Suark Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Selam, Bir programın "çalınmasını" nasıl engelleyebilirim? Yani telif hakkıdır vs bunları nasıl sağlayabilirim? Sanırım patent için, farklı yani olmayan bişilerin yapılması gerekiyor. Bu öyle değil, kullanılan algoritmalar falan süper yeni şeyler değil ama program işte. Şu anlık tek bildiğim, noterden bu programın kendime ait olduğunun belgesini alabiliyorum. Başka ne gibi korumalar mevcut? teşşkürler. http://www.sahiplen.com/ böle bi site var mesela, ama devletin falan değil, ne kadar işe yarar? Son bir soru, şu an çalıştığım şirketin içinde yazılım,programcılık bilgisayar vs gibi uzantıları yok. Sadece yaptığım yazılımın bir kısmıyla alakalı bir uzantısı var. Hak iddia edebilirler mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DareJedi Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Benim hatun patent vekili bu ara isleri biraz yogun aksama sorarim. Gun icinde de sorarim ama mevzuat vs kontrol etmesi gerekirse is arasinda ugrasmaz onunla :) Senin yaptigin sey uretilmis birsey ise faydali model olarak geciyor sanirim uretilmamis ise fikri haklara giriyor ama detayini aksama soylerim dedigim gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 ooo eyvallah direk ararım seni olmadı =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DareJedi Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Evet aksama haberlesiriz hatta benim asker yemegi var ortak arkadasimiz ile o da patent vekili gerci bizimki uzman oldu rutbesi yuksek ama patent olayi baya bolumlere ayrilan birsey. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 patent alabileceğimi zannetmiyorum, hatırladığım kadarıyla varolan şeylerin birleştirilmesinden patent alamıodun. Ama sormak lazım evet, telif hakları kanununu okuyorum şimdi, en büyük sorunda, şirketimle rekabete girmiş olmamak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Koda patent alman çok zor, alsan da turn-around'ı çok kolay. Patent istediğin şeyin daha önce yapılmamış, denenmemiş, düşünülmemiş olması lazım. Patentlenmemiş olsa dahi sen gidip varlığı kanıtlanan bir düşüncenin (bu patentle kanıtlanabilir, makale olur, proje olur, fotoğraf olur, video olur, yayın olur, ders içinde geçer vs.vs.) tarihinin seninkinden eski olması durumunda patentleyemezsin. Bahsettiğin site yukarıda dediğime yarayabilir. Sen patentini almasan bile başkasının almasını engellersin. Firmalar her zaman patent almaz mesela. Bazen trade-secret olarak tutarlar fikri, cocacola recipe gibi. Çünkü patent ihlali riski var ve bu durumun kanıtlanması zor. Bazen buluşu yayınlarlar, patent için para harcamamış olurlar ve başkalarının patent alarak bu işi kendilerinin yapmasını engelleme durumunu önlerler. Bazen de patentlerler. Örn. bi ürün sadece kendisinde olan bir firma, o ürüne özel bir method/sistem/işlem için patent almaz. Bunu yayınlar sadece. Firmanın hak iddia etmesi, yaptığınız anlaşmaya bağlı. Onların imkanlarıyla (verdikleri eğitim olabilir, verdikleri bilgisayar olabilir, sağladıkları ortam olabilir, diğer çalışanlar olabilir vs.) yaptığın işler üzerinde hak iddia edebilirler. Dediğin gibi olmayan bir şey değilse senin yaptığın, patent alamazsın ve çalınmasını engelleyemezsin. Zaten sen var olan şeyi almışsın. Onun üstünde hak iddia edemezsin. Şöyle bir şey yapabilirsin ama; yazılıma hak iddia etmezsin. Ama seni o amaca götüren methoda hak iddia edebilirsin. Eğer bunu ilk yapan kişiysen. Tamam, var olan teknolojiyi ve bilinen şeyleri kullanıyorsun. Ama onlar hiç bir zaman senin yaptığın şekilde bir araya getirilmemiş (veya getirilememiş). Ve, bunu ilk sen düşünüp kurguluyorsun ve oluşturuyorsun. Sonra gidip bu amaca ulaşmak için izlediğin yola/yönteme/methoda patent alabilirsin. Bunun da limitleri var gerçi, ama bir ihtimal burdan zorlayabilirsin. edit: Bu arada bunların tamamı benim bildiklerim ve düşündüklerim. Yanlışım olabilir. Patent konusunda uzmanlaşmış bir avukatla çalışabilirsin iş ciddiyse. Diğer bir konu da bu patent'in ne kadar iş göreceği. Eğer arkasından dolaşılabiliyorsa, kimsenin işine yaramayacak bir şeyse, patent ihlal edilse bile sen bunu anlayamayacaksan veya anlasan bile kanıtlayamayacaksan hiç gerek yok patent almana. Boşuna harcadığın efora değmez. Ha diyorsan ki patentim olsun illa. O zaman firmanla da konuş, onlar üzerinden çıkart patenti. Inventor olarak mecburen seni göstercekler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 hm, şimdi onların verdiği bilgisayarı kullandım ama programı evde ve iş saatleri dışında yazdığımı iddia edicem. firmanın uzantısının bi ilgi alakası var mı? Birde, yaptığım işle uzaktan alakalı ama iş tanımımın hiçbir yerinde olmayan bir şey bu. Yani şöyle düşünelim, Simit sarayında çalışıyorum, simitçiyim. İşim