Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Quarter-Life Crisis

elma

Öne çıkan mesajlar

hep bu dan bilzerian gibi piçler yüzünde ya. insanın içten içe yaşama sevincini tüketiyor şerefsizler.

zaten insan dediğin güzelliğiyle enerjikliğiyle hepi topu 20-25 sene yaşıyor. gerisi çocukluk ve yaşlılık. bu periyodda da yaşadın yaşadın.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

elma said:

26 yaşındayım, belli alanlarda hayattan mutsuzum ve bu genel mutsuzluğuma yansıyor. Nedir ne değildir tanımı ve çözümü nedir diye araştırırken baktım literatürde zaten bunun adını koymuşlar ve semptompların çoğunu sonuna kadar yaşıyorum. Ne yediğim yemekten keyif alabiliyorum, ne yaptığım spordan, ne de sosyalleşmeden.

Dışardan bakıldığı zaman imrenilecek bir CVm, güzel diplomalarım, yurt içi ve yurtdışı staj tecrübelerim, 2 yabancı dilim, sportif bir vücudum, nispeten geniş bir akademik/iş ve sosyal çevrem var. Sabancı üni'de endüstri mühendisliği lisans ve yüksek lisansını iyi derecelerle bitirdim

sonra ne istediğim gibi bir iş buldum, ne de bulmak istedim açıkçası özel sektörün sömürüsünü, sıkıcılığını, TR'ye özgü iş bitiricilik yerine şekilci ve gösterişçi ofis politikalarını ve ülkenin durumunu da göz önüne alarak, çok hevessizdim. İstekli olsam çok rahat iyi paralara iş bulabilirdim bu birikimle. Burda 10 milyar da kazansam mutlu olamayacağımı iyice anlayınca gözü hep mutluluk bulduğum yurtdışına diktim ve sonunda doktora ile çıkıyorum

...
bahsettiğim 25-30 yaş krizini yaşayanlar, çevresindeki normal insanların yaptığı şeyleri gerçekleştirememiş olmaktan yaşadıkları boşluk ve baskı hissi oluyor.
adam iş arıyor iş bulamıyor, "bu 8 milyar maaş veriyor, bu yeterince büyük firma değil" gibi şeyler demiyorum, direk hiç iş bulamıyor.
senin yaşıtların evlenip çocuk doğuruyorken, sen daha sevgili edinememiş, bir kıza kalbini açamamış oluyorsun.
eski arkadaşların seni unutmuş ve sallamıyor oluyor, yeni arkadaş edinmekte zorlanıyorsun. sosyal hayatın diye bir şey yok zaten.
belirli stabil, oturmuş ve huzurlu hayatın olsun istiyorsun, kaliteli şeyler yiyip kaliteli şeyler giymek istiyorsun, ama buna harcayacak paran yok, öğrenci hayatı gibi devam ediyorsun (master, doktora, ya da işsizlik).
ebeveynlerin veya akrabaların sürekli "ne zaman iş bulacaksın, neden evlenmedin" gibi şeyler diyor, ama senin yapmak istediğin şeyler farklı oluyor.
lise ve üniversite sırasındaki çocukluğunu sürdürmek istiyorsun, bu yüzden kendini yetişkin hayatına hazır hissedemiyorsun.

senin dediğin quarter-life crisis bunları kapsıyor mu emin değilim ama 25-30 yaş aralığı krizleri yaşadığını söyleyenler bu tip şeylerden muzdarip oluyor.
yani bir şekilde hayata tutunamamamış, bir baltaya sap olamamış tipler.

selam (:P)
bu duruma düşmemek için yapılması gerekenler nelerdir? teşekkürler.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone, beni güzel özetlemişsin. Ben tabi ki ekşisözlük dışındaki tanımına giriyorum. Çoğu konuda yeterince tatminim. Kendi ayaklarımın üzerinde durma, cinsel ve sevgisel tatmin vs hepsini yaşadım sıkıntı yok, üstüne iyi firmalardan teklifler de aldım reddettim.

Dediğin gibi ülkeden memnun değilim ben. Politik sıkıntılar ve sokaktaki insanın cahilliği ve kabalığı sıkıntımın 60% ını oluşturuyor. Kalan 40% ise attığım adımların gelecekteki yansımalarından emin olamama, şu anki kariyer adımlarım doğru yöne mi sürükleyecek bir türlü bilememe. Bunun yegane sebebi de ülkedeki sıkıntı aslında, insan bir seçim sonrasını dahi göremezken her şey kötüye gidiyorken nasıl 5-10 yıllık kariyer planı yapar ki.

Bu yüzden dediğin gibi kapitalist dinamik verebilen ülkelerde yaşamak istemem. TR'ye bok atıyorum ama Amerika da benzer şey benim için, sokaktaki insanı aptal ve şımarık, ülkeyi elite few yönetiyor. Bir insanın aptal ve şımarık olması sorun değil, eğitim verirsen bu özellikleri başkasının canını sıkmaz. Bizde cahillik ve kabalık var, hayat kalitesinin için ediyor bu yüzden. Benim için huzur ve istikrar önemli. Sokağa çıktığımda tinercisi musallat olacak mı, araba park ettiğimde otopark mafyasına para verecek miyim, kadınsam birisi laf atacak kuytuda tecavüz edecek mi gibi dertlerle hayatıma stres katmayan herhangi bir ülke kafi.

İsveç'te 8 ay kaldım, hayatımın en ama en keyifli dönemiydi. Doğa temiz, insanlar mutlu, stres minimum ve hayat köy kadar şehirde olsa bile güzel.
Sosyal ağlarda paylaş

monoscope said:

benim çektiğim sıkıntı, çok yukarılara göz dikiyorum fakat bir yandan da sıradan insanların dandik yaşamlarından memnun olmalarına imreniyorum. Basit ve mutluluk dolu yaşam istiyorum

Bu bende de var. Bakıyorum adam mcdonaldsda kasiyer ve gülücükler saçıyor pozitif enerji dağıtıyor. Otobüs şöförü espriler patlatıyo, taksici rahat rahat politik savunmalar yapıyor memleket kurtarabiliyor falan.

Herkesin kafası rahat, herkes ağzına geleni söylüyor, herkes en iyisini biliyor, ben niye daralıyorum çözemedim valla. Hayattan beklentilerini realize edebildiğin sürece mutlu oluyorsun. Ben çok şey bekliyorum, eğitimim ve çevrem bana hep bunu pompaladı. Bu gazı nereye kanallamalıyım onu bilemiyorum bir türlü. Mediocre insanın beklentisi kpssyle memur olmak falan.

Şu quote u da artizlik entellik olsun diye koymuyorum. Dünyanın gerçeği bu. Ben yüksek mühendis olarak her işimde ayrıntıya özen gösterip ağzımdan çıkan her kelimeyi politically corretct olmak ya da negatif consequence olmasın diye 5 kere tartarken, millet gelişi güzel yaşıyo takılıyo falan
http://dailyatheistquote.com/wp-content/uploads/2013/02/68665_414875295259330_1850121551_n.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

o masterı yapmıycaktım, eğitimi kafi seviyelerde alıp tadında bırakmak lazımdı, ne vardı o kadar okuyacak. Dünyanın işleyişini daha çok kavradıkça insan mutsuzlaşıyor.

http://digitalintelligencetoday.com/wp-content/uploads/2014/12/dunning-kruger-effect.png
Sosyal ağlarda paylaş

En azından insanların bir kasada kuyruk oluşturamamasını görmek bile mutsuz ediyor beni ya, başkasının ayıbı adına ben üzülüyorum. Maymun gibi çakallıklar, araya sıkışmalar bişeyler.

Uzaya adam gönderdik, atomu parçaladık, insana sıraya girip başkasının hakkına kendi hakkı gibi sahip çıkma bilincini veremedik, o canımı sıkıyor bu ülkede, hatta özellikle şu istanbul şehrinde.
Sosyal ağlarda paylaş

Bence bir reality check yap. Anlattıklarından objektif olarak değerlendirebileceğim tek nokta cvin. İmrenilecek demişsin. Sabancı endüstri abi cvin. 2 tanede yaz stajı yapmışsın. Diğer anlattığın hususlarda da kendini dev aynasında görüyorsun muhtemelen.

