Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Front End'den Python'a Geçiş


monoscope

Öne çıkan mesajlar

Merhaba,

5 senedir aktif bir şekilde front end developerlık yapıyorum ve bir süredir python üzerinden kariyerimi ilerletmek amacıyla eğitim alıyorum.

Özellikle Data Science, ML üzerine gitmek istediğimden dolayı bulabildiğim en süper kaynak olan datacamp'ten yıllık üyelik alıp data science ile python nasıl kullanılır falan bu konuları çalışıyorum fakat iş bazında çok yabancıyım pythona ve sektöre.

Kaggle üyeliği açtım oradaki challengeleri belki gerçekleştirebilirim diye ama işin daha çok başında olduğum için kalem kıpırdatamadım.

Dile biraz daha hakim olduktan sonra Django üzerinden biraz ilerleme sağlayayım diyorum o konuya da yabancı kalmayayım.

Freelance imkanı var mıdır bu işin, cvdeki front end yıllarını pythona çevirsem iyi de bi hikaye uydursam ilerde başvuracağım firmalar yer mi ne dersiniz, çünkü sektöre junior olarak girmek sıkıntı değil de maaşımın şu an kazandığımdan daha az olması baya sıkıntıya sokar finansal açıdan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

'cok motive degilsen' ve ML ustune kariyer istiyorsan okul sart bence. eger yeterince motive olup internet icerigiyle calisabiliyorsan sahane.

egitim icin yurtdisi daha iyi tabii ama tr'de de boun-koc-sabanci-bilkent-odtu civarinda bil. muh. yuksek lisanslariyla kapatabilirsin acigi.

gerci frontendci olarak calisiyorsan zaten calisirken okul okumak zor olabilir.


ps. birazdan di gelip 'okul lazim degil' diyecek diye editledim =p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Geçenlerde bir üniversitenin ismiyle data science üzerine bir eğitim buldum haftasonları ders vardı sonradan düşününce internette zibilyon tane sertifika yakalayabileceğim olanak var bu kadar para verilmez diyip vazgeçmiştim.

okul işi geçti benim için ancak işte hafta sonunu kapsayan 3-4 aylık eğitimlere belki katılabilirim. okulun gerekliliğini gerçekten anlamak mümkün değil bu ülkenin kasıntılığı olsa gerek.

çalıştığım yerde boü den mezunum bilmem kaç yıllık developerım diye dolaşan tipler standart üniversitelerin xyz bölümünden mezun alaylı adamlara soru soruyor.

daha çok finans sektörü üzerine yürümeyi düşünüyorum araştırmaktayım çok derin yani hiç böyle roadmap çıkarabileceğim kıvama gelmedim
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Lancelion said:

ps. birazdan di gelip 'okul lazim degil' diyecek diye editledim =p


:)

Okul lazimdir degildir muhabbeti yapmicam da, boyle en bastan anneye anlatir gibi anlatan kaynaklar hemen hic yok bu tip konularda. Gereksinimlerden eksik oldugun varsa patliyosun ya da cok cok yavas ilerliyorsun maalesef.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

web development ile ML farkli diyarlar ama ben sadece senko'nun da dedigi gibi bu konuda okullu olanlarin bi adim ileride oldugunu dusunuyorum. diger yandan sudoku cozer gibi kaggle cozup github commit history'ini yesile boyarsan okul soramazlar tabii ki. eger oyle bir durum olursa freelancing'den ote, remote is dahi bulabilirsin -freelancing biraz tecrube/referanstan sonra olur ancak-

kaynak olarak andrew ng'nin videolarini indirebilirsen ders olarak cok guzeldir.

yuzeysel olarak da - https://unsupervisedmethods.com/my-curated-list-of-ai-and-machine-learning-resources-from-around-the-web-9a97823b8524 burada bir suru takip edilecek etc. yer belirtmis eleman, internette gunluk gezintiyi buralara cevirmek heveslendirme acisindan yardimci olabilir.

her bilgisayar konusunda oldugu gibi awesome list de dursun burada https://github.com/josephmisiti/awesome-machine-learning

bol sans, iyi developera her yerde her zaman ekmek var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tim said:

Lancelion said:

ps. birazdan di gelip 'okul lazim degil' diyecek diye editledim =p


:)

