerini malta erigi gibi sacma seylerden hesaplayip onumuze koyuyorlar. Amerikan ekonomisi cok daha farkli carklarla donmekte Türkiyeden o kiyaslamaya girmemek lazim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 said: ginaly, akp'nin 7 puanı hakkettiğini de düşünmüyorum. öncelikle öyle ahım şahım bir politikası yok. daha çok ab ve imf'in hazır politikalarını doğrudan uyguladılar. evet evet bi politikaları yok. sadece uyguluyolar. maalesef mesutun tansunun zamanlarında hazır programları bile uygulayamamışlardı. o yüzden sadece ekonomi alanında kötünün iyisi bence akp. galın yazıya dikkatinizi celbederim (: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Ekonomiyle ilgili bilimsel yorumlar yapan arkadaşlar sıfatlarını da söylerlerse sevinirim. Aramızda gerçekten ekonomist olan var mı yoksa hepimiz kulaktan dolma bilgilerle mi konuşuyoruz ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
toggie Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 duymadık ki biz bunları, direk görüyoruz :) ayrıca bunları görmek için ekonomist olmaya gerek yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 ginaly, kendimi şöyle açıklayayım; kendisinden öncekiler daha da kötü olabilir ama sen demişsin ki "iyi yönetim 10 puan". yani 10 üzerinden bir değerlendirme yapıyoruz. bu durumda ben de 7 puan vermem dedim ki 10 üzerinden 7 iyi puandır. zaten kişisel bir görüş, fazla irdelemeye de gerek yok aslında. kötünün kötüsünü ölçemiyoruz böyle sistemlerde genelde. belirli bir dereceden daha da kötü olan herkes 1 alır =) exodus, 2001 öncesinden iyi durumda mıyız sence? ekonominin büyüyüp büyümediği hakkında bilgim yoktu açıkçası ama bildiklerim yetiyor. Türkiye'de işsizlik %6-7'den %10-11'e çıkmış... Türkiye tarihindeki en büyük kadrolaşma yapılmış... Türkiye tarihindeki en fazla devlet satışı (özelleştirme) gerçekleştirilmiş... buna rağmen Türkiye tarihindeki en büyük borçlanmaya gidilmiş... Suç oranı gittikçe artmaya başlamış... Toplumda radikal kutuplaşmalar ve koruyuculuk altında milliyetçilik adıyla ırkçılığa varan yaklaşımlar doğmuş... Ekonomi? Pratiğe dökünce hiç farkedemedim... Kaldı ki ekonomi bir çok kişinin bilgi sahibi olmadığı (ben de dahil), hassasiyet gerektiren bir alan. Bir kaç faktöre dayalı bir gidişhat izlemez ki hiçbir zaman. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dela Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 makro ekonomi isleyisini bilen herkes rahatlikla yorum yapabilir giovanni bu konuda, neden gerildin ki anlayamadim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Exodus Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 said: Exodus, istatistiklerin kurbani olma yorumlarinda. Enflasyon degerlerini malta erigi gibi sacma seylerden hesaplayip onumuze koyuyorlar. Amerikan ekonomisi cok daha farkli carklarla donmekte Türkiyeden o kiyaslamaya girmemek lazim. $-862.3 billion (2006 est.) -> Amerika Birleşik Devletleri'nin current account balance'ı (net ihracat, net faiz giderleri, net transferler). $-25.99 billion (2006 est.) -> Türkiye'nin current account balance'ı. 34 katıymış, 20 milyar olarak düşündüm ben Türkiye'yi ilk başta o yüzden 45 dedim. Türkiye'nin real GDP growth rate'i -> 5.2% (2004'de %9'du, 2006'da %9.6, bu yüzden ortalama %6-%7 civarında dedim, biraz daha yüksek bundan 2001 ve sonrası). Bilgileri CIA World Factbook'tan aldım ama başka yerlere bakarsanız orda da aşağı yukarı aynı olduğuna eminim. GDP'nin büyümesi ve account balance'lar genelde mevcut hükümetin dürüstlüğüne kalan ve "güzel gözüksün" diye sağa sola rahatça çekilebilecek şeyler değil, dünyanın her yerinden anasının gözü yatırımcılar tıkır tıkır hesaplıyor/denetliyor bunları, zira kendi paralarının güvenliği