tunca Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 biraz abartı olsa da herkes eminim kendinden bir şey bulacaktır biraz fazla karışık yapılmaya başlanmadı mı bu işler ? artan programcı sayısı arasından eleme yapmak için hazırlanmış bir komplo mu yoksa ? https://hackernoon.com/how-it-feels-to-learn-javascript-in-2016-d3a717dd577f#.8nxmqf5bj Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 JS dünyası allaha emanet gidiyor zaten. Python, java dünyası bu kadar değil, standartlar belli. Tabii ki de irili ufaklı birçok tool çıkıyor, ama js kadar dağınık değil teknolojiler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tunca Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 4-5 farklı işte çalıştım c# mvc framework ve web çok sıkıntılı olabiliyordu bu konularda. hep düz mantık yaptım işlerimi zorunda kalmadıkça hiç girmem böyle şeylere Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 muthis bir paylasim/yazi olmus valla. bir solukta icim darlana darlana okudum sdfsdf ozellikle ben grunt bir ara hype olduktan bir anda herkesin, durun lan! mukemmel birsey cikmis, gulp! huloggg hadi ona gecelim olayindan sonra cildirmistim. ulan ikiside tipatip ayni seyi yapiyor. 3-5 ufak fark var o kadar. yani piyasada grunt varken ve acik kaynak kodluyken, gulp'i gelistiren developerlarin ipneligi mesela bu. lan hoduk, git grunt'a contribute et, ek ne ozellik istiyosan PR yolla olsun bitsin. hayvan gibi fragmantation var JS tarafinda. boku cikmis durumda. makalede zaten hepsine deginmis. react denen aptallik zaten direk facebook un interneti trollemesi. js ile html yazmak her kimin fikriyse zaten islak odunla dovmek lazim. birde onunda x-platform mobile gelistirme olaylarina falan girmisler, kocaman bir hassscixtir diyorum. ona yatirim yapanlar 3-5 sene sonra facebook destegini cektikten sonra ellerinde patladiklarinda cok gec olmus olcak. microsoft ta cok dagilmaya gitti, simdilerle .net core ile falan hepsini bir araya toplamaya calisiyor. developerlarin surekli sacma sapan fork atip ordan devam etmemesi gerekiyor. lan bir ara Node.js forklandi lan, sonradan kalkipta tekrar merge etmeye calisiyor adamlar ahaha adamlar node un uzerine express.js cikardilar muthis bir web abstraction diye simdi millet, express cok low level abi yaaa, biz sails kullaniyoruz o tam bir MVC diye dolaniyor. yani adamlar node un ustune ancak 2 kat layer cikarak birseyler yazabiliyor. tobeeeeeeeeee Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pulkas Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 bu arada parlayan yildiz typescript.mevzunun arkasinda anders var. https://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Hejlsberg ote yandan nodejs killer olarak go alttan alttan gidiyo. https://en.wikipedia.org/wiki/Go_(programming_language) created at Google[13] in 2007 by Robert Griesemer, Rob Pike, and Ken Thompson.[10] uzun vadede bu ikisi ortaligi domine edecek gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
monoscope Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 bi java bi swift öğrenmemek için ne hallere geldi mobile development ben ona üzülüyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 mesela adamin bahsettigi kutuphanelerden birine bakiyorum: "Ramda". http://ramdajs.com/ adamin dedigi seye bak; "Why Ramda?" said: There are already several excellent libraries with a functional flavor. Typically, they are meant to be general-purpose toolkits, suitable for working in multiple paradigms. Ramda has a more focused goal. We wanted a library designed specifically for a functional programming style, one that makes it easy to create functional pipelines, one that never mutates user data. bunlar babadan ogula nesil heralde. hemen hangi kutuphaneyi acsam benzer girizgahla basliyolar tanitima. biz sole farkliyiz boyle farkliyiz. ya arkadas, sifirdan kutuphane yaratacabina olan'a plug-in tarzi birsey yazsana, ona contribute etsene, ona abstraction yazsana. neyin kafasi bu emenike? 300 tane total contribute eden adam varsa 50/100/150 olarak ayriliyolar hepsi %90 ayni seyi yapan farkli frameworkler yaziyor. sonra kavga ediyolar sende o yok bende su var diye. breh. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mithat Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Bu yazıyı daha önce redditte gördümde bir tırstırtmadı değil. Zaten javascript öğreniyorum yavaş yavaş , nereye gidiyorum lan ben bunların tamamını öğrenmem gerekmez umarım falan diyodum kendi kendime. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
monoscope Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Amaç belli ya; cv'de ben framework/library yazdım githubda x kere forklandı y kere starlandı falan demek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 sorun yok, oyle gelisecek zaten sektor ? https://www.ruby-toolbox.com/categories/http_clients burada 10 tane library var mesela, asagi yukari hepsi ayni isi yapiyor, ama biz 10. siradakini kullaniyoruz cunku isimizi o goruyor. gerci bu javascript fragmentasyonu da sacmalik derecesinde artik ama dert surekli ustte kalayim, sunu bunu kullanayim diyenlerin derdi. isini bilen hangi problemi hangi stackle cozecegini biliyor, zaten ondan buna ziplamiyor her ay. tl;dr bence yuz laravelci bir milyon nodecuyu dover. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
df Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 15-20 gündür backend'in yanında client-side işine de el attığım bi projedeyim. mvc-knockout-typescript-grunt-signalr vs diye uzayıp gidiyor liste. hergün işin içine daldıkça yeni kütüphane çıkıyor. büyük ihtimalle bunlar daha küçük bi kısmı =) bi yandan da react'a başlamışlar. yakında ona döneceklermiş. memnunum ama. her kütüphane bir şey katıyor insana. kötü dediklerimiz bile bazı problemlere öyle güzel çözüm bulmuş oluyor ki o kütüphaneyi bir daha kullanmasan bile o çözümü kullanıyorsun. zaten kendimi geliştireyim diye hep birbirinden alakasız işlere atlıyorum parasına bakmadan. bakalım bu web macerası nasıl sonuçlanacak =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-Bonesoul- Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 21, 2016 reyou said: developerlarin surekli sacma sapan fork atip ordan devam etmemesi gerekiyor. lan bir ara Node.js forklandi lan, sonradan kalkipta tekrar merge etmeye calisiyor adamlar ahaha io.js fork gerekli idi, strongloop ibm satın almasından sonra, community PR kabul etmiyordu dogru duzgun, firma tek başına community'i dinlemeden yalan yanlış yönlendiriyordu projeyi, insanlarda io.js'i forklayınca bir komite oluşturmak ve devamında topluluğun feedback'ine tekrar önem vermek durumunda kaldılar. gayet önemli bir işti io.js fork, hatta bu şekilde işlerin tekrar yoluna girmesini sağlayan çok nadir fork vardır. zaten merge back çoktan tamamlandı. mevzu hadi node'a fork atalım, ismi değişik olsun değildi yani. gerçekten çok işe yaradı community açısından. bu örneğin olmamış yani. ek olarak rambda'dan bahsetmişşin ama rambda'nın öne çıkardığı şey zaten immutable types, ihtiyaç duyan için gayet önemli bir mevzu. artı function chainleri de şukela. reyou said: bunlar babadan ogula nesil heralde. hemen hangi kutuphaneyi acsam benzer girizgahla basliyolar tanitima. biz sole farkliyiz boyle farkliyiz. ya arkadas, sifirdan kutuphane yaratacabina olan'a plug-in tarzi birsey yazsana, ona contribute etsene, ona abstraction yazsana. şu yorumun mesela libraryinin neyi hedeflediğini okumadığın / anlamadığın için. bu generic libraryler için konuşuyorum mesela, hem über performanslı olayım (lodash) hem immutable type + superior chaining destkeleyeyim (rambda) olmuyor işte. şikayet ettiğiniz bu devasa ekosistem sayesinde insanlar, mevcut gereksinimlerine göre uygun libraryi seçip gayet efektif sonuçlara ulaşabiliyorlar. zaten bu kadar şikayetçi iseniz zorlayanda yok, vanilla js hala orada, buyrun abi. reyou said: adamlar node un uzerine express.js cikardilar muthis bir web abstraction diye simdi millet, express cok low level abi yaaa, biz sails kullaniyoruz o tam bir MVC diye dolaniyor. yani adamlar node un ustune ancak 2 kat layer cikarak birseyler yazabiliyor. express.js, koa, hapi aslında gayet yeterli abstraction layerlar abi. bunlar olmasa vanilla http lib üzerine kod yazmamız gerekcekti malum. ha ben yazarım problem değil, birkaç projede direk socket üzerinden json-rpc'de yazmamız gerekti hallettik, onuda yaptık yani problem değil. birkaç projemde direk express kullanıyorum mesela, low-levelda kalmam önemli, bu sayede daha şimdiden http/2'yi bağlayabiliyorum sunucuya. ha bu tarz low-level işlere ihtiyacı olmasa gözünün yaşına bakmam feathersjs basarım mesela. bırakın alternatif olsun, isteyen feathers, isteyen sails bassın işi kolaylaştırmak için. bu şekilde programcıya alternatifler sunmanın neresi kötü? isteyen ben eski toprağım desin underscore kullansın, isteyen performans önemli hacı diyip lodash seçsin, isteyende immutable type'larla rock-solid kod yazmaya çalıssın. kime ne zararı var bunun? op ayrıca komplodan bahsetmiş de yazılım dünyası bu şekilde yürüyor, js en büyük community, npm'de en büyük repo. sayı fazla olduğu için bu kadar fazla alternatifin ortaya çıkması gayet doğal. abartılmış bir yazı, es5, es6, es2016+'ya dem vurulmuş da sanki aynı şeyleri c# 3.0, 4.0, 5.0 güncellemelerinde yaşamadık. sırf c# async değişiklikleri bile es5, es6, es2016+ olayarından daha karmaşık. her browserın desteklediği ecmascript standartının farklı olmasını geçtim, aynı browserın versiyonları arası bile böyle bir fark varken, babel transpiler gift. bahsettiği her library / teknoloji hakkında benzer yorumları yapmak mümkün, dediğim gibi abartılmış bir yazı, kimse sizden oturup bütün bu teknolojileri kullanmanızı beklemiyor, alıyorsunuz işinize yarayanı kullanıyorsunuz. şu topic de en haklı olabiliceğiniz konu belki bir nebze gulp / grunt örneği, onda bile gayet mantıklı bir ayrım var. grunt configuration odaklı, gulp ise programmatic. complex build işlerinde, grunt ile adımları chainlemek gerçekten bir noktadan sonra yorucu olabiliyor, gulp tam bu noktada isteyene alternatif sunuyor işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeawee Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 reyou said: muthis bir paylasim/yazi olmus valla. bir solukta icim darlana darlana okudum sdfsdf ozellikle ben grunt bir ara hype olduktan bir anda herkesin, durun lan! mukemmel birsey cikmis, gulp! huloggg hadi ona gecelim olayindan sonra cildirmistim. ulan ikiside tipatip ayni seyi yapiyor. 3-5 ufak fark var o kadar. yani piyasada grunt varken ve acik kaynak kodluyken, gulp'i gelistiren developerlarin ipneligi mesela bu. lan hoduk, git grunt'a contribute et, ek ne ozellik istiyosan PR yolla olsun bitsin. hayvan gibi fragmantation var JS tarafinda. boku cikmis durumda. makalede zaten hepsine deginmis. react denen aptallik zaten direk facebook un interneti trollemesi. js ile html yazmak her kimin fikriyse zaten islak odunla dovmek lazim. birde onunda x-platform mobile gelistirme olaylarina falan girmisler, kocaman bir hassscixtir diyorum. ona yatirim yapanlar 3-5 sene sonra facebook destegini cektikten sonra ellerinde patladiklarinda cok gec olmus olcak. microsoft ta cok dagilmaya gitti, simdilerle .net core ile falan hepsini bir araya toplamaya calisiyor. developerlarin surekli sacma sapan fork atip ordan devam etmemesi gerekiyor. lan bir ara Node.js forklandi lan, sonradan kalkipta tekrar merge etmeye calisiyor adamlar ahaha adamlar node un uzerine express.js cikardilar muthis bir web abstraction diye simdi millet, express cok low level abi yaaa, biz sails kullaniyoruz o tam bir MVC diye dolaniyor. yani adamlar node un ustune ancak 2 kat layer cikarak birseyler yazabiliyor. tobeeeeeeeeee bence biraz yanlis anlamissin react ve gulp konularini. bunlarin arkasinda felsefi olarak bir temel var. programlama dilleri tarihine kadar gider. istersen detaylariyla tartisabiliriz. olay js ile html yazmak vs degil. gulp ile grunt konusuna gelince; elbet ayni isi yapiyorlar ancak mesela tum turing complete programlama dilleri de ayni isi yapabilir sonucda degil mi, ama iste belirli bir amac dogrultusunda expressiveness farkli bir olay. article cidden su an tam web'i anlatir cinsten ama :P baslik pek hosuma gitmedi, sanki programlama js'ten ibaretmis gibi duruyor article link'iyle birlikte. ayrica developer'larin sacma sapan fork atmasi tam da olmasi gereken bir sey. o sacma sapan fork dedigin seyler sayesinde open source dunyasi su an domine etti, buyuk corporation'lari open source'a zorladi. sacma sapan fork dedigin seylerin olmasinin nedeni su an cok unstable/immature environment olmasi zaten. (p.s. javascript'i derinlemesine bilsem de sevdigim soylenemez. cok problemli bir dil, ve tum bu workaround'lar, tool'lar da genel olarak problemlerini bir nebze cozmek icin. ama web app dev. basli basina cok zor bir alan bence.) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeawee Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 reyou said: mesela adamin bahsettigi kutuphanelerden birine bakiyorum: "Ramda". http://ramdajs.com/ adamin dedigi seye bak; "Why Ramda?" said: There are already several excellent libraries with a functional flavor. Typically, they are meant to be general-purpose toolkits, suitable for working in multiple paradigms. Ramda has a more focused goal. We wanted a library designed specifically for a functional programming style, one that makes it easy to create functional pipelines, one that never mutates user data. bunlar babadan ogula nesil heralde. hemen hangi kutuphaneyi acsam benzer girizgahla basliyolar tanitima. biz sole farkliyiz boyle farkliyiz. ya arkadas, sifirdan kutuphane yaratacabina olan'a plug-in tarzi birsey yazsana, ona contribute etsene, ona abstraction yazsana. neyin kafasi bu emenike? 300 tane total contribute eden adam varsa 50/100/150 olarak ayriliyolar hepsi %90 ayni seyi yapan farkli frameworkler yaziyor. sonra kavga ediyolar sende o yok bende su var diye. breh. ayni sekilde, "benzer" tool'lar olsa da mukemmel sekilde problemleri cozen, ya da direk "goto" diyebilecegin bir tool yok. eger functional paradigm'e gideceksen ama ramda'nin promise ettigi gibi, diger library'ler bunu tam olarak promise etmiyor, amaclari bu degil. ramda'ya bakarsan biraz, "pure functional" kafasinda gittigini gorursun ve ayni sekilde, pure ve impure style'lar arasinda da cok cok buyuk farklar var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeawee Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 pulkas said: bu arada parlayan yildiz typescript.mevzunun arkasinda anders var. https://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Hejlsberg ote yandan nodejs killer olarak go alttan alttan gidiyo. https://en.wikipedia.org/wiki/Go_(programming_language) created at Google[13] in 2007 by Robert Griesemer, Rob Pike, and Ken Thompson.[10] uzun vadede bu ikisi ortaligi domine edecek gibi. typescript ve flow farkli iki yol gibi oldu burada da. implicit vs explicit gibi geliyor biraz. typescript genel olarak imperative / OO programming uzerinde gider gibi gorunuyor. (elbet ona zorlamiyor ancak su an typescript uzerinde gelistirilen buyuk projelere baktiginda sanki java / c# tabanindan gelen buyuk yazilim projelerini andiran bir code base'i var.) ote yandan flow sanki daha cok FP desteklermiscesine bir yolda. type inference, explicit typings, static code analyze (runtime check) falan typescript'ten daha guclu. flow yaklasimi bana biraz haskell'i andiriyor. bu pleb dilleri / framework'leri konusurken hλλλλλl'i ayni cumle icinde kullanmak acitti. (of bak ikinci kez tekrar kullanmisim cumlede. bari ikincisini sansurleyim.) bu seyler de baya angular2 vs react olayiyla paralel sekilde gidiyor. dedigim gibi, farkli yollar, ve typescript / angular ekosisteminde tecrubem olmasina ragmen ve feysbuk'u sevmesem de (open web contribution olarak) react / flow daha cok hosuma giden seyler. go vs nodejs konusuna gelince; cok fazla go bilmiyorum, sadece bir ara biraz bakmistim ve epey iyi seyleri var, ancak nodejs dedigin ekosistem zaten cok problemli bir programlama dili uzerine kurulu. js o kadar problemli olmasina ragmen asiri flexible oldugu icin ve user base'inden dolayi populer. baya nobrainer olarak girebiliyorsun icine. su yilda ne yapsan node/js'den iyi olur zaten =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 abi ben ne dedim siz naptiniz ya sdf forklar atilsin, teknoloji gelissin ona itirazimiz yok, ben makalede yazana atifta bulunarak soyledim elstrilerimi zaten. anlatilan teknolojileri ogrenmek veya implemente etmekte sorun yok zaten, saydiginiz cogu seylerin dokumentasyonu 15/30 sayfa arasinda degisiyor ve ogrenmesi ve pratige dokmesi 5-10 gun arasi. sorun burda da degil, oturur ogrenirsin ve yararli olani kendine alirsin. hatta bir PR da sen atarsin. gulp/grunt vs gibi seylerin arasinda tabiki de fark olacak konu o da degil. konu grunt kullanirken insanlarin gulp'a sebepsiz yere gecmek icin kendilerini zorlamalari ve calisan sistemi surekli bir yeni teknolojiye giydirme ve adapte etme cabasi. o yuzden adam ordaki bircok seye "it is so 2014" diye atifta bulunuyor :) adam gidip is arkadasina veya online community de sordugu zaman yanlis yonlendiriliyor. insanlar artik library secerken kendi ise yarayani degil surekli hype olan ve en cok star'lanan repository leri seciyor. ise yarayip yaramadigini bilmiyor. eger bu hype ise kesin bunu kullanmaliyim kafasinda. makalede soylenen ve elestirilen nokta surekli yeni library cikmasi degil, bunlarin piyasaya defacto olarak tanitilmasi ve sanki eski teknolojilerin cop oldugu ve artik kullanilmayacagi seklinde bir algi yonetimi olmasi. benim elestirdigim noktada community nin buna surekli komur atip daha da alevlendirmesi. react konusuna gelince benim fikrimin o konuda degisecegini zannetmiyorum. dokumentasyonunu okumaya basladim, video tutoriallar seyrettim, biraz da pratige doktum, tabiri caizse filmin yarisinda ciktim diyelim. ha alicisi olan vardir elbet ona birsey diyemem ama, orta/kisa vadede drop edilecek bir framework olarak bakiyorum. olayi teknolojileri kullanma ve onlarin guzelligi gosterme cabasi olarak gormeyelim, olay makalede anlatilan "davranis bicimi" yoksa github daki her projenin, npm deki her modulun, nuget teki her library nin kendine ait bir community si tabiki olacak. ancak amaci sadece restful json cekip tabloya veri basacak adama 5 farkli library soyleyip bunlari kullanmasini isteyecek olan adam kendi framework masturbasyonunu yapiyordur, makale'deki hayali kahraman gibi ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 Konuyla ilgili olarak, herkes uncle bob i biliyodur saniyorum. Ozellikle 7. Dakikaya dikkat :) https://youtu.be/ecIWPzGEbFc Videonun tamami enfes zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 22, 2016 Şu herifi ne zaman görsem oturup bütün gün sohbet etmek (yani aslında o sürekli bi şeyler anlatsın falan) istiyorum ya, öyle tatlış bi amca Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Ekim 23, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2016 yazı da çok başarılı, uncle bob da efsane. Paylaştığınız için teşekkür ederim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SenariouS Mesaj tarihi: Ekim 23, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2016 Agile'da biz sictik... Biseyler yapin temizleyin bak bizim prensiplere uyarak videosu olmus biraz. Guzel konusuyor o ayri Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Korax Mesaj tarihi: Ekim 23, 2016 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 23, 2016 Yaziyi okurken icim karardi resmen sdf Uncle bob hakkaten efsaneymis buarada Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar