Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

türkiye 2inci dünya savaşına girdi mi?


dooman

Öne çıkan mesajlar

geçenlerde biraz eğlencelik bir siteydi ama böle her ülkeyi o ülkede bulunmuş veya yaşamış bir yabancının gözünden anlatıyorlardı. satırlarca klasik bi şekilde türkiyeyi türkleri anlatıyordu bi yerde şöyle dedi çok kafama takıldı. "onlara aksi öğretildiği için ülkelerinin 2inci dünya savaşına girdiğini bilmezler".
bu lafın bi aslı varmıdır? biz hakkatten girdik mi acaba 2inci dünya savaşına?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Evet savaşın son günlerinde girdik (26 Nisan sanırsam doğru) ve bütün antlaşmalara katılmadığımız için şu an hala saçma sapan şekilde bazı ülkelerle savaş halindeyiz. Bunun da geyiği döner genelde. Askeri olarak tabii ki bir hareketimiz yok.[signature][hline]Cafein= Ultimate Crash Tester: "I eat babies for breakfast and crash cars for fun!"
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

O belli olmaz. Ama Almanya ile girseydik muhtemelen Sovyet Rusya'nın "özgürleştirdiği" ülkeler arasında yer alırdık, hatta Akdeniz'e ulaşacakları için bayıla bayıla bizi "özgürleştirir"lerdi.

Ters tarafta katılsaydık da Almanlarla çarpışırken ülke bir 50 sene geriye düşerdi en az, tabii kaybetmediğimizi varsayıyorum.[signature][hline]Cafein= Ultimate Crash Tester: "I eat babies for breakfast and crash cars for fun!"
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cafein, 01 Aralık 2005 16:50 tarihinde demiş ki:
O belli olmaz. Ama Almanya ile girseydik muhtemelen


Abi ben katılmıyorum yaa. Savaş patlamadan önce Almanın teknoloji ve sanayisi ile güçlendirilmiş bir Turkiye ile Axis bence galip gelirdi.

Almanya'nın sıkıntısı ortadoguya inememek ve Ruslarla tek başına dalaşmak oldu.İngiltereyi Kuzey Afrika ve Iraktan sıkıştırsaydı ve Rusya'ların tepesine bir de kafkaslardan turk piyadesi binseydi durum çok daha farklı olurdu.

dahası da var. İtalyanlar ile allied olarak hem zaman hem de güç kaybetti almanya. Yunanistan ve Yugoslavya ile Turk ordusu gayette baş edebilir, almanya ordusunu da rahatlatmış olurdu.

tabi, bu sadece what if bir senaryodan oteye gitmemesi gereken birşey. Sarıkamışta benzer bir macera için binlerce asker heba ettiler.

[Bu mesaj wintermute tarafından 01 Aralık 2005 20:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
batuhan, 01 Aralık 2005 21:00 tarihinde demiş ki:
bu konular çok tartışıldı


haklısın. tartışmak yerine babalar gibi HOI2'de (Hearts of IRon 2 oc game) bunu başarmak lazım :)[signature][hline]read the god damn .nfo file and save the GIGs, honey!

[Bu mesaj wintermute tarafından 01 Aralık 2005 21:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi konuyu dağıtmayalım ama Almanya'nın en büyük kaybetme sebeplerinden biri hammadde sıkıntısıdır (2 savaş için de geçerlidir), Türkiye de Almanya yanında olsaydı bu sıkıntıyı giderir miydi daha mı kötü yapardı bilemeyiz.

Ha dersiniz "O zaman Kafkas petrollerine daha çabuk ulaşırlar, Rusların direnişi çökerdi" ben de size derim kazın ayağı öyle değil, Rusya'nın böyle bir durumda saldırıp saldırmayacağını, hadi o bir şey yapacak durumda değil müttefiklerin Akdenizden yüklenip yüklenmeyeceğini bilemeyiz. Zaten 1. Dünya savaşı'nın kuyruk acısıyla tepemize binebilirlerdi. Artı Türkiye'nin o günlerdeki durumu hiç parlak değil, zaten her yönden bir önceki savaşın kayıplarını telafi etmeye uğraşırken kalkıp ikinci bir savaşa girmek ne derece başarı getirirdi düşünmek lazım.

Hitler'in dünyada en güvendiği adamın Stalin olduğunu düşünürsek Almanya ile birleşen bir Türkiye'nin geleceği konusunda da kafamızda soru işaretleri oluşabilir.

