Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tube Thread #1


Xaero

Öne çıkan mesajlar

  • 2 hafta sonra ...
  • 1 ay sonra ...
  • 2 ay sonra ...
  • 3 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
abi şu başlığı bi yetkili değiştirsin lütfen "Tube Thread (Bilim&Teknik Özel)" olarak falan.

neyse dün şunu izledim baştan sona. deha nedir, kime dahi denir, eğitimleri, zekâ testleri, normal ve üstün zekâlı bireylerin beyin çalışmalarının karşılaştırılması vs konuları konuşuldu.

3 konuğu da çok beğendim ve yeni tanımış oldum. gerçekten hepsi çok iyi, konularına hakim insanlar.
özellikle oytun erbaş'ı en çok beğendim diyebilirim. yani onu dinlemek ayrı bi keyif verdi, çok iyi konuşuyor.
bi işte söz konusu çocuklar için özel eğitime çok gerek yok, su akar yolunu bulur tarzı bi yorumu var; ona katılıyor muyum tam bilmiyorum. etraflıca düşünmek lâzım ama özellikle bu ülke için konuşursak katılmıyor gibiyim.

neyse, şahsen izlemenizi öneririm. özellikle yeni evli ve çocuğu olanlar/olacaklar için ayrı bi önem teşkil edebilir.
https://www.youtube.com/watch?v=0ot00lPV6oI
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 8 ay sonra ...
  • 1 ay sonra ...
https://www.youtube.com/watch?v=E3Lxx2VAYi8


biri ciksa sorsa, dunyada ciddi anlamda uzerinde calisilmis en ucuk, en cilgin, en inanilmaz proje hangisidir? dusunmeden project orion cevabini veririm.

olay yillar once ilk nukleer bomba denemeleri yapilirken basliyor. fizyon'un inanilmaz gucunu goren bilim adamlari bunu bir itici guc olarak kullanip kullanamayacaklarini arastiriyorlar. teorik hesaplamalar ve fizibilite calismalari surerken iki beklenmedik olay oluyor:

1- sovyetler sputnik'i uzaya gonderiyorlar, amerikan halki dehsete dusuyor ve devletin yapacagi karsi hamle ne olursa olsun destek veriyorlar.
2- operation plumbbob nukleer bomba arastirmalari sirasinda, 900kg lik celik bir parca nukleer bombanin patlamasiyla uzaya firliyor.

bunlar olurken iki ayri proje uzaya ulasmak icin yarisiyorlar birisi kimyasal itici sistem kullanan ve halka acik olan nasa, ikincisi hava kuvvetleri icinde gelistirilen project orion.

projeyi basite indirgemek gerekirse; cogumuz kucukken torpilin uzerine teneke kapatilip patlatilinca tenekenin havalandigini (ve tabii ki parcalandigini) gormusuzdur. tenekenin cok saglam oldugunu hayal edin ve torpili de oyle bir yerde patlatiyoruz ki teneke dumduz yukari firliyor. simdi bunlara ek olarak tenekenin icinde 2000 tane torpil oldugunu ve bu torpillerin belirli araliklarla alttaki delikten duserek tenekenin altinda patladigini gozunuzun onune getirin. sonuc ayni suna benzer bir goruntu veriyor.

bu video'da torpil yerine patlamasi daha hassas bir sekilde kontrol edilebilen c4 kullanilmis. kimyasal patlayicilar birkac kiloyu, bu sekilde uzaya kadar goturebilirler peki boyutlari buyutursek ne olur? iste project orion'da amaclanan buymus.

gokdelen boyutlarinda ve tamamen celik gibi saglam malzemelerden bir uzay gemisi uretip, icine binlerce kucuk nukleer bomba koyarak bu sekilde yorungeye gondermeyi planlamislar. tabii gorev yorungede bitmiyor oradan sonra bu patlamalara devam ederek isik hizinin yaklasik %10 una ulasarak uzak gezegenlere hatta yildizlara gidilmesi planlanmis. her hangi bir kalkis agirligi sinirlamasi olmadigi icin (her nukleer bombanin gucune gore, 4.000ton ile 8.000.000ton) istenilen her malzeme ve yuzlerce astronot uzaya gonderilebilecekmis.

ornek olarak yuzeyde 1 yil surecek mars arastirmasi projesi yapilmis, 4000ton'luk hayvani uzay gemisi nukleer patlamalar ile dunyadan kalkip marsa gidecek, sonra yine nukleer patlamalar ile yavaslayip mars yuzeyine inecek, ardindan ayni teknolojiyi kullanarak dunyaya geri donecekmis. yani uzayda montaj falan sozkonusu degil okuz gibi uzay gemisini bombalari patlata patlata marsa kadar goturmeyi planlamislar. bir de karsilastirma yapmak gerekirse; ay'a ulasmayi saglayan saturn roketinin kalkis agirligi 3350ton, fakat roket yorungeye ulastiginda 130tona dusuyor, oradan ay'a ulastiginda ise sadece 52ton. project orion da kullanilan benzer uzay gemisi kalkista 4000ton yorungeye ulastiginda 1600ton ve ay'a vardiginda 1200ton malzeme tasiyabiliyor.

projenin ayrintilari bunlar. peki uzerinde bu kadar calisilar, butun hesaplamalari yapilan proje neden rafa kaldirilmis? iki ana nedenden dolayi:

1- projeyi hazirlayan ekibin iki secenegi varmis, ya nasa gibi herseyi halka acik yapacaklar ya da ortulu askeri bir proje olacak. zamanin soguk savas sartlarindan dolayi kolay olan ikinci secenegi secmisler. projenin sunumunu uzayi kesfedecek bir kapsul olarak yapmak yerine, sovyetler birligine operasyon duzenleyebilecek cok amacli askeri bir tasit olarak yapmislar. model sunumu john f kennedy'e gosterilmis, fakat baskan bunun uzay savaslarina neden olacagini(ve buyuk ihtimal sovyetlerin o zamandaki uzay araci ustunlugunu) dusunerek geri cevirmis.

