Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

güneş tutulması 20 mart


destur

Öne çıkan mesajlar

Bu yılın en önemli gök olaylarından tam güneş tutulması, 20 Mart’ta gece gündüze eşitken yaşanacak. Türkiye’den parçalı gözlenecek tutulma saat 09.40’ta başlayıp 13.50’ye kadar sürecek. Tutulma, en iyi Grönland, İzlanda, Kuzey Avrupa ülkelerinde izlenebilecek.

2015 yılının ilk ve en önemli gök olayı, 20 Mart Cuma günü gerçekleşecek. Bu yıl biri tam, biri parçalı olmak üzere 2 güneş tutulması, 2 de tam ay tutulması şeklinde 4 önemli gök olayı yaşanacak. Kuzey Avrupa’da tam yaşanacak tutulma, Türkiye’de ise Ay Güneş’in yaklaşık yüzde 40’ını kapatmış halde gözlenecek.

TÜRKİYE’DE HİLAL GÖRÜNÜMLÜ OLACAK

Ay’ın Güneş ve Dünya arasına girerek açısal büyüklüğüyle Güneş’i örtmesiyle oluşacak tutulmaya ilişkin bilgi veren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "20 Mart’taki tutulmayı Türkiye’den tam göremeyeceğiz. Avrupa’nın kuzey bölgelerinde tam tutulma görülebilecek. Tam tutulmayı Türkiye’de 1999 ve 2006’da izlemiştik. Türkiye’den kısmi görünecek, bir hilal gibi" dedi.

ÇIPLAK GÖZLE BAKMAYIN

Güneş’e doğrudan çıplak gözle bakılmaması uyarısında bulunan Prof. Dr. Kırbıyık, "Ya güneş gözlüğü, ya da isli cam veya özel gözlüklerle bakılsın ki ultraviyole ışın bakımından gözler zarar görmesin. Astronomlar için de halkımız için de heyecan verici bir olay. Tam tutulmalarda Güneş’in dış bölgelerini inceleme fırsatımız da olur. Fiziğini anlamaya çalışırız" dedi.

09.40’TA BAŞLAYACAK

20 Mart Cuma günü yaşanacak tam güneş tutulmasının saat 09.40:48’de başlayacağını belirten TUG’da görev yapan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden Dr. Hasan Esenoğlu, tutulmanın saat 11.09’da gölge konisinin güney kenarından başlayacağını, saat 11.12’de de merkezi tutulmanın başlayacağını açıkladı. Saat 11.16’da gölge konisinin kuzey kenarında başlayacak tutulmanın saat 12.14’te sona ereceğini belirten Dr. Esenoğlu, saat 12.17’de tutulma ortası, saat 12.18’de merkezi tutulma sonu, saat 12.21’de gölge konisinin güney kenarında tutulma sonu ve saat 13.50’de de tutulma bitişi olarak gerçekleşeceğini kaydetti.

EN İYİ GÖZLENECEK YERLER

Dr. Esenoğlu, Güneş’in 21 Mart saat 00.45’te gece ve gündüz sürelerinin yaklaşık eşitlendiği ve ’İlkbahar Gündönümü’ olarak anılan sanal noktada bulunacağını söyledi. 20 Mart’ta gece gündüze eşitken güneşin tutulacağını kaydeden Dr. Esenoğlu, tam tutulmanın dünyada en iyi Grönland, İzlanda, Kuzey Avrupa, Kuzeybatı Asya’da izlenebileceğini kaydetti.

GÖZLEM ETKİNLİKLERİ

Tam tutulmanın kısmi yaşanacağı Türkiye’de, Antalya ve İzmir’de gözlem etkinlikleri yapılacak. Antalya’da TUG’un Akdeniz Üniversitesi’ndeki merkezinde, İzmir’de ise Ege ÜniversitesiAstronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nce 10.00-13.00 saatleri arasında Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gözlem yapılacak.

Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, tutulmanın Türkiye’deki birçok ilden nasıl görüneceğine ilişkin de bir görsel hazırladı. Görsele göre tutulma ortasında Türkiye’nin hemen her ilinde Güneş’in yaklaşık yarısı Ay’ın gölgesinde kalacak ve hilal görünümüne kavuşacak. Tutulmanın Dünya’da en yoğun yaşanacağı ülke ve bölgeler de bir haritayla gösterildi.

Kaynak : AA
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Killer said:

Liebe said:

abi bu tutulmaz bilmem kaç yılda bir olmuyor mu ya niye sanki zırt pırt oluyor gibi geliyor bana?

genel wikipedia bilgisi..

said:
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeniay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık 12 kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında 5 derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...