dışarda simit satmak, ve simitlerimi simit sarayı veriyor. Bende artan susamları birleştirip, kendimce şekiller çizimler yapıyorum, ve bu çizimler bir yerde simit sarayına da yarayabilir. bunlarda simit sarayı hak iddia edebilir mi? programın oluşmasına gelince, var olan teknoloji felan derken, programlama dillerini kastediyordum. Gerçi bu "olanları birleştirme üretmek değildir" in sınırı ne onu da bilmiyorum. yani, arabanın pedalının kaza anında geriye kaymasını sağlamasına patent vermemişlerdi, pedal ve araba zaten var diye. ama öte yandan, herşey zaten var? Kimse atomu yaratıp ordan yürümüyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Suark said: Yani şöyle düşünelim, Simit sarayında çalışıyorum, simitçiyim. İşim dışarda simit satmak, ve simitlerimi simit sarayı veriyor. Bende artan susamları birleştirip, kendimce şekiller çizimler yapıyorum, ve bu çizimler bir yerde simit sarayına da yarayabilir. bunlarda simit sarayı hak iddia edebilir mi? yani, arabanın pedalının kaza anında geriye kaymasını sağlamasına patent vermemişlerdi, pedal ve araba zaten var diye. Eğer simit muhabbeti gibiyse hak iddia eder direk. Onu yapamazsın bence. Moleküller sabit ama bir kimya formülü üretirsen patentini alamayacaksın anlamına gelmiyor bu. Arabanın pedalının kaza anında geriye kaymasıyla ilgili patent başvurusunu bilmiyorum ama patentlik bir durum bence. Ama başvurunun nasıl yapıldığıyla alakalı. "Kaza anında geri kaymayı engelleyen sistem" diye bir başvuru eğer ilkse patentlenebilir diye düşünüyorum. Araba ve pedaldan bağımsız olarak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 opelın sıstemıydıde o alamamıştı opel patent ona. pedallar surucuyu ıncıtmesın dıye gerı yatıyor. o zaman programı cıkarmadan once ıstıfa etmem gerekecek dogru mudur? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zikko Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 istifa etsen bile sözleşmende madde oluyor su kadar süre bilgi kullanılamaz seklinde ona da dikkat etmen gerek, yoksa sorun yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 sözlemşmeni baştan oku bence benim eski şirketimde, iş saatleri içinde veya dışında şirketin imkanlarını kullanarak veya kullanmayarak yaptığım her türlü innovasyon şirketime aittir diye madde vardı. yani yazılımdan fikire ne üretirsen üret şirketin oluyordu senin şirketinle yaptığın sözleşmede de böyle bir madde olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 sözleşmemi okudum, şöyle bir madde var, bunun dışında alakalı bişi yok hiç. "1.5. Personel, gerek sözleşme devam ederken gerekse sona erdikten sonra işveren ile kendi adına rekabet edecek bir iş yapamaz.Sözleşme devam ederken işverenin yazılı izni olmadan başka herhangi bir kuruluş, şirkette çalışamaz, ortak olamaz, herhangi bir sıfatla görev alamaz. İşveren izin verip vermemekte serbestir." Bunun daha uygulandığını görmedim ama, sürekli iş değiştirilen bi sektördeyiz çünkü. Yapacağım şey bunlarla rekabet edecek bişey değil zaten, ama madde biraz saçma hatta büyük ihtimalle geçersiz gibi geldi. gerçi maddelerin ihlali halinde sözleşme tek taraflı fesh edilir diyor sonunda. Yani çıktıktan sonra nası kovucak ki? Bu mu sadece yaptırım lol Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Suark said: opelın sıstemıydıde o alamamıştı opel patent ona. pedallar surucuyu ıncıtmesın dıye gerı yatıyor. orda başka sorun çıkmıştır, araba ve pedal zaten var diye geri çevirmemişlerdir patenti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 peki, programın bana ait ve özel oldugunu nasıl tescillicem? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xaty Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 kimseyle paylaşma abi sana ait ve özel olan bir şeyi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 23, 2014 Suark said: hm, şimdi onların verdiği bilgisayarı kullandım ama programı evde ve iş saatleri dışında yazdığımı iddia edicem. okurlar olm sonra bunu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dark_Soul Mesaj tarihi: Ocak 24, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 24, 2014 Kimse dememiş ama bence yazılıma patent alma olayı çok saçma.Hadi aldın diyelim,ürün piyasaya çıktı,illaki benzeri yapılacak onu da engellemenin yolu yok. Ha cracklenmesin,kopyalanmasın diyorsan öyle bir dünya yok zaten.İlgi çeken bir yazılımsa illaki birileri crackini çıkartır.Anca DRM gibi birşeyle bir nebze engelleyebilirsin belki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ocak 24, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 24, 2014 cracklensin zaten küçük bi zumreye hitap edio kimse uraşmaz, ama fikri hacılamasınlar. yoksa kodda anormal bişi yok yani. fikri tescil nasıl oluyor hala bilmiorm ama Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar