Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İkinci Dünya Savaşı'ndaki Fransa'nın çöküşü


DiabloTyrael

Öne çıkan mesajlar



FRANSA’NIN ÇÖKÜŞÜ

Eğer hava koşulları elverseydi Fransa’ya yapılacak taarruz, sıklet merkezi kuzeyde olan ve Hollanda ile Belçika’yı çiğneyerek Müttefik kuvvetlerini ve Maginot’u batıdan kuşatan bir plana dayanılarak yapılacaktı. Fransa-Almanya hududunu Maginot müstahkem mevkii bir duvar gibi boydan boya örttüğüne göre, Hollanda ve Belçika üzerinden yürümekten başka çare yoktu. Gerçi diğer müstahkem mevkiiler gibi Maginot’da yarılmaz değildi ama, ağır kayıpları göze almak yerine küçük ve zayıf ülkeleri çiğnemek daha uygun görünüyordu.

Bu plan, Birinci Dünya Savaşı’nda uygulanan, meşhur Alman komutanı general Schlieffen (Şilifen) planına benziyordu. Hitler bununla daha önce pek ilgilenme fırsatını bulamamış ve önüne geldiği şekilde kabul etmişti. Ama şimdi hava koşulları nedeniyle yeterli zaman vardı ve şunu bir de kendisi inceleyebilirdi.

Doğrusu, gönlü baştan beri bu plana ısınmamıştı. Onu bu haliyle savunan kendi karargahı (O.K.W)’nin generalleri Keitel ve Jodl’a:
“Siz Prusya generalleri, hocanız Schlieffen’in yolundan ayrılmayı bir türlü düşünemiyorsunuz. Brauchitsch de dahil sizler, ayağınızda Schlieffen çizmeleri, gözünüzde onun gözlükleri olduğu halde bakıyorsunuz. Bu planın, düşmanı göğsünden itici ve zaman kaybettirici olduğunu bir türlü anlamak istemiyorsunuz. Üstelik bu planın, sizin değerlendirdiğiniz gibi, kesin sonuç alıcı bir yönü de yok”diyordu Hitler. Onun düşüncesine göre bir harekat planının en önemli öğesi baskın idi ve bu planda bu mevcut değildi. Baskını içermeyen bir plan da sakat sayılırdı. “yeniliklere, baskın etkisi yaratacak şeylere karşı kör” bazı generallere, “hayal gücü bakımından kısır, kendi teknik bilgilerinin duvarları arasında hapsolmuş” bazı askerlere bunu nasıl anlatmalıydı?

Hitler, günlerce haritanın karşısına geçiyor, uzun uzun bakıyor, sonra yalnız başına gezinerek saatlerce düşünüyordu. Onun istediği, baskın faktörü ağır basan bir plandı... Ama nasıl, ne şekilde?..

Maginot’un bittiği ve Lüksembourg ile Belçika hududunun buluştuğu neredeyse 90 derecelik köşede, Lüksembourg ile Güney Belçika’yı kapsayan Arden Ormanları uzanmaktaydı. Bir çok dere ve tepelerle, sık ağaçlarla kaplı, yolsuz, arızalı ve geçilmesi zor olan 100 kilometre derinliğindeki bu ormanlık bölge geçilse bile bu sefer de Meuse nehri ikinci bir engel olarak insanın karşısına dikilmekteydi. Derin vadiler arasından kıvrılarak akan Meuse, hele bahar mevsiminde kabaran suları ve dik yamaçlarıyla önemli bir su engeliydi. Ne Birinci Dünya Savaşı’nda ne de daha önceleri büyük çapta herhangi bir piyade harekatının bile düşünülmediği bu yer, şimdi Hitler’in kafasını kurcalayıp duruyordu.

Evet, neden olmasın?..

Hitler işin ayrıntılarına inip sarp ve geçilmez kabul edilen ormanlık bölgede Arlon düzlüğü gibi ağaçsız ve arızalı olmayan bazı yerlerin varlığını da saptayınca, kesin kararını vermişti: Piyadenin bile beklenmediği bu yerden hem de zırhlı birliklerle taarruz edecek ve mevziin köşe yaptığı bu menteşeyi parçalayarak düşman savunmasını ikiye bölecekti. Önde zırhlı birlikler yerine piyade ile hücum edildiği taktirde, piyadenin yavaş temposu ile daha Meuse nehrine bile varamadan durum belli olur ve o can alıcı “baskın” etkisi ortadan kalkar, düşman gerekli önlemleri alırdı.

Alman ordusu harekete geçer geçmez Müttefik kuvvetleri, düşmanı Fransa topraklarının ilerisinde karşılamak, Belçika ve Hollanda ordularını da yanına alarak savunmak üzere ileriye çıkacaklardı. Çünkü batılılar şimdi de yine Birinci Dünya Savaşı’nda olduğu gibi bir Schlieffen uygulaması beklemekteydiler. Bu kesin şekilde Alman istihbaratı tarafından biliniyordu. “Sedan Planı”nın çatısı buna göre kurulmuş ve planın ana hatları şöyle belirlenmişti:

Harekat başlar başlamaz düşmanın dikkati ve büyük kuvvetleri önce Hollanda ve Belçika üzerine çekilerek Schlieffen planı görüntüsü verilirken, Arden bölgesinden hızla dalan zırhlı birlikler Manş denizine ulaşarak düşmanı ikiye bölecek ve kuzeyde kalan düşman kuvvetleri imha edilecekti. Bundan sonra kuvvetin büyük kısmı bir hazırlıktan sonra güneye dönerek Fransa’nın istilasına başlayacaktı.

Planın ruhu ve özü kısaca “Sağ gösterip” (Asıl kuvvetlerle cephenin sağ kanadında, yani Hollanda-Belçika üzerinden taarruz ediyor görüntüsü verip) hiç beklenmeyen yerden (Cephenin sol kanadından, Ardenler üzerinden) “Solu yapıştırmak”tı. İşte “Baskın”ın mükemmelliği de buradaydı: Önce Fransız ve İngiliz kuvvetlerini, Hollanda ve Belçika’ya doğru harekete geçirecek torbanın içine çekmek, sonra buradan piyade bile gelemez diye bilinen bir yerden dalarak torbanın ağzını kapatmak.

Evet aldanma... Şaşırtma... Ve de Baskın...

Harekat başarısı, kuzeyden Hollanda ve Belçika’ya taarruz eden sağ kanadın düşmanı göğsünden yakalaması, Ardenler taarruz eden sol kanadın ise hızla dalıp düşmanı kuşatmasına bağlıydı. Yani, bir “[b]Örs ve çeki
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

valla kitapçık uzunluğunda olmuş, hepsini ekrandan okumak pek mümkün değil ama benim de bildiğim harekat planının von manstein'ın eseri olduğudur. blitzkrieg'i de hitler yaratmamıştır zaten, savaşın en büyük stratejik hataları da onun verdiği emirlerden kaynaklanmaktadır. hatta silah geliştirme projelerinde bile onun yanlış güdümü vardır, ilk saldırı tüfeği geliştirilirken mp (machinenpistol) kısaltması kullanılmıştır ki yanlış anlayıp projeyi durdurmasın diye. ancak proje tamamlanıp önüne getirilince ve başarısını görünce birşey dememiştir. böyle örnekler hayli var yani, sadece hitler değil hitler'in partiden kankası olduğundan en tepelere getirip de çuval çuval incirleri berbat eden göring gibi sürüyle adam var..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...