Neyse efendim, çok yazdık çizdik bu konuda, gerekirse yeni bir konu açıp yazıp çizelim, bu konuyu dağıtmayalım. Ama özel rica, yeni konuda bunu tartışacaksanız desteksiz atıp sallamayın "Süper olurduu, herkesi yenerdiik" diye, tarihsel verilerden yola çıkarak bir analiz yapın, "Şu şu sebeple bu olurdu" deyin.

Saygılarımla,[signature][hline]Cafein= Ultimate Crash Tester: "I eat babies for breakfast and crash cars for fun!"
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cafein, 02 Aralık 2005 00:41 tarihinde demiş ki:
Hitler'in dünyada en güvendiği adamın Stalin olduğunu düşünürsek Almanya ile birleşen bir Türkiye'nin geleceği konusunda da kafamızda soru işaretleri oluşabilir.


Her mesajında 'kafadan atmayalım arkadaşlar, gaza gelmeyelim' diyen Cafein, acaba bu yorumuna ait bir kanıt ya da somut belge var mıdır?

Savaştan sonra o kadar fazla yalan ortaya atıldı ki yok Stalin'le Hitler nereleri alacaklarını önceden belirlemişler, boğazlar birlikte kontrol edilecekmiş, Stalin boğazları istemiş vs.

Tamamı yalan bunların, bir tane kanıt sunamazsınız. Ama bunların doğru olmadığını kanıtlayabilirim.

Stalin, her lider gibi gelecekte yeni bir dünya savaşının patlak vereceğini önceden kestirmişti ve buna karşı bir önlem olarak İngiltere ve Fransa'ya olası bir savaş durumunda kendi aralarında bir saldırmazlık anlaşması imzalanmasını önerdi (hatta Hitler'e karşı bir birlik te bplanlanmıştı); ne var ki her iki devlet te buna yanaşmadı, çünkü savaş sonrası Sovyetler'in zayıflaması ikisinin de işine geliyordu.

Bunun üzerine Stalin, Hitler ile benzer bir anlaşmayı imzaladı. Hitler'in sözüne ne kadar sadık kalacağı çok geçmeden anlaşılacaktı.

Savaş gelip çattığında ve sonlarına doğru kimin ne tarafta olduğu açıkça meydana çıktı. Bir günde işgal edilen Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri başta İngiltere ve ABD'yi aşırı rahatsız etti; ancak hala Almanya ve Sovyetler'in karşı karşıya kalması durumunda ikisinin de güçsüz düşeceğini ve tam bu sırada olaya müdahil olarak zaferi elde edeceklerini zannediyorlardı. Hatta Stalin'in onca ısrarına rağmen ABD ve İngiltere 2. bir cephe açmayı son ana kadar erteledi. Ta ki Sovyetler Hitler'in ordularını geri püskürtüp Berlin üzerine ilerleyene kadar.

Aşırı korkuya kapılan müttefikler, hemen diğer cepheleri açtılar; zafer şampanyasından içmemek ileride onlara pahalıya patlayabilirdi. Ne var ki yine de bekledikleri gibi olmadı ve Sovyetler Birliği bu savaşın tek gerçek galibi olarak tarihteki haklı yerini aldı.

Moskova önlerine gelen Alman ordusununun ve Berlin'e giren Sovyet ordusunun iki hamlesi karşısında Hitler ve Stalin'in verdikleri tepkiler bile aynı kefeye konan iki liderin ne derece farklı -ve üstün- olduklarının birer kanıtıdır. Birisi savaş kaybedildi denilirken ordusunun başına geçiyor ve onca fedakarlığa ve acıya rağmen başarıya ulaşıyor. Birisi de tıkıldığı delikte ölerek kaçmaya çalışıyor.

Stalin'le ilgili yalanlarınızı yazacaksanız belge sunun. Stalin Türkiye'den toprak talep etti diye bağırıp çağıran arkadaşlar, bu konuyla ilgili yazdığım yazıya TEK bir cevap bile yazmadılar; ama alakasız konularda çamur atmasını çok iyi beceriyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pekaziz,

Hitlerin en güvendiği adamın Stalin olduğu Hitler'e çok yakın olup sonra anılarını yazan her dübüğün kitabında var, daha sonra müttefik kaynaklarında da geçer, daha da somut istersen "For Your Freedom and Ours" isimli bir İngiliz'in Polonyalı pilotlar hakkında yazdığı bir kitapta, Larousse'un hazırladığı 2. Dünya Savaşı ansiklopedisinde var örneğin. (Mantıklı olarak da Rus kaynaklarında yoktur, kalkıp "Yüce Stalin Hitlerin en güvendiği adamdı" yazmak yemez herhalde)

