Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Biber Gazına karşı nasıl korunulur?


Certhas

Öne çıkan mesajlar

Bir internet sitesinden alınmış alıntırıdır. Eğer bu konuda deneyimleriniz varsa paylaşırsanız bir katkınız olabilir.

Öncelikle sakin olacağız! Düşmanın amacı panik yaratmaktır. Panik olmayacağız. Bileceğiz ki, biber gazının etkisi 30 dakika ile 1 saat arasında geçecek. Çatışma süresi daha uzun sürse bile nihayetinde bu durum çözülecek ve geçecek…

Panik yapmadan, bir adım geri çekileceğiz. Biber gazı fişekleri tüfekle uzaktan kitlenin içine atılmışsa eğer, kitlenin içine düştüğü andan itibaren yavaş başlayıp hızla artan bir oranda fişek kovanından dışarı gaz çıkmaya başlar. Gaz fişek kovanının içinde yandığı için kovan ısınacaktır. Biber gazının kitlenin içine
yayılmasını önlemek için yapılması gereken ilk şey, hızla elimize bir bez parçası ya da deri veya kalın yanmaz bez eldiven giyerek hızla gaz fişeğini yakalayıp tekrar polislerin üzerine fırlatmak olmalıdır. Fişek kovanı elimizle tutamayacağımız kadar ısınmışsa tekmeleyerek kitlenin içinden uzaklaştırmalıyız.

Bu birincisi; kitlenin gazdan korunması sağlar.

İkincisi; düşmanın gaz bombalarından korkmadığımızı göstererek kitleye cesaret, moral üstünlüğü kazandırır.

Üçüncüsü, Gaz bombasını polislerin üzerine geri atarak polisleri kendi silahlarıyla vurmuş oluruz. Bütün bunları yaparken sloganlarımız hiç susmamalı.

Polisin biber gazı saldırılarının karşısında zaman zaman kontrollü bir geri çekilmeler olsa da asla eylem yeri terk edilmemelidir.

Sloganlarımız hiç susmamalı. Polisi halka teşhir edeceğiz. “Biber gazı kimyasal bir gazdır. Bize sıkıyorlar çünkü adalet istiyoruz. Adalet isteyenlere gaz sıkıyorlar. Hangi gazı sıkarlarsa sıksınlar, adalet istemeye, hak aramaya devam edeceğiz…” diyeceğiz.

Eyleme giderken boynumuza elma sirkesi ile ıslatılmış atkı sarmalı ve gaz sıkıldığında bununla ağzımızı ve burnumuzu kapatmalıyız. Bu, burun tıkanıklığını ortadan kaldırır. Sirke yoksa limon da olabilir. Yanımızda limonumuz olmalı. Gaz sıkıldığında limonu bir mendile sıkarak koklamalı ve limonu ağzımızın içine sıkmalıyız. Bu, dildeki yanmayı azaltır, öksürmeyi ve hapşırmayı engeller. Limonun esas faydası solunum sistemini korumasıdır.

Eyleme giderken, kapşonlu yağmurluklar giymeliyiz.

Kollarımız vb. açıkta kalmamalı. Gazlar asıl etkisini açık tenle temas ettiğinde gösterir. Ayrıca eyleme gitmeden önce elimize vazelin, mineral yağ, yağ bazlı güneş kremi ya da nemlendirici sürülmemeli. Bunlar gazların etkisini artırır… Onun yerine vücudumuzun açıkta kalan bölgelerine su bazlı (kesinlikle yağ bazlı olmaması lazım) güneş kremi sürmek, koruyucu etki sağlayacaktır.

Gözlerimizi korumak için, yüzücülerin taktığı gözlüklerden takabiliriz.

Elimizde şeffaf, aşağı doğru daha uzun olan şemsiyeler olmalı. Ve gaz sıkıldığında bu şemsiyeleri tutmalıyız. Bir nevi kalkan işlevi görmeli. Eylem
sırasında şemsiyeler açılıp, iyice aşağıdan tutularak, gazdan korunma sağlanmalı. Şemsiyenin şeffaf olması çevre görüşünü engellememesi içindir.
Gaz sıkıldığında mümkün olduğunca bulunduğumuz yerden yüksek yerlere çıkmaya çalışmalıyız. Gücümüz kesilse bile diz çökmemeliyiz. Çünkü gaz yere çökecektir, yerde kalanlar etkiyi daha derin yaşayacaktır. Ama yüksek alanlar gazın etkisinden ilk kurtulan yerler olacaktır.

Gaza maruz kaldığımızda ne yapacağız?

Aslında göz yaşartıcı gaz denen şey, gaz değil; suda kolay çözülmeyen parçacıklardan oluşan ve bulut halinde yayılan bir sıvı karışımı. Amerikan askeri kaynaklarında “limon suyuna batırılmış bir mendil, göz yaşartıcı gazların etkisini azaltır” diye geçiyor.

Gözyaşartıcı gaz sıkıldığında;

- Burnunuzu temizleyin, ağzınızı çalkalayın, öksürün ve tükürün, yutmamaya çalışın.
- Kesinlikle gözlerinizi ovuşturmayın.
- Yarım litre suya 25 gr kabartma tozu koyarak karıştırıp hazırladığınız karışımı yanınızda taşıyın ve gaz sıkıldıktan sonra vücudunuza sürün. Bu karışım, kimyasal gazları etkisiz hale getirir.
- Yanan gözler, sütle temizlenebilir.

Gözler, eczanelerde satılan suni gözyaşı damlaları ile de temizlenebilir.

- Kollarınızı açarak dolaşın, hareket yapın.
- Sonrasında ise gaz yemiş kıyafetler değiştirilmeli, soğuk duş alınmalı. İlk beş dakika sadece soğuk suyla duş alınmalı ve bu sırada asla sabun vb. kullanılmamalı, kese yapılmamalı. Ancak soğuk duştan sonra ılık su ve sabun kullanılabilir ama yine sadece duş alınmalı.
- Gaz değen yerlere kola sürülebilir. Kolanın da gazın etkilerini azaltıcı özelliği var.

Biber gazının etkisini azaltmak ve eylemin gerçekleşmesini sağlamak için bu önlemleri almalıyız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

okumadım ama gözleri avuşturmamak yeterli.çok uzun süreli olmuyor zaten.bir de talcid var yanmayı da götürüyor kısa sürede.tabi su ile değilde süt ile karışmış olması lazım yoksa daha kötü yapıyor :P


birde çok fazla yiyince alışıyor bir süre sonra gözler :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...