Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yeni is yeni stres

Horrible

Öne çıkan mesajlar

univde hocalar bas bas bagiriyorlardi dokumantasyondan kacinmayin, docler onemli, eksiksiz yapin, tool kullanin
okulda hadi len cekiyordum da

is hayatina girince gordum anyayi konyayi ben de o konuda
hele dedigin gibi inhouse framework'lerde, entegrasyon projelerinde sapik gibi dokumentasyon sart.
yapiyorum/yaptiriyorum da zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Merak etme bu sektörde calisan insanlarin cogunda olan imposter syndrome'a maruz kalmissin :) derin bir nefes al ve bunun gayet dogal oldugunu kabullenmeye calis. Ogrenilebilecek bilgi miktari derya deniz bu sektörde, kimse tek basina herseyi bilemez. Ancak kendinin daha iyi bir versiyonu olman icin kendini gelistirmeye bak. Baskasinin kodunu anlamak biraz vakit gerektiren birsey, kendinden suphe etmene gerek yok..

learn to read the source, luke

Kullandigin spesifik bir dil ve framework varsa tavsiyem onlarin subreddit'ini takip etmen.
IRC'de freenode altinda ilgili kanallara girmen yardimci olucaktir, ben cogu soruma cevap buluyorum.
Yolda gecirdigin sureyi iyi kullanirsan bu cok buyuk bir arti olur ayrica, bilgi miktarini arttiricak guzel teknik kitaplara yumul...

Basari hayret edilecek kadar garip bir konsept, sana garanti edebilecegim birsey varsa oda okulun ve ortalamanin zerre birsey ifade etmedigidir.
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

univde hocalar bas bas bagiriyorlardi dokumantasyondan kacinmayin, docler onemli, eksiksiz yapin, tool kullanin
okulda hadi len cekiyordum da

is hayatina girince gordum anyayi konyayi ben de o konuda
hele dedigin gibi inhouse framework'lerde, entegrasyon projelerinde sapik gibi dokumentasyon sart.
yapiyorum/yaptiriyorum da zaten.

Senin ogrencilik bitip de Sharky "sen bi gel bakim soyle" deyince forumdaki tavrin bile bi degistiydi zaten. "abi boyle mi yapiyoz simdi ehe ehe" olduydu. Ne gulduydum icimden. =D
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle rahat ol. en kötü olabilecek şey ne? kovulmak. e kovulsan açlıktan ölecen mi? hayır, o sebeple önce biraz rahat ve kaypak ol :)

bende senin yaşadıklarını yaşadım şu anki işimde. ilk 2 ay bunlar beni niye aldıki haybeye maaş alıyorum falan modundaydım. zamanla oturuyo bazı taşlar.

tavsiyem arkadaşlık ilişkilerini iyi tut. öğretme meraklısı tipler olur onlara yapış :) hatta rica et senin bazı işlerini onlar senin adına yapsın sana öğreterek vs.

ben kişi bazlı hedef koyuyorum, x kişisi şu anki hedefim diyorum. gidiyorum darlıyorum sürekli, iyi anlarını kolluyorum dayıyorum soruyu. rahatsız olmaya başlarsa bi süre ara veriyorum sonra gene dayıyorum hehe. bi noktadan sonra o kişiye yetişmeye başlıyorsun zaten. sonra bi üst seviye kişiye geçiyorum.

belli bir noktadan sonra etrafındakilerin yardımı ve senin azminle bi bakıyosun hep tekrarlayan işler gelmeye başlıyor. senden sonra başlayanlar bu sefer sana sormaya başlıyor falan filan...
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bu arada bi is yerinde isler yurumuyorsa, junior ne yapacagini bilmiyorsa, akli karisiyorsa, o cogunlukla sefinin, yoneticisinin sucudur zira developer'a yapacagi is listesini yeterince detayli sekilde vermeniz gerekiyor. "Hadi sen bunu bi kurcala anlamaya calis bakayim" ya da hic bir detay vermeden "hadi buraya bi kontakt form yap bakiim" yaklasimi cogunlukla sonuc vermiyor. Project manager konumundaki kisinin bunu anlayip gerekli is listesini cikarmasi ve sizi yonetmesi gerekiyor. Bu eksik ise ve bocaladiginiz sey bu ise bilgi seviyenizin cok alakasi cok.

Son ayrildigim isimde zorla trello kullandirmaya basladim mesela sefime. Trello'ya gectigimiz an %300-%400 falan hizlandik sanirim zira ne yapacagimi biliyodum.
Sosyal ağlarda paylaş

Piyasada bilmen gereken en önemli şey şu; iyi yönetilen bir şirkette patron baban bile olsa hayrına çalıştırmaz seni. O yüzden "ben bu parayı haketmiyorum, beni neden buraya aldılar?" sorusunu kafandan sil öncelikle.