Bu iddia Stalin'i karalayan bir iddia veya "dünyayı paylaşıyorlar yohohoho" diye bir iddia da değil, zaten böyle düşünülmesi saçma yoksa Hitler ilk iş Doğu Cephesini açıp Rusya'ya çullanmazdı. En güvendiği adamın Stalin olması ibaresi, Hitler'in hareketlerini tek kestirebileceğini düşündüğü ve o yüzden güvendiği ve kazığı attığı adamın Stalin olması. Tarih bize bunun tersini de gösterdi mi? Gösterdi. Buradan yola çıkarak Almanya ile birleşen İnönü'ye de Hitler'in işine gelince aynı kazığı atmayacağı ne malumdü? Burada kastedilen bu, neden bu Stalin savunması geldi açıkçası anlayamadım. Ben Hitlerin gözünü kırpmadan istediğini almak için Türkiye'ye de çullanabileceğini söylemek istedim.

Ayrıca Stalin de sütten çıkmış ak kaşık değil, tartışmasını diğer konuda yaptık yine yaparız istersen.[signature][hline]Cafein= Ultimate Crash Tester

Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye son zamanlarında sembolik larak girdi ama baslarda diplomatik calısmalar sonucu tarafsız ülke konumunu korudu ve Almanyadan kacan yahudilere kucak actı ozmnlar Üniversitlerde yahudi almanlarını görmek mümkün
Türkiye savasa girsek ne kaybederdik ne kazanırdık birincisi hangi tarafta girersek girelim kazancımız kaybımızdan bence az olurdu cünkü daha 1.Dünya savası yaraları sarılammıs sonrası Kurtulus Savası halk artık iyice erimis genclerinin büyük kısmını kaybetmis maddi manevi cökmüş ve yeniden yapılanmaya gitmis bir ülke Türkiye ozmn lar kendi ülkesi ni savunabilir ama büyük cıkarlar icin haraket konumu yoktu ozmn lar[signature][hline]:))) !!!
........................
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

konuya baska bi yerden girip tartışmanın gobeginden cikicam. umarim hata yoktur. yarim yamalak bişiler biliyorum ve birleştiriyorum. zaman mekan kaymaz umarim.

rusya aslinda bize kurtulus savasinda en cok yardimi yapan ulkedir. buyuk taaruz oncesi uzun suren hazirlik doneminde rusyadan bize gelen altının silahin yardimin malin haddi hesabi yoktur. savas kazanilir o yardimlara karsilik misak-i milli sinirlari icerisinde olan batum onlara verilir. ( bi de musul war misak-i milli sinirlari icerisinde olup da su an TC nin sinirlari icerisinde olmayan neyse sadece bilgilendirme icin yazdim). . türkiye cumhuriyeti kurulur.

2. dunya savasi cikar. bu savas sirasinda türkiye almanyaya inanilmaz derecede krom satar ( satmak zorunda kalır mi acaba?) . o krom la almanya tank top ivir zivir yapar.

almanya rusyaya girer. rusya dunyada takdir edilen savaslarla inanilmaz kayiplarla savasir. savas sonunda ölmeden sag kalan her erkege 8 kadin dusmektedir. (sonrasi fakirlik aclik ve kadinlarin diger ulkerde para aramalari. [nataşa] herzaman bu ozleslestirme beni üzmüştür neyse). savas biter.

rusya dusmanina krom satan ulkeyi unutmaz. ilişkiler donar. hatta bi ara oyle bi noktaya gelir ki turkiye natoya girer :D

ancak gunumuzde ekonomik olarak rusyaya acilmamizla ardindan putinin gelip gitmesi ile ilişkiler ülke mertebesinde düzelir.

halk gozunde olanlari duyunca ben bile inanamadim. su an turkleri iş yollarini kapayan kurnaz onlara zarar weren insanlar olarak goruyorlar. ve en garibime giden olayda : amerikaya tapıyorlar.

sonuc: turkiye 2. dunya savasinda tarafsiz da gozuksede almanya tarafina oynadi ( zorunda kaldi) sonucunda rusyayi kaybetti.( cok uzun bir sureligine)[signature][hline]A METAL HEART IS HARD TO TEAR APART
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ReBeL, 05 Aralık 2005 00:35 tarihinde demiş ki:
...
sonuc: turkiye 2. dunya savasinda tarafsiz da gozuksede almanya tarafina oynadi ( zorunda kaldi) sonucunda rusyayi kaybetti.( cok uzun bir sureligine)

