Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İnternet yaygınlaşması ve içerik kalitesizliği


bajazet

Öne çıkan mesajlar

Bunu insanlara çok bilmiş ve gıcık gözükmeden nasıl açıklayabilirim bilmiyorum ama popülerleşen şeyler ekseninde değerlendirmek doğru olur zannedersem.

Hepimiz isteriz gelişmemiş yerlere internet gitsin, oralarda bilinçlenmeler yaşansın ama abi iş tam tersine işliyor sanki.

Hindistan-Quora örneği var ki herkesin malumu. Einstein patlaması oldu.

Paticik genelinde eski değilim 8-9 yıldır buralardayım ama her geçen gün "gündelik zaman geçirme"ye kayıyor olay. Ki burası "underground" denebilecek bir yer. Yanlış anlaşılmasın siteye bok atma otluktu edebiyatı yapmak değil amacım. Her yerde böyle. İnternet insanların gün içinde karşılaşamayacağı imkânlar sunan bir yerden resmen günün içine doğru gidiyor.

Oluşumların 2-3 seneye varan bir peak dönemi vardı. Amacına uygun işleyen. O süreç resmen düşüyor. Hipster edebiyatı değil bu. Hürriyet.com yorumları fışkırıyor abi nereye tıklasam.

Son 4-5 yıldır aldığım keyif ciddi düştü benim. 2003 adsl patlaması öncesi enter'a basmadan önce düşünen insanlar da şimdi ben mi düşüneceğim diye saldılar.

Bu her devirde böyle miydi diye usenet guruplarına göz gezdirdim. Özellikle Türkçe olarak baktım rahat karşılaştırabilirim diye, Turgut Özal başkan oldu atarlı 6 mesajlı posttan 1 tanesi kalitesiz denebilirdi mesela.

Amerikada futbol maçı seyredemiyor diye maç getiren kasetçi irtibatı veren var abi. Yani nasıl olacak bilmiyorum ama resmen AB'nin mülteci alması gibi İnternet'e gelişmekte olan insan doldu.

Kestiremiyorum da nasıl gelişecek bu globalleşme denen olay, öyle bu konu ciddi canımı sıkıyordu yazayım dedim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://i.imgur.com/PmFf6ii.jpg

ha ben yaziyim bu konuda ciddi gozlem yapip arastirmis biri olarak. sorun internetin "ayaga" dusmesi degil kusak catismasi. eskiden internette sirf early adopterlar vardi

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/45/DiffusionOfInnovation.png

bunun yaninda bu forumun cogunu olsuturdugu 80-90 arasi nesil ilk internete kaynadi, simdi 2000den sonra doganlar giriyor hani. x-y-z diye cok detaya girmiycem ama kusak farki yuzunden internette sitelerde ayrilmaya basladi biraz.

gen x oncesi zaten internette hala varlik gosteremiyor ama gen x ile gen y ayrimini gorduk. bizim forumdada gen x uyelerimiz var misal ve kendilerini yastan cok uslup ile belli ediyorlar. gen x gorusleri konusunda daha katidir, daha muhafazakardir, daha sert ve kuralci ailelerde yetismistir, hayata cok siyah beyaz bakar vs.

gen y hani kuresellesmeyi ve teknoloji devrimini tanimliyan kusaktir, espri anlayisi baya farklidir ve hayata alayci yaklasir, klasik propagandalari pek sallamaz, otoriteye fazla bas kaldirmaz ama ciddiyede almaz. rahattir, konforuna duskundur, homojendir ve degisime aciktir. teknolojinin hantal oldugu donemleri yasadigindan "it just works" kafasi yoktur, deli gibi muhendis ve yazilimci cikarmis bir nesildir. bireycilik ile kollektivizmin kesistigi noktada durur

gen z ise internet ve kuresellesme sonrasi dogmus bir nesil, yeni yeni sahneye cikiyorlar. bizim gibi adaptasyon sorunu ve teknolojiye giris bariyerleri ile karsilasmis bir nesil degil. herseyi hazir bulmanin getirdigi bir korelme olsada korkunc bir yenilige aciklik vardir. erken yastan internete magruz kalmis oldugu icin gen y ye nal toplatma potansiyeli cok yuksektir, yabanci dili erken ogrenirler, sabirsizlardir, dikkat araligi cok dusuktur filan. bireycidir, farkli olmayi sever ve yeni kimlikler yaratir, 10 gen y yi ayni yere toplasaniz 2-3 dusunce ve tip cikar ama 10 gen z bir mekanda olunca 10 farkli tip ve 15 farkli fikir bulabilirsiniz :P

gen x i tanimlayan web 1.0 dir, usenettir, mircdir ve en son forumlardir vs

gen y yi tanimlayan web 2.0 dir direk, facebook, youtube, en ucta 4chan, reddit vs tanimlar

gen z ise henuz kendi platformlarini gelistirmesede kanser tumblr dan yayilmaya baslamistir :P snapchat, whisper filanda gen z dolu



ha asil konuya gelirsek gordugun bozulma turk halki ile alakali, adsl her eve girince internete gen x akini oldu bizden, bizim gen x "taksimde sallandirican" jenerasyonundan hemen sonra geliyor. ulkenin %60 inin aptal oldugunu, dusuk IQ ortalamamizi, yabanci dil eksiligi ve dis dunyaya olan kapalilik ustune birde islam sosu dokunce hurriyet haber yorumlari cikiyor iste :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ahahaha Arya yine Şu Çılgın Türkler'e bağlamış sdf

Bir laf duymuştum. İnsanlar kendinden önceki decade'lere özlem duyarak bakarlar ve kendi zamanlarından hoşlanmazlar. Halbuki o hoşlanmadıkları zamanların sorumlularının kendileri olduğunu bilmezler diye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Okudugunu anlamiyorsun heralde :P kusak karsilastirmasi yaptim. Kendi acimdan Z lerle daha rahat anlasiyorum X lere kiyasla. Gen x e laf anlatirken yoruluyorsun, gen z den laf dinlerken yoruluyorsun....

Oh bi saniye, klasik kusak catismasi iste. Her kusak bir sonrakini katliyor, z ler bizi paketliycek ilerde :P antik misirdan beri olan muhabbettir birde yeni kusak cok bozdu, ahlak ve saygi sifir geyigi. X lere sorsan bizim icin sorumsuz, saygisiz, gayriciddi ve burnu bir karis havada veletler derler genelde.

Internet iyi boyle, bozulma filan dedigimiz sey aptal sayisinin artmasi. Ne kadar aptal sayisi artarsa o kadar eglence cikmasi gibi bir yanida var. aptallarla dalga gecmeye odaklanmis platformlarda var, 9gag gibi aptallarin kendinden daha aptallarla dalga gectigi yerler bile var :P

Iyi boyle internet, sjw ler disinda uyuz oldugum bisi yok. Yazmak istedigim zaman mis gibi surayada dokebiliyorum dusuncelerimj, hegel filan cumle icinde kullanabiliyoruz en azindan. Turkiyede sokaktan 100 kisi cevirsen 1 kisi tanir hegeli oda tepe asagi duran adam der buyuk ihtimal :p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam kuşak çatışması var.
Yaşlanıyoruz birikim oluyor safsata kaldıramıyor insan.
Bunlara tamam da anlatmak istediğim olay farklı.

7-8 milyar
Bunların rahat 5'i tırt.



işin daha kötüsü

http://www.geography.learnontheinternet.co.uk/images/popn/world_pop.gif

http://www.prb.org/images11/populationpyramids7billion.gif

Şöyle bir kalabalık girecek ileriki senelerde İnternet'e

Buradaki Hegel bilen insanlar zamanında Ultima Online yazdı, ya da bir şekilde bir yerlerden buldu tutundu buraya. Gelebilenlerin ya böyle bir lükse para yatırabilecek ileri görüşlülüğü vardı ya da gençlerinin orta sınıf üzeri bir görgüsü eğitimi vardı. Salak saçma postlar ile giren adamlar 3-5 senede kendilerini toparladılar.

Çünkü laf anlatılabiliyor ve dinlenebiliyordu.
O yüzden epey katkı sağladı internet.

Şimdi gelmeye başlayan ve geleceklerin BÜYÜK bir çoğunluğu doğudan batıya turizme gelen tipler gibi.
Kimi diyanete ensest atıyor, kimi kahvede gibi siyaset spamliyor.

Ortada laf anlatmak isteyen ileri görüşlüler zaten yok, onlar bir şekilde birbirlerini buluyorlar kendi aralarında muhabbet dönüyor.

Arama motorlarının %90'ı falan seo ve sığ dolacak abi.
Daha nasıl anlatabilirim bilmiyorum.

Size Afrika hmm internet ne güzel gibi geliyor, bence bu oradaki gariban kendini bilen insanların 2 inch ekranlarda Wikipedia'ya girmeye çalıştığını sandığımızdan.

20 sene sonra
why turkish guys @mentions our jogging route and asks to come
why somalili_42 adds me on Strasbourg

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla afrika nın köyünde bulunmuş o insanları görmüş biri olarak, o insanlar girsin bizim yarı cahil türklerden çok daha iyi olur. daha fazla yararlanırlar, sağlıklı yararlanırlar. adamlar hem yoksul, aç, cahil ama hem de mutlu ve iyi niyetli olmayı beceriyorlar.

gen z yi yaratan gen y dir. kendi yarattığı nesile tahammül edemiyorsa, o da olgunlaşamamıştır.

internette istediğin şeyden soyutlayabilirsin kendini, seni rahatsız ediyorsa o tip sitelere girmezsin, rahatsız eden kişileri facebook dan silebilirsin.

internetin güzelliği de bu zaten. kısıtlı değilsin, en fazla kendine uygun bir yer bulmakta zorlanabilirsin, o da seninle alakalı.

senin istediğin şey ise internete sadece benim gibiler girebilsin. oldu canım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bunların rahat 5 milyarı tırt denileceğine, dünyanın büyük çoğunluğunun bakir ve shaping için eşsiz bir alan olduğu da düşünülebilir. Zira kodamanlar savaş sonrasında taş üstünde taş kalmamış şehirlerin dizaynı için ellerini ovuştururlar.

Mesela Rotterdam 20 senede yeniden inşa edilmişti.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Internetin televizyonlasmasi hadisesi var.

Ben ornegin rss okuyucumla takilirdim twitter facebook yokken. Her gun girer 100'lerce blog arasinda gezinirdim

Facebook twitter youtubr gibi platformlar bu icerikleri merkezilestirdi. Reklam olaylari da tvlesmeye benzer olcekte. Ve dolayisiyla icerik de tvlesiyor falan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eh yani normal. Eskiden internete baglanmak eve hatta internet baglatmak bile zordu. Bu yuzden plebler hatuna yazmayacaksa interneti bilmez, hatuna yazcak da mirc'le sinirli kalirdi...
Simdi herseyin yaninda internet kampanyasi var. bunun yaninda eskiden sadece bilgisayardan internete girilirdi, TVde teletext diye bisi vardi en internetimsi simdi anahtarliktan internete girilcek...

O yuzden erisim artip toplumun genelini kapsadikca herkes kendi kapasitesi kadar bir seyler getirecek. Kaliteli/kalitesiz orani dusmus olabilir ama kaliteli yazilarin kayboldugu anlamina gelmez.

Edit: bu illa kotu bisey anlamina gelmez, cesitlilik artmasi gibi avantajlari var. Sadece internete kutsal bilgi kaynagi gozuyle bakarsan husrana ugrarsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

op haklı çok yüklenmişsiniz gereksiz yere.

en güzel örneği ekşisözlük işte. eskiden de über değildi ama daha okunabilir, iyi içeriğe sahipti. adsl yaygınlaştıktan sonra alınan bir sürü yazar oldu ve içerik boka sardı. hele son birkaç yıldır iyice kötüleşti, her sayfada birbirinin aynısı entryler, komiklikten uzak espriler var.

bir hizmeti kullanan insanlar ne kadar cahil, aptalsa hizmetin kalitesi de o oranda düşüyor işte.

takılmak için ufak communityler bulmak lazım, o da gittikçe zorlaşıyor işte.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

op haklı deil. internet bu televizyon deil, iceriği herkez üretiyo. orayı bepenmıyosan beğendiğin bi yerler bulursun kesinlikle.

bütün politically correct bullshitte tumblr,
http://animationsmears.tumblr.com/
bu hazinede tumblr.


hizmet deil internet, araç.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Karşı görüşlerin hepsi gireceğin yeri bilen girer ekseninde. Anlıyorum doğru. Fakat anlatamadığım şey şu.

Türkiye'de televizyonun ilk dönemlerini düşünelim.
Sonra Star dönemini falan düşünelim.

Klasik müzikler, sonrasında ilk çeşitlilik hoş göründü.
Bugün baktığımızda full spam var televizyonda.
Bu demek değil ki izlenmemesi gereken bir araç, elbet discovery vs var yine izlemek isteyen bir şekilde faydalı izliyor, fakat:

İnternet'te bu böyle gitmeyecek gibi. Çünkü esra erol seyricisinin belgesel feed'ine girip "bu ne böyle :d değişik" diyemiyor.

Açıkçası sırf bu yüzden Wikipedia'yı da uzun ömürlü göremiyorum. Çünkü mark-up olayı biraz daha basitleştiğinde nefret/troll'den çok daha büyük sorunlarla boğuşacaklar gibi.

Ha çözüm ne? Çözüm rss gibi içerik verenin belirli ve değişmez olduğu şeyler. Ama buna rağmen ne oluyor? 2015 yazında Facebook rss servisini kaldırdı. Twitter zaten kaldırmıştı. İkisi de api üzerinden zannederim sınırlı olanakla veriyorlar artık. Ama not düşeyim bunu teknik olarak bilmiyorum. Json falan deniyor belki bir yeniliği vardır?

Umarım vardır yani.

Ne kadar tık o kadar kalıcılık, ne kadar zaman geçirme o kadar pazar payı. Eleştrisel rtük gibi merci olmadığından pervasız televizyon gibi bir şey olup çıkacak korkarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...