sözkonusu. Malta Eriğine kanacaklarını zannetmiyorum. (Ingilizce terimler için kusura bakmayın ingilize gördüm ben bütün ekonomi derslerini, yalan yanlış çeviri yapmayayım diye direkt koydum.) said: 2001 öncesinden iyi durumda mıyız sence? ekonominin büyüyüp büyümediği hakkında bilgim yoktu açıkçası ama bildiklerim yetiyor. Türkiye'de işsizlik %6-7'den %10-11'e çıkmış... Türkiye tarihindeki en büyük kadrolaşma yapılmış... Türkiye tarihindeki en fazla devlet satışı (özelleştirme) gerçekleştirilmiş... buna rağmen Türkiye tarihindeki en büyük borçlanmaya gidilmiş... Suç oranı gittikçe artmaya başlamış... Toplumda radikal kutuplaşmalar ve koruyuculuk altında milliyetçilik adıyla ırkçılığa varan yaklaşımlar doğmuş... Ekonomi? Pratiğe dökünce hiç farkedemedim... Kaldı ki ekonomi bir çok kişinin bilgi sahibi olmadığı (ben de dahil), hassasiyet gerektiren bir alan. Bir kaç faktöre dayalı bir gidişhat izlemez ki hiçbir zaman. Politik gelişmeler konusunda söyleyebileceğim bişey yok, sadece ekonomik açıdan değerlendirmeye çalışıyorum (azıcık bilgilerimin yettiği kadarıyla). İşsizlik konusunda tam bir bilgim yok ama 2001 krizinden sonra artması sürpriz değil. Kriz sırasında bildiğim kadarıyla bir yığın verimsiz işletme kapandı, doğal olarak işsiz kalanlar var, ama üretim artıyor yinede (pek bi katkıları yokmuş galiba üretime zaten :P). Dediğim gibi tam bir bilgim yok ama yürütebildiğim tahmin bu kadar. Özelleştirmeler kaçınılmaz, eğer özelleştirme olmazsa ülkenin tekrar krize girme ihtimali gayet yüksek, zira borçları ödeyemiyoruz. Memleketin satıldığını düşünebilir isteyen ama alternatif arjantin gibi (yada beter) olmak, ki mevcut hükümet dahil kimsenin bunu istediğini zannetmiyorum. Borçlanmanın artması kötü bişey değil herzaman. Sonuçta ekonomi büyüyor, daha fazla borç gerekiyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden bazıları aynı zamanda en çok borçlanmış olan ekonomileri. Ama dediğim gibi 2001'den öncesinden çok daha iyi durumda olduğumuza inanmam herşeyin süper olduğuna inandığım anlamına gelmiyor. Tam aksine durumlar hala vahim, ama en azında 90'larda yaptığımız gibi 10 sene yerimizde saymıyoruz bu sefer. edit: vay japonlar vay [ Mesaj 22 March 2007, Thursday - 22:10 tarihinde, Exodus tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elaidi Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 bu konuyu tartışmıştık akp döneminde ekonominin iyi olmadığını. ilerlemediğini görmüştük tartışmıştık bulmuştuk ve bitirmiştik. Daha hala niye? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 said: makro ekonomi isleyisini bilen herkes rahatlikla yorum yapabilir giovanni bu konuda, neden gerildin ki anlayamadim. gerilmedim ki sadece sordum :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dela Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 tamam da ben gdp'den bahsetmedim ki, enflasyon ve tüketici fiyat endeksi (consumer price index) dedigim gibi hesaplaniyor. said: 78 il merkezinden her ay derlenen seçilmiş önemli maddelerin gıda, içki, tütün, giyim ve ayakkabı, ev eşyası, sağlık, ulaştırma, eğlence ve kültür, eğitim, lokanta, pastahane ve otel ile çeşitli mal ve hizmetler ana başlıkları altında perakende fiyatlarının yıllık ortalamaları verilmektedir. ama ickide absolut, tutunde davidoff purolar, giyimde bilinen markalar vs. nasil eleniyor, nasil ortalamasi aliniyor cok da saglikli degil ve manipulasyona acik. 2003 temel yili tuketici fiyatlari endeksleri hesaplanirken nelerin ortalama fiyatlari kullanilmis bakalim bir. http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=272 ondan sonra temel yilimiz 2003den 2007nin ilk iki ayina kadar olan suredeki degisimi izleyelim. http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=269 