Almanyaya sempati duyulmasinin nedeni zorunluluk degildir. Sen 30 sene once seninle muttefik olarak yan yana savashan bir devlet savasha girdiginde onunla savashana mi sicak bakarsin yoksa muttefik olduguna mi? Gidipte 2 Dunya savashi sirasinda Turkiye Ingiltere/Rusya tarafini tutacak degil. Bakiyorsunuz Axis karsiti olan ulkelere , ingiltere , fransa, yunanistan vb vb. Zaten 30 sene once savashmishsin sen bu ulkelerle gidipte bugun onlara yakin olup beraber olmaktansa axis`e yakin olursun en azindan sempatin olur. Bu acidan bakin olaya.[signature][hline]:NSRq:üXrüt:irht:kök
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Delidumrul, 06 Aralık 2005 06:56 tarihinde demiş ki:
said:
ReBeL, 05 Aralık 2005 00:35 tarihinde demiş ki:
...
sonuc: turkiye 2. dunya savasinda tarafsiz da gozuksede almanya tarafina oynadi ( zorunda kaldi) sonucunda rusyayi kaybetti.( cok uzun bir sureligine)

Almanyaya sempati duyulmasinin nedeni zorunluluk degildir. Sen 30 sene once seninle muttefik olarak yan yana savashan bir devlet savasha girdiginde onunla savashana mi sicak bakarsin yoksa muttefik olduguna mi? Gidipte 2 Dunya savashi sirasinda Turkiye Ingiltere/Rusya tarafini tutacak degil. Bakiyorsunuz Axis karsiti olan ulkelere , ingiltere , fransa, yunanistan vb vb. Zaten 30 sene once savashmishsin sen bu ulkelerle gidipte bugun onlara yakin olup beraber olmaktansa axis`e yakin olursun en azindan sempatin olur. Bu acidan bakin olaya.
,


arkadaşım ülkeler arasında kin yoktur, olamaz, en azından mantık açısından olmaması gerekir. ne yani şimdi azerbaycan rusya ya saçma sapan bi sebepten savaş açsa azerbaycan ı mı destekleyeceğiz? savaşta aslolan çıkarlardır ve türkiye de o dönemde ismet inönü nün mükemmel diplomat zekâsıyla (ki ismet inönü yü hiç sevmem) yapabileceğinin en iyisini yapmıştır. diğer postlardaki ayrıca şunun yanında girsek şu olurdu bunun yanında girsek bu olurdu gibi lafları da hariçten gazel okuma olarak görüyorum.[signature][hline]if u kill a man you are a murderer
if you kill thousands you are a leader
if you kill millions you are a god
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye müttefiklerin yanında savaşa girmedi

Çünkü eğer girseydi, balkanlardan yeni bir cephe açılacaktı, ve bu cepheyi kullanma bahanesiyle boğazlara yerleşen ve buradan geçen rusların buradan bir daha çıkmama riski vardı.

Almanların da yanında giremezdi, zira bu sefer de kafkaslardan girecek olan Rus tümenlerine karşı uzun süre dayanamazdı.

Kısacası bizi savaşın dışında ne tuttuysa, o da Rus korkusudur :D[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Türkiye savaşa girmemiştir.Nedeni de daha yeni toparlanmış gelişmekte olan bir ülke olmamızdı.Zaten nüfusu az savaşlardan yeni kurtulmuş bir ülkenin savaşa girmesi de son derece tehlikeliydi.
Fakat savaş bitip Almanya yenildiğinde Türkiye de savaş ilan etti (savaşa katılmadık ; sadece savaş ilan ettik bir nedenden dolayı-hatırlayamadım-).
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya bahsi geçen yazı çok ciddi bir makale fln değil. sadece bir komedi yazısı fakat işgal altındaki fransada türk pasaportu alıp kaçan yahudilerin nasıl bir anda dokunulmaz oldukları benim aklımı hep kurcalamıştır. birinci dünya savaşındaki müttefikimiz almanlarla muhtemelen fiili olarak çok göz önünde olmasada bir gizli müttefikliğimiz olmuş olabilir. yani savaşın başında ingiltere ile amerika'nın arasındaki gibi. fiili olarak ilan-ı harp bulunmadan destek çıkılması, hammadde sevkiyatı tarzında. benim aklıma yatan tek olasılık bu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...