Dediğim gibi reality check yap. Kendini olduğun yere daha yakın gör. Bu seni mutlu edecektir.
Sosyal ağlarda paylaş

Glatheros said:

bu

Bence bir reality check yap. Anlattıklarından objektif olarak değerlendirebileceğim tek nokta cvin. İmrenilecek demişsin. Sabancı endüstri abi cvin. 2 tanede yaz stajı yapmışsın. Diğer anlattığın hususlarda da kendini dev aynasında görüyorsun muhtemelen.

Dediğim gibi reality check yap. Kendini olduğun yere daha yakın gör. Bu seni mutlu edecektir.

^ Bu direk abi. Ortalamanın biraz üzerinde eğitim düzeyin ya da yaşam tecrüben olabilir ama bu seni(bizi) über yapmıyor. En basiti lise terk kebapçı senin o kariyer yaptım diyen adamlardan daha çok kazanıyor/daha rahat yaşıyor eğer ki kıstasın buysa.
Sosyal ağlarda paylaş

bişe demiyeyim diyodum ama tutamıyorum sanırım.

eğer sabancıya full burslu girmediysen = gayet vasat, ortalama ya da ortalamanın biraz üstüsün.

okuduğun okulda okuduğun bölümde mastera kabul almak/master yapmak = çok başarılı /akıllıca sayılmaz

doktoran yüksek oranda burslu değilse = yine pek de etkileyici değil

kendini diğer "pleb"lerden ayıran yutdışı yaşam tecrübesi edinmişsin = yine kendin finanse etmediysen so what? herkesin anası babası zengin değil. erasmus yaşam masraflarını karşılayamayan aileler var tonla. check your privileges.

bir kere şu yukardaki yaptıklarının (hatrı sayılır kısmını ya da tamamını) aile parası finanse ettiyse sessizce uzaklaş bu konudan.

"o masterı yapmıycaktım, eğitimi kafi seviyelerde alıp tadında bırakmak lazımdı, ne vardı o kadar okuyacak. Dünyanın işleyişini daha çok kavradıkça insan mutsuzlaşıyor."

henüz eğitim hayatından/ güvenli cocoon undan çıkamamışken dünyanın işleyişini kavramış olduğun gibi bir çıkarımda bulunman nasıl bir hezeyandır. Ne zamandır dünyanın işleyişi ileri seviye akademik eğitimle öğreniliyor ahahsd.

kendi kendini highly driven ve smart kategorisine sokman = direk ignorance

2 yabancı dil = hiç ama hiç etkileyici değil. doğduğundan beri iki dil konuşanlar var nigga piliiz.

aktif spor hayatın = biraz daha yoğunlaştığında, 8-5 özel sektör işlerinde çalışmaya başladığında tekrar konuşalım bakalım o kadar da kolay oluyor mu sosyal hayatı- sevgiliyi - sporu - iş hayatını - mesaileri dengelemek. tabii yine de disiplini takdir ediyorum o ayrı mesele. sadece bu kadar kolay gelmeyebilir aynı tempoyu korumak.

yurt içi-yurt dışı stajlar = yurt içi stajını hiç duymamış gibi yapıyorum. yurt dışı stajıyla alakalı okuduğun okulun sırf bu işlere destek olmaya dedike danışmanlığı olduğunu duymuştum. onlar aracılığıyla sabancı/koç gibi okullardan boyle gigler ayarlamak pek görülmemiş bir iş değil. he kendin all balls çıkıp kendi başvurularınla kabul aldıysan bir yerlere tebrikler tabii ki de.

uluslararası profilde yetişmiş parlak ve düzgün çocuk olmak = ahaha bu nasıl self description zaten

neyse bunlar bir yana, ülkenin genel durumu hakkındaki tespitlerin ne yazık ki doğru. ama zaten çözümü de bulmuşsun. yurtdışına çıkmak en doğru adım olur. hayırlı olsun. bizim yerimize de gez eğlen.
Sosyal ağlarda paylaş

itin bir yerine sokmuşsun teşekkürler, cevaplamayayım diye düşündüm ama tutamadım kendimi tabi. Amacın beni yukarlardan biraz aşağılara indirmekse pek başarılı bir iş çıkaramadın üzgünüm.