senin de bildigin gibi tek acidan bakarak yorumlanmasi zor bir alan ekonomi. dolar dustu kraliz, borsa cikti kraliz, faizler dustu kraliz tadinda icki masasinda yapilacak sohbetlere girmemek lazim. o bahsettigin denetimcilerin de hangi muhasebe sistemini kullandiginin farkindayim, her sistemin oldugu gibi muhasebe sistemlerinin de binlerce acigi var, gdp saptirilmasa da kolay kolay durumu iyi gostermenin cok fazla yolu var. senin bahsettigin durum herhalde turkiyenin kredi notu olayi, onun da ekonomiden farkli kriterleri var mesela teror riski gibi. ps: amerikan ekonomisinin turkiyeden buyuk olmasini 1. dunya savasindan itibaren gelisen olaylara yuz olcumu ve nufus gibi faktorleri de eklersen salt rakamlarin ve oranlarin savasindan kurtulursun. [ Mesaj 22 March 2007, Thursday - 23:06 tarihinde, Dela tarafından güncellenmiştir ] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Exodus Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 said: tamam da ben gdp'den bahsetmedim ki, enflasyon ve tüketici fiyat endeksi (consumer price index) dedigim gibi hesaplaniyor. said: 2003 temel yili tuketici fiyatlari endeksleri hesaplanirken nelerin ortalama fiyatlari kullanilmis bakalim bir. http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=272 ondan sonra temel yilimiz 2003den 2007nin ilk iki ayina kadar olan suredeki degisimi izleyelim. http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=269 Yukarıdaki GDP enflasyon dahil olmak üzere hesaplanmış zaten. Verdiğin linklerde görülen CPI'daki hareketler dahil ediliyor yani. said: senin de bildigin gibi tek acidan bakarak yorumlanmasi zor bir alan ekonomi. dolar dustu kraliz, borsa cikti kraliz, faizler dustu kraliz tadinda icki masasinda yapilacak sohbetlere girmemek lazim. Peki, ne diyeyim :) said: o bahsettigin denetimcilerin de hangi muhasebe sistemini kullandiginin farkindayim, her sistemin oldugu gibi muhasebe sistemlerinin de binlerce acigi var, gdp saptirilmasa da kolay kolay durumu iyi gostermenin cok fazla yolu var. senin bahsettigin durum herhalde turkiyenin kredi notu olayi, onun da ekonomiden farkli kriterleri var mesela teror riski gibi. Yabancı ve yerli yatırımcıların tümünün bir araya gelip GDP vs. gibi hesaplamaları iyi göstermek için saptırmaları hem teknik olarak imkansız hemde çoğunun işine gelmeyecek bir durum. Türkiyeye yatırım yapmayı düşünen onlarca devasa şirketin türk ekonomisini iyi göstermek için bir nedenleri yok, tam aksine karar vermek doğru bilgiye ihtiyaçları var, ve buluyorlar genellikle (paralarını annelerinden annanelerinden çok seven insanlar bunlar). Bu tabii GDP'nin ne kadar yararlı veya yararsız olduğunu göstermiyor, sadece ne derece tarafsız olduğunu gösteriyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Exodus Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 said: senin bahsettigin durum herhalde turkiyenin kredi notu olayi, onun da ekonomiden farkli kriterleri var mesela teror riski gibi. Yok, kredi notundan bahsetmiyorum, nerden çıkardın anlamadım cidden :P Yanlış ifade ettim belki bişeyi. said: ps: amerikan ekonomisinin turkiyeden buyuk olmasini 1. dunya savasindan itibaren gelisen olaylara yuz olcumu ve nufus gibi faktorleri de eklersen salt rakamlarin ve oranlarin savasindan kurtulursun. TR/USA borç oranını "Eyvah borca batıyoruz!" durumunun aslında herzaman olumsuz olmadığını göstermek için yazdım. Oranın absürd olması bazı ekonomilerin büyürken aynı zamanda daha çok borç kullandığını göstermek içindi. Savaşlar/Olaylar genellikle rakamlara yansıyor zaten, ABD'nin ekonomisinin gelişmesinin nedenlerini tartışmıyorum zaten katılıyorum birçok faktör vardır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dela Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 