Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yaradılışa dair...dusunelim bakalım..

LastTouch

Öne çıkan mesajlar

Evren düzen ve sistemdir. Kaos, şans ve rastlantı ise sadece insanların altından kalkamadığı, insanlara fazla büyük gelen sistemlere verdikleri addır bence. Yaradan ise tüm sistemlerin en büyüğü olan evreni yaratan varlıktır. İnsanın hayat boyunca amacı bu sistemler ve düzenler hiyerarşisinin tepesinde oturan yaradanı taklit etmek olduğu için insan hayatının anlamı da bu mükemmel düzen içinde kendine göre düzenler yaratmaktır (aile düzeni, iş düzeni, hayat hiyerarşisinde yerini almak...). Burdan anlatması zor tabii bunları...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ya bugun arkadaslarla bi muhabbet dondu..canlının yaradılısında ne var? die ..yani ilk once ne vardı..ve nası olustu..herseyın en bası nedir?..
yani ilk basta tek hucrelı bı canlı vardı da o gelişip farklılasarak dier canlılar soraqda biz mi olustuk..(bilimsel bir teoridir)yada o ilk canlı nasıl olustu...

sızın goruslerınızi merk ettim?? (biz bi kanıya varamadık bu arada )

şimdi birincisi, evrimden ve bilimden bahsediyorsun ama yaratılış diyorsun. yaratılış, dini bir konudur. "ilk canlı nasıl yaratıldı" dersen bu bilimsel değil, dini bir alana girer.
ancak bilim üzerinden konuşacaksan, "yaratılış" değil, "ilk canlının kaynağı" veya "ilk canlının oluşması" dersek daha doğru olacak.

ayrıca "sizin görüşlerinizi merak ettim, biz bir kanıya varamadık" diyecek kadar komplike bir olay da değil bu.
lisede biyoloji dersinde canlıların oluşumu ve evrim konusunu anlatıyorlar mesela.
uzun uzun tartışılacak bir konu da değil hani... bir iki birşey okursanız, zaten bilimin kabul ettiği ve araştırdığı konuları öğrenmiş oluruz.

ilk sorundan başlıyayım. "herşeyin en başı nedir?"
Big Bang'dir. evren'in oluşma teorisidir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang
detayları bu sayfadan okuyabilme imkanınız var.

sonraki soru. "ilk başta tek hücreli bir canlı vardı da o gelişip farklılaşarak diğer canlılar sonra da biz mi oluştuk"
bu konu evrim'e girer. evrim hakkında birşeyler okumak istiyorsanız:
http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution

son soru:
"ya da o ilk canlı nasıl oluştu"
ki bence senin asıl merak ettiğin husus bu.
bu nokta, dünyanın oluşması ve canlılığın başlaması konularıyla açıklanabilinir.
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Earth
bu sayfada güneş sisteminin oluşması, yerküre'nin oluşması ve ilk hayatın başlaması anlatılıyor.
origin of life, yani hayatın kaynağı bizi ilgilendiren ksıım sanırım.
http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_life
dünya biçimlenirken nasıl canlılar oluşmaya başladı? ilk canlılar nasıl hayat buldu? bu nokta ise, Miller deneyi ile açıklanmaya çalışılmıştır:
http://en.wikipedia.org/wiki/Miller_experiment

yani çok da tartışılıp çözüme varılamıyacak konular değil bunlar :)
Sosyal ağlarda paylaş

bak warhero kardesim..1.si yazdıgımı duzgun okumamıssın sorada dini fln sokmussun...ben ilk canlı nasıl yaratıldı diye yazmadım ılk canlı nasıl olustu diye yazdım..
2. si ben lise son ogrencısıyım ve 4 senedir bana boyl e bi konu ders olarak anlatılmadı...
3.sü bi onceki sayfada hikmet kardesim konuyu 1 paragrafda kısaca ve en ozetlı anlasılır halıyle acıkladı gayette mantıklı.......

yinede yardımın icin tessekkurle

ama ınsanları ''bu bi kanıya varılmayacak kadar komplike bi konu diil '' diye ezmessen daha guzel olurr....plss
Sosyal ağlarda paylaş

said:
yaradılışa dair...dusunelim bakalım..
canlının yaradılısında ne var?

bunları sen demişsin, ben demedim.

yaratılış, dini bir konudur. yaratılış diyince ilk baştan zaten tanrı'dan bahsetmiş olursun. bu yüzden birçok kişi allah hakkında konuşmuş.

yani ben sokmadım tanrı inancını, yaratılış inancının içindedir zaten.