2- projenin hayata gecirilecegi yillarda, bir yandan da partial test ban treaty'nin gorusmeleri surmekteymis. bu anlasma her ne kosulda olursa olsun atmosferik nukleer denemeleri yasakliyor. amerika anlasmaya, uzayin kesfi icin nukleer itici guc kullanimina izin verilmesi maddesini ekletmeyi dusunmus ve bunun ne kadar pratik olduguna karar vermek icin project orion hesaplamalarindan da birinci derece sorumlu olan freeman dyson'a danismislar. dyson yaptigi hesaplamalarda her gemi kalkisinda yayilan radyasyonun yaklasik 10 kisiyi oldurecegi sonucuna varmis. ayrica radyasyonun verecegi dolayli zararin hesaplanamamasi, dyson'un projenin iptalinden yana karar vermesine neden olmus. hesaplamalari uzerinde yillarca calistigi ve bir cok arkadasinin hayallerini susleyen orion projesini rafa kaldirtmis.

proje bugun aktif olmasa da iki sekilde kullaniliyor:

birincisi, project longshot, project daedalus ve project icarus gibi yeni ve zararli olmayan benzer projelerin gelistirilmesinde.

ikincisi ise, dunyaya carpmasi olasi bir goktasinin tespit edilmesi sonucu, goktasini yokedebilecek gucteki hidrojen bombasinin hedefe ulastirilmasinda. gunumuz teknolojisiyle bunu yapabilecek tek sistem bu. buradan hareketle, halihazirda bir orion uzay gemisi uretildigini farzedebiliriz veya en azindan kucuk olcekli bir maketi denenmistir.

projeyi gelistirenlerin cogu hala hayatta ve uzayi kesfetmenin tek yolunun orion'da planlanan sistemden gectigini dusunuyorlar. tabii ki insan hayatinin oneminden dolayi, zararsiz fuzyon patlayicilari gelistirilene kadar projenin rafta kalmasini destekliyorlar.

insan dusunmeden edemiyor, eger sartlar farkli olsaydi 1960li yillarda mars'ta ve saturn'un uydularinda arastirma yapan insan kolonileri olacakti. hatta belki de baska bir yildiza dogru gitmeyi goze alan cilgin bir ekip su siralar hedeflerine variyor olacakti.

artik sorulan soruya siz de yanit verebilirsiniz.

https://eksisozluk.com/entry/19167111

****
https://eksisozluk.com/entry/46407449

bunun gerçekleşmesi durumunda en önemli kullanım alanlarından biri uzay araçları olacaktır. kimyasal tepkimeyle ancak düşük itici güce sahip, çok yakıt taşıyan, verimsiz uzay araçları üretilebiliyor.

amerika 1950lerde ilk hidrojen bombalarını denedikten sonra kontrollü füzyon tepkimeleri ile uzaya araç göndermeyi düşündü, orion projesi adında gizli bir proje yürüttü. ünlü fizikçi freeman dyson bu projede önemli bir rol oynadı. bu projede geliştirilmesi düşünülen aracın dünyadan kalkarken yaratacağı radyoaktif serpinti ile milyonlarca insanın ölebileceğini hesaplamıştı dyson, ancak bu bile göze alındı. zaten bazı amerikalı generaller orion projesiyle yörüngeye yerleştirilecek hayvani araca sovyetleri her an toptan yokedebilecek kadar hidrojen bombası koymaya heveslenmişlerdi. araç yörüngeye yerleşirken bir milyon kişinin ölmesi çok da büyük bir risk gibi görülmemişti. proje kapsamında küçük bir roketlerle çölde denemeler yapıldı. projenin sonunu getiren nedenlerden biri içerdiği tehlikeler olabilir. bir diğer neden ise sovyetler'in uzay yarışında sputnik ile bir adım öne geçmesidir. orion projesinin sonuca ermesi için daha zaman gerekliydi, ancak onunla paralel yürütülen apollo projesi kimyasal tepkime ile çalışan roketleri kullanarak uzay yarışında amerika'nın üstünlüğünü hemen kanıtlayabilirdi. amerikan hükümeti de orion projesini rafa kaldırdı, apollo projesinin bütçesini artırdı.

bugün konteyner büyüklüğünde bir füzyon reaktörü ile orion projesi tekrar canlanabilir. belki bu teknolojinin kullanılacağı ilk araç dünyadan kalkmaz, uluslararası uzay istasyonu gibi uzayda inşa edilir. dyson'ın anahatlarını tasarladığı birkaç araçtan küçük ve hızlı olanı inşa edilebilse reaktör çalıştırıldıktan bir süre sonra azami 0.1 ışık hızına ulaşılır, 4.37 ışık yılı uzaklıktaki alpha centauri'ye 100 sene sonra varır. böyle bir aracın inşa halinde olduğunu bilmek bile ne kadar güzel olurdu.

dyson'ın bu konuda 1968'de verdiği bir konuşmanın metnini okuyabilirsiniz.

şöyle bir belgesel de vardı: https://www.youtube.com/watch?v=znmzeeycrwe

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
  • 2 ay sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...