Sonra da soru sormaktan çekinmeyi bırak. Adam senin sorunu cevapladıktan sonra içinden sana aptal dese ne olacak? Etkin ve adaplı soru sormayı öğrendikten sonra en verimli öğrenme yöntemi bence o alanda tecrübe ve bilgi sahibi insanlara soru sormak. Eğer soru sormaktan çekindiğin için cahil kalıyorsan işte o zaman aptal derim ben sana.
Sosyal ağlarda paylaş

çalışmak iyi bişey olsaydı üste para vermezlerdi
kendini bişey bilmediğin halde çalışır vaziyette buluyorsan başarılısın demektir
hatta bilmeyerek ne kadar cok zaman gecirebilirsen o kadar cok basarılısındır
git otur biliyormus gibi yap ve paranı al. işten kovulmayacak kadar öğren, bir şeyler yap işte ufak ufak. bildiklerini yetir. kaytar, fırsatını buldukca keyfine bak, işin ile hayatını karıştırma. iş, hayatını sürdürmek için yapılan bi pranga. onu sevmene gerek yok. sistemin kölesi olmussun bi kere bırak iyice teslim olma.
Sosyal ağlarda paylaş

Yapici bir yaklasimla tam birisine bisi ogretiyorsun, daha ogretirken "Uuuu, looks too complicated" diye agliyor direk. Haci basit bisi olsa random bir adam alirdik ise diyesin geliyor.

Kisacasi deneyimli birisinden bisi ogreniyorsan, yada birisi sana bisi ogretmeye calisiyorsa, cok mizmizlanmak yerine yapici sorular sormak en iyisi.

Ha ogretmek adi altinda kendi sorumluluklarini yikmaya calisiyorlarsa, o baska.
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

kendini bişey bilmediğin halde çalışır vaziyette buluyorsan başarılısın demektir
git otur biliyormus gibi yap ve paranı al. işten kovulmayacak kadar öğren, bir şeyler yap işte ufak ufak. bildiklerini yetir. kaytar, fırsatını buldukca keyfine bak, işin ile hayatını karıştırma. iş, hayatını sürdürmek için yapılan bi pranga. onu sevmene gerek yok. sistemin kölesi olmussun bi kere bırak iyice teslim olma.

Ahahahah hayatta mutlu olmak için şurda yazanların hepsinin tersini yap. İşini kendi işin gibi benimse, devamlı yeni bişeyler öğrenmeye çalış ve kendini yetersiz gördüğün konularda geliştir. Okulda bişey öğrenmemiş olman normal, mezun olup ilk işime girdiğimde bende onu fark etmiştim zaten asd. Herkesin dediğini tekrar olacak ama okul sana kod öğretmedi, kod yazmayı öğrenmek için gereken donanımı verdi sadece. Yani asıl mücadelen şimdi başlıyor. İlk işini de staj falan gibi düşün ki zaten öyle geçmiş anladığım.

Hayata bakış açın fistan gibi olabilir tabi de, eğer değilse o tavsiyeleri dinleme, insanlığın sahip olduğu tüm gelişim bunun aksine hareket edenler sayesinde oldu keza. Sen de bunun bi parçası olmaya, herkes için hayatı daha yaşanabilir bir yer yapmaya gayret et hatta. Çünkü androide tavla appi de yazsan telekom iletişim altyapısı da tasarlasan, hepimiz aynı ekosistemin katma değer yaratan parçalarıyız. İşini küçümseme asla, kapitalist çarkın köleleri reröreye de pek prim verme, keza birey olarak aslında bi bok olmasak da tür olarak iş dağılımı yapıp ortak çalışarak ileri gidebiliyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Horrible said:

Oncelikle sunu belirteyim,bu postu telefondan atiyorum o yuzden yazim hatalari olursa kusura bakmayin :)

Simdi ben yeni bir ise basladim. Ama soyle bir sorunum var. Surekli aslinda burda olmamaliyim ben bura icin yeterli bilgiye sahip degilim gibi hissediyorum. Bi önce ki isim cok rahatti. Sabah 9 bucuk aksam 5 falan gibi calisiyordum ortam falan superdi, insanlar cok iyiydi ancak ne mesleki tatmin ne maas anlaminda tatmin vardi. Mesleki acifan surekli korelip gidiyordum. Bu is yerine de mulakatla vs girdim ve maasimda iyi bir aetis oldu. Ancak is yeri evime cok uzak (kadikoyde oturuyorum, gebze de calisiyorum.). Aslinda bunlar da sorun degil. Sorun su ki is yerinde sanki herkes benden cok daha bilgili cok daha supermis ben hic bisey bilmiyormusum gibi hissediyorum. Yeni mezun sayilirim ve oyle super bi ogrenci de degildim okuldayken. Belki de bu yuzden boyle hissediyorum bilemiyorum ama surekli "lan acaba bunlari okulda anlattılarda ben mi o derste yoktum" diye dusunuyorum.

