Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yatirim yapiyormusunuz ? Yapiyorsaniz nasil ?

Mavi

Öne çıkan mesajlar

Biyik said:

Zep said:

hmm.
investment yaparsın profit gelir birde fixed costlar vardır

memur investment yapmaz.

bu ne lan?

bu mu şimdi klasik iktisat.

klasik iktisat'ın ne olduğunu biliyor musun?
profit, investment, fixed cost, bunlar hep klasik iktisat terminolojisinde geçer.

yav he he.

bisey biliyorum diyebilmek için beynini kusuyosun buraya leş gibi oldu ortalık.
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca kimseye kişisel saldırıda bulunmuyorum.
"HE HE GERİZEKALI!" gibi yakıştırmalar hiç yapmıyorum.
kim ne söylediyse, içerik neyse onunla ilgili bir şeyler tartışıyorum.
zaten insanlar önerilerde bulunuyor, ben de tasarruf, birikim, yatırım gibi sözcüklerin kullanımı üzerine bir tartışma başlatmak istiyorum. bunun başka bir durumla, kişisel şeylerle ne alakası var.
Sosyal ağlarda paylaş

Biyik said:

Zep said:

Biyik said:

Pingu said:

tasarruf yapmış ve tasarrufunu yatırıma çeviriyor bi hata yok yazdığında

yatırım yapmak iktisat terminolojisinde bildiğin üretim araçlarını satın alarak veya kiralayarak, işçi çalıştırarak yaptığın eylemdir. gidip hisse senedi alırsan yatırım yapmış olmuyorsun.

saving yapıp yapıp en sonunda bir investment yaparsın ona bi şey demem. zaten hisse senedi alman, altın yapman, dolar yapman vs. hepsi saving. şimdi teyzeler bankada para biriktirince çocukları için ona "yatırım" denmiyor.

abi götünden terminoloji uydurma iktisat terminolosiymiş iktisatı biz türkler bulduk sanki gidip tdkdan baktığın seyleri yazıyosun buraya

portfolio investment diye bişey duydun mu?
bütün hedge fonlar, investment fonları saving yapıyor ozaman hiç kimsenin return kaygısı yok.

iktisat terminolosiymiş
hisse senedi alman nasıl saving ya.

ben klasik iktisatçıyım, benim için önemli olan üretimdir.
bu fonlar falan paradan para kazanma mevzularına aşina değilim.

investment yaparsın, profit gelir, daha sonra o profitin bir kısmını saving yaparsın, bir kısmını da tekrar invest edersin, bir de fixed cost'lar vardır. bu döngü böyle gider. iktisat terminolojisi derken bunu kastediyorum. kapitalistin yaptığı şeydir investment.

maaş alan işçi veya memur investment yapmaz, saving yapar veya borsada oynar. borsada oynamak, fon almak, vadeli hesap cart curt "yatırım"a girmez.

Ya aslında sana böyle kocaman bir makale yazmayı planlıyodum da '' borsa da oynamak '' dedikten sonra hiç gerek görmedim .
Sosyal ağlarda paylaş

Yani şunu bile söylemem yeterli diye düşünüyorum azıcık bile iktisat bilgisi olan bir insan '' borsada oynamak '' demez . Bunlar manav , bakkal ağzıdır . Borsa da yatırım yapılır . Aldığın hisse senedinin anlamı o şirkete ortak olmaktır .Şirkete ortak olursun şirket yönetim kuruluda aldığı kararlarla üretim faktörleri satın alır ve ya almaz .Senedin şirketin karına göre değerlenir veya düşer , şirket her yıl sana karından pay verir ÇÜNKÜ SEN ŞİRKETİN ORTAĞISINDIR VE O ŞİRKETE VE DOLASIYLA EKONOMİYE YATIRIM YAPMIŞSINDIR . Oyun oynamıyorsundur senin anlayacağın .

Faiz bile bir YATIRIMDIR . Çünkü banka senin paranı başkalırına satar sana payını verir . Ve sattığı kişi üretim faktörü , toprak , emek , araba v.b şeyler alır .Parayı ekonomiye sokar .
Sosyal ağlarda paylaş

Emmioglu said:

ÇÜNKÜ SEN ŞİRKETİN ORTAĞISINDIR VE O ŞİRKETE VE DOLASIYLA EKONOMİYE YATIRIM YAPMIŞSINDIR . Oyun oynamıyorsundur senin anlayacağın .

teoride böyle işte bu. pratikte aslolan bistten hisse alan adam kendi birikimini değerlendirmek istiyor. şirketin ortağı olup, o parayı uzun vadeli olarak şirket bünyesinde tutmak ve oradan elde ettiği kar payı ile geçinmek gibi bir olayı yok vatandaşın.
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly said:

Emmioglu said:

ÇÜNKÜ SEN ŞİRKETİN ORTAĞISINDIR VE O ŞİRKETE VE DOLASIYLA EKONOMİYE YATIRIM YAPMIŞSINDIR . Oyun oynamıyorsundur senin anlayacağın .

teoride böyle işte bu. pratikte aslolan bistten hisse alan adam kendi birikimini değerlendirmek istiyor. şirketin ortağı olup, o parayı uzun vadeli olarak şirket bünyesinde tutmak ve oradan elde ettiği kar payı ile geçinmek gibi bir olayı yok vatandaşın.

koç bir yatırım yaptığında, milyarda bir hissem varsa bile eğer ben "yatırımcı" oluyorsam, trt'ye giden vergilerle yapılan hükümet taraflı yayında da bir katkım var demektir. yani o zaman da ben "yayıncı" mı oluyorum?

ha trt örneğinde devlet benden "zorunlu" olarak alıyor o vergiyi, pek iyi bir karşılaştırma değil ama, şirketler de zaten hisselerini satarken insanlara "siz de şirketin sahibi sayılırsınız" illüzyonuna sokuyor. PR numaları biraz bunlar.
Sosyal ağlarda paylaş

ginaly said:

Emmioglu said:

Laissez faire demiş bir klasik iktisatçı. kişinin kendi bileceği iş. İstediği gibi yatırım yapma hakkına sahip. Bu hisse senedi almanın bir yatırım olduğu gerçeğini değiştirmez ki bahsettiğinz opsiyon bile yatırımdır.
Sosyal ağlarda paylaş

Emmioglu said:

ginaly said:

Emmioglu said:

Laissez faire demiş bir klasik iktisatçı. kişinin kendi bileceği iş. İstediği gibi yatırım yapma hakkına sahip. Bu hisse senedi almanın bir yatırım olduğu gerçeğini değiştirmez ki bahsettiğinz opsiyon bile yatırımdır.

dediğim gibi, teoride ok. laf etmem.
Sosyal ağlarda paylaş

Emmioglu said:

ginaly said:

Emmioglu said:

o zaman milyonda bir hisse alayım.
rusya'da yatırım yapmak istiyorum o hisseyle.
mümkün mü?

yüzde 25 hissem olsa toplantılarda kararlarda söz hakkım olsa neyse.

bu arada Vincent de Gournay laissez faire terimini kullanmış. Kendisi de klasik iktisatçı değil, fizyokrat. Daha klasik iktisat üzerine yazılıp çizilmeden önceki, merkantilist-fizyokrat çekişmeleri zamanı.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...