"bu bi kanıya varılmayacak kadar komplike bi konu diil"
demedim ben. tartışıp içinden çıkılamayacak bir konu değil dedim.
çünkü zaten yıllar boyunca tartışılmış ve deneyler, araştırmalar ile bazı sonuçlara varmış bilim adamları.
Sosyal ağlarda paylaş

boşuna tartışmayın.
o çok beğenilen, tüm bilim adamları tarafından en gelişmiş olarak kabul edilen insan beyni böyle bir sorunun cevabını asla bulamayacaktır. ezik insan beyni bu topikte sunulan her başlangıçtan daha öncesini arayacaktır. onun için üzerinde düşünmenin gereği yok. ha bi başlangıç varmıdır? hmm... başlangıç nedirki?..
Sosyal ağlarda paylaş

inanmak ya da inanmamak

herşey 2+2 şeklinde açıklanamıyor, insan beyni bazı şeyleri anlamaya müsait değil kapasite açısından, bunlar için iman devreye giriyor

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=32643,5&tarih=18.03.2006 - evrenle ilgili yeni bir bulgu tabi neden böle olduğunu anlamaya çalışmak bir şey ifade etmiyor, beyin yeterli gelmiyor. ama formülle, x le y ile açıklanamayan gerçekler var. ya inanırsın ya da herhangi olmuş işte böyle bişeyler der geçersin
tercih insanlığın
ama yaklaşık 6 milyar insan(ilahi dinlere mensup) yanılıyor olamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

insan beyninin "herşeyi çözemez" gibi bir şeyi kabul etmek zor geliyor bana. sınır olabilir belki ama böyle bir sınırın varlığından haberdar mıyız?değiliz e o zaman neden biraz daha zorlamayalım?

açıkalayamadığımız şeyler için illa ki bi cevap bulmak zorunda olduğumuzu düşünmüyorum açıkçası kalsın öyle biraz daha merak etsin insanlar. torununun torununun^5 i bulur bişiler.

yani umarım.

[ Mesaj 19 Mart 2006, Pazar - 22:30 tarihinde, Rahan tarafından güncellenmiştir ]
Sosyal ağlarda paylaş

ERKEK , KADIN

Tanrı yarattıklarına baktı ve herşeyin çok iyi olduğunu gördü.
Rab Tanrı Adem'i topraktan yarattı ve burnuna yalan soluğunu üfledi.Böylece Adem yaşayan varlık oldu.
Rab Tanrı doğuda , Aden' e bir bahçe dikti.Yarattığı Adem'i oraya koydu.Rab Tanrı Adem'e derin bir uyku verdi. Adem uyurken Rab Tanrı onun kaburga kemiklerinden birini alıp yerini etle kapadı.Adem'den aldığı kaburda kemiğinden bir kadın yaratarak onu Adem'e getirdi.
Adem , " işte bu benim kemiklerimden alınmış kemiki etimden alınmış ettir." dedi.Ona "Kadın" denilecek , çünkü o adamdan alındı.
Bu nedenle adam anasını babasını bırakıp karısına bağlanacak ve ikisi tek beden olacak.Adem de , karısı da çıplaktılar , henüz utanç nedir bilmiyorlardı.

(kaynak : kiliseden aldığım bir kitap)

ERKEK VE KADININ YARADILIŞI

Yüzyıllar boyunca Allahın esinlediği bilge ve aydın kişiler , kulaktan kulağa aktarılan bir öyküyle , kadın-erkek ve kötülükle ilgili soruları yanıtlıyorlardı.

Bu öyküyü Tevrat'taki Kitabuın ikinci ve üçüncü bölümlerine okuduğumuzda , sürüleriyle stepte dolaşan ve akşamları çocuklarına basit bir şekilde ve ve çok zengin tasvirlerle ilk insanların başlangıcını anlatan bir bedeviyi görür gibi oluyoruz.
Allah , bir çömlekçi gibi insana kille şekil vererek , burnundan yaşam soluğunu üfleyerek , ona hayatı bağışlıyor.Buna yakın bir mısır tasvir Mısır efsanelerinden birinde bulunabilir.Luksor Tapınağında görüldüğü gibi , knum adında bir Tanrı , insan vücudlarına şekil veriyordu.
Allah insanı Aden'e ( cennet bahçesi) çok güzel , sulak ve bitkilerle örtülü bir vahaya yerleştirir.Allah bu yaptığıyla insana iyi niyetini ve onunla arkadaş olduğunu belirtmek ister.
Adem(insan anlamına geliyor) tek başınadır.Bunun için Allah vahayı şenlendirmek için çeşitli hayvanlar , vahşi hayvanlar ve kuşlar yaratırve onları Adem' e bir isim takması için götürür.(bu hareketiyle Allah insanın hayvanlardan üstün olduğunu gösteriyor.
Buna rağmen Adem mutlu değildir.Kendisine benzeyen , ona uygun ve birlikte konuşabiliceği hiç bir kimsesi yoktur.O zaman Allah Adem' e derin bir uyku verir.Tevrat yazarları " derin uyku" ifadesini , gizemli ve büyük bir şeyler olacağının işareti olarak kullanırlar.
Böylece Allah insandan aldığı kaburga kemiğiyle ilk kadını yaratır.Tevrat kitabının dilinde kaburga kelimesinin anlamı "hayat" demektir.Günümüzde arap ülkelerinde yaşayanlar , candan arkadaşlarından söz ettiklerinde " o benim kaburgamdır" diyorlar.Kaburga kalbe yakın bir kemiktir.Bu yakınlık erkek ve kadın arasındaki ilişkiyide çağırıştırır.
Oğluna , ilk insanların başlangıcını anlatan bedevi , bu olağan üstü öykü ve babasını ve annesini birleştiren sevgidende söz ediyor.Mısır ve Babil kanunlarının, kadını erkeğin bir malı veya eşyası olarak kabul ettikleri zamanda , bedevinin sözleri ile kadının saygınlığı ortaya çıkıyor.
Ayrıca basit ama zengin öğretilerle dolu olan bu öyküde cinsellik , insanları Allah'tan uzaklaştıran bir güç olarak tanıtılmıyor.Cinselliği Allah istiyor.Bu öyküde Allah şöyle diyor ; " adam anasını babasını bırakıp karısına bağlanacak ve ikisi tek beden olacak" (Tekvin 2, 24)

(Kaynak : kiliseden aldığım başka bir kitap ),

[b]bu yazıları paylaşmak istedim kiliseden aldığım bir kitap ta yazıyordu ve konuya değindiği için yazdım buraya.inananlar yada inanmayan lar olabilir eğer okuduysanız teşekkür ederim =) çok dindar biri de değilim yalnış anlamayın ama işte böyle.insanların çoğu buna inanıyor(bende dahil) . umarım yalnış anlamazsınız =)
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada çok ilginç bişi öğrendim hristiyanlığın orlarda bi inanışa göre tam bilemiyorum, ilk kadın Havva -eve- değil Lillith, lillith ademe itaat etmeyip (yok ben üstte olcam falan kapris yapıyor) basıp gidiyor, cinlerden çocuk (demon mı ne) falan yapıyor, tanrı onu geri çağırıyor ama gelmiyor bunun üzerine ademin omurgasından Havva'yı yaratıyor, lillith le aynı görünüşte ama ademin bir parçası olduğundan hep ona itaat ediyor.

falan felan filan.. öyle gidiyor.. değişik bişi.
Sosyal ağlarda paylaş

vampir hikayelerinin bir parçası onlar.inanma ona bazı kafayı yemiş insanlar inanıyor.yok öyle bişi.havva ilk kadın.o kadar.. =)
yinede uzun hikayesini yazayım isterseniz...

Adem e ilk kadın olarak tanrı topraktan ve taştan lilith i yaratır. Lilith çok kafasının dikine giden bir kadındır ve sürekli Ademe kafa tutar.Yinede bikaç çocuğu olur vs. Caine ve Abel oğullarıdır . bu hikayede Lilith in büyük bir büyücü olduğu söylenir (huh) . bir gün bir kıskançlık sonucu Caine Abeli öldürür. (bu dini kitaplarda Harunla Karun yada Kayin le Habil de denmiştir.)
Tanrıda Caini öldürür.Caine ölmeden önce Lilith e onu kurtarması için yalvarır. Lilith te onu kurtarır. Tanrı Lilith i öldürüp cehenleme yollar Caine i de lanetler ve ona " bir daha güneşin doğumunu göremeyeceksin ve yaşamak için kana ihtiyaç duyacaksın" der. buda vampirlerin doğuşu falan. arada işte Lilith baş kaldırırken Havva yaratılır

falan filanda..işte dediğim gibi vampir hikayeleri bunlar.gerçek değil senaryo. =)
Sosyal ağlarda paylaş

Time Bandits/Zaman Haydutları filminde Tanrı'yı insan suretinde gördüğümüz bir sahne var. Aynen şöyle diyor : "Daha fazla oyalanmayayım. Yine kontrolü kaybedip herşeyi evrimleşmeye bıraktığımı zannedecekler."
Tanrı-Şeytan, İyi-Kötü, Zaman-Mekan konularında ilginç şeyler söyleyen farklı ve eğlenceli bir yapım, karşılaşırsanız kaçırmayın derim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...