Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Josip Broz Tito

Sam

Öne çıkan mesajlar

yugoslavya'nın kurucusu, ayakta tutucusu ve stalin'e külahını ters giydiren adam olarak kabaca bilgilerim var hakkında ama başka arkadaşların bilgi ve düşüncelerini merak ettim hakkındaki. ilgimin nedeni babamın kosova doğumlu olması ve sağ görüşlü olduğu halde ondan halen övgüyle bahsetmesidir..

unity "dombiliydi, kadın avcısıydı" demezse başımıza taş yağacak :)[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki:
yani anlayıcağın bu dizi seni acmaz sam amca hiç izlemeye başlama çünkü bu diziyi izlemek biraz derinlik ister
Sosyal ağlarda paylaş

e kralcıları öldürmüş işte, senin fetih fistancıları destekleyen adamları.. :)

fakat yine de "iyi döner olurdu" diyerek başlamadığın için teşekkür ediyorum, bence yanlış değil yaklaşımın.. ;)

bir ara karl marx'ı da sorayım şimdi merak ettim bak[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki:
yani anlayıcağın bu dizi seni acmaz sam amca hiç izlemeye başlama çünkü bu diziyi izlemek biraz derinlik ister
Sosyal ağlarda paylaş

seninle tartışmak çok güzel ya, hem dark'ı da anımsatıyorsun, onunla pk'lık ve oyun mekaniğinden myth vs starcraft'a kadar diş dişe tartışırdık.. :)[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki:
Sosyal ağlarda paylaş

marx sosyalizmi avrupanin goreceli refahin ve emperyalizmin dorugunda, *ot rahatta oldugu zamanlarda ortaya atti. bence sosyalizm insan denen olgunun duygu yonunu gozardi edip makine gibi goren bir kavramdir. ve bu nedenle basarisiz oldu. isteksiz gelin muhabbeti.[hline]referanslar :
www.mizzah.comwww.tokaci.comturkiye.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşım kestirip atın dememişim ki, adamın hakkında bilmediğim bilgi varsa öğrenmek ve insanların fikirlerini duymak istemişim. unity'nin üslübuna da takılmışım, o da bana takılmış arada. her başlıkta birbirimize girmenin alemi yok ki, saygı sınırları içinde tartışan her insanevladıyla şakalaşırım da arasında tartışmanın..[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki:
Sosyal ağlarda paylaş

e iyi madem tartış o zaman, mani olan mı var? :)

unity lenin'e de isimler takar ben de aşka gelir raksederim hem negzel..[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki:
Sosyal ağlarda paylaş

ben "tito melek gibi adamdır, kansere çare aramıştır" filan demedim ki, klasik komünist devrimi yöntemlerine de başvurarak iktidara gelmiş ama sonra sovyet boyunduruğundan çıkmak için 50 çeşit numara yapmış, sonuçta da stalin'i .öt etmiş diye bildiğim bir kişi. komünizmi sovyet sistemiyle olduğu gibi almak yerine kendi uyarlamasını getirmiş biri.

babam da (amcam da anlattı bir-iki kere, türk'ler bu arada yanlış anlaşılma olmasın) yugoslavya'da çocukluğunu ve gençliğini geçirmiş biri olduğundan bana bahsederdi nadiren, bugün belgeselini görünce buraya yazayım dedim. unity "muhaliflerini öldürdü" dedi itiraz etmedim mesela..[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki:
Sosyal ağlarda paylaş

ya tito hakkinda bir belgesel izledim, nerde ne kadar tito varsa sopa ile kovalayasim geldi.

bir yandan titonun stalinin elinden *tu kurtarmasi o belgeselden ogrendigim kadariyla stalinin onu kucuk ciragi olarak gormesi, ve er ya da gec yanlis yaptigini anlayarak onun fikrine gelecegini dusunmesindenmis. stalin adama boyle bir muhlet verince adamin fikir degistirmeyecegini anlayinca cok gec olmus, tito guclenmis, yugoslavyayi bati dunyasiyla yakinlastirmis.

arada da muhalif yemis ogle yemeklerinde.[hline]referanslar :
www.mizzah.comwww.tokaci.comturkiye.bookturkey.com
Sosyal ağlarda paylaş

fakat sovyetler'de halen muhalifler kesilirken adam öldürmeyi bırakıp sadece görevden almakla filan yetinmeye başlıyor gene aynı belgesele göre..

benim ilgimi çeken bugün halen yugoslavya'da onun dönemini görmüş insanların onu takdir etmesi, diğer çökük komünist rejimler için böyle bir örnek göremedim..[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki:
Sosyal ağlarda paylaş

ya şimdi
stalini de titoyu da savunmak gibi bir amacım yok
böyle bir düşüncem de yok
ha ama o belgesel genel eğilim olarak maalesef yanlıdır biraz
olmayabilir de ama dediğim gibi genel eğilimden bahsediyorum ben
bunun dışında stalin muhalif kesmişmidir, kesmiştir, tito kesmiş midir, büyük ihtimalle kesmiştir, staline karşı kendi yöntemini diretmiş midir, diretmiştir
ha doğru bir yöntem midir, o kadar iyi bilemiyecem
şu da var ki, bence sosyalist rejimlerin başındaki insanların zamanla birer diktatöre dönüşmelerinin suçu bence bu adamlarda aranmamalıdır, sistemin yorumlanış ve uygulanış biçiminde, hatta ortaya konuş biçiminde aranmalıdır...
benim insan kötüleme yüceltme gibi bir huyum pek yoktur zaten :)[hline]"soyut gerçek olmaz, gerçek daima somuttur."
V. İ. Lenin
Sosyal ağlarda paylaş

general yanlı olabilir elbette o belgesel, sonunda daha üzerinden yüzyıl geçmemiş tarihi konularda oldukça zor bu tarz yayınlar. ama gene aynı belgeselde (history channel'ın diğer belgesellerinde de görüyorum yeni yapılan) amerika'nın komünist avcılığı döneminden açık açık bahsediliyor. amerika'nın üçkağıdını, kusurunu da söylüyorlar. olduğu gibi yanlı yayın gibi gelmedi bana o nedenle..

işte anason'un dediğini merak ediyorum, bizimkiler de sırp'ları pek sevmez ama tito'yu hep överler. üstelik 56'da türkiye'ye gelmişler, yani o ölüp de düzeni bozulduktan sonra da değil..[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki:
Sosyal ağlarda paylaş

Tito

Bu herif nasıl bu kadar güçlenebildi? Nasıl oldu da, ülkesinde Stalin'in sözü geçmedi?

2. Dünya savaşı sırasında, özellikle sonlarına doğru çoğu toplum nazi almanyasına karşı direniş hareketleri göstermeye başladı. Fakat bunlardan sadece biri tek başına başarılı olabildi. Yugoslavyada, Tito.

Rusların politikası kesindi. Her ülkeye kurtarıcı olarak girecekler, Rus komunizmini yayacaklardı. Polonya buna harika bir örnektir. 1944 isyanında, polonyalılar, varşovaya 30 km uzakta kamp yapmış rus ordusuna güvenerek ayaklandılar. İsyan kanlı bir şekilde bastırılırken, tek bir rus askeri şehre girmedi. Eğer girselerdi, Polonyalı vatanseverlerin nüfuzunu kırmak bir yana yüceltmiş olacaklardı.

Tito ise, dışarıdan tek bir fiziksel yardım almadan Almanların kökünü kazıdı. Kızıl ordu yugoslavyaya asla ayak basmadığı için, Tito'nun diğer komunist liderlere nazaran apayrı bir prestiji ve yeri vardı. Ve o, bu gücünü kısa süre içinde kullanacaktı.

Öncelikle, Batı Devletleriyle ufak yardımlaşma anlaşmaları içine girdi. Stalin'e baş kaldırarak Varşova paktından çıktı. (Burdan emin değilim, ya çıktı yada hiç girmedi) Dünyanın 2 kutuptan ibaret olmadığını idda ederek, "Bağıntısızlar" adı altında yeni bir oluşuma imza attı. (Daha sonra, Nasır Mısır'ı da bağıntısızlara katılacaktır)

(Tito üstüne özel bi araştırma yapmadım, okuduğum siyasi tarih kitaplarından hatırlayabildiklerim bunlar. Nasıl öldüğünüyse anımasayamıyorum şuan. )[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Gimli, 14 June 2003 11:10 tarihinde demiş ki:
(Tito üstüne özel bi araştırma yapmadım, okuduğum siyasi tarih kitaplarından hatırlayabildiklerim bunlar. Nasıl öldüğünüyse anımasayamıyorum şuan. )[hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki:
A mug of ale, and a fine tale!
Gimli yönetti

Gimli baba buyuksun:)[hline]Blood never ends without the power of wisdom
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...