Okul lazimdir degildir muhabbeti yapmicam da, boyle en bastan anneye anlatir gibi anlatan kaynaklar hemen hic yok bu tip konularda. Gereksinimlerden eksik oldugun varsa patliyosun ya da cok cok yavas ilerliyorsun maalesef.


yavas yavas geliyor o tür kaynaklar da, ML in sıkıntısı programladan çok statical learning üstüne bir konu. Hani bayes teorimini bilmeden naive bayes'i kullanamiyorsun, adı üstünde zaten sdf
veya gradient descent veya newton optimization bilmeden neural network yapamiyorsun

hani django'ya ortasından allah diyerek dalmak mümkün ama bu konulara ortadan dalınca kaybolup gitmek çok olası, o yüzden çok çok iyi bir matematik ve istatislik altyapisi istiyor.

Ben de herşeyi bıraktım deli gibi statical learning çalışıyorum mesela, diğer türlü yaptığım şeyler hep ezbere olmuş oluyor çünkü.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Okul okumadan öğrenirsin. Matematik altyapısına da ihtiyacın yok. Ama sonucunda Türkiye'de bu işe eppek yok. Olanlarda da işi bilen adam varsa mülakatlarda öttürür seni. Çünkü mülakatta seninle, okullu adamı ayıran şey işin insight'ını bilmek. Yoksa "ADD MOAR LAYERS" kafasıyla, github'dan kod çakıp iki layer ekleyebilen herkes kendini AI researcherı sanıyor artık. Freelance olarak da yurt içinde iş yapabileceğine ihtimal vermiyorum. Yani freelance iş olarak "x datam var y accuracy istiyorum" şeklinde iş açmazlar zannımca. Hele her şeyin data'ya bağlı olduğu bir alanda freelancer'a data vermem, verenene de iyi gözle bakmam (data önemli, data namus).

ML specifik işlerde bu arada yurtdışında "githubım yemyeşil" kafası işlemiyor. Direk master+çalışma proofu ya da doktora istiyolar. "Ama ben korserada enduruv ing'i dinledim, bu da sertifikası" dedin mi direk red yiyosun.

Ha tabi Türkiye'de her zaman Linkedin'deki zeki varlıkların yolunu takip edebilirsin. Önce çakarsın "DEEP LEARNING RESEARCHER, MSC STUDENT IN SEBASTİYAN ZAYİM ÜNİVERSİTESİ" title'ını. Sonra da içinde yapay zeka keyword'ü olan taharet musluğunu gördüğünde bi like çakarsın. Türkiye'de bu yolla deep learning komünü kuran insanlar var sonuçta =)

Hani biraz hevesini öldürüyormuşum gibi gelebilir; ama gerçekler biraz böyle o yüzden kişisel algılama. Senin durumunda birinin ML öğrenip, bu işten para kazanabilmesinin tek yolu olarak kendi pet projelerini yapıp; bir şekilde onları tutturman olacağını düşünüyorum. Bu tip bir işi de Türkiye'ye özel yapmaman lazım tabi. Sonuçta "allahın verdiği zekayı sen nasıl kodlarsın" diyenlerin ülkesindeyiz =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi senin dedigin, wordpress plugin cakip, webmaster'im diye dolasan tiplere benzemis. o sekil de yaniltici reklam yapanlara sozum yok da, ogrenmek isteyen adama da, "matematik altyapisi lazim degil" demek uygunsuz kacar manasinda soylemistim.

senko'nun ilk postunda dedikleri cok dogru, anladigim kadari ile de kendisi onun uzerine ogrencilik hayatina geri dondu. ben hangi intro to ml makalesine denk gelsem, daha ilk paragraftan calculus, statistics ve probability, programlama olarak da, java/scala, R ve python diye diziyolar.

ozellikle import ettigin kutuphaneleri, kendi dataset'in uzerinde calistirmadan once bi farkindalik yoksa, en fazla deneme yanilma yoluyla kendine spastik bir model ortaya cikarirsin. ama android'e application yapip, kameradan butun kedileri buluyorum diye open source kutuphaneyi oldugu gibi kullanacaksan, ona sozum yok tabi.

neredeyse tek satir kod yazmadan oyun yapmak da mumkun sonuc olarak :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben kimseye haksız demiyorum zaten, sonuçta geçmiş mesajlarımda bu işe gönül vermek isteyenlerin, gerçekte ne yapmaları gerektiğine dair wotlar döşedim. Ama sonuçta temelden bu işi öğrenmek ciddi özveri istiyor ve benim ilk mesajlardan anladığım, yazanın böyle bir isteği yok (bu bir eleştiri değil bu arada). En nihayetinde parası daha çokmuş diye ML öğrenmek Türkiye şartlarında çok mantıklı değil. Haliyle benimki nabza göre şerbet biraz =)

Edit: Geçmiş yazılarımdan birinin linkini atayım bari de havada kalmasın ilk cümlem: https://forum.paticik.com/read.php?21,8685241,8711496#msg-8711496
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Parası çokmuş diye değil de gelecek bu yöne doğru evriliyor gibime geliyor ve bu gelecekte yer almam gerekiyormuş gibi hissettim zevkli görünüyor dışarıdan yapmak istediğim şeylermiş gibi duruyordu.

Ama imkansıza yakın veya geleceğimi yok etmeye değmez gibi bir durum varsa yol yakınken dönmek gerekir. Bu yaştan sonra tıp okuyup doktor olucam da diyemiyorum sonuç olarak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Geçmişte, ML üzerine bir kariyer kurmamış olmak tabii ki bu alanda çalışamazsın demek değil; ancak dediğin gibi kariyerinde belli bir yere gelmişsin ve farklı bir alana geçmenin çeşitli zorlukları olacak. Yurtdışı bazlı düşünürsek, bunlardan en temeli de sana iyi para verebilecek ve sana cidden bir şeyler öğretebilecek şirketler; senin yerine bu alanda okumuş kişileri almaya biased olacak olmasıdır. Bu bias'i yıkabilmek için tek şansın mülakatlarda karşı tarafa bilgi kusman olabilir. Onun için de ciddi anlamda matematik, istatistik, olasılık background'u edinmen gerekiyor. Herhangi bir task'te X tipi network çalışır demek herkesin yapabileceği bir şey. Ancak, senin bir tık üste çıkıp X'in çalışabileceğini ama Y şartlarında Z network'ünün de iyi çalışabileceği insight'ına sahip olman gerekir. Oturup emek verirsen yapılamayacak, edilemeyecek şeyler değil. Ama ne kadar vaktini bu işe ayırmak istersin ya da ayırırsın o senin bileceğin iş.

Ancak kariyerini yine de bu alana taşımak istiyorsan ve bunu Türkiye şartlarında değiştireceksen, benim nacizane düşüncem hardcore detaylara girmek yerine basic understanding edindikten sonra, belli başlı algoritmaları/mantıklarını kavraman ve end-to-end bir sistem tasalarlayacak seviyeye gelmen yeterli olacaktır. Sonuçta Türkiye'de ML kapsamlı işlerin %1'i bile research focused değil, kimse senden makalelik iş beklemeyecek kısaca. Haliyle lisans seviyesinde bir eğitim + internet dersleri + tutoriallar + biraz da araştırma heyecanı bu seviyede sana yeterli olacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bize zor sana da zor gelir değil olay. Öğrenmek isterse öğrenir; ama bunun için çaba harcaması gerek. Eğer geçmişinde matematiksel background edinmediyse de ML/DL konseptlerini videolardan izleyip öğrenmek de bataklığın tepesine gökdelen dikmekten farklı değil.

En başta da söyledim, eğer amacı gerçekten bundan sonraki kariyerini ML/DL'e kaydırmaksa; bunun için bu alana girmek isteyen kişi, kendini ciddili eğitmesi gerektiği gibi sağda solda akademiye (master/doktora) girmeye de hazırlamalı. Diğer türlü kimse CV'sinde "Coursera'da x dersinin sertifikasını aldım" diyen adamı ML/DL işlerine almıyor (Türkiye'de alırlar tabi de Türkiye'de katıksız odun olsan gene bir tanıdıkla işe girebiliyosun zaten o yüzden yurtdışı kapsamlı konuşuyorum). Sonra da uğraştığında kalıyorsun.

Sorusu olan da sorsun abi; bu işle hardcore uğraşan biriyim en nihayetinde. Bilmiyorum forumda benim kadar bu işin içinde olan var mı (hem yapılan iş, okuduğum okul(lar), hem mülakat yapma, hem de yurt dışı mülakatlara girme)? Ama birinin hevesini kırmak değil amacım. Sadece ulaşmak istediği hedef ile o hedefe ulaşmak için nelerle uğraşması gerektiğini t=0 anında bilsin insanlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...