dana22 Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 daha once biryerlerde bahsetmistim tr de akademisyen olmanin inceliklerinden ..bu da onunla ilgili bir yazi..eglencelik. Bir süre önce “hormonlu akademisyenlerden” söz etmiş, bunların Pakistan, Malezya, Hindistan’da çıkan dergilerde “500 dolara makale yayımlatarak” doçent ve profesör olduklarını anlatmıştım. ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Balcı’dan dinlediklerim işin sadece “parayı bastırıp, makale yayımlatmakla” kalmadığını bir de Türkiye, Çin ve Malezya hattında bir “atıf-referans çetesi” kurduklarını gösteriyor. Makale, akademik kariyerde yükselmede etkili. Atıflar ise sadece saygınlık değil, “para” da kazandırıyor. Çünkü üniversiteler ve TÜBİTAK atıf alan ve “etki değeri yüksek” dergilerde makalesi çıkanlara “yayın teşviki” veriyor. Bu yıl için bu teşvik 5 bin TL. Bir derginin etki değerini makalelerine yapılan atıf sayıları belirliyor. Dünyadaki tüm dergiler iki kuruluşun veri tabanında taranıyor. Bunlardan biri Türkiye’de akademik kariyer yükselmelerinde de kullanılan ISI (Institute for Scientific Information) Indeksi. Bu indeksin taradığı dergiler Web of Science veri tabanında bulunuyor. 16 binden fazla derginin 60’ı da Türkiye merkezli. Web of Science geçen yıl Türkiye’den 5, Türk akademisyenlerin en çok yayın yaptığı 3’ü Afrika kökenli 5 olmak üzere 10 dergiyi veri tabanından atıyor. Çünkü bu dergilerin güvenirlilikleri yok ama “atıf çeteleri” var. Bu çeteyi kuran akademisyenlerin bunu nasıl gerçekleştirdiklerini veri tabanından atılan iki dergiyle anlatayım: Trabzon’da Energy Education Science and Technology diye Part A ve Part B iki dergi kuruluyor. A fen, B sosyal yayınlar yapıyor. A’daki bir makale bir yılda 129 atıf alıyor. Bu atıfların 83’ü A dergisindeki makalelerden 46’sı B’dekilerden geliyor. Yani biri fen diğeri sosyal makaleler yayımlayan bu iki dergideki makalelerde akademisyenler sürekli birbirlerine atıflar yapıyor. Oysa Balcı’nın da vurguladığı gibi dünyanın en etkili iki dergisinden Nature’da en çok atıf alan makalede bu sayı 122, Science’de 90 olmuş. Türkiye’de bu iki dergideki tüm makaleler ise “atıf rekoru” kırıyor. Atıf artıkça derginin “etki değeri” de yükseliyor. Science Dergisi’nin etki değeri 31 iken bu dergilerden birinin değeri 31.7’ye yükseliyor. Tüm dünyada basılan 45 bin dergi içinde bu dergi 17. sıraya yükseliyor. “Üçkâğıt” fark edilince iki dergi ile birlikte benzer “atıf şebekesi” kuran Türkiye merkezli 5 dergi veri tabanından atılıyor. Ayrıca en fazla Türk makalelerinin yayınlandığı 5 yabancı dergi daha veri tabanından çıkarılıyor. Prof. Dr. Metin Balcı, “Türkiye, Çin ve Malezya’dan bazı gruplar bir araya gelip birbirlerine atıf yapıyor” diyor. İşin bir de maddi boyutu var. Balcı A ve B diye basılan bu iki derginin veri tabanından atılmasaydı dünyadaki ilk 15 dergi arasına yerleşeceğini söyleyerek, “O zaman TÜBİTAK’tan her bir makale için 5 bin TL alınacaktı. Bu kişiler yaklaşık 2-3 milyon TL’yi hortumlayacaktı” diyor. Bu çeteyi kuran, üniversitelerinden yayın teşviki alan, hatta bu yayınlarla doçent ve profesör olan “akademisyenler” için ise YÖK hiçbir işlem yapmıyor. Onlar hâlâ üniversitelerde“ders” veriyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoGMeaT Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 tam rezillik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
RamsesII Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Ülkedeki akademik yayınlarda intihalden geçilmiyor, bunun olması gayet normal abi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Archangel_ Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 deveye sormuşlar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
arcane Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 üniversite yönetimlerinin bu konuda yapabileceği birşey yok mu? mesela kardeş sen uganda'dan publish edilip duruyorsun, hadi koçum git orada ders ver diyemiyorlar mı? meraktan soruyorum yoksa koltuk sevdalısı tırt üni yönetimlerinin birşey yapmasını beklemiyorum sdfs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Todesengel Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Bende burda Science Citation indeksli makale yazmak için kıçımı yırtayım. Peh. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Profesöre napacaksın. Adamın vereceği cevap belli konum hakkındaydı bende atıf yaptım. Kanıtlayabileceğin bir şey yok ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 odtu'de de mi prof metin balci varmis ? lol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 arcane said: üniversite yönetimlerinin bu konuda yapabileceği birşey yok mu? mesela kardeş sen uganda'dan publish edilip duruyorsun, hadi koçum git orada ders ver diyemiyorlar mı? meraktan soruyorum yoksa koltuk sevdalısı tırt üni yönetimlerinin birşey yapmasını beklemiyorum sdfs.universite yonetimleri hoca kovamiyor. (devlet unileri tabi) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 bogazicinde ekonomi odtu de kimya..odtu deki daha meshur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 suc mu uganda da publish ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Todesengel Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 fizban said: odtu'de de mi prof metin balci varmis ? lol Yok mu? O da mı yalan :D http://fef.metu.edu.tr/node/111 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Todesengel Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Bu arada olay 2010 yılına ait. Artık kadro ataması için atıf alan makale sayısına bakılıyor atıf sayısına bakılma yok. Yani 2 makaleniz atıf aldı ise 2x15 = 30 puan alıyorsunuz(tabi bu 15 puan maksimum. sci,ssci ve ahci tarafından taranan makalelerde alan atıf için, bunun bir altı 9, iki altı 6 puan veriyor.) Ayrıca Tübitak tarafından A grubu ve B grubu olayı da kalktı. Her dergi için yayın teşvik miktarı var. UBYT 2014 listesine göre örneğin Earth Science Review'da makaleniz yayınlanırsa 5k TL, Canadian Journal of Earth sciences'ta yayınlanırsa 731,88TL gibi fiyatlar belirlediler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 vardir, dogrudur. bakmadim. ben boun'dakini bildigim icin garip geldi. tubitak'in ubyt 2014 listesi bi garip ama. 2015'i de yayinlamadilar hala. ne kadar teolojik dergi varsa 5000 tl veriyorlar. ieee'nin dergileri dahi 700-800 lira destek aliyo ordan nasi oluyosa. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
stimpak Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Çalıştığım fakültenin dekan yardımcısının, ki doçenttir, kendi doktora öğrencisinden intihal yaptığı belgelendi adam hala duruyor makamında. İlk incelemede adamın 13 yayınında intihale rastlandı. Bir tablosu olduğu gibi çalıntı falan, utanmadan sergiye falan yollamış bir de. Bu adam tez danışmanı olduğu öğrencisini sırf tezini çabuk bitirsin de bilmemne şartını sağlayayım diyerek intihale yönlendirdiğini falan duyduk. Para için anasını babasını satacak adamı üniversitelerde kadrolaşmayı sağlamak için sokarsan böyle oluyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
stimpak Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Ki boşa konuşuyoruz. Bu ülke intihalden dolayı öğretim mesleğinden çıkarma cezası alan birini Milli Eğitim Bakanı olarak gördü. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 o destegi de vermeseler kimsenin kalem kimildatacagi yok..sistem bilimsel arastirmayi kaale almiyor..tipta mesela nobel odulu alirsan doner sermaye performansindan 2000 puan mi ne aliyorsun o da 20 tl ye mi ne denk geliyordu zamaninda.devletim nobel aldigin icin sana 20 tl veriyordu her ay.ayni puani 5 hasta muayene ederek de kazanabiliyordun.. onun disinda bir suru alan var sadece bize ozgu turkiyat arastirmalari vs gibi..oralarda da ahmet hocamin hayati yada feyzli hocaminizin intibaklari filan gibi senin bile adini ikinci kez zikretmeyecegin mevzulara gidiyor iste paralar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
miyaw33 Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Ben gıda mühendisliğinde doktorayi tezin ortasında bıraktım tez çok zorladığı ve yetişemedim için. Yakın zamanda başka bir fakülteden hoca gel benimle devam et, değiştiririz tez konunu hızla bitirirsin dedi. Anladığım kadarıyla benim doktorayi o hocaya taşımam ders ücreti almasını saglayacakmis Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 danismanlik 2 saat ders ucreti abi..atla deve degil.. prof icin 16 90 tl yard doc icin 11.20 tl carpi 8 prof icin 136 tl demek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 en büyük hırsız akademisyenler 3 ay tatil her gün yarım gün mesai 45 gün yarı devre tatili döner sermayeden pay ünivesitenin elektirğini suyunu labını kullanıp, devlete kopmisyon vermeden iş yapmak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laurelin Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 senin sandigin gibi olmiyor canim, heryer vasat anadolu universiteleri degil, bizim bolumde akademisyenler (ozellikle asistanlar) nobetlese gece 8-9 a kadar kaliyor tezsiz yuksek lisans dersleri icin. mesai sartlarida baya agir oluyor, oyle yangel yat tatil filanda yok, ders vermiyorlar ama surekli okulda bulunuyor hocalar, tez sunumlari, idari isler, programlar, lisans ustu basvuru ve mulakatlari derken senede 1 ay filan tatil yapiyor cogu enginarkic iyi kurdu zamaninda bu milleti akademisyenler bos beles yere para aliyor diye, anadoluda kiytrik yerlerde ve kiytirik bolumlerde durum boyle olabilir ama buyuk universitelerde essek gibi calistiriyorlar. ha intihal, networkculuk ve adam kayirma ve akademik etige uygun olmiyan zibilyon tane seyden suclarsaniz itiraz etmem cunki bu gozler neler neler gordu vakti zamaninda, cokta linkliyorum sunu http://subjektif.org/2012/09/turkiye-akademisinin-arka-sokaklari/ orda en guzeli odtu kimya muhendisligindeki bi hocanin 2 sene arayla danismanlik yaptigi 2 ogrencinin copy paste tezi Üniversite Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Kimya Mühendisliği) Tez Sahibi Selis Önel Tez Danışmanı Dr. Güniz Gürüz Tez Komitesi Dr. Güniz Gürüz, Dr. Canan Özgen, Recep Parlak, Dr. Suzan Kıncal, Dr. Deniz Üner Tez Energy Optimization of the Yankee Hood Dryer, 2000 Üniversite Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Kimya Mühendisliği) Tez Sahibi Akın Salih Toppare Tez Danışmanı Dr. Güniz Gürüz Tez Komitesi Dr. Güniz Gürüz, Dr. Canan Özgen, Oktay Orhan, Dr. Suzan Kıncal, Dr. Deniz Üner Tez “The Energy Analysis and the Multivariable Energy Optimization of a Yankee Hood Dryer“, 2002 http://subjektif.org/wp-content/gallery/tezler/toppare_01.png http://subjektif.org/wp-content/gallery/tezler/toppare_02.png http://subjektif.org/wp-content/gallery/tezler/toppare_03.png Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
madcow Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 ahah aynı tezi 2 kez yaptırmak ilgincmis. ama ekipman anlatımını intihal diye gostermek mantık dısı. bu arada akedemisyen de yatıyor diyen arkadası suan bogazicinde kare blok a bekliyorum 4. katta kalabalık bir grup agzını kırmayı bekliyor asdf. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
madcow Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 benim kişisel dusuncem kurulu aletin anlatımının intihal olamayacagı. soyledigin sey boyle bir alet var soyle calısıyor. mantık dısı demem onun icin. zaten bir cok anlamsız convention var bilim dunyasında. dunya uzerindeki tum makalelerdeki experimentallar sectionları intihal ozaman mesela. herkes aynı seyi yazıyo cunku. kendi konum icin mesela, downflow reaktor var x diameter x length, gazlar su hızda akıyor bu aralıklarda flow rateleri degistirdik, temperatureları boyle yaptık. temperature su aletle kontrol edildi, gazlar su aletle bakıldı. bu kadar. hepsi aynen bu. ve bunu yazmazsan kabul edilmiyor. Intihalde zaten bir fikrin/bulusun ifadesinin hırsızlıgı olması lazım. En azından ben oyle biliyorum. Aletlere ait bir fikir belirtmiyorsun alet boyle calısır diyosun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
imamizer Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 stimpak said: Çalıştığım fakültenin dekan yardımcısının, ki doçenttir, kendi doktora öğrencisinden intihal yaptığı belgelendi adam hala duruyor makamında. İlk incelemede adamın 13 yayınında intihale rastlandı. Bir tablosu olduğu gibi çalıntı falan, utanmadan sergiye falan yollamış bir de. Bu adam tez danışmanı olduğu öğrencisini sırf tezini çabuk bitirsin de bilmemne şartını sağlayayım diyerek intihale yönlendirdiğini falan duyduk. Para için anasını babasını satacak adamı üniversitelerde kadrolaşmayı sağlamak için sokarsan böyle oluyor. Madem hersey belgelenmis kanitlanmis yazsana adini hocanin. Bari internette hirsizligina, ahlaksizligina, uc hagitciligina dair ismiyle daha cok iz biraksin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
forgiver Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 10, 2015 madcow said: ahah aynı tezi 2 kez yaptırmak ilgincmis. ama ekipman anlatımını intihal diye gostermek mantık dısı. bu arada akedemisyen de yatıyor diyen arkadası suan bogazicinde kare blok a bekliyorum 4. katta kalabalık bir grup agzını kırmayı bekliyor asdf. mesaisnizin %90nında hocaların ayak işlerini yapmak sizin suçunuz değil yaptıran hocanın terbiyesizliği derslere de giriyorsunuzdur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar