Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

basur olursanız...

xwhiplashx

Öne çıkan mesajlar

yer çekimi. aşağı sarkıyor göt rahatteyken.

xwhiplashx, 07.12.2024 19:19 tarihinde dedi ki:

yok doktora gidildi. zaten doktor da 3-4 gün krem önerdi pazartesi salı günü şişkinlik inmezse gel demisti lakin Saraçoğlunun çoban çantası otu çayı gerçekten işe yaradı diyebilirim. dedigi gibi ertesi gün sabah yani bugun sabahtan beri ciddi sekilde indi ve rahatsızlık neredeyse hissetmiyoeum. 

zamanında 2 doktor bana hemoroid dedi, meğer hemoroid sandıkları şey fissure sebebiyle oluşan yalancı memeymiş. korkudan ameliyat olmadım, senelerce çektim o cam kesmesi acısını, tek iğneyle çözüldü. 2. yazışım bu, çünkü hemoroid biraz daha sancılı, fissure'un çözümü çok basit. 

Sosyal ağlarda paylaş

Black-ice, 08.12.2024 00:24 tarihinde dedi ki:

yok ya ben de gördüm orda burda öyle diyorlar hakkaten sebebini çözemedim işte

Spoiler

normalde uzun süre oturmakla arasındaki fark ne ki

ChatGPT:

Harika soru! Normalde uzun süre oturmakla tuvalette uzun süre oturmak arasında farkı yaratan şey, vücut pozisyonu ve bölgesel baskının farklı dağılımıdır. İşte ayrıntılı açıklaması:

1. Oturma Pozisyonu

Normal Sandalye Oturuşu:

Otururken ağırlık daha çok kalça kemiği (ischial tuberosities) üzerine biner.

Bu pozisyonda makat ve rektum çevresindeki damarlar nispeten daha az baskıya maruz kalır.

Tuvalet Oturuşu (Çömelme veya Tuvalet Pozisyonu):

Tuvaletteyken vücut öne doğru eğilir ve kalça daha açık bir açıyla oturur. Bu durumda, karın içi basınç artar ve rektum üzerine daha fazla mekanik baskı oluşur.

Ayrıca, tuvalet pozisyonunda makat bölgesindeki hemoroidal damarlar doğrudan oturma baskısına daha fazla maruz kalır.

2. Dışkılama Refleksi ve Kasların Etkisi

Normal otururken, pelvik taban kasları nispeten rahat bir pozisyondadır.

Tuvalette, dışkılama refleksi nedeniyle anal sfinkter ve pelvik taban kasları aktif çalışır. Bu, bölgede kan dolaşımını etkileyerek damarlar üzerinde basınç yaratır.

3. Rektumun Doluluğu ve Zorlama

Normal oturma pozisyonunda rektum boş durumdadır, bu nedenle karın içi basınç veya bölgesel damar baskısı önemli bir sorun yaratmaz.

Tuvalette, özellikle dışkılamaya çalışırken, karın kaslarını sıkmak ("ıkınmak") rektum çevresindeki damarlar üzerine ciddi bir ek baskı uygular.

4. Statik Baskı ve Kan Akışı

Normal otururken kan dolaşımı, kalça ve bacaklarda daha dengeli bir şekilde devam eder.

Tuvalette, ağırlığın büyük bir kısmı makat bölgesine yoğunlaşır ve damarlar üzerindeki basınç statik bir şekilde artar, bu da kanın bölgeden kolayca geri akmasını zorlaştırır.

Özetle Fark

Normal oturma sırasında baskı daha dengeli dağıldığı ve dışkılama refleksi devrede olmadığı için kan dolaşımı ve damar sağlığı daha az etkilenir. Tuvalet pozisyonunda ise:

Vücut pozisyonu,

Mekanik baskının dağılımı,

Karın içi basınç,

Dışkılama çabası gibi faktörler, hemoroidal damarlar üzerinde daha fazla risk yaratır.

Yani işin teknik kısmı, pozisyonun ve baskının "nerede" yoğunlaştığında gizli. 👌

chatgptye sordum 

Sosyal ağlarda paylaş

sanssizsansli, 07.12.2024 22:17 tarihinde dedi ki:

içeriği okumadan başlığa yazıyorum. basur iç ve dış olarak ayrılıyor. bazı doktorlar iç ve dışın ne olduğuna bakmıyorlar bile direkt ilaç yazıyorlar.

bana zamanında 2 doktor inatla daflon yazdı. götümü kesip atasım gelmişti artık daha da kötüye gidiyordu. ilacı bıraktım düzeldi. 

korelasyon? regression to the mean?

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...