Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ABD- Irak savaşını haksız çıkartamıyorum

BoDrUmLu

Öne çıkan mesajlar

nerden biliyorsun ki nuke?
tamam ben bebeleri kestiler kiliseleri bombaladılar demiyorum.
ama nerden biliyorsun?

kıbrıs barış harekatinda eski milli güvenlik hocam yetkili kişi konumundaydı, öte yandan eniştem binbaşı.
İkisininde dedikleri şu,
Savaşta kimsenin aklı başında olmaz.Yanında patlayan toplar delirtir adamı.Savaşta sadece savaş kanunları - kaçan olursa vurulur falan- ve buyuklerın emırlerı gecer.Zaten sıkı bir disiplin vermemizin sebebi bu.
Yanından mermiler geçiyorken karar vermek zordur bizde emirleri refleks gibi ezberleterek askerlere düşünme ihtiyacı bırakmıyoruz.
ki biraz gizli kapaklıdır ama, hocam bizim askerlerin rumları falan tecavuz ettıgını onaylamıs, ganimet olarak esyaları aldıgınıda soylemıstı.
cunku dedıklerı gıbı ınsanda akıl falan kalmaz oyle zamanlarda.

Bundan yüzyıllar once bundan farklı birşey oldugunu zannetmiyorum.Kiliseleri bombalamadıkları belli, zaten oda politik bir olay. Gerçekten guzel alınmıs bır karar ama bunun savas kuralıyla falan ılgısı yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Bilmemne(ebu garih mi ne) cezaevindeki insanların gördüğü işkenceleri yapanlar savaştan delirmiş olan askerler değil. Ordu onlara o görevi vermiş ve zevkle de yapıyorlar. Allah belalarını versin. Amerikalılar kendileri bile haksız olduklarını biliyorlar.
Amerika Irak'ı yerle bir etti. Kaosa sürükledi. İnsanlar öldü. Sonra sonuca bakıyoruz ki Irak'ta nükleer silah falan yok! Sonra Büyük Amerika'dan bazı yetkililer çıkıp konuşma yapıyor: "Yaptığımız hataydı!". Eeee daha ne duruyosunuz orda ey şerefsizler. Madem bomba momba yok ortada dönün evinize. Ama yoook petrol var ya. Hem en büyük güç de Amerika. Zaten petrol için gittikleri de belliydi. Bütün Dünya da bunu biliyordu. Yapmışlar zaten yüzsüzlüğün alasını, sesini çıkaran olmamış, daha büyük bi yüzsüzlük yapınca da kimse birşey diyemez zaten. Niye çıksınlar ki Irak'tan?
Evet Osmanlı da aynısını yaptı, ganimet için savaşa giderlerdi. Ama adabıyla yaparlardı. Kazanırlarsa kazanırlar, şehri yakıp yıkmadan yaparlardı. İnsanlara işkence etmezlerdi. Bunu ben görmedim tabi. Ama tarih bilgisi iyi olan herkes bilir bunu. Zaten zulmetmiş olsaydık, Avrupa çoktan önümüze koymuştu kanıtları.
Sosyal ağlarda paylaş

işin içine osmanlı devletini katmak yanlış. olayları, dönemlerine göre değerlendirmenizi tavsiye ederim.

bununla birlikte abd savaşmak adına bm kurallarını resmen ihlal etmiştir. bu bir nevi bm'yi tanımamak demektir aslında. bu bile haksız olduğuna bir kanıt olarak "resmen" (resmiyet dışına çıkarsanız pek tabii herşeyi göreceye dökebilirsiniz) gösterilebilir.

düz mantık yürütüp, "ırak nükleer çalışma yapıyor" derseniz (ki savaş sonunda abd bile kimyasal hiç bir çalışma bulamadıklarını itiraf etti) ve ırak'ın nükleer çalışmalarından dolayı tehlike unsuru olduğunu ileri sürerseniz ben de derim ki "hadi abd'ye savaş açalım. onlar tehlike unsuru olmuyor mu? atom bombasını sivil halk üzerinde kullanan devlet ırak mıydı zamanında?".

ama çıkıp bir çok kişi de abd'yi paşalar gibi savunabilir tabii... siyaset dediğin kelimeleri işine geldiği gibi kullanmaktan öte birşey değildir ne de olsa...
Sosyal ağlarda paylaş

oraya girmek için tek bir amaç vardı:petrol.

yakında bu amerika Türkiye'yi de bor,toryum ve uranyum için vurmaya kalkışacak.Tanrı göstermesin ama buna adım adım yaklaşıyoruz.