darkwingduck said:

bişe demiyeyim diyodum ama tutamıyorum sanırım.

eğer sabancıya full burslu girmediysen = gayet vasat, ortalama ya da ortalamanın biraz üstüsün.
full burslu girdim, üstüne her ay asistanlık maaşı aldım

okuduğun okulda okuduğun bölümde mastera kabul almak/master yapmak = çok başarılı /akıllıca sayılmaz
kime göre niye göre

doktoran yüksek oranda burslu değilse = yine pek de etkileyici değil
full maaşlı

kendini diğer "pleb"lerden ayıran yutdışı yaşam tecrübesi edinmişsin = yine kendin finanse etmediysen so what? herkesin anası babası zengin değil. erasmus yaşam masraflarını karşılayamayan aileler var tonla. check your privileges.
son 8 yıldır ailemden para almıyorum, erasmusu da burs + kendi finanslarımla yaptım ok

bir kere şu yukardaki yaptıklarının (hatrı sayılır kısmını ya da tamamını) aile parası finanse ettiyse sessizce uzaklaş bu konudan.
yukarı bakınız

"o masterı yapmıycaktım, eğitimi kafi seviyelerde alıp tadında bırakmak lazımdı, ne vardı o kadar okuyacak. Dünyanın işleyişini daha çok kavradıkça insan mutsuzlaşıyor."

henüz eğitim hayatından/ güvenli cocoon undan çıkamamışken dünyanın işleyişini kavramış olduğun gibi bir çıkarımda bulunman nasıl bir hezeyandır. Ne zamandır dünyanın işleyişi ileri seviye akademik eğitimle öğreniliyor ahahsd.
Buna bir şey demiyorum, neresinden cevap vermeye başlasam bilemedim

kendi kendini highly driven ve smart kategorisine sokman = direk ignorance
Olmadığımı nerden biliyorsun, tanıştın mı? Tanısan hak verirsin belki, internet ortamında 2-3 yazıyla kişiyi anlamak zor

2 yabancı dil = hiç ama hiç etkileyici değil. doğduğundan beri iki dil konuşanlar var nigga piliiz.
TR ortalamasından bahsediyoruz, yine sırf laf sokmak için sokmuşsun

aktif spor hayatın = biraz daha yoğunlaştığında, 8-5 özel sektör işlerinde çalışmaya başladığında tekrar konuşalım bakalım o kadar da kolay oluyor mu sosyal hayatı- sevgiliyi - sporu - iş hayatını - mesaileri dengelemek. tabii yine de disiplini takdir ediyorum o ayrı mesele. sadece bu kadar kolay gelmeyebilir aynı tempoyu korumak.
bunun farkındayım evet

yurt içi-yurt dışı stajlar = yurt içi stajını hiç duymamış gibi yapıyorum. yurt dışı stajıyla alakalı okuduğun okulun sırf bu işlere destek olmaya dedike danışmanlığı olduğunu duymuştum. onlar aracılığıyla sabancı/koç gibi okullardan boyle gigler ayarlamak pek görülmemiş bir iş değil. he kendin all balls çıkıp kendi başvurularınla kabul aldıysan bir yerlere tebrikler tabii ki de.
Bir İsveç, bir Singapur ikisini de kendim ayarladım ve maaşlıydı

uluslararası profilde yetişmiş parlak ve düzgün çocuk olmak = ahaha bu nasıl self description zaten
Son 4 yıldır Erasmus organize ediyorum, Türkten çok yabancı arkadaşım var ve Türkçeden çok ingilizce iletişim kuruyorum. Ortalama Türk insanının esprilerine gülemiyorum, kültürü uzak geliyor. Etrafta yapraaaam nabıyon şeklinde konuşacak son adamım

neyse bunlar bir yana, ülkenin genel durumu hakkındaki tespitlerin ne yazık ki doğru. ama zaten çözümü de bulmuşsun. yurtdışına çıkmak en doğru adım olur. hayırlı olsun. bizim yerimize de gez eğlen.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya ben öyle überim mükemmelim gibi şeyler söylemedim, sadece biraz daha donanımlıyım, görmüş geçirmişliğim akranlarımın çoğuna göre biraz fazla dedim. Kimseyle sidik yarıştırma niyetim yok burda. İlk mesajımda mütevazi yazmaya çalıştım, sonlarda azcık kibir koymuş olabilirim.

Aysun kayacı da benim oyum çobanla bir olacak mı dediğinde tepki çekmişti, o tarz yani. Ama bakıyosun doğru bişeyler söylüyo kadın ne kadar kibirli gözükse de ehe.

Bu donanımla nasıl bir hayat çizmek istiyorum, nasıl mutlu olabilirim bunun sıkıntısını yaşıyorum. TR'de yaşamam başlı başına kişisel bir sıkıntı, Şu an attığım adımların doğruluğundan emin olamamam ve hayattan ne beklediğimi sorgulayıp mutsuzlaşmam da quarter-life crisis semptomplarından biri, ki ben diğerlerini de yaşıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

eğer dediklerin doğruysa sert çıkışım için kusura bakma. privilged insanların saçma problemlerini dinlemek artık bende baya ters etki yaratıyor. bu kadar işi kendi başına becerebilmiş olmak elbette takdiri hak eder. cevap vermekle iyi yaptın.

ama çıkışımın sebebi yine dışardan spoiled brat gibi bir algı yarattığı içindi yazdıklarının. nitekim fazla iddialı laflar ediyorsun.

ancak gerçekten başarılı bir insanın kendini övmeye ihtiyaç duyacağını düşünmüyorum. tevazu göstermek biraz daha bilgelik ister. rol model olarak aysun kayacı yı almak istemezsin eminim.

neyse dediğim gibi hayırlı olsun tekrardan. çabalarını küçük görmek gibi bir niyetim yok kesinlikle.
Sosyal ağlarda paylaş

niye cahil dedin ki, dönemsel mutsuzlukla cahillik aynı kefede değil kanka.

Bu arada dediğin çok doğru, arkadaşlarımla konuşuyorum böyle hissediyorum falan diye acaba spor testesteron hormonal denge vs mi diye, yok apaçık olgunlaşıyosun ondan oluyo diyolar haklı gibiler. Eğlence parti takılalım midterm final kasalım zamanları geçti sıkıntım ondan beyler.

Tüm sıkıntılılara gelsin
http://www.youtube.com/watch?v=6zaK7oXSKnc
Sosyal ağlarda paylaş

elma said:

Shaklaban said:

askerde düzeltirler canım seni üzülme :)

Askere gitmiyorum malesef, doktoranın 3.yılında konsolosluğa gidip 6k Avro verince bitti gitti oluyor.

3 iş yılı çalışman lazım paralı askerlik için her gün için sigortan yatmazsa 5 yılda bitirmen gerek o doktorayı belki kaçırmışsındır diye söylüyorum. Sevdiğin bir iş yaptıktan sonra simit sat yine de mutlu/tatmin olursun sevdiğin oysa. İyi bir iş için okul okumuş olabilir misin? Benim arkadaş okulu bıraktı mesela tiyatroda oynayacağım ben falan diye şimdi bazı insanlara göre sürünüyor ama bence mutlu mesela sıkıntı orada olabilir mi?
Sosyal ağlarda paylaş

asdaasdad bu ay 30 oluyorum aynı sorun bende var. işim güzel ama 6 yıl oldu aynı işleri yapıyorum iş mi değiştirsem diye bir der var 1. evlilik her ne kadar karşı olsamda 1 sene önce bir kıza aşık oldum ve karşılıksız anca etkisinden çıkıyorum bu 2. yeni taşındım şehirde arkadaşlarım yok pek 3. spro yapıyordum tam performans artıyordu ki sakatlandım 4. hayattan baydım 5. ülkeden baydım 6. çevremden baydım 7. eskiden gezerdim vs şimdi enerjim yok ama bir şekilde toparlamaya fazla kafaya takmamaya çalışıyorum. hayatımda bir şeyleri değiştiriyorum yanlışta olsa karar alıp ilerliyorum bakalım sonunda ne olucaz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...