Simdiye kadar hep developer olmak istedigimi dusunuyordum ama buraya baslayinca bi anda ben kod yazmamaliyim, kod olmasinda ne olursa olsun moduna gectim. Niye boyle düşünmeye basladim bilmiyorim cunku henuz dogru duzgun bi iste yaptim sayilmaz cok kisa zaman oldu zaten ise baslayali.

Bi de soyle sacma bi dusunce yapisi olustu. SSurekli basarisiz bi insan oldugumu dusunmeye basladim. Sanki herkes isini cok seviyor ya da cok basariliymis bi tek ben boyle basarisizmisim gibi dusunuyorum. Bi isi en iyi en super şekilde yapamadığım surece basarili degilmisim gibi gelio. Mesela okulu uzatmadan bitirdim ama ortalamam super bitirmedigim icin kendimi basarili goremiyorum. Ya da oss de zamaninda calismamistim o yuzden de super isimli bi okula gidemedim. Hala bu yuzden basarisizm diye dusunuyorum. Aslina bakarsaniz mükemmelliyetci ya da hirsli bi insanda degilimdir hic son 1 yildir bu dusunce sardi beni.

Disardan birine anlattigim zaman isimi durumumu herkes ooo super falan diyor,disaridan bakan biri icin basariliyim yani. Ama bana gore hepsi tesadufen olmus gibi geliyor.

Is hayatinda pek cok insanin hakrtmedigi yerde olduğunundaa farkindayim aslinda ama bizim sektorde herkes hakettgi yerdeymis cok ii olmadigin surece bi degerin yokmus gibi hissediyorum.

Bi de mesela insanlara soru sormaya cekiniyorum. Mal ya bunu mu soruo bu da hic bise bilmio dicekler gibi gelio. Ama dusununce bilmemem normal cunku hic bilmedigim binlerce kod icinden x i bulup kullanmam lazim ama o x nerde nasi bulucam bilmiyorum.

Oyle iste. Icimi doktum rahatladim. Goy goy serbest.

ağır trollüyorsun gibi geldi.
ben senin trollememe ihtimalini sevdim diyip kendimi garanti altına aldıktan sonra aşağıdakileri yazayım.

sen aslında her şeyi yazmışsın.yani cevapları da vermişsin aslında.
evet...sadece senin sektörde değil(ITcisin sanırım)her sektörde hak etmeyen insanlar, hak etmedikleri yerlerde çalışıp,hak etmedikleri ücretler alıyorlar.
hayır...okulda her şeyi öğretmiyorlar.özellikle İTÜ, ODTÜ gibi teknik üniversitelerde mühendislik formasyonunu yani sorunlara mühendisçe yaklaşma sistematiğini öğretiyorlar. dolayısıyla eğer bu formasyonu iyi almışsan şu an da eksik olduğunu düşündüğün konuları tespit edip bunlar ile ilgili öğrenmen gerekenleri de en kısa zamanda düzgün bir şekilde öğreneceğine eminim.

hayır...okuldan mezuniyet derecen ile çalışacağın işin ya da alacağın ücretin hiç bir ilgisi yok.
okulu 6 senede bitirdim (itü kimya mühendisliği taraflı-tarafsız birçok kişi tarafından itü'nün en zor bölümü olarak gösterilir ve öğrencilerin neredeyse 80%i en az 5 senede bitirirler okulu.),ortalamam da vasattı. Okulu da sondan 2inci olarak bitirdim.
Buna karşılık her ne kadar halen kazandığım paradan memnun olmasam da (çünkü çok daha fazlasını hak ettiğimi biliyorum)Türkiye şartlarının hep üzerinde maaşlara çalıştım. Fakat bizim dönemin 1incisi olan arkadaşın şu an akıl hastanelik olduğunu biliyorum.

Bana göre maaş, hak ettiğin ücreti kazanmak çok önemli.
Ama en az onun kadar önemli olan şey de çalışma saatlerin ve iş yerinde huzurlu olmak.

Yeni işinde başarılar dilerim.
Sosyal ağlarda paylaş

Fistan said:

tam bir projeci kafası. bizim sektörde insanları kaytarmaya item tek şey, her işin acil olması. 5.5 yıldır projecilik yapıyorum acil olmayan bir iş görmedim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...