AMA YEMEZ!biz ordumuza fakir falan diyoruz,abd gibi silahları yok diyoruz.peki bunu neye veya nelere dayanarak söylüyoruz,demek istediğim,ABD bizim fail-i meçhul diğer silahlarımızı sakladığımızı biliyor ama nelerimiz olduğunu bilmiyor.Benim de bir bilgim yok.Ama gizli silahlarımızın olduğu doğru.Her ordunun gizlileri vardır.Belki de biz bu gizlilerimizi üretirken Dünyada eşi benzeri olmayacak şekilde üretiyoruzdur.:/Gizli Silahlarımız varken ABD bize birşey yapamaz.

fazla polemik yaartmadan biz vardır deyip kapatalım en iyisi:D

[ Mesaj 28 Mart 2006, Salı - 18:53 tarihinde, FIRAT tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

@rahan,
uluslar arası hukugu kım belırlıyor?

sadece resme uzaktan bakın biraz diyorum ben.
Tamam allah belalarını versin bende katılıyorum,

yaptıkları kesinlikle hayvanca
Ama diyorum ki bu onları kendilerine gore haksız yapmaz =).

said:
Ractamainus
pati § 28 Mart 2006, Salı - 17:03

işin içine osmanlı devletini katmak yanlış. olayları, dönemlerine göre değerlendirmenizi tavsiye ederim.

eet bu konuda haklısın aslında.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
@rahan,

sadece resme uzaktan bakın biraz diyorum ben.
Tamam allah belalarını versin bende katılıyorum,

yaptıkları kesinlikle hayvanca
Ama diyorum ki bu onları kendilerine gore haksız yapmaz =).

Birleşmiş Milletler belirliyor.

Kendilerince haklı çok eyyamcı bir tabirdir. Elbette ki tecevüzcü de kendince haklıdır, katil de... ABD de yeryüzündeki katliamlarında ve emperyalizminde kendince haklıdır.
Biz de kendimizce haklıyız. Dünyanın bütün diğer ulusları da kendine yapılan zulüme karşı kendince haklı. Ve ABD kendince haklı olduğu şekilde kendince sona erip yok olacak. M.Kemal'e ait bir söz: Diğer halklara zulmetme yetkisini kendinde görenler, yok olmaya mahkumdurlar" gibi birşeydi galiba.
Anlamak lazım ki ABD artık dünyanın çok büyük kısmı tarafından nefret edilen bir ülkedir. Ve tarih göstermemiştir ki sadece elinde silah olmayla kimse dünyayı yönetebilsin.
Sosyal ağlarda paylaş

/alkis

arkadaslar havaya mi konusuyoruz bilmiyorum ama cikan petrol zaten BM'nin, ABD'nin falan degil. petrolun satis birimini euro'dan $'a cevirmek icin yapildi mudehale...

yanniz bi nokta var; bizim yaptigimiz yanlislar, onlarin yaptigi yanlislari hakli cikarmaz. yani osmanliymis kibris cikartmasiymis, elbette olmustur, daha duymadigimiz nice seyler olmustur amma velakin bunlar irak'ta gerceklestirilen olaylari hakli cikarmaz.

yanniz bi arkadas savasta hakli haksiz yoktur demis, katiliyorum. yok bu masumlari kesti, yok bunlari katletti diye haber yapiyolar yapmasina da o masumlarin ne yaptigini yazmiyolar tabi. 22 sii acaba oylece namaz mi kiliyomus yoksa bilmem nereyi taradiktan sonra camiye kacip vurulmamayi mi beklemis... yani bize yansitilan daima cani ABD oluyo, kimse istiklal marsinda ictigimiz andi dusunmuyo (korkma sonmez bu safaklarda yuzen al sancak/sonmeden yurdumun ustunde tuten en son ocak). savasta sivil diye bi sey yoktur; hakli haksiz da yoktur.
Sosyal ağlarda paylaş

abd nin işi gücü traş.almış eline yeşil banknotları saça saça topluyor petrolleri.adamlar tabii haksız çıkmaz çünkü birleşmiş milletlerin de natonun da bildiğim kadarıyla ekonomisinin büyük bir bölümünü abd sağlıyor.büyük ortadoğu projesi adım adım gerçekleşiyor.abd bize komşu oluyor...
Sosyal ağlarda paylaş

amerika haksız veya haklı değildir.amerika şu anda menfaati doğrultusunda hareket etmektedir ve bütün devletler bunu yapar.devletler arasında dostluk,kardeşlik,din kardeşliği,delikanlılık,onur,gurur ve hatta düşmanlık gibi kavramlar yoktur olamaz.dolayısıyla bizim ettiğimiz küfürlerin hedefi amerika değil dünya düzenidir.çünkü bilinki amerika yerine türkiye güçlü devlet olsaydı bizde aynı şekilde şu an belki kardeş dediğimiz ülkeleri yağmalıyor olucaktık.
Sosyal ağlarda paylaş