22, 2007 dis yatirimcilarin kullandigi bagimsiz raporlarin sonucunda cikiyor kredibilite notlari, yanlis olmamam lazim bu konuda. hukumetin acikladigi gdp ve diger etkenler bir arada degerlendirilerek disardan gelecek yatirimcilara cesitli risk faktorlerini sunma amacindalar. borclanma konusunda haklisin fakat turkiyenin yaptigi sekilde ic/dis borclanma 3. sayfa haberinde kredi karti borcunu kredi kartiyla odeyenlerden farksiz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Exodus Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 said: dis yatirimcilarin kullandigi bagimsiz raporlarin sonucunda cikiyor kredibilite notlari, yanlis olmamam lazim bu konuda. hukumetin acikladigi gdp ve diger etkenler bir arada degerlendirilerek disardan gelecek yatirimcilara cesitli risk faktorlerini sunma amacindalar. Evet, S&P'nin en son kredi notu türkiye için BB- imiş, stable olarak geçiyor. Ben GDP'yi türkiyenin kredi notu açısından değil ekonominin büyüdüğünü göstermek için söyledim. said: borclanma konusunda haklisin fakat turkiyenin yaptigi sekilde ic/dis borclanma 3. sayfa haberinde kredi karti borcunu kredi kartiyla odeyenlerden farksiz. 1990'lar için özellikle geçerliydi bu durum, zira o zamanlar büyüme resmen sıfırdı ve çatır çatır faiz ödüyorduk dünyaya. Sonuç: 2001 krizi. Şimdi çok daha iyi ama dediğinden çok da uzak değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2007 Exodus şunu farkettim; olayları garip biçimde açıklıyorsun. Yani şöyle anlatayım... - İşsizlik arttı çünkü 2001 krizi... - Borçlanma olur çünkü üretim artıyor (hani böyle olduğunu varsayalım da ben yerli üretimin arttığını göremedim, o da ayrı konu). - Türkiye tarihinde en fazla özelleştirme yapıldı, özelleştirme iyidir (bkz: yukarıda en fazla borçlanmaya da gidildi deniliyor. Nerde bu özelleştirilmeden gelen paralar? kaldı ki iğrenç biçimde özelleştik. devlet tekeli, özel tekele döndü. neresi iyi?). - Türkiye tarihindeki en büyük kadrolaşma.. buna değinmemişsin ki temelde çok tehlikeli. Genelde bu tarzda açıklamalar getirmişsin. Ama sorun şu; Türkiye'de sıkça yapılan hata devlet politikalarının temeline sadece ekonomiyi oturtmaktır. Oysa ekonomi ülke refahını sağlamak için başlı başına bir çıkar noktası değildir çünkü ekonomi zaten refah arttırıcı dinamiklerin bütünüyle oluşur. Örneğin bir eğitim politikan, kültürel gelişim politikan, dış politikan vs. vs... oturmadıkça ekonomi de ilerlemez. Para yönetmek sadece al/sat tarzı iş değildir devlet bazında çünkü paranın tümünü devlet yönetmez. Çoğu özel sermayede, halktadır. Devlet onların parasını döndürmenin çözümünü üretmeye çalışır. E sonuç olarak da ekonomik istatistikler çıkararak tatmin etmeye çalışır kendimizi... Ben de ilk mesajımdaki sonuca dönerim. Madem ekonomimiz iyi, neden günlük yaşamımıza yansımıyor bu? Neden suç oranları artıyor? İnsanlar orda burda işsiz, Türkiye'nin %20'si neden fakir? O da istatiki, gerçekte çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Neden sokakta bir kaos var, insanlar sapıttı. Görüşler üzerinden birbirlerine saldırmaya başladılar. Bu kaos iyi mi? Şimdi bu kaos zamanının yönetimi iyi mi? Eğer bir problem yok diyorsanız, siz bu toplumda yaşamıyorsunuz ya da bu toplumdaki az olan kesme dahilsiniz demektir. Genele bakmadan bir parçaya odaklanmak ve oradan bir sonuç çıkarmak, tam da kendini haklı çıkarmaya çalışan siyasetçilerin işidir. Siz "halktanım" diyorsanız, daha objektif bakmalısınız. Ve lütfen ama lütfen... "Bundan öncekiler çok mu iyiydi?" diye bir açıklama getirmeyin. Bu mantaliteyle bir yere gidilmez. Geçmişte hatalar yapıldı diye şimdi de yapılmak zorunda değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar