Tony_Stark Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Merhabalar, konuyla alakalı yakından bilgim yok uzaktan az var. Şimdi ben diyorum ki, her ay kenara atacağım bir miktar para var önümüzdeki ay başından başlayarak, bu paraları direk vadeli hesaba vs atacağıma yatırım hesabıma atıp her ay belirli bir firmanın ya da farklı firmaların hisselerini alayım, kısa vadede pek işlem yapmayacağım için hem işin mekaniklerini öğrenirim, hem ne bileyim arada al/sat yapıp eğlenirim, bu yatırımlar büyük yatırımlar olmayacağı için ilk etapta canımı da yakamaz. Forumda alakalı baya insan olduğunu biliyorum o yüzden 2 sorum olacak, ilki hangi platformu kullanmalı? işbankası ile çalışıyorum normalde, hisse alıp satmak için ekstra bir şeye ihtiyacım var mı? varsa çok artısı var mı yoksa direk işbankası üzerinden devam edeyim. 2.si insanlar bu kadar datayı, o kadar hisseyi bir arayüz/program vasıtasıyla takip ediyor sanırım, onun için önerebileceğiniz bir hede var mı? 2 dedim ama bir soru daha sorayım, olayların gidişatını anlamak için ve az da olsa bilgi sahibi olmak adına okuyup/öğrenebileceğimiz bir kaynak öneriniz olur mu? sıfırdan ekonomi eğitimi almak değil de nereden başlarız topiği gibi oldu bu sanırım, varsa benzer konu kusura bakmayın az aradım ve çok karışmış forum fsad şimdiden cevaplar için teşekkürler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 2.000 tl maaşı reddettim diye dolanan sen değil miydin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 belli bi' hacme kadar muhtemelen bankan yeter zaten. aselsan al yat. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tony_Stark Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Evet, küçük küçük biriktirmeye başlayacağım abi, 2kdan daha fazla kazanıyorum ama çok fazla değil fsad. Kendim için birşeyler yapmak istedim, çünkü kazanıyorum direk yiyorum falan hoş değil, ne bileyim biraz biriktirip peşinatını verip ev alırım falan ucuzundan, konumuz o değil ama. evet her ay 5-10k yatırmayacağım ama başlamak lazım bir yerden. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Uzun vadeli yatırım için en iyi araçlardandır borsa. Uzun vadeden kastım 10 yıl üstü. Yani 3-5 şirket seçersin, her yıl bunlardan belirli bir miktar hisse alırsın. Ve önemli bir nokta, temettü geldikçe de bu parayla hisse alacaksın. 20-30 yıl sonra mis gibi temettü gelirin olur. İstersen de satarak hisseleri emekli ikramiyesi yaparsın kendine. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tony_Stark Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Lancelion said: belli bi' hacme kadar muhtemelen bankan yeter zaten. aselsan al yat. thy alacağudum ama, araştırırım az işte, aynen dediğin gibi atıcam 3-5 yıl duracak orada, batmaz herhalde thy fsad Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tony_Stark Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 eldar said: Uzun vadeli yatırım için en iyi araçlardandır borsa. Uzun vadeden kastım 10 yıl üstü. Yani 3-5 şirket seçersin, her yıl bunlardan belirli bir miktar hisse alırsın. Ve önemli bir nokta, temettü geldikçe de bu parayla hisse alacaksın. 20-30 yıl sonra mis gibi temettü gelirin olur. İstersen de satarak hisseleri emekli ikramiyesi yaparsın kendine. temettünün anlamına bile googledan baktım mesela şuan, bu temettü için alt sınır var mı? mesela o şirketin hissesini ne kadar elimde tutmam gerektiği ya da ne kadar hisse sahibi olmam gerektiği gibi? tamam az araştırdım anladım gibi, teşekkür ederim ^^ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 İlan ederler ne zaman vereceklerini, genelde şirketler yılda bir verir. Maalesef Türkiye'de borsa amacına uygun çalışmadığından birçok büyük şirket bile temettü vermekten kaçınıyor. Yatırım yaparken temettü veren şirketleri seç. Mesela koç grubu şirketleri iyi verir. Temettü hisse başına verilir, elinde ne kadar miktarda hisse olduğunun bir önemi yok. Oranına göre gelir temettü. Temettü gelince hissenin değeri verdiği temettü kadar düşer. Tabi temettü öncesi de ekstradan artar. Uzun vadede bir şey değişmez de, sen madem bilmiyorsun temettü gelince satayım demeyesin diye yazıyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Sermaye piyasaları tarafında çalışan olarak bende elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışabilirim hatta iyi olmuş bu başlık :) Hisse senedi işlemleri yapmak için öncelikle banka veya aracı kuruluşlardan birisinde hesap açtırman gerekiyor. Her birinin alış ve satış hacmine göre müşteriye sunduğu komisyon oranları değişiyor. Genelde büyük bankalar yeni hesap açtıranlara on binde iki komisyon oranı teklif ediyor. Piyasayı takip edip daha detaylı verilere ulaşabilmek için Foreks, Matriks veya iDeal ekranlarından birini kullanabilirsin. Aslında Bigpara, Mynet Finans ve Google Finance gibi sitelerde de çeşitli bilgiler mevcut ancak buradaki hisse verileri 15 dakika gecikmeli geliyor. Bu saydığım ekranları genellikle gene aracı kuruluşlar müşteriden müşteriye değişmekle birlikte ücretsiz temin edebiliyor. Ücretsiz olarak sunulan bu ekranlardan anlık veri takibi yapılabiliyor. Derinlik denilen hadiseden yararlanmak için ayda 30 TL ödemek gerekiyor ki başlangıçta gerekli değil. Mesela İş Bankası şuan internet şubesinden herkese ücretsiz olarak Foreks'in web tabanlı ekranını sunuyor ;) Piyasa hakkında bilgileri gene hesap açtıracağın aracı kuruluştan alabilmen mümkün. Şu sıralar yatırım danışmanlığı hizmeti popüler olmaya başladı eğer hesap açtırdığın aracı kuruluştan bu hizmeti de alıyor olursan piyasadan risk tercihine göre hisse senedi önerilerinde bulunarak yönlendireceklerdir. Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte hem düzenli temettü veren hem de büyüme potansiyelini sürdüren şirket hisselerini alıp orta veya uzun vadeli tutmanı öneririm. Koç Holding şirketleri herkesin yazmış olduğu gibi iyi bir seçim olacaktır. Mesela şu sıralar Tüpraş açıkladığı karlılığa bağlı önümüzdeki yıl vereceği temettü ve hisse fiyatında gözlenecek artış sebebiyle iyi bir tercih olabilir. Bunun dışında Koç Holding ve Sabancı Holding'in hisse fiyatları ailelerin yaptığı satış sebebiyle piyasadaki diğer hisselere kıyasla ucuz kaldı, getirisi olacak uzun vadeli iyi seçimler bence tabii bunlar kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Sonradan başımız yanmasın :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Kati suretle uzun vadeli tutacaksan iyi. değilse tr'de iddiaya eşdeğer. hatta tr'de uzun vadede bile iyi denemez. gerçekten uzun vadeli yüksek getiri istiyorsan nasdaq'a yatırım yapacan. tr'de 15 yıldır doğan holding'i olanlar bi halt kazanamadı mesela. keza yıllardır pegasus falan da aynı durumda. kazandıran hisse var mı? var tabi. ama öyle bir hisseye denk gelirsin, hükümete terstir falan rüzgar döner bir şey olur, kısa vadede de uzun vadede de para etmez. tr piyasası çok sığ ve spekülatif. uzun vadeli tahmin yapmak çok zor. ama nasdaq öyle değil mesela. mesela sunpower diye bir firma var nasdaq'ta, ileride alıp yürüyecek çok belli. firmanın büyümesi oralarda direk hisseye yansıyor. hisse sahibi olmak çok daha anlamlı oluyor yabancı piyasalarda. ya da portföy oluşturuyorsun, biraz garantici biraz da sürprizci, venture capital mantığıyla. misal ilaç firmaları öyle. çeşitlendirme yapacan ki riski nötralize edecen. illa ben tr yapacam diyosan iş bankası yeterli. zaten banka haricinde aracı kurumlarda 3-5k'ya kolay kolay hesap açmazlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tony_Stark Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 @eldar o değer düşmesini, öncesinde ve sonrasında satımları vs okudum, verilen temettü ile yine aynı şirketin hissesini alıp devam etmek benim durumumda en mantıklısı sanırım, direk şu şirket temettü veriyor mu diye aratsam bulurum sanırım, teşekkürler ^^ @orc o zaman işbankasıyla çalışmaya devam edeyim ben, zaten derinliğe dediğin gibi ihtiyacım olmayacak gibi en azından ilk 1 yıl, olursa yine danışırım arayüz konusunda, koç holding firmalarını yazdım bir kenara tamamdır @ginaly eyv, peki yabancı piyasalara yatırsak böyle minicik yatırımcı olarak aradaki komisyonlarla paramız biter mi :D trden yabancı piyasalara yatırım yapmak nasıl oluyor, mesela yine işbankası aracılığı ile yapabileceğim bir işlem mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Komisyonlar yabanci piyasalarda yuksek. Islem basi 15 dolari var en az. Bankalarla olmuyor. Araci kurum lazim. Bir de yabanci piyasalara girmek isteyip de kapitali az olanlara ykb teknoloji fonunu tavsiye ederim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tony_Stark Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 uu beybi, o sonrası için o zaman :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Maedhros Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Mesela Sunpower ile ilgili tüm bilgiyi buradan bulabilirsin https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/867773/000086777317000013/spwr_01012017x10-k.htm#s2D267DFE853A6A15DC7F8B87B519E3D8 25 dolar alıyor işbankası ydışı işlemler için ama buy & hold yöntemini uygulayacaksan bel bükmüyor. bitek ilk hesabı açma işi çetrefilli az para ile Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 