Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[SPOILER] A Song of Ice and Fire - Dizi/Kitap

aquila

Öne çıkan mesajlar

ASOS'da Jaime'nin Kingsguard kitabında okuduğu:

...Slew Maelys the Monstrous, last of the Blackfyre Pretenders...

ADWD'de Tyrion bölümünde:

...When Maelys the Monstrous died upon the Stepstones, it was the end of the male line of House Blackfyre...

...Selmy had cut a bloody path to slay the last of the Blackfyre Pretenders...

Female line devam ediyor olabilir diye düşünmeyin, o mantığı takip edersek Stannis de Targaryen.
Sosyal ağlarda paylaş

Komutan said:

ASOS'da Jaime'nin Kingsguard kitabında okuduğu:

...Slew Maelys the Monstrous, last of the Blackfyre Pretenders...

ADWD'de Tyrion bölümünde:

...When Maelys the Monstrous died upon the Stepstones, it was the end of the male line of House Blackfyre...

...Selmy had cut a bloody path to slay the last of the Blackfyre Pretenders...

Female line devam ediyor olabilir diye düşünmeyin, o mantığı takip edersek Stannis de Targaryen.

Daha fazla tartışmanın manası yok ancak, karakterlerin bildiği kadarı ile line bitti. Tıpkı rhaegarın oğlunun ölmüş olduğunun sanılması gibi, lysa arynin sansayı baelishin kızı sanması gibi veya vance in öldürülmüş rattleshirtün yaşıyor gibi gözükmesi.

Benim esas merak ettiğim iki nokta var, valyrian steelli büyücü bi maester büyünün tekrar işlemeye başladığını farkedip danearys e gidiyor, sonunda maesteri de olucak galiba. Dragonlar karşısında melissandre nin seçeceği taraf kim olacak. Dragons are fire made flesh. Teoriler gelsin
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Glatheros said:

bu arada düşünürken aklıma geldi;

Night's Watch'un yemini şöyle başlıyor : Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death.

jon ölecek, görevi bitecek, red priest resleyince yardıracak gibi.

teori guzel de, sonrasi ne olacak? yeminden kurtuldu diyelim. kuzeyi gordukten sonra guneye gidip ailesinin intikamini falan almaya kalkacak hali yok. o karari da coktan verdi zaten
Sosyal ağlarda paylaş

hacitlar

1. kitapta Bran'in kargali ruyasi

He looked south, and saw the great blue-green rush of the Trident. He saw his father pleading with the king, his face etched with grief. He saw Sansa crying herself to sleep at night, and he saw Arya watching in silence and holding her secrets hard in her heart. There were shadows all around them. One shadow was dark as ash, with the terrible face of a hound. Another was armored like the sun, golden and beautiful. Over them both loomed a giant in armor made of stone, but when he opened his visor, there was nothing inside but darkness and thick black blood.
He lifted his eyes and saw clear across the narrow sea, to the Free Cities and the green Dothraki sea and beyond, to Vaes Dothrak under its mountain, to the fabled lands of the Jade Sea, to Asshai by the Shadow, where dragons stirred beneath the sunrise.
Finally he looked north. He saw the Wall shining like blue crystal, and his bastard brother Jon sleeping alone in a cold bed, his skin growing pale and hard as the memory of all warmth fled from him. And he looked past the Wall, past endless forests cloaked in snow, past the frozen shore and the great blue-white rivers of ice and the dead plains where nothing grew or lived. North and north and north he looked, to the curtain of light at the end of the world, and then beyond that curtain. He looked deep into the heart of winter, and then he cried out, afraid, and the heat of his tears burned on his cheeks.

5 kitabin spoileri var jonun olumu bile. Vay RR Martin dayi sen ne yapmissin oyle.
Sosyal ağlarda paylaş

Marty said:

Glatheros said:

bu arada düşünürken aklıma geldi;

Night's Watch'un yemini şöyle başlıyor : Night gathers, and now my watch begins. It shall not end until my death.

jon ölecek, görevi bitecek, red priest resleyince yardıracak gibi.

teori guzel de, sonrasi ne olacak? yeminden kurtuldu diyelim. kuzeyi gordukten sonra guneye gidip ailesinin intikamini falan almaya kalkacak hali yok. o karari da coktan verdi zaten

o yeminler hala geçerliykendi, till death dediği için yeminde, öyle bir res olursa fikir değiştirebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
said:
Orijinal dilinde okudun umarım? GRRM bi tolkien değil ama sürekliyici bir üslubu var, gerçi bu kadar objektif bi konuyu hangi argümanla karşılıklı savunuruz bilmiyorum, o yüzden geçelim.

ingilizce okudum canım. en basta ciddi bi kelime secimi sorunu var. hanı 1200lerin avrupasın kuullanacağı kelime secimlerini falan gfectim, 1600ler falan bile deil, cok abartılı kelime kullanmadan modern kelime kullanmadan yazıveriyim şeklinde en azındaın ilk kitap. daha baska bi sürü sey varda kabaca beni sarmadı dili kitabın, konusmaya cok gerek yok.

said:
Tutarsız demen çok ilginç, tam tersine politik açıdan son derece tutarlı bi setting. Traditionları da "herkes" ipliyor, kuzey hariç 7 çok güçlü, kuzey de binlerce yıldır eski tanrılara tapıyor. Piçler kral emriyle tanınmadıkları sürece toprak sahibi olamıyorlar, dorne hariç kadınların tahtta sözü yok, evlilikler anlaşmalı, guest right sacred (ki bunu çiğneyenlerin başına gelenleri spoiler olmadan anlatmak zor). Baya baya herkes traditionlara uyuyor ya mümkün olduğunda uyar görünüp eğip büküyor (gerçek dünyadaki gibi). Tutarsızlık yok, aksine insan doğasını iyi anlatan bi durum var.

var işte ttuarsızlık demek istediğim o. bu dediklerin hep betimleme olrak cok güzel cok hoş falan ama o kadar. wikipedia sayfası doldurmak icin sahane ama yasıyan devam eden bi hikaye icine girince yazar koyduğu hiç bi kurala uymuyo. tywini al mesela, adamın hiç ipinde gelin gelenek gorenek din falan, kimseninde adam kuyralları bozuyo yeaa dediği falan yok. ne zaman deniyo bu bitek "işte bu karakter kurallara bağlılı idi adildi ama bu yüzden entirikalarda yenildi yazık" demek icin bir takım karakterler sölüyo o kadar. kimsenin pek bi traditona uyduğu falan yok ortada, cidden bakıyorum yok. bi starklar bide stark gibiler o kadar. cünkü social stigma yok ortada. hani dersinki robertle barebar sosyal kurgunun cokusu yok işte kingslayerın kings guard olması falan bak ordan belli ama, yok yani hala atıp tutuyo seri bir traditiondır diye ama işine gelmediğinde umursamıyo hiç.

demem oki, betimleme olarak ansiklopedik bilgi olarak setting güzel ama DM kötü.

said:
Tam tersine bu kadar iyi yazılmış karakterler olduğu için bi shock value var. Tam anlamıyla işe yarıyorlar.

hah aynen böle işte, bikac karakter dısında karakterler bişey yapmıyo bi agencyleri yok, hanı kısa segmentlerde baktığında var ama hepsi shock value ugruna cok rahat harcanıyo. yok yabi kandırmayın kendinizi herkez her an öleblir dönemin gerceği bu falan diye. bu kadar cok entirrikayla isnan ölen bi krallık osmanlının haremleri ordada hersey kapalı halk kimeyi tanımıyo etmiyo isteyen istediğini öldürüyo. bu kadar herseyin acık ortada olduğu bir ortamda bu kadar rahat yürümez olaylar.

basından beri aynı duygulara oynuyo yazar, bir kötüler onlara hesap verme bir umut aaa öldü. iyi karakter olmaları harcanınca artık kıymetsiz oldukları gerceğini deiştirmiyo.

said:
Metaplot others ve kehanetler. Tabi işin kehanet boyutunu kitaptaki gibi detaylı anlatamadıkları için anlayamamışsınız. Napalım, okusaydınız bilirdiniz. Ha bunun harici ciddi bi politik arkaplan var ve herkes davranması gerektiği gibi çıkarına uygun olarak davranıyor.

okudum ilkkitabı baktım ettimde bi kehanet mevzusu var adam öncede bir takım sahneleri planlamıs onlara uymaya calısyo eyvallah ama sahneler fazla obscure, işine geldiği gibi uyuyo.
metaplot var ama adı üstünde metaplot. plot yok diyorum cünkü hibir şeyin garantisi yok, hani garantiyi gectim kıymeti yok, cünkü serinin yegane silahı "oha abi" dedirtmek, haliyle her an her türlü kurguyu alt üst etmekten cekinmiyo aksine alt üst etmek icin ugrasıyo.

yazdın diğer mesajlarda, olan nerdesy hiçbir olayın önemi yok cünkü okuyucu icin etkisi olacağına dair bir sebep yok. mesela en büyük olaylardan biri blackwater, hiçbi önemi yok. blackwater olsada olmasada tryion aynı pozisyonda olucaktı, stannis aynı pozisyonda olucaktı, tywin aynı pozisyonda olucaktı. stanis yine fakir kalıcaktı lanisterlara karsı, tryion yine ezik hakkı verilmemiş suclanmıs, tywing yine alemin kral olucaktı. vs vs bu ornekler cok, hani takip etmeye plot bırakmıycak, olan olayların devamını öngörmeyi bıraktıracak kadar cok.

said:
Bunlara biraz açıklama getirmen gerekiyor. Fıs derken neden fıs, ucuz numara dediğin nedir falan.

baska mesajlarımda acıklık getirdim bi bakarsın fırsatın olduğunda

said:
Ha hikayenin bundan sonraki akışını da bilmiyorsunuz, flashbacklerle buraya gelene kadar olanları da bilmiyorsunuz. E şimdi spoiler vermeden neyi nasıl anlatayım ben. Kitapları okumadığınız için normal diyip geçelim.

okudum baktım, fikrimi deiştirmiyo acıkcası. olay obrynenın yenişmiş olması falan deil, nolcak zar gelmedi öldü derim np, ama bunun hikayede bilmem kacıncı kez tekrar etmiş olması.

said:
Elitizmden sadece köylüler ve gecekondulular rahatsız olur. Gerçek bir romalı sapına kadar elitisttir.

e bosuna "Ils sont fous ces romains" demiyolar
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...