Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

uzay boşluğunun ısısı kaç derecedir?

eldiablo

Öne çıkan mesajlar

uzay teorik olarak mutlak boşluktur. tabi içinden geçen dalgaları ve partikülleri saymazsak. çok eski bir görüş olarak uzayı kaplayan birşeyin oldugu savı ortaya atılmıştır. bu savın aslında çok uzun ve ilginç şeylerle dolu bir hikayesi de vardır ancak... neyse...

bu görüş ve bu görüşe uyan düşünceler yaklaşık yüzyıldır kesin olarak reddedilmiştir.

gelgelelim son quantum çalışmaları boşluğun olmadığını ispatlar sonuçlar vermektedir. bu konuda yapılmış büyük bir çalışmada; boşlugun aslında pozitron ve elektron etkileşimi oldugu savı kuvvet kazanmıştır.

aslında izole edilmiş bir uzay parçasında birşey yoksa bu mutlak yokluk anlamına gelirki bu da uzay yoktur gibi bir sonucu doğurur. aslında yokluğu varlıkla anlamlandırmak, yokluğu var etmekle mümkün olmaktadır. bu durumda "yokluk yoktur." diyebiliriz. yani buradan da uzay yoktur gibi bir sonuca varırız. v.s. bunlar ileri düzey felsefi konulara giriyor. sonuçta insanoğlu son birkaç yüzyıldır "algılar yanıltıcıdır, algılarımıza dayanarak varlığa delil veremeyiz görüşünü" "düşünüyorum öyleyse varım" görüşüyle kırmış görünüyor. bu durum materyalizmin engellenemez yükselişini, antik yunanın tekrar keşfini ve karanlık ortaçağın yani dinler çağının bitişini getirmiştir.

aslında varlık ve yokluk üzerine söylenmiş çok söz vardır. sanırım ilk defa bu yüzyılda bilim; astro ve quantum fiziği ile bu sorulara bilimsel cevaplar bulmaya başlıyor.

burada uzayı kaplayan birşeyler olduguna dair 19. yy. dan kalma o devirde bile kabül görmemiş görüşleri getirebilecek kişiler var mı bilmiyorum! ancak size şunu söyliyim; uzayı kaplayan bir şey* (ki bu şey kutsal kitaplara göre sudur) olmadıgı yaklaşık yüzyıldır kabül ediliyor.

(izole uzay derken; nötrino ve hala tartışmalı graviton gibi parçacıklardan ya da sonsuza ışıyan veya ışımayan elektormagnetik dalgalardan izole bir uzaydan bahsediyorum. ki bu da teorik olarak bile mümkün olmayan birşeydir.)
Sosyal ağlarda paylaş

-273 derecesine neden ulaşılamadığından bahsedeyim biraz. -273 dediğiniz gibi mutlak sıcaklıktır ve bu sıcaklıkta madde hareketsizleşir. yani herşey donar. elektronlar durur vs vs... eğer böyle bir ortam olsa bunu ölcecek aletler, edevatlarda donacağından böyle birşey sözkonusu bile değildir. en azından şimdilik.

dediklerimin kuantum fiziğinde nasıl yorumlandığını bilmiyorum ama ben klasik fizik konuştum şimdi.[signature][hline]Trash_
www.daniska.org
(çok yakında daniska.messenger 'le bomba gibi geliyorum)
Sosyal ağlarda paylaş

trash_ söylediklerinin üzerine kafamda sorular ulaştı.

Elektronlar donuyor falan dedin. Yani artık atomun çevresinde dönmeyi mi kesiyorlar. Yoksa kendi spinleri de duruyor mu? (Durmaması lazım.) Sonra ışık falan bu bölgeye gönderilirse o da donar mı?

Yav cahillik kötü şey.[signature][hline]U-D-O-R-K ":)"
Garbage
Sosyal ağlarda paylaş

mantık olarak, çekim kütle ile alakalı birşey olduğundan, (yani titreşim ısı ws. ile alakası yok), elektronları çeken atomun kütlesi aynı kaldığı sürece, elektronların da dönmesi devam eder. çooooooooook yavaşlatsanız bile, her zaman bir coriolis ivmesi olacaktır. tamamen durması demek, elektronların patır patır düşmesi anlamına gelir hehe.çekirdek kalır sadece yani. çok düşündüm ben.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere
quod abolesco dum te defendoa.k.
Sosyal ağlarda paylaş

Astronomi öğrencisi bi elemana sordum, 2,7 küsur kelvin olarak biliyomuş, öyle dedi.

Not: Arkadaş daha 2. sınıf, güvenilirliği konusunda kefil değilim.[signature][hline] Türk Oğuz Beğleri budun eşidin! Üze tenri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilinin torunun kem atatı?
IllidanStormrage, bi zamanlar demiş ki:
Dinciler nefes alıyo ooo ozaman biz almamalıyız
Sosyal ağlarda paylaş

said:
armra, 09 Kasım 2005 15:47 tarihinde demiş ki:
ısı dediğimiz şey atomların titreişiminden ibaret bişedir.

uzay boşluk oldugundan uzayın ısısı; boşlukta dolaşan dalgaların v.s yoğunluğundan ölçülüyor. buna da big bangin kalıntısı olan radyasyon deniliyor.

o dedigin sıcaklıktır[signature][hline]Power is Everything
Sosyal ağlarda paylaş

said:
AzureSlayer, 13 Kasım 2005 20:07 tarihinde demiş ki:
said:
armra, 09 Kasım 2005 15:47 tarihinde demiş ki:
ısı dediğimiz şey atomların titreişiminden ibaret bişedir.

uzay boşluk oldugundan uzayın ısısı; boşlukta dolaşan dalgaların v.s yoğunluğundan ölçülüyor. buna da big bangin kalıntısı olan radyasyon deniliyor.

o dedigin sıcaklıktır

ısı= cismin içindeki yani sahip olduğu potansiyel enerjidir. cismin içindeki titreşme hizinin buyuklugune denilir. ısı bir tür enerjidir. fiziksel birimleriyle ölçülür (joule veya kalori) .
cismin ısı enerjisi (q) = m (kütle) . c (özısı değeri) (t1-t2) dir. buradan da sıcaklık farkında değişim yaratan enerjiye ısı dediğimizi görüyoruz.

c özısı pek bilinmese de einstein'ın buldugu bir kavramdır. atomlar için belirli sabit değerler vardır. tablosu da vardır :D . moleküler olan cisimlerin titreşimleri ve frakansları bileşik haline geldiklerinden sahip oldukları atomlardan farklıdır.

sıcaklık bu freakansa denilebilir yani ısı hareketine denilir.

dengeye ulaşmış bir sistmede sıcaklık; enerjinin entropisine oranıdır. aslında sıcaklık da ses şiddeti gibi logaritmik bir ifadedir. ortamda bulunan enerji ses dalgası üretir (bir uçak olsun) ancak ikinci bir kaynak daha ses üretirse (kamyon olsun) bunların sesleri toplanmaz. seslerin enerjileri ayrı ayrı hesaplanır ve ona göre oluşan enerjini ses şiddeti hesaplanır. aynı şekilde iki kap suyu alır ve bunları 50 dereceye kadar ısıtır ve bir birlerine karıştırırsak ortamın sıcaklıgı 100 derece olmaz.

ancak enerji olarak hesaplayıp mesela kalori cinsinden değerlendirseydik sahip oldukları ısıyı bulmak için toplayabilirdik.

hah evet! ısı her atomun sahip oldugu bir özısı değeri ile alakalı bir potansiyel enerjidir. sıcaklık bunun frekansındaki değişikliktir. atomların titreşim enerjisi ısı bunun frekansı sıcaklıktır diyebiliriz.
Sosyal ağlarda paylaş

Isı, belirli sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle transfer edilen enerjidir. Isı da iş gibi bir enerji transfer biçimidir. Isı ve iş hiçbir cisimde depo edilemez, ancak sistem sınırlarında ve geçiş halinde iken belirlenebilir. Her ikisi de birer eğri fonksiyonudurlar. Bir başka deyişle, ısı ve iş geçiş halindeki enerjilerdir.

Isı birimi iş birimi ile aynıdır, yani joule (J) dür.

Retrieved from "http://tr.wikipedia.org/wiki/Is%C4%B1"[signature][hline]Power is Everything
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

0°K= -273,15°C

uzay gündelik kullanımda boşluk olarak kabul edilir ama fizik çevreleri tarafından teorik olarak bile boşluk olarak kabul görmemektedir artık.

ısı ölçümü için kullanılan sensörün yüzeyinde oluşan, daha hassas yaklaşırsak eğer, dielektrik malzeme üzerinde oluşan ısıyı okuyabiliriz biz. bunu da hemen koyarak değil, sistemin t zamanda dengeye kavuşması sonucu okuyabiliriz. t zaman sonunda a yüzeyinde okuduğunuz T değeri ortamın sıcaklığı olarak kabul edilir. buna volümetrik alanın konveksiyon ile olana ısısı+radyasyon sonucu olan ısı dahildir. radyasyonla oluşan ısıyı gözardı etmek için UV dalgaları engelleyen filtre kullanmanız gerekir.

termal ısı ölçümü de yapılabilir ama parçacıklar üzerinden ısı okuyamayacağı için başarısız olunur. yine ortama bir madde bırakılıp sistemin dengeye kavuşmasını beklemek gerekir.

bende enfraruj yüzey sıcaklık ölçme aleti vardı ve gökyüzüne tuttuğumda EEE verip sapıtıyordu ;)

saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik
Sosyal ağlarda paylaş

Eksi 270 derece
bu kadar kasmana gerek yoktu google da yaz uzaydaki sıcaklık cıkıyo bir sürü döküman[signature][hline]:))) !!!
........................

[Bu mesaj Narstil tarafından 19 Kasım 2005 02:01 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Narstil tarafından 19 Kasım 2005 02:02 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

uzayin ortalama bir "sicakligi" var, background microwave radiation dan kaynaklanan. hatta bu bulus big bang kuramini destekleyen bir deneysel olcumdur. amcamlar da bu background radiation i bulduklari icin nobel odulu aldilar.

rakamdan emin degilim ama 4K civarindaydi diye hatirliyorum.

bu arada, uzayin ortalama "sicakligi" derken su kastediliyor. bir metal parcasini bosluga biraksaniz, hangi sicaklikta termal denge saglanir?

bu sorunun cevabi boslugun "sicakligi" dir.
Sosyal ağlarda paylaş

ben hala sorunun mantıksız olduuna inanıyorum. Bu soru "köpek balıklarını kaç tane ayağı vardır" demek gibi anlamsız. Boşluk diyip de üstüne boşluk ama içinden ışın geçiyor yada boşluk ama az da olsa gaz var. Teorik olarak boşluk da kütle ve enerji 0 ise ısıyı sorgulamak zaten anlamsızdır. Çünkü ısı kütleye bağımlı bir niceliktir. Ama soruyu uzayın ısısı ne kadardır olarak çevirirsek 0 k e yakın der kurtuluruz. Kaynak olarak google a laws of thermodynamics ve heat transfer equation yazın. Yada daha kolayı lise fizik kimya kitaplarına göz atın.
Sosyal ağlarda paylaş

• 4 yıl sonra ...
  • Yeni Oluştur...