ginaly said: Komisyonlar yabanci piyasalarda yuksek. Islem basi 15 dolari var en az. Bankalarla olmuyor. Araci kurum lazim. Bir de yabanci piyasalara girmek isteyip de kapitali az olanlara ykb teknoloji fonunu tavsiye ederim. Yurt dışı için bir ara Saxo Bank'ı önermiştin, daha işlem yapamadan onlarda Türkiye'den çıkmaya karar verdiler yahu. Talihsiz oldu :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Maedhros Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Ayrıca business içeriği ilk endüstri lideriyiz diye başlıyorsa bilki orada büyük rekabet var ilk google sunpower vs yazınca vs solarcity çıktı bile şirketlere yatırım yaparken yatırımcı gibi düşünüp analiz etmen lazım yoksa temel analiz yerine teknik analizle bi yere gelmeye çalışırsan ana işin borsa değilse büyük zaman kaybedersin son olarak martin shkrelinin güzel analizleri var DCF metod falan derinlemesine dalmak istersen ama başta ağır gelebilir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 24, 2017 orc_lord said: ginaly said: Komisyonlar yabanci piyasalarda yuksek. Islem basi 15 dolari var en az. Bankalarla olmuyor. Araci kurum lazim. Bir de yabanci piyasalara girmek isteyip de kapitali az olanlara ykb teknoloji fonunu tavsiye ederim. Yurt dışı için bir ara Saxo Bank'ı önermiştin, daha işlem yapamadan onlarda Türkiye'den çıkmaya karar verdiler yahu. Talihsiz oldu :( Sanssizlik ya, ben de cikinca geri tr piyasasina dondum zaten :/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Emre333 Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 eldar said: Uzun vadeli yatırım için en iyi araçlardandır borsa. Uzun vadeden kastım 10 yıl üstü. Yani 3-5 şirket seçersin, her yıl bunlardan belirli bir miktar hisse alırsın. Ve önemli bir nokta, temettü geldikçe de bu parayla hisse alacaksın. 20-30 yıl sonra mis gibi temettü gelirin olur. İstersen de satarak hisseleri emekli ikramiyesi yaparsın kendine. abi şunları yazarken yaşlanmıyor musnuz direk? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valeron Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Emre333 said: eldar said: Uzun vadeli yatırım için en iyi araçlardandır borsa. Uzun vadeden kastım 10 yıl üstü. Yani 3-5 şirket seçersin, her yıl bunlardan belirli bir miktar hisse alırsın. Ve önemli bir nokta, temettü geldikçe de bu parayla hisse alacaksın. 20-30 yıl sonra mis gibi temettü gelirin olur. İstersen de satarak hisseleri emekli ikramiyesi yaparsın kendine. abi şunları yazarken yaşlanmıyor musnuz direk? yaşlanmak değil de peki hisse düşerse napcan abi ? 10 yılda artacağının garantisi yok,belki hisse düştü,temettü geliri düştü vs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Tarihsel olarak uzun vadede en çok getiri hisse senedinde olmuştur. Türkiye'de de bu böyledir, ABD'de de. 2-3 sene zarar olabilir, ama 20 yıllık bir süreçten bahsedersek her türlü kara geçiyorsun geçmiş verilerde. Ama dünya değişiyor, o geçmişte kaldı dersen. Belki de haklısındır. Tabii bu ortalama getiri, tek bir şirket batabilir, o yüzden tek şirkete koymayacaksın hisselerini. Ayrıca sağlam olduğunu düşündüğün şirketlerin hisselerini alacaksın. Alıp unutmak zorunda değilsin, hisselerin olağanüstü şartlar hariç, her zaman satılabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valeron Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 aslında abi büyük para varsa kısa vadeli al-sattan da para kazanmak mümkün. ben şey yapıyodum çok amatörce tabi de,günlük artan hisse senetlerini alıyodum,biraz daha artınca satıyodum. para küçüktü tabi getirim 50-100 tl oluyodu ama alıyodum bişeyler. aynı oranda kaybediyodum da tabi neticesinde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 al-satta para kazanabilmek için tahtayı oynatacak kadar para şart. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eldar Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Zamanın da bir sermaye sonuçta, oturup al-sat'a harcayacağın zamana değmesi lazım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 tahtayi oynatacak kadar param olsa o islere hic bulasmam.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valeron Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2017 abi işte iyi para varsa al-satta tatlı para geliyor kısa vadeli hemde. ben 2 bin TL ile 50-60 TL kar yaptığım durumlar oluyodu. bi de şöyle 3-5 milyonla düşünsene kazanacağın parayı. çok temiz. ama çok iyi şekilde piyasa ve şirket takibi yapmak lazım. bilceksin hangi şirket ne yapıyor ne açıklayacakta artma ihtimali var vs diye Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar