Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Metafizik ve Spiritüalizm

Anhora

Öne çıkan mesajlar

Yine kibirle oz saygiyi karistiranlar gelmis. Kimseye kulluk etmeme istegi, ozgurluk istegi cok dogaldir ve oz saygiyla alakalidir. Kibir degil. Hicbir guc hukum hakkina sahip degildir. Aksini dusunenin oz saygisi "bence" yetersizdir ve kendini biat kulturunun totaliter kollarina birakmistir.

Evrenin basinda bir sey olmali deyip enerji yerine bilincin yoktan var olmus bir koken olmasina inanmak ise bir tercih oldugu kadar arguman acisindan kendiyle celisen, vasat bir argumandir
Sosyal ağlarda paylaş

nileppezdel said:

Yine kibirle oz saygiyi karistiranlar gelmis. Kimseye kulluk etmeme istegi, ozgurluk istegi cok dogaldir ve oz saygiyla alakalidir. Kibir degil. Hicbir guc hukum hakkina sahip degildir. Aksini dusunenin oz saygisi "bence" yetersizdir ve kendini biat kulturunun totaliter kollarina birakmistir.

Evrenin basinda bir sey olmali deyip enerji yerine bilincin yoktan var olmus bir koken olmasina inanmak ise bir tercih oldugu kadar arguman acisindan kendiyle celisen, vasat bir argumandir

Ya doğanın yasalarına ne demeli? Nereden gelmiş bu termodinamik? Bu dualite? Matematik?
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu doganin yasasini birisi yaratmaliysa o yasayi yaratan daha kompleks olmali. Sen "10 komplekslikteki sey kendi var olamaz" deyip 1000 komplekslikteki seyin kendi kendine var oldugunu savunuyorsun. Hayir savun, inanctir. Bu bir olasiliktir. Ama bunu bilimsel bir arguman gibi sunma. Cunku dedigim gibi 10 komplekslikteki sey kendi olamaz deyip 1000 komplekslikteki olur demek rasyonel degil.

Olmasina da gerek yok. Inancla bilgi farkli seyler. Kimsenin inancini bilimle aciklamasina gerek yok, bunun bir anlami yok cunku. Ama inanclarla bilim ve bilgiler celisirse savunma ihtiyaci hissettiginizde boyle hatalara dusmemelisiniz. Bu da bir sinav de gec yani ne olacak :)
Sosyal ağlarda paylaş

Ben her şeyin üstünde bir yaratıcı olduğunu düşünüyorum. Görünen, görünmeyen ve bunun dışında kalanların yaratıcısı. Adamın dediğinin literatürdeki karşılığını söyledim. Biz burada bilimden çok felsefe yapıyoruz şu an. O yüzden herkesin görüşü doğrudur, yanlıştır demek güç.

İnancımı da akıl ve kalp yoluyla oluşturmaya çalışıyorum. Bu arada kendi kendine varolduğunu savunan da ben değilim.
Sosyal ağlarda paylaş

Senin dedigin de oraya geliyordu bence. Felsefi olarak da "bu cok karmasik biri yaratmis olmali" derken daha karmasik olanin varolusunu kabullenmenin altini doldurmalisin diye dusunuyorum. Inanc sadece bir iddiada bulunur, altini doldurarak felsefi gerekce sunmus olmaz.

Zaten laflarim da sadece sana degildi, hatta buyuk olcude sana degildi :D
Sosyal ağlarda paylaş

"Bu çok karmaşık biri yaratmış olmalı" değil de, "Bu çok karmaşık bir nedeni olmalı" diyorum ben daha çok. Ama yine de biliyorum ki bu nedensellik merakının bir sonu yok. Bunu sadece ben değil Avrupalılar da denedi. Şeylerin nedenini araştırmayı. Sonra insan aklının nedenleri kavrayamayacağını ancak nasılını bulabileceğini keşfettiler. Mantığımı nedensellik üzerine kurguluyorum, perspektifimi geliştirmem gerekiyor sanırım. Bilmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

>kendi kendine varolduğunu savunan

evrim dünyanın varoluşu vs kanıtlandı yani söyleyesim geldi

ayrıca evrenin oluşumunu bilmiyoruz. belki tanrı olabilir belki de zaman denen kavram tanrıdır ama burada türk toplumundaki islami kültürel değerleri, zen ile birleştirmekten başka birşey yapmıyorsun anhora. o yüzden gerçek islam bu değil gibi bir kafa yapın çıkıyor
Sosyal ağlarda paylaş

Belki de kendinize itiraf edemediğiniz gerçek islamın içinde bu sorgulamaların olduğu ve akıl ve okumak yoluyla çözüleceğinin belgeleri olduğudur. Ben burada hiçbir kutsal kitaptan alıntı yapmıyorum. Daha çok tasavvuf'un mantığına kafam yatıyor. Ayrıca zaman dediğin kavram da insanların yarattığı diğer kavramlardan sadece birisi. Zamanın mekanın ötesinde bir şeyler var. Belki de tek bir şey var. Yerçekiminin boyutları aşması gibi. Belki de o şey, bilgidir.
Sosyal ağlarda paylaş

zaman denen kavram insanın yarattığı bir kavram değil. ismini öyle koymuşuz sadece. gelecek geçmiş senin iradenle oluşmadı.

ayrıca o islam'da sorgulama yaptığın an kafanı keserler. allah olmayabilir mi lan dediğin an kafirsin günahkarsın. onu da geçiyorum, bir paralel evrenin sıçtığı bok bile olabilir bu evren. o kadar çok olasılık varken kuranın heryerinden cinsiyetcilik, ahlaksızlık, katillere teşvik yazarken direk islamı savunman şaşırtıcı.

ha bana dersin ki aynı budistler gibi tasavvuf yolunda gideceğim ben kolay gelsin derim.
Sosyal ağlarda paylaş

O dediğin eşarilikte, maturidilikte akılla kavrama ve karar verme vardır.

Düşünsene, bir tohumun içinde bütün bir ağaç olma bilgisi saklı. Yani geçmiş, şimdi, gelecek.. Hepsi bir ve şu anın içinde aslında. Ama yine de bilmiyorum bu illüzyonun nasıl oluştuğunu o yüzden peşin hükümlü olmayayım.
Sosyal ağlarda paylaş

bilgin ve düşüncen materyalist değil. materyalist olmayanıda anca "zaman ve mekandan farklı birşeyler var ya" diye açıklayabilirsin. gelecek ve geçmiş harekete geçerek oluşur/oluşmuştur. bu tür şekilde en fazla kendini tatmin edersin. bilimsel/mantıklı tartışmalarda geçerli bir argüman olarak kullanamazsın. gerçi, dinde bir nevi kendini tatmin etme aracı.
Sosyal ağlarda paylaş

Dünya da doğaüstü hiçbir şey yok. Randy diye bir dernek var ya avrupa da ya da amerikada, emin değilim. Birkaç yıl önce lab ortamında doğaüstü bir gücü (astral seyehat, telekinezi vs) olduğunu kanıtlayana 1 milyon dolar vereceğini duyurdu. Başvuran kimse olmadı.
Sosyal ağlarda paylaş

aQuelleris said:

[video]https://youtu.be/I4dPPqXfksY?feature=oembed" width="459">

Okumak izlemek dinlemek fln lazım bu adamı.
Seviyoruz ailecek..

35:10 civarı başlayan ve ironik olmayan şekilde açık olduğunu söylediği sonra üzerine koca bir iddia oturttuğu istanbullu kıyası, sillogizm dediği şey apaçık yanlış.
Sosyal ağlarda paylaş

masa said:

Dünya da doğaüstü hiçbir şey yok. Randy diye bir dernek var ya avrupa da ya da amerikada, emin değilim. Birkaç yıl önce lab ortamında doğaüstü bir gücü (astral seyehat, telekinezi vs) olduğunu kanıtlayana 1 milyon dolar vereceğini duyurdu. Başvuran kimse olmadı.

https://en.wikipedia.org/wiki/One_Million_Dollar_Paranormal_Challenge

1964'ten beri yapıyor adamlar, şarlatanlar gelip ağlayıp gidiyor işte. bu sene bırakmışlar artık yapmayı
Sosyal ağlarda paylaş

Anhora said:

Düşünsene, bir tohumun içinde bütün bir ağaç olma bilgisi saklı. Yani geçmiş, şimdi, gelecek.. Hepsi bir ve şu anın içinde aslında. Ama yine de bilmiyorum bu illüzyonun nasıl oluştuğunu o yüzden peşin hükümlü olmayayım.

Olm tohum ağacın üreme, çoğalma yöntemi. İçinde gecmis, gelecek falan yok, genetik materyal var. Dna'nin ne oldugu uzun zamandir biliniyor. Her seyde sacmasapan gizem aramadan önce biraz biyoloji temeli üzerine evrim sosu döksen bazi seyleri daha iyi anlarsin belki.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...