Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mobile Suit Gundam Narrative (2018)


Akuma_Blade

Öne çıkan mesajlar

Mobile_Suit_Gundam_Narrative_Poster.jpg&

Bir Hafta Savaşı sırasındaki bir okul gezisinde sınıf arkadaşları Rita Bernal'in Avustralya kıyılarına çakılacak koloniyi bir önsezi ile önceden hissettiğini gören Jona Basta ve Michelo Luio bunu insanların hayatını kurtarmayı denemek için kullanır. Fakat iyi niyetleri ters teper ve bu olay Newtype laboratuvarlarına kapatılmalarına ve Rita'nın UC 0094'de aktivasyon testi gerçekleştirildiği sırada kontrolden çıkan Gundam Unicorn 03 Phenex ile birlikte ortadan kaybolması ile sonuçlanır. UC 0097'de yeni sona eren Laplace Kasası Vakası Newtype'ları birer fenomen olmaktan çıkartmıştır. Öte yandan Phenex'in tam da bu sırada yeniden ortaya çıkması Psychoframe teknolojisini tehlike olarak gören Federasyon Ordusu'nu onu yakalamaya sevkederken bu krizi kendisini ispatlamak için fırsat olarak gören Zoltan Akkanen'in de Sleeves saflarından saldırıya geçmesine sebep olur. Öte yandan geçmişin kabusları ile boğuşan Jona Basta, Phenex avına dahil edilmesini Rita'nın bilincini kapalı kaldığı Phenex'den kurtararak kendi kefaretini ödemek için bir fırsat olarak görürken Phenex avı için Luio Şirketi adına destek sağlayan Michele Luio ise aslında bir başka kişisel savaşın içindedir.

Aylardır Blu Ray'ının çıkmasını bekliyordum ve bu hafta çıkan rip'ini çıktığım gibi izledim (ve çevirdim), diyebilirim ki, tek kelimeyle muazzam. Zaten bileninin bildiği üzere, Gundam serilerinin "birbirlerine ateş eden metal yığınları" olmaktan çok uzakta bir yerlerde, kendi terminolojisine sahip bilimkurgu atmosferinden, her biri kendi içinde acı çeken ve kefaret arayan karakterlerine, hayli kaotik politik yapısından yaşam ve ölüm kavramlarını kendine has bir biçimde sorgulayan (ve yeniden yaratan) metafiziksel temalarına dek külliyatı 40 yıldır kült yapan tüm elementlerine sahip bir başka yapım olmuş. Dahası, bunu yaparken de Avengers: Infinity War veya Endgame'in 20 küsür filmi kaynaştıran bir zihinsel tatmin yaratması gibi burada da ona yakın bir hisse ulaşılmış.

Gundam Unicorn'un bittiği yerden başlayan Gundam Narrative hala hayatta kalan kimi karakterlerine cameo yaptırmasına karşın Gundam Unicorn'un doğrudan bir devamı değil, bunun yerine külliyatın genel karakteristiği olan Newtype mitini doğrudan temellendirme gayesini güdüyor ve bunu kafa karıştırmayan bir konu ve yüksek denebilecek bir aksiyon dozuyla yapıyor. "Şöyle bir izleme sırası var, şurdan başlayın, şöyle şöyle izleyin, en son buraya varın" diyebilirdim ama demeyeceğim zira bana kalırsa daha önce Gundam mitini -herhangi bir sebeple de olsa- ıskalamış insanların bile beğenisini kazanabilecek gerek anlatımsal, gerek dizaynsal, gerekse aksiyonsal birçok artısı olan bir film. Kesinlikle ıskalanmamalı.

Türkçe Altyazı: 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 4 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...