@Elbroch:
var tabi. ben turkce anlatmaya calıstım ama başaramadım sanırım. wikipedia.org 'da just war therories die aratırsanız karşınıza cıkacak kriterler(ad bellum) yani savaş oncesi olanlara bakacaksınız.(last resort, just cause, competent authority, proportionalty gibi maddeler var ingilizceniz varsa okuyabilirsiniz) ABD nin yaptıklarını haklı buluyor değilim fakat benim savaş oncesine bakmam gerekiyor. Demek istediğim şu eğer SAVAŞ ÖNCESİne bakarsak Saddam diğer devletlere vs saldırılarda bulunmuş. AbD ile zaten korfez savaşından kalan bi savası var. Nukleer acıdan guclenmesi abd acısından bir tehdit. dolayısıyla buraya saldırması just cause maddesine gore haklı idi diyor.
Sosyal ağlarda paylaş

@Wissy, @karpuz:
Ne hoca haklı diyor ne ben bunu bir anlayın. Adil savaş teorileri diye bir takım teoriler var çeşitli filozofların vs urettikleri. googledan yada wikipeadia dan aratırsanız "just war theories" die karşınıza çıkacaktır.
Ben savaşı gorup savaşa yorum yapmıyorum.Farzedin ki savaş olmadı. ABD saldıracak. Diyor ki "saddamda kitle imha silahları var. bu silahlar benm icin tehdit, cunku korfez savaşından kalan bir husumeti var. siciline bakarsanız da sicili temiz değil yıllardır ismi katliamlara karışmış vs." o zaman ne derdiniz.
şu abd nin ırak'ın başına saddam'ı getirmesi eğer doğru ise onu biraz açıp detaylı anlatabilirseniz o olabilir sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

@Black Lupin:
Anlamadan dinlemeden konusup kınıyorsun bir oku. öLe havaya sallayıp bunu bunu oldurdu savaş nasıl haklı olur petrol vs. demeyi biz de biliyoruz. Madem o kadar bilgilisin ve kınıyosun benim yazdıgım tezleri(bnm tezim değil adamın tezi) çürüt de görelim daha 1 kişi bile benm yazdıklarıma cevap vermiyor. ben savaş oncesi konuşun diyorum herkes hala oldurulenlerden bahsediyor. Onlara kimsenin bişi dediği yok. Ben amerikanın haklı oldugunu filan da savunmuyorum bunu bir anlayın once.
İngilizce bilenler şu just war theories 'e bakıp bi konuyu anlasınlar once pls.
Sosyal ağlarda paylaş

Herkes benim ne yazdıgımı okumadan direk yazmaya girişmiş anladığım kadarıyla. Eğer okursanız dikkatli ve iyi bir biçimde en sonda "burda savaş oncesi durum konuşuluyor" yazmışım.
katliamları ben de biliyorum onları savaş sonrasında ve sırasında gordugumz icin madem ole bak savasta bole bole oldu buna ne diceksin diyemiyoruz.
Bizim kanıtlamak istediğimiz genel olarak Irak ABD'ye tehdit olusturmuyordu.Ama neden işte bunun mantıklı sebeplerini bulmak zorundayız.

bir de şu euro'yu dolara döndürme işini açabilir misiniz? petrol'ün dolarla satılması abd 'nin ne işine yarayacak?
Sosyal ağlarda paylaş

http://84.44.114.44/show.asp?t=banknot/@galatyphoon

http://84.44.114.44/show.asp?t=petrodolar+dongusu

Dolar döngüde olmadığı zaman değerini kaybeder. Trilyonlarca doların saçılmış olduğu ve yakın zamanda 10.5 trilyon dolar borcu olan ABD'nin savaş açma nedeni bu.

[ Mesaj 29 Mart 2006, Çarşamba - 12:00 tarihinde, Mino tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Suark demiş ki;
@rahan,
birleşmiş milletler olması gerekiyor, 2. dünya savaşından sonra bir şekil alınıyor o kararlar, ama istersen temellerini de öğrenirim. (bütün ülkeler kabul ettiği anlaşmalarda falan var herhal.)

abd hükümeti de kendini haklı falan görmüyordur, adam hesap yapmıştır; şurdna şunu kazanacam burdan 3 5 bin asker heba edecem, ordan 150k ıraklı ölecek, sonuçta X kazancım olacak diye. burda hak hukuk falan yok.

ahmet e memete göre değil, uluslar arası hukuk kurallarına göre , abd haksız. ve biz bu kurallara göre haksızın karşısında durmaya çalışırsak, o X kazanç olacak belki X/8, peki bu sefer nolcak? 320 milyar$ savaş yerine X/4 kazanç getiren yere yatırım yapılacak. yüzbinlerce insan ölmeyecek.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...